BIZET ILDHUSØY OM HØSTEN I PARIS: – MÅ VÆRE MENTALT STERKERE FOR Å OVERLEVE

Annonse:

 

Celin Bizet Ildhusøy var en av Toppseriens store profiler da hun gikk fra Vålerenga til den franske storklubben Paris Saint-Germain i juli. For 20-åringen har det vært en høst med variert spilletid, PSG-skandaler og debut for A-landslaget.

– Det blir bedre for hver uke og måned som går. Det er ikke bare bare å flytte til et nytt land, ikke kunne språket eller ikke vite noe om noe som helst. Man merket i starten at noen var redde for å snakke engelsk, men så prøver de mer og mer. Det er noen som ikke snakker engelsk i det hele tatt, så de er det jo veldig vanskelig å kommunisere med. Men vi har jo fotballen og har det gøy med det, så det hjelper mye når man ikke får snakket sammen, sier hun til Toppfotball Kvinner. 

Og den ferske utenlandsproffen har gått inn for å forstå sine nye lagvenninner.

– Jeg går på franskkurs, så jeg er godt i gang. Det er et så sykt vanskelig språk, man skriver jo helt annerledes enn man prater. Det har tatt mye lenger tid enn jeg trodde det skulle ta, sier hun lattermildt.

Celin Bizet Ildhusøy feirer ligagullet med tidligere lagvenninne Marie Dølvik i 2020. Foto: Vegard Grøtt/Bildbyrån.

PSG-skandale

Men mediebildet har ikke bare vært preget av de sportlige prestasjonene til PSG denne høsten. Det har vært stor dramatikk knyttet til to av Ilhudøys lagvenninner, Aminata Diallo og Kheira Hamraoui. Førstnevnte ble i november pågrepet for å ha medvirket til vold mot Hamraoui. Diallo er ikke lenger mistenkt, men det er fortsatt mye usikkerhet rundt hendelsesforløpet. Les mer om saken her.

– Jeg skjønner ikke så mye av det som blir snakket om i garderoben og ulike rykter. De franske tenker nok mer på det, at de er litt.. ikke redde, men at de tenker at alt kan skje. Det hele har vært et stort kaos, men det blir forhåpentligvis bedre nå. Jeg tror det blir mye roligere i gruppen når man får vite sannheten, sier hun om situasjonen som har preget klubben de siste to månedene. 

– Folk tok ikke side, men valgte heller å ta avstand fra det. Det blir ingen splittelse, men en annen team spirit siden alle skulle gå rundt med sin egen hemmelighet eller mening om det uten å dele det videre. Det er en spenning i luften. Vi venter på ny informasjon hele tiden. 

Celin Bizet Ildhusøy
Bizet Ildhusøy etter hun signerte med den franske storklubben. Foto: Privat fra instagram @celinbizet.

Tøff overgang

Nytt språk, land og klubb har ikke vært det eneste som har forandret seg etter overgangen. Fra å være helt sentral for Vålerenga, har hun i løpet av høsten kun spilt 46 minutter for PSG. Likevel har hun fått med seg en assist i Champions League.

– Jeg føler det kunne gått enda bedre, med mål og flere minutter på banen. Men det er en god start og jeg forventer ikke så mye det første 1-1,5 året. Jeg er fortsatt ung, ny og kan ikke språket, så det er mye som skal på plass før jeg kan kalle det en drømmejobb. Jeg stoler på fremtiden min, at jeg kommer til å bli god og at det ordner seg uansett, sier hun og fortsetter:

– Det er treninger og uker hvor det går litt opp og ned. Fotballen er det eneste jeg har, så har jeg ingenting å komme hjem til. Det kommer selvfølgelig tøffe dager. Man merker veldig forskjell på mentaliteten her. Alle er ute etter å gjøre det best mulig og tenker ikke på andre, så du må være mentalt sterkere for å overleve her. Du er her alene.

Men selv om høsten har vært tøff på klubbnivå, fikk hun både sin debut og første mål for A-landslaget mot Armenia i november. Kampen ble blåst av etter 70 minutter på grunn av tåke, og ble spilt over to dager.

– Det er kanskje den rareste kampen jeg har spilt. Men det var veldig trivelig, det er bare sykt gøy å score med den gjengen der. Det var også deilig på samling nå som jeg er i utlandet. Det å kunne snakke norsk og være med folk som man kjenner litt fra før.

Annonse fra Toppserien: