DETTE VAR DEN VIKTIGSTE FOTBALLFESTEN PÅ LANG TID

Annonse:

 

I flomlysene på Brann Stadion i går kveld, fikk de 6833 tilskuerne se laget sitt gjennomføre sin største bragd noensinne. For norsk fotball var den helt avgjørende. Ringvirkningene av Champions league-spill er enorme, og det er ikke tilfeldig at vi står her i dag. 

‒ Vi har som mål å bli topp 6 liga i Europa innen 2028 og ligaranking baseres ene og alene på Champions League-spill. Gårsdagens fotballkveld var dermed helt avgjørende for norsk kvinnefotball, forteller Toppfotball Kvinners daglige leder Hege Jørgensen. 

Jakten mot Europa 

For noen år tilbake gikk Toppfotball Kvinner og klubbene sammen og stilte spørsmålene: Hva slags liga skal vi være? En ren utviklingsliga eller en liga som konkurrerer mot de beste? Avgjørelsen var unison. Vi vil konkurrere mot de beste og være med i jakten om Europatoppen.  

‒ Jeg blir stolt når jeg tenker tilbake på at vi og klubbene turte å ha ambisjoner på vegne av norsk fotball og på vegne av oss selv. På dette tidspunktet trodde mange at Europa-toget var gått for norsk kvinnefotball, og det er et hårete mål sett i lys av at utviklingen internasjonalt går i ekspressfart. Jeg er imponert over jobben klubbene har lagt ned, sier Hege. 

I strategiarbeidet ble det gjennomført en stor benchmarkundersøkelse på de syv beste og mest fremadstormene ligaene i Europa. Vi så at veien til toppen begynte å bli lang, mens veien opp til mellomsjiktet var innenfor rekkevidde.  

‒ Derfra startet arbeidet mot å bli en topp seks-liga i Europa, og dette hadde ikke vært mulig uten at vi hadde samarbeidspartnere som ble med på laget og investerte. Vi samarbeider også tett med NFF om denne satsningen. Blant tiltakene inn mot Champions League er en dedikert sum penger som er satt av til lagene som skal konkurrere i Europa. Vi er alle omforent om viktigheten av flaggskip som kan hevde seg internasjonalt.   

Enorme ringvirkninger 

Utover ligaranking, vil Champions League-spill ha potensielt enorme ringvirkninger for norsk fotball. Allerede ser vi at den internasjonale pengestrømmen øker. Kvalifiseringen til gruppespillet gir omtrent seks millioner inn i Branns klubbkasse. 

Den generelle forventningen er at disse summene bare vil fortsette å øke. De tre fotballkampene med flest tilskuere i 2022, var alle kvinnekamper. Flere europeiske ligaer drar nå titusener av publikum på seriekampene. I engelske WSL er publikumsgjennomsnittet på over 7000. 

UEFAs prognose sier at de kommersielle inntektene i kvinnefotballen vil seksdobles i løpet av de neste årene. Sissel Gynnild Hartley er merkevare- og markedssjef i Toppfotball Kvinner. Hun var med på å bygge opp engelske WSL og «Lionesses»-merkevaren, og forteller at seksdoblingen vil ifølge UEFA fordele seg mellom økte medieinntekter, kommersielle partnere og kampdagsinntekter. 

‒ Det er spennende å se hvordan kvinnefotballen tiltrekker seg et nytt publikum sett opp mot herrefotballen. Det gjelder flere kvinner, familier og unge jenter. Én av tre kvinnefotballsupportere er helt nye til fotballen, og dette tilsvarer 47 millioner nye supportere på tvers av Europa. Derfor er det også mange nye aktører som nå invester i damesiden. Aktører innen sminke, hår, mote og hygiene som vi aldri før har sett pryde en fotballstadion eller en fotballdrakt. 

Med økte inntekter følger økt ligaattraktivitet. Når ligaen profesjonaliseres og vi har flaggskip som presterer i Europa, vil Toppserien tiltrekke seg flere spillere. Både etablerte og talentfulle nordmenn, samt internasjonale navn. Per i dag har vi 40 spillere ute i verden. Vi vil bli en liga som både importerer og eksporterer, samtidig som summene på overgangsmarkedet vil øke i tråd med alle andre pengestrømmer i kvinnefotballen. 

Ligaen er grunnfjellet for landslaget 

Manglende landslagsresultater de seneste årene har ført til ytterligere dommedagsprofetier rundt norsk kvinnefotball. At Brann nå har klart å kvalifisere seg til den store scenen, blir ekstra gledelig. Det kan passe å minne om at ti av spillerne i sommerens VM-tropp var Toppseriespillere.  

‒ Toppserien er grunnfjellet for landslaget. En kan bli litt blåst av banen av utviklingen som foregår ute i verden, men vi mener det er mulig å henge med, sier Hege. 

Nå skal vi delta i Europa. Skal vi også prestere, må vi ruste ytterligere opp. Vi må skape de samme rammene som de gode europeiske ligaene for å utvikle spillere med internasjonalt snitt. Det må investeres i spillerutvikling, og ligaen må profesjonaliseres slik at spillerne blir heltidsspillere.  

‒ Norge har ekstremt gode forutsetninger. Vi har veldig mange jenter som spiller fotball, noen av verdens beste spillere er norske og i økende grad ser vi at omgivelsene omfavner damesiden, forteller Hege avslutningsvis på en dag der alle norske fotballhjerter kan kjenne på både stolthet og forventning over Branns milepæl som ble en realitet i går kveld. 

Annonse fra Toppserien: