BRANN LEKTE SEG – STABÆK SNØT ROSENBORG

På Sofiemyr var det ingen tvil da Brann tok seg til cupfinalen på overbevisende vis, mens Stabæk knuste Rosenborgs finaledrøm, og skal spille sin første cupfinale siden 2013.

Kolbotn – Brann 1-6 (0-2)
Mål: 0-1 Nora Eide Lie (6), 0-2 Guro Bergsvand (37), 0-3 Signe Gaupset (50), 0-4 Tuva Hansen (59), 0-5 Maria Brochmann (68), 0-6 Rakel Engesvik (79), 1-6 Marie Andresen (88)

Slaget om den første cupfinaleplassen sto mellom Kolbotn og fjorårets tapende finalist Brann på Sofiemyr. Brann var nok sugne på å komme seg til sin andre strake finale og få muligheten til å revansjere tapet sist, mens Kolbotn håpet på å spolere for bergenserne og samtidig realisere sin egen drøm om å kjempe om cupgullet på Ullevaal stadion.

I helga spilte begge lagene sin første kamp i sluttspillet, der Brann snudde 0-1 til 2-1 mot Vålerenga, mens Kolbotn måtte ta til takke med uavgjort mot Avaldsnes. Sist lagene møttes på Sofiemyr ble det et jevnt oppgjør der Brann kom seirende ut til slutt med 2-1-seier.

Kolbotn håpte nok på et lignende kampbilde som tidligere i sesongen, men allerede etter seks minutter kom baklengsmålet. Nora Eide Lie bredsidet inn 1-0 og sendte den regjerende seriemesteren og vinneren av grunnspillet i ledelsen.

Brann kan juble for å ha nådd sin andre strake cupfinale. Foto: Alexander Larsen

Den tidlige scoringen ga Brann overtaket, men bergenserne måtte vente over en halvtime før de kunne juble for nok en scoring. Den følsomme venstrefoten til Marit Bratberg Lund serverte en presis corner fra høyre rett på hodet til midtstopper Guro Bergsvand som stanget inn 2-0, noe som også var resultatet til pause.

Etter hvilen fortsatte Brann å kjøre på, og bare fem minutter ut i andre omgangen satte Signe Gaupset inn 3-0 med en avslutning under Selma Panengstuen. Ikke lenge etter ble kaptein Tuva Hansen spilt gjennom på høyresiden av feltet og la sikkert på til 4-0. Dermed var kampen så og si avgjort, men Brann var ikke ferdige med å score mål i regnværet på Sofiemyr.

Maria Brochmann satte inn Branns femte scoring for dagen etter 68 minutter, før Rakel Engesvik løp inn 6-0. Kolbotn fikk seg et trøstemål to minutter før slutt ved Marie Andresen, som på vakkert vis sendte ballen i en fin bue over Aurora Mikalsen, men det var åpenbart altfor lite og altfor sent, og Brann kunne cruise inn til lagets andre strake cupfinale etter en overbevisende 6-1-seier over Kolbotn.

Snøt Rosenborg for finaledrømmen

Stabæk – Rosenborg 2-1 (1-1)
Mål: 1-0 Smilla Vallotto (23), 1-1 Synne Skinnes Hansen (42), 2-1 Iris Omarsdottir (81)

I den andre semifinalen var det duket for et oppgjør mellom to lag som senest i helgen møttes i sluttspillet: Rosenborg og Stabæk. I den kampen var trønderne sterkest og vant 3-1, men Stabæk fikk muligheten til å ta sin første seier over Rosenborg denne sesongen. Trønderne jaktet sin første cupfinale siden 2014 og den første siden klubbskiftet, mens Stabæk ønsket sjansen til å ta et nytt cupgull, noe de sist gjorde i 2013.

Åpningen på Nadderud var relativt jevn der Rosenborg tok kontroll over banespillet, men uten å skape de helt store sjansene. Noen nesten-sjanser ble det, men presisjonen manglet litt. Kampens første store sjanse kom etter cirka 20 minutter og det var gjestene som fikk den. Men Synne Skinnes Hansen klarte ikke å pirke ballen forbi Sunniva Skoglund, som reddet til corner.

Den påfølgende corneren resulterte i ingenting for bortelaget, men vertene gikk rett i kontringen anført av Smilla Vallotto. Angrepsspilleren mottok ballen og førte den inn i Rosenborgs sekstenmeter. Hun ble tvunget litt utover, men maktet likevel å få til en god avslutning mot lengste hjørne, som gikk forbi Rugile Rulyte og i mål. Dermed kunne Stabæk juble for 1-0-ledelse.

Rosenborg presset på for utligning før pause og hadde et par gode skudd som ble reddet av Skoglund. Uttellingen uteble helt til det var spilt 42 minutter. Da kom Synne Skinnes Hansen seg fri på høyresiden og avsluttet mot mål. Skuddet var hardt, men ganske midt på Skoglund, men keeperen klarte ikke å stoppe skuddet på det våte underlaget og det sto 1-1 til pause.

Cupfinaledrømmen brast for Rosenborg. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Andre omgang var relativt jevnspilt, hvor begge lag var villige til å gå i angrep for å få et ledermål. Men det ble mye nesten og begge lags forsvar sto godt imot motstanderens forsøk. De gangene noen kom gjennom var det keeperne som var i veien.

Innbytter Emilie Nautnes holdt på å sende gjestene i føringen med en heading fra kort hold, men spissen kom ikke godt nok over ballen og avslutningen gikk over mål.

De helt store sjansene uteble, men ni minutter før slutt spilte Stabæk en lang ball fremover. Rosenborg-forsvaret så ut til å ha god kontroll, men dårlig kommunikasjon mellom Kristine Leine og Rugile Rulyte gjorde at førstnevntes tilbakespill gikk forbi keeperen. Iris Omarsdottir var på pletten og rullet Stabæk i ledelsen på åpent mål.

Dermed måtte Rosenborg fremover og trønderne holdt på å svare umiddelbart, men skuddet fra Cecilie Andreassen ble slått unna av Sunniva Skoglund. Rosenborg klarte ikke å få en utligning og Stabæk kunne juble for cupfinalemøte mot Brann på Ullevaal 5. november.