I Bergen ble det ordentlig jubel. Åsane rykket opp, mens Brann tok seriegull - det andre på rad, men det første som Brann. Kolbotn skal spille 1. divisjon neste sesong, mens det fortsatt er spenning om den siste nedrykksplassen.

TIL 2020 – Kolbotn 3-0
Røa – LSK Kvinner 2-2

Tok historisk gull

Rosenborg – Brann 1-2 (0-0)
Mål: 0-1 Svava Ros Gudmundsdottir (49), 0-2 Therese Sessy Åsland (61), 1-2 Guro Bergsvand selvmål (64)

I Trondheim var det duket for storkamp mellom Champions League-jagende Rosenborg og gulljagende Brann. Med seier ville Brann være seriemester en runde før slutt, mens Rosenborg trengte poeng i kampen med Vålerenga om den siste Champions League-plassen.

Åpningen på kampen var jevn, men etter hvert tok Brann mer over i banespillet og presset Rosenborg tilbake. Tross overtaket var det trønderne og Synne Skinnes Hansen som fikk kampens første sjanse, men kantspilleren ble hindret av Aurora Mikalsen.

For Brann var det Marit Bratberg Lund som fikk sjansen, men også hun ble stoppet av en god redning fra keeper. En sjansefattig omgang endte dermed med 0-0.

Etter hvilen ble det mer liv i kampen og etter 49 minutter prikket Tuva Hansen et innlegg på hodet til Svava Ros Gudmundsdottir. Spissen steg til værs og styrte serielederen i føringen på Koteng Arena. Like etter at timen var passert lå også 2-0. Lisa Naalsund spilte gjennom Therese Sessy Åsland, som med stoisk ro satte ballen kontant i hjørnet langs gresset.

Rosenborg ga derimot ikke opp og fikk en redusering ganske med en gang. Emilie Nautnes fikk skutt etter mye rot i Brann-forsvaret. Skuddet gikk via en uheldig Guro Bergsvand og i mål, og dermed var det spenning igjen.

Vertene presset på for utligning, men det var Brann som skapte de store sjansene. Det kunne blitt 3-1, men bergenserne klarte ikke å sette spikeren i kisten. Spenningen varte helt ut, men Brann sto godt imot Rosenborg-presset og holdt unna. Dermed kunne de juble for sitt andre strake seriegull – det første som Brann Kvinner.

Sikret Champions League-plassen

Vålerenga – Stabæk 6-0 (2-0)
Mål: 1-0 Thea Bjelde (6), 2-0 Elise Thorsnes (41), 3-0 Dejana Stefanovic (56), 4-0 Runa Lillegård (65), 5-0 Olaug Tvedten (78), 6-0 Ingibjørg Sigurdardottir (81)

For Vålerenga ble det tent et lite håp om gull etter seieren mot Rosenborg sist runde, men viktigst av alt sørget det for at de er i førersetet om den siste Champions League-plassen. Håpet er å få spille en skikkelig seriefinale mot Brann i siste runde, men hovedfokuset er nok å sikre 2. plassen bak Brann.

Og den regjerende cupmesteren fikk seg et tidlig ledermål da Thea Bjelde banket Vålerenga i føringen etetr seks minutter. Hjemmelaget styrte oppgjøret på egen hjemmebane og hadde det meste av sjansene. Dermed var det ikke ufortjent at Toppseriens toppscorer, Elise Thorsnes spaserte inn 2-0 etter et nydelig forarbeid av Janni Thomsen.

Vålerenga kunne gå til pause med en fortjent 2-0-ledelse etter å ha styrt første omgang fra start til slutt.

Etter pause fortsatte Vålerenga å kjøre på og ni minutter ut i omgangen la Dejana Stefanovic på til 3-0 med en solid heading. Deretter fikk innbytter Runa Lillegård være med på leken og dunket inn 4-0 med et skudd i krysset.

Til slutt fullførte Olaug Tvedten og Ingibjørg Sigurdardtottir ydmykelsen ved å legge på til henholdsvis 5-0 og 6-0. Vålerenga sikrer dermed spill i neste sesongs Champions League i stor stil ved å knuse Stabæk 6-0.

Ned på nedrykksplass

Arna-Bjørnar – Avaldsnes 3-1 (2-0)
Mål: 1-0 Sigrid Aas (1), 2-0 Yuuka Kurosaki (38), 2-1 Evelyn Badu (55), 3-1 Linnéa Laupstad (76)

Denne runden tok et Avaldsnes i poengnød turen til Arna, for et oppjør mot Arna-Bjørnar som allerede har sikret spill i Toppserien neste sesong. Gjestene fra Karmøy er en del av nedrykkskampen og bør helst samle poeng i de to siste kampene.

Men i Bergen fikk karmøyingene en verst tenkelig start. Det var ikke spilt ett minutt engang før Sigrid Aas klemte til fra distanse og ga hjemmelaget ledelsen. Marerittstart for Avaldsnes, dog drømmestart for Arna-Bjørnar.

Etter scoringen var det også hjemmelaget som skapte sjansene og var nære både ved målscorer Aas og ved et skudd i stolpen. Ledelsen skulle derimot bli doblet like etter stolpetreffet og nok en gang var det et skudd fra distanse som gjorde susen. Yuuka Kurosaki prøvde seg og ballen gikk nydelig inn i hjørnet og dermed sto det 2-0 til Arna-Bjørnar.

John Arne Riise og Avaldsnes befinner seg på nedrykksplass før den siste runden av sluttspillet. Foto: Alexander Larsen

Knappe ti minutter etter pause skapte Evelyn Badu spenning i kampen da hun plasserte inn reduseringen for Avaldsnes. Gjestene tok også over kampen etter reduseringen, men kvarteret før slutt satte Linnéa Laupstad inn 3-1 og avgjorde på mange måter kampen.

Det ble heller ikke flere scoringer på Arna og bergenserne vinner 3-1 over Avaldsnes. Tapet gjør at Avaldsnes er på nedrykksplass før den siste runden av sluttspillet.

Rykte opp tross tap

Åsane – Lyn 0-2 (0-1)
Mål: 0-1 Emilie Closs (7), 0-2 Cathinka Tandberg (67)

Det ser ut til å bli mye jubel i Bergen denne sesongen. Utenom at Brann går mot seriegull, er både Arna-Bjørnar og Åsane på vei mot Toppserie-spill neste sesong. Åsane har imponert i sluttspillet og vært veldig solide, som har ført til god poengfangst. I sluttspillets nest siste runde ventet derimot en tøff motstander i Lyn, som totalt sett har hatt en glimrende sesong og har hatt få problemer med å sikre plassen.

Kampen i Bergen åpnet med litt hawaii-fotball med begge lag i det gavmilde hjørnet. Men verken Cathinka Tandberg eller Katarina Dybvik Sunde klarte å omsette gavepakkene sine i scoring. Scoring skulle det derimot bli og det var Emilie Closs som gjorde det ved å stange et presist innlegg fra Kamilla Melgård i nettet.

Resten av omgangen var det Lyn som skapte de fleste sjansene, selv om kampbildet jevnet seg ut utover. Likevel gikk Kringsjå-laget til pause med en fortjent ledelse.

Etter sidebyttet fikk Andrine Mo en stor sjanse for Åsane, men med ryggsekken på gikk avslutningen over mål. Isteden fikk Lyn og Cathinka Tandberg muligheten til å doble ledelsen. Julie Jorde slo et presist frispark inn i feltet, og Tandberg var råsterk i duellen og stanget inn 2-0 bak Savanna Duffy.

Åsane kan juble for opprykk. Foto: Kristian Moe

Lyn var nærmere 3-0 enn Åsane var 1-2, og selv om det endte med 0-2-tap, kunne Åsane likevel sprette champagnen. Bergenserne er nemlig klar for Toppserien 2023!

Opprykksdrømmen lever – Kolbotn rykte ned

TIL 2020 – Kolbotn 3-0 (2-0)
Mål: 1-0 Sandra Simonsen (20), 2-0 Edit Machlik (24), 3-0 Ina Birkelund (48)

I nord var det duket for en ordentlig skjebnekamp da TIL 2o20 fikk besøk av Kolbotn. Begge lag befant seg på nedrykksplass før oppgjøret og i desperat poengjakt for å unngå 1. divisjonsspill neste sesong.

Det ble en jevn åpning på skjebnekampen på Alfheim, men etter hvert begynte Kolbotn å rote, mens TIL 2020 fikk litt tak på ting. Og etter 20 minutter kom Mali Trøan gjennom. Hun ble felt, men ballen rullet videre til Sandra Simonsen som banket hjemmelaget i føringen.

Få minutter senere kunne TIL 2020 juble igjen. Selma Panengstuen glapp ballen i feltet til Trøan som la videre ut til Edit Machlik. Backen var sikker og satte kontant inn 2-0. Første omgang var relativt sjansefattig fra begge lag med unntak av scoringene, selv om Kolbotn hadde to frisparkforsøk som traff aluminiumen.

Gjestene måtte dermed heve seg etter pause for å ha håp om overlevelse, men bare tre minutter ut i andre omgang fikk de nok en kalddusj. Ina Birkelund kom gjennom, vendte bort Lena Soleng Hansen, før hun på elegant vis plasserte ballen i krysset til 3-0.

Det var spikeren i kista og TIL 2020 kunne kontrollere inn en helt avgjørende 3-0-seier. Håpet om Toppserie-spill neste sesong lever dermed for tromsøværingene, mens for Kolbotn er det nå matematisk umulig å havne på sikker plass, som dermed må ta turen ned til 1. divisjon.

Kolbotn må ta den tunge turen ned til 1. divisjon.

Fortsatt ikke trygge

Røa – LSK Kvinner 2-2 (0-2)
Mål: 0-1 Signe Holt Andersen (11), 0-2 Emma Stølen Godø (24), 1-2 Synne Masdal (52), 2-2 Tuva Espås (74)

Etter et grusomt grunnspill med null seiere og bare tre poeng, ser det ut til at Røa også blir å finne i Toppserien neste sesong etter at de begynte å plukke poeng i sluttspillet. Geir Nordbys lag er likevel ikke 100 prosent trygge og bør helst ha ett poeng for å være helt sikre.

Oppgaven denne runden var LSK Kvinner på hjemmebane, som har skuffet voldsomt, men det gjorde ikke oppgaven mye enklere.

Røa startet relativt friskt, men det var gjestene som fikk nettsus først. 11 minutter var spilt da Signe Holt Andersen plasserte inn 1-0 til LSK Kvinner etter et nydelig angrep. Kanarifuglene tok deretter litt mer over kampen og knappe kvarteret etter 1-0, satt også 2-0 ved Emma Stølen Godø som stusset ballen i nota bak en utspilt Josefine Ervik.

Like før pause fikk Tuva Espås sjansen alene med Moa Edrud, men angrepsspilleren brente sjansen og det sto 2-0 til LSK Kvinner halvveis. Ikke lenge ut i andre omgang ble det derimot spenning igjen. Synne Masdal prøvde seg på et innlegg, men ballen fløy over alt og alle, inkludert Edrud, og dermed sto det 1-2.

Etter reduseringen smalt Irene Dirdal ballen i tverrliggeren via fingertuppene til Ervik, det var Røa som igjen kunne juble for scoring. 74 minutter var spilt da Synne Masdal slo inn og fant hodet til Tuva Espås. Hun raget høyest og headet lekkert inn utligningen på Røabanen.

LSK Kvinner var bare en kjemperedning fra Josefine Ervik unna å ta med seg alle tre poengene, men det ender til slutt 2-2 på Røabanen, som betyr at ingen av lagene er 100 prosent trygge før den siste runden.