Den ellevte serierunden i 1. divisjon bød på Slaget om Nord-Norge, samt toppkamp og skjebnekamp. Sluttresultatene kan vise seg å bli helt avgjørende for både opprykk- og nedrykkskampen.

Intenst derby i nord

Grand Bodø – TIL 2020 1-1 (0-0)
Mål: 0-1 Mali Trøan (51), 1-1 Anna Johansen (59)

Den ellevte serierunden i 1. divisjon åpnet med et smell i Nordlandshallen. Der var det nemlig duket for Slaget om Nord-Norge, da Grand Bodø inviterte TIL 2020 til en ordentlig publikumsfest og et intenst derby.

Det ble en relativt jevn og sjansefattig åpning på kampen, men med herlig tempo og intensitet, akkurat slik et derby skal være. Utover i omgangen kom det også noen målsjanser til begge lag. Først fikk Sofie Tunes sjansen, men Grand Bodø-keeper Sydney Martinez var med på notene.

Da det nærmet seg pause var det Sandra Simonsen som var nære scoring, men tverrliggeren sto i veien for spilleren som ble kåret til Årets spiller i 1. divisjon i fjor.

Men også hjemmelaget ville være med på moroa, og da klokka viste 45 minutter, fikk vertene alle tiders mulighet til å gå i garderoben med ledelse. Kristina Brudvik fikk fyre av fra 11-12 meter, men Ingvild Villa vartet opp med en strålende redning. På returen ropte Grand Bodø på straffe, men spillet ble vinket videre.

En underholdende avslutning på første omgang, ble fulgt opp i starten av den andre. Og denne gangen skulle det også bli scoringer. Etter 51 minutter vartet gjestene opp med strålende spill, som endte med at Sofie Tunes slo flatt inn til Mali Trøan inne i feltet, som enkelt kunne spasere inn 1-0 til TIL 2020.

Hjemmelaget skulle imidlertid svare ganske raskt. En kjempetabbe i TIL 2020-forsvaret ble utnyttet til det fulle av Anna Johansen, som var iskald alene med Villa og utlignet i Nordlandshallen.

Like etter kunne også Grand Bodø tatt ledelsen, men skuddet gikk like over mål. Deretter handlet det meste om gjestene, som fikk et par svære sjanser ved Sandra Simonsen til å ta med seg alle tre poengene. Men Sydney Martinez og tverrliggeren hindret TIL 2020-spilleren.

Mot slutten ble det enda mer drama da Mali Trøan ble utvist etter to gule kort, men det endret ikke resultatet, og lagene tar med seg ett poeng hver fra Slaget om Nord-Norge.

Sene scoringer berget poeng

Fyllingsdalen – Grei 2-2 (1-0)
Mål: 1-0 Marina Jensen (8), 2-0 Martine Kjølholdt (67), 2-1 Celina Smith (80), 2-2 Julie Kristine Solskjær (86)

På Varden Amfi skulle de to nyopprykkede lagene før denne sesongen møtes til dyst. Hittil er det Fyllingsdalen som har vist seg fra den beste siden av de to, men også Grei har til tider bevist hva de kan og ligger på trygg plass. På hjemmebane har imidlertid Fyllingsdalen vært nærmest uimotståelige, selv om det ble 0-1-tap mot AaFK Fortuna forrige hjemmekamp.

Dermed var det en tøff oppgave som ventet for Grei, og den ble gjort enda tøffere innledningsvis. Fyllingsdalen kom ut fra startblokkene i full fart og satte i gang en sjansebonanza de første 10 minuttene.

Det endte også med scoring etter 8 minutter, da Marina Jensen kontant ekspederte innlegget til Martine Kjølholdt i nettmaskene.

Resten av omgangen var svært severdig og det kunne fort vært flere mål etter de første 45 minuttene. Begge lag hadde sine muligheter, men gode keeperprestasjoner, tverrliggeren og marginer på feil side, sørget imidlertid for at det bare sto 1-0 til pause.

Øvrevoll Hosle meldte seg på i kampen om topp 4 etter seier over KIL/Hemne. Foto: Kristian Moe

Andre omgang ble ikke akkurat mindre underholdende. Grei fikk første sjanse, men det var Fyllingsdalen som skulle doble ledelsen. En corner etter 67 minutter ble forlenget videre i feltet til Martine Kjølholdt, som med en lang tå fikk tuppet inn 2-0.

Da så det tungt ut med tanke på poeng for Grei, men gjestene ga ikke opp håpet. Selv om Fyllingsdalen hadde sjansen til å fullstendig punktere kampen, klarte de ikke det, og i løpet av de siste 10 minuttene ble det hardt straffet for det.

Først reduserte Celina Smith etter 80 minutter med en kontant heading, før Grei fikk straffe bare seks minutter senere. Julie Kristine Solskjær var sikker fra straffemerket og sikret ett sterkt bortepoeng for Grei.

Målrikt oppgjør

Øvrevoll Hosle – KIL/Hemne 3-2 (1-1)
Mål: 0-1 Karoline Hernes (29), 1-1 Joshualyn Reeves (39), 2-1 Ine Berre (56), 3-1 Ellen Halseth (61), 3-2 Sara Hoftun Bjerksæter (74)

På Hoslebanen var det duket for et oppgjør mellom to lag som befinner seg midt på tabellen og kjemper om den viktige 4.-plassen. Øvrevoll Hosle har ikke vist nivået de hadde forrige sesong, mens KIL/Hemne startet svakt, men har spilt seg kraftig opp den siste tiden.

I det foregående oppgjøret mellom lagene vant KIL/Hemne 1-0 på hjemmebane selv om det var Øvrevoll Hosle som skapte sjansene. Slik startet også denne kampen, men der ØHIL ikke satte sine sjanser, tok KIL/Hemne vare på sin.

Etter 29 minutter tok nemlig trønderne ledelsen etter at hjemmelaget hadde brent et par store sjanser tidlig. I likhet med kampen på Kyrksæterøra, var det Karoline Hernes som sendte KIL/Hemne i ledelsen, denne gangen med en vakker frisparkscoring.

Men vertene svarte ikke altfor lenge etter. Knappe fem minutter før hvilen, fosset Ine Berre nedover høyresiden og slo inn i feltet. Det presise innlegget fant hodet til Joshualyn Reeves som stanget inn utligningen, og sørget for at lagene var like langt halvveis.

I andre omgang kom Øvrevoll Hosle ut i hundre, og det tok ikke lang tid før de tok ledelsen. Ine Berre kom først på et innlegg og hamret ballen i nettet bak Ingvild Grøtting.

Og få minutter senere sto det 3-1. Leiesoldat Emma Iversen fikk drømmetreff fra distanse, men kanonskuddet smalt i tverrliggeren. Returen havnet derimot på hodet til Ellen Halseth som enkelt kunne heade inn 3-1.

Kvarteret før slutt ble det ny spenning i kampen da Sara Hoftun Bjerksæter reduserte til 3-2, men nærmere kom ikke KIL/Hemne, som til slutt må innse at Øvrevoll Hosle tar poengene og kutter forspranget mellom lagene til kun tre poeng.

Serielederen seiret i målfest

Kolbotn – AaFK Fortuna 4-2 (3-2)
Mål:0–1 Karna Solskjær (2), 1–1 Johanne Fridlund (9), 2–1 Emma Braut Brunes (34), 3–1 Tuva Henriksen (43), 3–2 Guro Hammer Røn (45), 4–2 Marie Preus (90+4)

Det var klart for toppkamp på Østlandet da serieleder Kolbotn tok imot 3.-plass AaFK Fortuna. Opprykkskampen i 1. divisjon er helt åpen, og en seier her til ett av lagene ville komme svært godt med i jakten på Toppserie-spill neste sesong.

Og det ble blitt av en pangstart på storkampen denne runden. Allerede etter to minutter ble det scoring på Østre Greverud, signert AaFK Fortuna. En corner ble slått inn i feltet, og etter to bom, satt den endelig på det tredje da Karna Solskjær banket ballen i nettmaskene.

Da sto det 1-0 til bortelaget, men vertene brukte ikke lang tid på å svare. Bare sju minutter senere var Johanne Fridlund først på et lavt innlegg og ekspederte inn utligningen.

Etter pangstarten roet oppgjøret seg noe ned. Kolbotn styrte banespillet, men begge lag hadde sjanser til å ta ledelsen. Det var imidlertid hjemmelaget som fikk noe å juble for da klokka viste 34 minutter. Emma Braut Brunes fikk satt ut en fot på en dødball og fikk plassert den forbi Benedicte Lund Berge.

Like etter kunne Kolbotn feire på nytt. Tuva Henriksen utnyttet en stor misforståelse i gjestenes forsvar, og økte til 3-1 alene med Lund Berge.

AaFK Fortuna ha likevel ikke opp og fikk en rask og viktig redusering like før pause. Maria Herdel Pedersen tredde nydelig gjennom Guro Hammer Røn som banket hun inn 3-2.

Dermed var det virkelig kamp før de siste 45 minuttene.

Etter pause jaktet de oransjekledde gjestene utligning og fikk etablert press mot Kolbotn-målet. Det resulterte derimot ikke i de helt store sjansene, som isteden falt til hjemmelaget, blant annet ved Martine Fenger. Men stortalentet klarte ikke å punktere kampen alene med keeper.

Spenningen levde helt inn, men AaFK Fortuna fikk aldri den siste store sjansen de trengte for å få med seg poeng. I desperat jakt på et utligningsmål, ble de straffet i motsatt ende av innbytter Marie Preus, som sikret tre poeng til Kolbotn med et skikkelig kanonskudd i krysset på overtid.

Vant skjebnekampen

Hønefoss -Klepp 3-2 (1-1)
Mål: 1-0 Silje Nyhagen (5), 1-1 Oda Lillegård selvmål (29), 2-1 Synne Hamborg (60), 2-2 Mia Fedøy (70), 3-2 Silje Nyhagen (87)

I motsatt ende av tabellen skulle det også spilles et utrolig viktig, og kanskje helt avgjørende oppgjør. De to bunnlagene i 1.divisjon, Hønefoss og Klepp, møttes til dyst på AKA Arena i en ordentlig skjebnekamp.

Før kampen skilte det tre poeng mellom lagene i favør Hønefoss, og fra starten av viste Silje Nyhagen at hun ønsket å øke den avstanden. For bare etter fem minutter var Hønefoss-kapteinen på ferten og sendte hjemmelaget i føringen. Ikke mange minuttene hadde hun ballen i nettet igjen, men denne gangen ble hun avblåst for offside.

Hønefoss-kaptein Silje Nyhagen var direkte avgjørende for sitt lag i skjebnekampen mot Klepp. Foto: Kristian Moe

Tross et tidlig baklengsmål mistet ikke Klepp motet, og fikk skapt et par sjanser før de selv kunne juble for scoring. Like før halvimen slo Ine Tveit inn i feltet. Der sto Hønefoss-forsvarer Oda Lillegård som skulle heade ut til corner, men isteden endte hun opp med å styre ballen i eget nett.

Før pause hadde begge lag sine mulighter, men Hønefoss hadde de fleste og største. Ingen av dem resulterte i scoring.

Scoringer ble det derimot etter pause. Den første kom etter timen ved Synne Hamborg som banket et frispark direkte i mål og ga Hønefoss ledelsen på nytt.

Den skulle bare vare i ti minutter, for da var Mia Fedøy fremme med en lang skotupp og pirket inn utligningen. Klepp fikk også en enorm mulighet ved Cecilie Mjelde, men unyttet ikke sjansen.

Det gjorde derimot Silje Nyhagen tre minutter før slutt, og pirket inn seiersmålet for Hønefoss, som tar tre uhyre viktige poeng og tar et steg vekk fra nedrykkssumpen. Mens Klepp står fortsatt med begge bein godt plantet i bunnen.