BUNNKAMP-DRAMA OG INTENSIV GULLJAKT

Det sto ikke på dramaet i den 24. runden av Toppserien. På Karmøy ble det ordentlig spennende i bunnkampen mellom Avaldsnes og Arna-Bjørnar, mens Rosenborg måtte gi tapt mot Brann i Bergen. Det utnyttet Vålerenga, som overtok serieledelsen med tre runder igjen.

Avaldsnes – Arna-Bjørnar 3-2 (2-0)
Mål: 1-0 Ida Natvik (9), 2-0 Kristina Svandal (37), 2-1 Vilde Vedeler (68), 2-2 Hanne Larsen (86), 3-2 Susan Ama Duah (89)

Kampen for å unngå direkte nedrykk tilspisser seg mer og mer for hver runde som går. Denne runden kunne klimakset muligens nåes da de to bunnlagene Avaldsnes og Arna-Bjørnar møttes til dyst på Karmøy i et ubeskrivelig viktig bunnoppgjør, som ingen av lagene hadde råd til å tape.

Under vanskelige spilleforhold var det Avaldsnes som fikk den beste starten på bunnkampen. Allerede etter ni minutter kunne vertene slippe jubelen løs da Ida Natvik satte inn 1-0.

Noen minutter senere holdt Arna-Bjørnar på å svare, men en god redning av Siri Ervik hindret utligning.

Første omgang så ut til å ebbe ut med 1-0 til Avaldsnes, men etter 36 minutter fikk hjemmelaget straffe. Hanne Larsen reddet forsøket fra Kristina Svandal, men kunne gjøre lite med returen som havnet rett i tilbake i beina til Svandal, som økte ledelsen.

Etter pause kunne Avaldsnes punktert kampen for godt, men istedenfor fikk gjestene nytt håp da Vilde Vedeler reduserte med en sikker avslutning. Og da oppgjøret gikk inn i de siste 10 minuttene, startet dramatikken.

Først fikk Arna-Bjørnar straffe, som keeper Hanne Larsen steg frem for å ta. Sisteskansen var sikker som banken og hamret inn utligningen fra krittmerket og så ut til å sikre et svært viktig poeng etter en imponerende opphenting. Men minuttet før full tid, dukket Susan Ama Duah opp på en corner og sørget for ellevill jubel for Avaldsnes og tre uhyre viktige poeng.

Festet grep om medalje

LSK Kvinner – Åsane 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Miljana Ivanovic (45), 2-0 Signe Holt Andersen (60)

I motsatt ende av tabellen kjemper LSK Kvinner om medaljer. Kanarifuglene har fortsatt heng på gullet, men er avhengige av flere feilskjær fra Vålerenga og Rosenborg om det edleste metallet skal havne på Romerike. Men de har et godt grep om bronsemedaljen, og kunne feste grepet ytterligere med seier over Åsane.

LSK Kvinner tok kommandoen fra start i egen hall, og hadde flere gode muligheter i første omgang. Aller nærmest var Camilla Huseby fem minutter før pause da hun fikk avsluttet fra veldig godt hold, men på nesten uforklarlig vis havnet avslutningen utenfor.

Dominansen skulle til slutt bære frukter for vertene, som tok en fortjent ledelse like før pausesignalet gikk. Miljana Ivanovic ble spilt gjennom, dro seg forbi Helene Gloppen og kom alene med Savanna Duffy. Der var serberen sikker og smalt ballen i nettet bak Åsane-keeperen.

Andre omgang ble litt roligere, men etter timen doblet LSK Kvinner ledelsen sin. Et svakt pasningsforsøk bakover i banen ble snappet opp av Signe Holt Andersen. Hun dro seg forbi en forsvarer før hun alene med Duffy hamret inn 2-0.

Det kunne også blitt flere scoringer for vertene, blant annet ved Thea Kyvåg, men det endte til slutt med 2-0 til LSK Kvinner over Åsane.

Målfest

Stabæk – Røa 4-2 (1-2)
Mål: 0-1 Oline Fuglem (6), 1-1 Hildegunn Sævik selvmål (28), 1-2 Martine Midtbø (41), 2-2 Monica Nedgård Isaksen (65), 3-2 Iris Omarsdottir (87), 4-2 Thea Loennecken (89)

Lørdagens siste kamp ble spilt på Nadderud mellom Stabæk og Røa. Begge lagene har så og si sikret fornyet kontrakt i Toppserien, og spiller mest for høyest mulig tabellplassering. Likevel en spennende kamp, spesielt siden det forrige oppgjøret mellom lagene på Nadderud inneholdt fire mål og endte 2-2.

Denne lørdagen var det Røa som fikk en drømmestart på kampen. Oline Fuglem sørget for en tidlig ledelse til gjestene etter seks minutter med en avslutning via et Stabæk-bein og i mål.

Deretter fikk Stabæk etablert et press, dog uten å true Røa-målet. Det var inntil Anja Rasmussen ladet skuddfoten fra distanse like før halvtimen var spilt. Hun sendte i vei en kanon som smalt i tverrliggeren bak Hildegunn Sævik og spratt ned på streken. Dessverre for Røa-keeperen gikk ballen via baksiden hennes og i mål og det var balanse i regnskapet.

Begge lag hadde sjanser inn mot pause, men det var Røa som skulle gå i garderoben med mest å smile for. Drøye fem minutter før hvilen fikk Martine Midtbø avsluttet. Sunniva Skoglund burde egentlig hatt full kontroll, men glapp ballen mellom beina og sørget for at gjestene gikk til pause med 2-1.

I andre omgang jaktet Stabæk utligning, men måtte vente til det var spilt 65 minutter før det ble et faktum. Innbytter Monica Nedgård Isaksen hadde knapt vært på banen før hun ble spilt alene gjennom med Sævik. Der var hun imidlertid iskald og trillet inn utligningen.

Etter utligningen hadde begge lag noen skremmeskudd, men ikke de helt store sjansene. Men de siste fem minuttene eksploderte plutselig Stabæk. Først sørget Iris Omarsdottir for 3-2 med en utsøkt halvvolley før Thea Loennecken punkterte kampen med sin 4-2-scoring et par minutter senere. Dermed vinner Stabæk 4-2 over Røa i en svært underholdende affære.

Marit Bratberg Lund og Brann er brennhete om dagen. Søndag slo de serieleder Rosenborg.

Brennhete Brann

Brann – Rosenborg 2-0 (2-0)
Mål: 1-0 Rakel Engesvik (10), 2-0 Marit Bratberg Lund (24)

Det var duket for storkamp på Stemmemyren denne runden. Champions League-klare Brann, som har vært i fyr og flamme etter at Martin Ho tok over som trener, fikk besøk av gulljagende og serieleder Rosenborg, som også har vært i strålende form.

I Bergen var det hjemmelaget som åpnet best og tok også ledelsen tidlig. Karoline Haugland stjal ballen like utenfor Rosenborgs sekstenmeter og trillet den videre til Rakel Engesvik. Trønderen var sikker i avslutningen og sendte ballen i en bue over Lene Christensen. 1-0 til Brann.

Rosenborg slet med å skape sjanser på Brann, og ble straffet igjen knappe kvarteret etter 1-0-målet til Engesvik. Denne gangen kombinerte vertene seg fint gjennom forsvaret før ballen havnet hos Marit Bratberg Lund. Backen med den dødelige venstrefoten, brukte høyrefoten til å plassere inn 2-0-målet.

Like etter halvtimen var det Brann som holdt på å bli straffet etter en feil. Aurora Mikalsen ble litt for komfortabel og mistet ballen til Emilie Nautnes. Spissen stresset imidlertid i avslutningsøyeblikket og satte ballen mirakuløst i nettveggen.

Nærmere kom ikke serielederen før pause, mens etter pause var de nære ved flere anledninger. Blant annet banket Cesilie Andreassen et skudd i tverrliggeren, mens Ingrid Stenevik holdt på å gi en hjelpende hånd til trønderne, men ble reddet av en strålende involvering av keeper Mikalsen, som fikk pirket ballen unna. I tillegg vartet landslagskeeperen opp med en svært kvalifisert redning for å hindre Nautnes.

Dette var ikke Rosenborgs dag i Bergen. Brann holdt unna og forsvarte ledelsen sin godt, og kunne til slutt juble for tre poeng mot serielederen.

Tilbake på topp

Lyn – Vålerenga 0-3 (0-1)
Mål: 0-1 Felicia Rogic (27), 0-2 Michaela Kovacs (57), 0-3 Elise Thorsnes (70)

Rundens siste kamp fant sted på Kringsjå mellom Lyn og Vålerenga. Hjemmelaget spiller om høyest mulig tabellplassering, mens Vålerenga kjemper en udurabelig kamp med Rosenborg om seriegullet.

Oppgjøret fikk en relativt rolig start, som var preget av Vålerenga-spillere som gikk i offside. Man måtte derfor vente til det var spilt 25 minutter før kampens første ordentlige sjanse kom. Mimmi Löwfenius prøvde seg, men Kirvill Odden vartet opp med en fin redning.

Men bare et par minutter senere måtte Odden kapitulere. Sistekansen misset i frispillingen og forærte ballen til Felicia Rogic som takket og bukket satte enkelt inn 1-0 – et resultat som sto seg til pause.

Etter hvilen fikk Lyn alle tiders mulighet til å utligne. Jalen Tomkins reddet det første forsøket, men returen havnet hos Tanja Myrseth som hadde åpent mål å sikte på. Backen avsluttet mot mål, men istedenfor scoring traff hun stolpen.

Når vertene ikke tok vare på den sjansen, visste Vålerenga å straffe dem. For bare noen få minutter etter kjempesjansen, doblet gjestene ledelsen sin. Michaela Kovacs fikk være umarkert i feltet på en corner og stanget kontant inn 2-0.

Derfra og ut handlet alt om Vålerenga, og da Elise Thorsnes la på til 3-0 fra straffemerket var kampen avgjort. Seieren gjorde at Vålerenga dyttet Rosenborg ned fra tabelltopp og overtar styringen i gullkampen.