AVALDSNES-SLAKT, NERVEPIRRENDE BUNNKAMP OG GULLHÅP I TRONDHEIM

Rosenborg leder Toppserien med tre poeng etter helgens kamper. Samtidig er det som alltid svært nervepirrende i motsatt ende av tabellen, hvor det begynner å se mørkt ut for Avaldsnes som ble slaktet på hjemmebane av Brann og tapte 0-8.

Avaldsnes – Brann 0-8 (0-3)
Mål: 0-1 Kristina Svandal selvmål (16), 0-2 Marit Bratberg Lund (44), 0-3 Amalie Eikeland (45+2), 0-4 Amalie Eikeland (51), 0-5 Marit Bratberg Lund (69), 0-6 Maria Brochmann (72), 0-7 Rakel Engesvik (83), 0-8 Maria Brochmann (85)

Brann har funnet flyten etter at britiske Martin Ho tok over roret hos den regjerende seriemesteren. Tre strake seiere i serien og videre i Champions League viser gryende form for Brann. Det samme kan ikke sies om Avaldsnes, som igjen befinner seg på jumboplass i Toppserien etter at de sist tapte den viktige kampen mot Åsane. Hjemme på Karmøy har Avaldsnes tuktet de beste lagene denne sesongen, så kanskje de kunne gjenskape den oppskriften her.

Ikke overraskende var det Brann som tok tak i ballen og banespillet  fra start, og det ble et forholdsvis rolig åpningskvarter. Men da kvarteret var passert eksploderte kampen så smått i et par minutter. Først stanget Amalie Eikeland inn ledermålet for Brann. Eller var det et selvmål av Kristina Svandal? Uansett 1-0 til gjestene.

Minuttet senere var Rakel Engesvik uhyre nære 2-0, men ballen smalt i tverrliggeren. Det så ut til å bli underholdningen før pause, men så tok det fyr igjen. En hands i Avaldsnes-feltet sørget for straffe til Brann etter 44 minutter, som Marit Bratberg Lund sikkert ekspederte i nettet, før Amalie Eikeland headet inn 3-0.

Verre skulle det bli for vertene etter pause, for det tok ikke lang tid før Eikeland satte inn 4-0, like etter at Larissa Crummer hadde en kjempesjanse.

Selma Løvås var nære en redusering, men denne ettermiddagen tilhørte Brann. Marit Bratberg Lund fikk nettsus for andre gang etter 69 minutter, før Maria Brochmann økte til 6-0 få minutter senere.

Mot slutten la Rakel Engesvik på til 7-0, før Brochmann fikk æren av å sette punktum på festdagen for Brann ved å fastsette resultatet til 8-0 med et kontant hodestøt. Festdag for Brann og strykkarakter til Avaldsnes etter 0-8 i sekken.

Viktig bortepoeng

LSK Kvinner – Lyn 1-1 (0-0)
Mål: 1-0 Mille Ivi Christensen (59), 1-1 Kamilla Melgård (81)

Det så stygt ut for LSK Kvinner i hatoppgjøret mot Vålerenga i midtuka, men en imponerende opphenting fra 0-2 sørget for ett poeng. En positiv opplevelse ble det til slutt for kanarifuglene inn i denne rundens kamp mot Lyn, som ikke er helt trygge med tanke på nedrykk og kjenner pusten til de to bunnlagene i nakken.

Den første drøye halvtimen i LSK-hallen var forholdsvis lite innholdsrik. Ingen av lagene evnet å skape det helt store, selv om de prøvde. Det ble imidlertid altfor mye nesten foran målene, som resulterte i få målsjanser.

Første omgangs største sjanse kom etter 28 minutter da Emilie Woldvik avanserte mot mål og banket ballen i tverrliggeren, men utenom dette var det lite action foran mål.

Sjanseproduksjonen tok seg litt opp etter hvilen og Emma Stølen Godø var ikke langt unna å gi vertene ledelsen mot gamleklubben sju minutter ut i andre omgang.

Stølen Godø lyktes ikke, men det gjorde imidlertid Mille Ivi Christensen noen minutter senere. Ballen havnet i returrommet hos stortalentet, som smalt ballen i nettet bak Kirvill Odden.

Tre minutter senere vartet Amanda Johnsson Haahr med et sterkt hodestøt, men Odden svarte med en like sterk redning.

Lenge så det ut til at LSK Kvinner skulle stikke av med seieren, men så dukket Lyn-kometen Kamilla Melgård opp drøye ti minutter før full tid. Lynvingen snappet opp en feilpasning bakover i banen og dro seg forbi Cecilie Fiskerstrand. Melgård fikk ikke avsluttet før hun var nede ved dødlinja, men klarte likevel på mirakuløst vis å sette inn utligningen og berge et viktig poeng for Lyn.

Kamilla Melgård vartet opp med en nesten mirakuløs scoring og berget ett poeng for Lyn.

Endelig en seier igjen

Stabæk – Arna-Bjørnar 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Mathilde Kruse (6)

Fem kamper uten seier er status for Stabæk før de tok imot nedrykkstruede Arna-Bjørnar. Sjansene for at den seiersløse rekken skulle ta slutt var store, men bergenserne fikk en kjempeopptur forrige runde med 3-0-seier over Røa, og når de i tillegg kjemper med nebb og klør, ville de nok gjøre det vanskelig for Stabæk å kapre poengene.

Vertene hadde imidlertid blod på tann fra start. Monica Nedgård Isaksen sendte i vei et skremmeskudd etter fem minutter, men Hanne Larsen var med på notene og reddet. Men sisteskansen kunne ikke gjøre så mye med avslutningen til Mathilde Kruse minuttet senere. Etter mye klabb og babb og klareringsforsøk havnet ballen hos Kruse som hamret Stabæk i føringen.

Første omgang på Nadderud var ganske rolig utenom den lille åpningskanonaden til Stabæk og det tok lang tid før det skulle komme en ny stor sjanse. Den var det Arna-Bjørnar som fikk, men Sunniva Skoglund klarte å fistet ballen over tverrliggeren til corner.

Bergenserne hadde en del ball og nærmet seg uttelling i andre omgang. Linnea Sælen var den som kom nærmest med et skudd i tverrliggeren, men når hun ikke tok vare på sin sjanse, var det Stabæk som var nærmest scoring mot slutten av oppgjøret. Zara Jönsson klarte ikke å omsette sine to sjanser, men det gjorde ikke altfor mye for Stabæk, som til slutt kunne ro inn tre poeng.

Overtidsscoring rystet gullkandidaten

Åsane – Vålerenga 1-1 (0-0)
Mål: 0-1 Ingibjörg Sigurdardottir (82), 1-1 Ida Kroken (90+4)

En svært viktig seier over Avaldsnes sist gjorde at Åsane tok et steg nærmere fornyet Toppserie-kontrakt. Slikt gir selvtillit, og bergenserne trengte all den selvtilliten de kunne få da et revansjelystent og gulljagende Vålerenga tok turen til Åsane Arena denne runden.

Starten og tempoet var ganske rolig i starten, men det var Åsane som yppet seg ved noen anledninger i åpningen. De helt store sjansene uteble, men hjemmelaget sto godt imot Vålerenga defensivt.

Hovedstadslaget skapte heller ikke mye på sin side, men fikk en god mulighet ved Thea Bjelde. Avslutningen til landslagsspilleren ble imidlertid blokkert ut til corner av en oppofrende Alise Evensen.

Lagene gikk målløst til pause etter det som ble en relativt jevn omgang.

Vålerenga fortsatte å stange mot Åsane-muren i andre omgang, og klarte ikke å komme seg til den ene store muligheten. Det gikk mot en målløs uavgjort mellom de to lagene, men etter 82 minutter steg Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardottir til værs på en presis corner og stanget inn 1-0.

Mange trodde nok at det skulle bli vinnermålet på Åsane Arena, men hjemmelaget ga seg ikke og langt inne i overtiden kom faktisk utligningen. Nok en presis corner ble slått inn i feltet og denne gangen raget Ida Kroken høyest og stanget inn utligningen, som sørget for ett poeng til hvert av lagene.

Rosenborg har fått en tre poengs luke ned til Vålerenga i gullkampen.

Skaffet seg en liten luke

Røa – Rosenborg 0-3 (0-1)
Mål: 0-1 Cesilie Andreassen (17), 0-2 Sara Hørte (52), 0-3 Emilie Nautnes (79)

Skal det endelig lykkes for Rosenborg? Trønderne har jaktet seriegull siden Rosenborg tok over Trondheims-Ørn, men så langt har det bare blitt nesten. Denne sesongen gjør de et nytt forsøk, og nå er de i førersetet i gullkampen. Trepoengerne må imidlertid fortsette å komme om det skal bli gulljubel i Trondheim, og neste oppgave var Røa, som ikke har vunnet siden 6. juni.

Røa og Synne Masdal åpnet kampen med et lite skremmeskudd, men etter det var det Rosenborg som tok fullstendig over. Emilie Nautnes var nære to ganger, før Cesilie Andreassen brente all sjansers mål. Alene på åpent mål fra 17 meter klarte ikke den vanligvis treffsikre midtbanespilleren å sette ballen i mål og det sto fortsatt 0-0.

Men Andreassen skulle få sin revansje bare noen minutter etter kjempemissen. Marie Aspenes bokset ballen ut i farlig område og fra kloss hold fikk Andreassen pirket ballen i nota og sende Rosenborg foran.

Det siste kvarteret av første omgang var det Røa som var best og fikk en god sjanse til å utligne ved Ragne Svastuen, men ballen gikk like utenfor stolpen.

Etter pause var det tilbake til Rosenborg-sjanser. Selma Magnusdottir brente en tidlig sjanse, men serverte Sara Hørte like etterpå med et presist innlegg som den høyreiste stopperen enkelt kunne heade i mål.

Resten av kampen fortsatte serielederen å brenne sjanse etter sjanse. Verken Emilie Nautnes, Camilla Linberg eller nevnte Magnusdottir fant veien forbi Marie Aspenes i perioden etter 2-0-målet til Hørte.

Men etter 79 minutter fikk gjestene endelig en scoring til. Emilie Nautnes var først på en retur og punkterte kampen med en enkel scoring på blank kasse, som sørget for 3-0 og tre poeng til Rosenborg, som nå ligger tre poeng foran Vålerenga.