AaFK Fortuna er hos mange den store opprykksfavoritten i år. Foto: Kristian Moe

1. divisjon er tilbake: Nå begynner opprykksjakten

Det er ikke bare Toppserien som starter opp i helgen. Også i 1. divisjon begynner ballen å rulle, og det er duket for en utrolig spennende sesong.

Annonse:

Spørsmålet alle stiller seg før en ny sesong i 1. divisjon er hvem rykker opp?

I fjor var det Kolbotn som trakk det lengste strået, mens TIL 2020 var svært nære ved å bli et Toppserie-lag etter to kvalifiseringskamper mot Avaldsnes. 

Nå er det klart for en ny sesong, og kanskje er nivået på årets 1. divisjon tidenes jevneste. 

Også i år skal det spilles sluttspill i 1. divisjon. Først spiller lagene 18 kamper i grunnspillet, der alle møter hverandre to ganger, før ligaen deles i to: Topp fire og bunn seks. Lagene tar med seg poengene fra grunnspillet inn i sluttspillet.

I sluttspillet spiller topp fire-lagene mot hverandre to ganger, mens bunn seks møter hverandre en gang. Vinneren av topp fire-sluttspillet rykker direkte opp, mens 2.-plassen spiller kvalifisering over to kamper mot 9.-plassen i Toppserien. Sisteplassen i bunn seks-sluttspillet rykker ned til 2. divisjon. 

I første serierunde spilles det tre kamper lørdag og to kamper søndag.

Slik ser runden ut:

Odd - Viking, lørdag 13:00

Fyllingsdalen - TIL 2020, lørdag 13:00

Hønefoss - KIL/Hemne, lørdag 14:00

AaFK Fortuna - Avaldsnes, søndag 13:00

Bodø/Glimt - Øvrevoll Hosle, søndag 16:00

Favoritten starter opprykksjakten

AaFK Fortuna er av mange trukket frem som den aller største opprykksfavoritten i årets sesong. 

Sunnmøringene satser knallhardt for å bli en Toppserie-klubb, og kanskje er 2024 året de klarer å ta steget opp en divisjon. 

Toppscorer Nora Harnes Håheim er borte, men tangotrøyene har blant annet forsterket med de tidligere Toppserie-spillerne Laura Gashi og Ingrid Lovise Jåstad. 

For AaFK Fortuna starter opprykksjakten på søndag når de får besøk av Avaldsnes. 

Laget fra Karmøy slo TIL 2020 over to kamper i kvalifiseringen og berget plassen, men ble senere fratatt klubblisensen og ble dermed tvangsflyttet ned til 1. divisjon. 

I ettertid har mange fra fjorårets spillerstall forlatt klubben, men Avaldsnes har også inngått et samarbeid med FK Haugesund før kommende sesong.

Det blir derfor interessant å se hvordan de ser ut i 2024, men uansett ligger det an til å bli en artig kamp på Color Line stadion. 

Nykommerne barker sammen

En annen kamp som er verdt å holde et ekstra øye med, finner sted på Skagerak Arena i Skien.

Der får vi nemlig to nye bekjentskap når de nyopprykkede lagene Odd og Viking møtes. 

Etter flere sesonger med skuffelse, klarte hardtsatsende Viking å sikre et historisk opprykk forrige sesong på overlegent vis. De mørkeblå fra Stavanger vant sin avdeling med hele 11 poeng ned til Molde, og er dermed klare for sin første sesong i 1. divisjon noensinne. 

I sin aller første 1. divisjonskamp tar de turen til Skien for å møte Odd, som også imponerte i 2. divisjon ved å vinne sin avdeling foran HamKam.

Kanskje kan det være lurt å følge litt ekstra med på hjemmelagets Stina Kleppe, som banket inn 31 seriemål på 26 kamper. 

De resterende kampene er:

Fyllingsdalen - TIL 2020

Hønefoss - KIL/Hemne

Bodø/Glimt - Øvrevoll Hosle

TIL 2020 var uhyre nære ved å rykke opp på bekostning av Avaldsnes, men måtte til slutt se seg slått over to kamper. Før denne sesongen er det knyttet usikkerhet til hvordan de ligger an etter at de har mistet flere av sine mest sentrale spillere. De får heller ingen enkel åpningskamp borte mot Fyllingsdalen, som gjorde en godkjent førstesesong i fjor og var svært sterke hjemme på Varden Amfi. 

For Hønefoss ble det en sesong under pari. Laget var lenge i bunnstriden, men berget til slutt plassen med tre poengs margin. Denne sesongen bør de håpe å gjenskape den fantastiske hjemmeformen fra 2022, hvor de var nærmest uslåelige, og får muligheten til det i første serierunde mot KIL/Hemne, som blant annet har mistet kaptein Maren Snekvik og forsvarsbautaen Sigrid Bloch-Hansen og har slitt på bortebane. 

Rundens siste kamp er Bodø/Glimt - Øvrevoll Hosle. 2024 blir en historisk sesong i Bodø, med en større og ambisiøs satsing etter at Grand Bodø ble til Bodø/Glimt etter fjorårssesongen. De åpner årets sesong på hjemmebane mot Øvrevoll Hosle, som trolig satser på å gjenskape eller forbedre 4.-plassen fra i fjor. 

Annonse fra Toppserien: