Vålerenga var sterkest i fjor og tok hjem seriegullet. Kan de forsvare tittelen i år? Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Dette er status hos Toppserien-lagene

En ny sesong av Toppserien står endelig for tur, og som vanlig har det skjedd mye hos de ti lagene i løpet av oppkjøringen. Hvem har forsterket seg mest? Hvem er svekket fra i fjor? Dette er en oversikt over ståa hos alle lagene i Toppserien like før sesongstart.

Annonse:

Artikkelen er skrevet i samarbeid med: 

Ventetiden er endelig over. 

Måneder med oppkjøring, forberedelser og finpusser er gjennomført. Sesongen 2024 er like om hjørnet, og det er fullt alvor fra første spark på ballen. 

Også i år skal lagene møte hverandre tre ganger, så alle kamper teller like mye. 

Men hvordan ser det ut hos Toppserien-lagene bare noen dager før serieåpningen? 

Forsvarer de gullet?

La oss begynne med den regjerende seriemesteren Vålerenga. 

Etter en tett og jevn gullkamp som levde hele veien inn, var det til slutt blåtrøyene fra hovedstaden som trakk det lengste strået og kunne juble for seriegull. 

Også i år er det all grunn til å tro at Vålerenga kommer til å være med helt i toppen og kjempe om det edleste metallet. 

Det har imidlertid vært en del utskiftninger i spillertroppen foran 2024-sesongen hos den regjerende seriemesteren. 

Det største tapet må kunne sies å være fjorårets lagkaptein Ingibjörg Sigurdardottir, som har valgt å reise til Tyskland og MSV Duisburg. 

Landslagskeeper Guro Pettersen, Malin Sunde, Runa Lillegård, Laura Guldbjerg Pedersen og Klara Sporsem har også forlatt Intility. 

Inn stadionportene har blant annet Tuva Espås, Sædís Rún Heidarsdóttir og Iselin Sandnes Olsen kommet, mens fjorårets beste midtbanespiller Emma Stølen Godø har tatt turen fra erkerival LSK Kvinner på samme måte som Mimmi Löfwenius Veum gjorde i fjor sommer. 

Dessverre må nok Vålerenga klare seg uten den svensk-norske angriperen denne sesongen, ettersom hun røk korsbåndet i cupfinalen mot Rosenborg. 

Uansett blir nok Vålerenga et lag å regne med, og de er blant de aller største favorittene til seriegullet i 2024. 

Revitaliserte bergensere

Et lag som er ute etter å revansjere en skuffende fjorårssesong og som kanskje blir Vålerengas største gullutfordrer denne sesongen, er Brann. 

Bergenserne leverte en vårsesong et stykke under pari, og var ikke i nærheten når det skulle gjøres opp om medaljene. 2023-sesongen endte dermed med en skuffende 4.-plass. 

Men der vårsesongen ble en stor skuffelse, var høstsesongen en stor opptur. De svake resultatene på våren gjorde at Olli Harder måtte fratre som hovedtrener og ble erstattet av Martin Ho.

Briten kom inn og gjorde umiddelbar suksess med et vaklende Brann-lag. Utover høsten var ikke Brann til å kjenne igjen sammenlignet med vårsesongen, og bergenserne fikk en kjempeopptur både spillemessig og resultatmessig. 

Siden Hos inntog har Brann svevd på en rosa sky, og har gått videre til kvartfinalen i Champions League, hvor de møter regjerende mester og verdens beste lag, Barcelona. 

På spillerfronten har ikke bergenserne foretatt seg altfor mye, men har likevel forsterket angrepet ved å hente Lyns målmaskin Anna Aahjem, som erstatter for Maria Brochmann. 

Dersom revitaliserte Brann fortsetter utviklingen under Martin Ho er det nærliggende å tro at bergenserne blir skumle i toppen av tabellen i 2024. 

BB231114BB378.jpg
Martin Ho har revitalisert Brann siden han tok over som hovedtrener. Bergenserne har hatt stor suksess i Champions League, og blir trolig å regne med i kampen om seriegullet i 2024. Foto: Walter Luger / Bildbyrån

Tok historisk trofé, men hva nå?

Etter mange år med nesten løsnet det endelig for Rosenborg forrige sesong. 

Seriegullet glapp på målstreken nok en gang, men trønderne fikk en søt revansje på Ullevaal i cupfinalen, hvor de slo seriemester Vålerenga 1-0 og tok sitt aller første trofé siden navneskiftet til Rosenborg. 

Men på tross av at Rosenborg avsluttet 2023 med gulljubel, er det mange spørsmål knyttet til den nybakte cupmesteren forut en ny sesong. 

I løpet av oppkjøringen har det nemlig vært mye støy og flust av endringer på Koteng Arena.

Målpoeng-garantist Anna Jøsendal og midtbanemaestro Emilie Joramo har begge forlatt Lade og signert for den svenske dobbeltmesteren Hammarby.

Bærebjelken Maria Olsvik har lagt fotballskoene på hylla, mens både Ina Vårhus og Celine Nergård har søkt nye utfordringer andre steder. 

De har blitt erstattet av spennende spillere som Ine Berre og Ina Birkelund fra 1. divisjonsklubbene Øvrevoll Hosle og TIL 2020, samt Beate Marcussen fra Køge. 

Rutinerte Hanna Dahl har også signert for Rosenborg, mens det er knyttet stor spenning til stortalentene Vilde Hulaas Grøseth og Frøya Dorsin. 

Spørsmålet er om alle de unge og fremadstormende spillerne kan fylle tomrommene etter profilene Jøsendal og Joramo. 

Men det er ikke det største spørsmålet rundt Rosenborg før sesongen sparkes i gang. 

Etter flere medieoppslag og negativ oppmerksomhet ble det 11. januar bekreftet at Steinar Lein trakk seg som hovedtrener for Rosenborg. 

Bare dager før seriestart er Leins erstatter fortsatt ikke på plass, og laget ledes av assistenttrener Robin Shroot og sportslig leder Mads Pettersen inntil videre. 

Så hvor Rosenborg står per dags dato er vanskelig å svare på. Spørsmålene er hvert fall mange. 

Tilbake i det gode selskap

For Kolbotn blir det et etterlengtet gjensyn med Toppserien i 2024. 

Som de fleste nok husker var de bare ett poeng unna topp fire-sluttspillet i 2022, men på grunn av at poengene ble nullstilt før sluttspillet og at Kolbotn leverte et svakt nedrykksluttspill, måtte de ta den tunge turen ned til 1. divisjon. 

Deretter fulgte en spillerflukt der mange av de største profilene forlot klubben, men Kolbotn viste seg å være bunnsolide gjennom hele fjorårssesongen og sikret et velfortjent opprykk. 

Denne sesongen er de dermed tilbake på det øverste nivået, og tross både banetrøbbel og fasilitetsutfordringer, har de beholdt hele laget som sikret en snarlig retur til Toppserien. 

Det betyr at Tuva Henriksen, som forrige sesong var innleid fra Lyn, fortsetter i klubben etter at låneavtalen ble gjort permanent. I tillegg har de hentet Thea Mikkelsen fra Grei. 

Av spillere ut er Emilie Østerås den eneste som har forsvunnet fra klubben, men den ene halvdelen av den suksessfulle trenerduoen har også forlatt Kolbotn-skuta.

Tresor Egholm har gått videre til nye utfordringer, og har blitt erstattet av Luke Torjussen, som sammen med Vetle Vangstuen danner trenerteamet for Kolbotn. 

Så spørs det om de to klarer å etablere et ungt Kolbotn-lag i Toppserien. 

DSC08063.jpg
Kolbotn var bunnsolide gjennom hele fjorårssesongen og sikret en rask retur tilbake til Toppserien. Hva kan de utrette i Toppserien i 2024? Foto: Kristian Moe

Er tiden på toppnivå over?

At Arna-Bjørnar skulle spille i Toppserien i 2024 var det få som hadde trodd når de kikket på tabellen etter sesongslutt i 2023. 

Den tidligere toppklubben, som de siste sesongene har slitt i bunnen av tabellen, tok bare 16 poeng på 27 kamper og havnet sist. 

Nedrykket var klart, men så annonserte Norges Fotballforbund at Avaldsnes, som havnet på plassen over Arna-Bjørnar, hadde mistet klubblisensen og ble derfor tvangsflyttet ned til 1. divisjon. 

Dermed var det en ledig plass i Toppserien, som ble tilbudt Arna-Bjørnar. Bergenserne takket ja og skal derfor spille på det øverste nivået også i år. 

På spillerfronten har ikke Arna-Bjørnar foretatt seg særlig mye når det gjelder spillere inn. Keeperplassen er godt besatt etter at klubben gjorde låneavtalen til Hanne Larsen permanent og signerte Benedicte Lund Berge fra AaFK Fortuna. 

Kaja Hjelmhaug, Mina Bell Folland, Sigrid Aas og Ina Gausdal er blant spillerne som har gått ut stadionportene på Arna Idrettspark, og det samme har hovedtrener Thomas Mørk.

Han har blitt erstattet av klubbens daglige leder Erik Mjelde, som både skal lede laget og drive klubben.

Blir det enda sesong i bunnstriden for Arna-Bjørnar, eller klarer det unge laget å ta et par steg oppover på tabellen?

Den vanskelige andresesesongen

I fotballverdenen er "den vanskelige andresesongen" kanskje en klisjé og et utslitt uttrykk, men det er nok gode grunner til hvorfor det brukes så mye. 

For Åsane er det nemlig denne vanskelige andresesongen som står for tur i 2024. 

Etter at bergenserne sikret et historisk opprykk i 2022, klarte de seg greit i sin første sesong i Toppserien noensinne. 

Til slutt ble det 25 poeng, 8.-plass på tabellen og fornyet kontrakt for Åsane.

Siden fjoråret er Eirik Fjeldstad byttet ut med Øyvind Tjelde Haga på trenersiden, mens på spillerfronten har Åsane hentet inn rutinerte Marina Heggernes Jensen fra Fyllingsdalen og den spennende backen Selma Løvås fra Avaldsnes. 

Madelen Holme er den eneste spilleren som har forlatt de oransje martyrene, som betyr at Åsane har beholdt sine viktigste spillere og har god kontinuitet i troppen. 

Det kan bli en viktig faktor i deres andre sesong i Toppserien. 

Stor omveltning etter suksessår

Men det er ikke bare Åsane som skal ta fatt på den vanskelige andresesongen i 2024. 

Det skal også André Bergdølmo, som går løs på sin andre sesong som hovedtrener for LSK Kvinner. 

Den tidligere landslagsspilleren kom inn og tok over roret etter Knut Slatleim, som hadde lagt bak seg en svært turbulent sesong.

LSK Kvinner lå nede med brukket rygg etter 2022-sesongen, men reiste seg mesterlig i 2023 under Bergdølmos ledelse og var med i gullkampen hele veien.

Det endte med en sterk 3.-plass og bronse for kanarifuglene - en prestasjon som også ga Bergdølmo prisen som Årets trener.

Nå venter altså sesong nummer to med Bergdølmo ved roret for LSK Kvinner, men det blir med mye nytt blod i spillerstallen.

Før ny sesong har det vært stor omveltning og mange utskiftninger i troppen. 

Verken Rebecka Holum, Emma Stølen Godø, Nina Jakobsson, Irene Dirdal, Signe Holt Andersen, Laura Gashi eller Madelen Dahlstrøm blir å finne i kanarigult i 2024. 

Det blir trolig ikke stortalentet Tilde Andersson heller, som var uheldig i oppkjøringen og røk korsbåndet.

Linnea Olausson Tveit, Kaja Hjelmhaug, Ásdís Karen Halldórsdótir, Oona Siren og Emma Peuhkurinen er blant spillerne som har kommet inn og blir spennende å følge.

Tross store utskiftninger håper nok LSK Kvinner å bygge videre på fjorårssesongen og ta enda et steg nærmere seriegullet. 

En klubblegende er tilbake

2023 ble et godt sportslig år for Stabæk under ledelse av Petter Belsvik. 

Den rutinerte treneren tok fatt på sin første trenerjobb på kvinnesiden og ledet bærumsklubben til en solid 5.-plass. 

Etter sesongen valgte han imidlertid å gi seg i klubben, og Stabæk måtte ut på trenerjakt.

I slutten av januar ble klubblegenden Jan Jönsson presentert som ny hovedtrener. Den sympatiske svensken er mest kjent for å ha ledet klubbens herrelag i to perioder, der han i sin første sesong rykket opp til Eliteserien, før han i 2008 ledet laget til seriegull. 

Nå er Jönsson tilbake i Stabæk for tredje gang, men skal denne gangen ha ansvaret for klubbens kvinnelag. 

Laget han skal lede er ganske likt som i fjor, men det blir uten datter Zara Jönsson som har dratt til Sverige og Djurgården. 

I tillegg er midtbanespiller Malene Dunsby utlånt til Hønefoss, mens Emilie Østerås har blitt hentet inn fra Kolbotn. 

Dermed får vi se om Jönssons tredje periode i klubben blir like suksessfull som den første eller ikke.

Kan ringreven overraske igjen?

Mange spådde nok Røa nord og ned i 2023 etter det de leverte i grunnspillet i 2022. Etter 18 kamper i grunnspillet hadde de bare klart å ta med seg tre poeng. Heldigvis for Røa ble poengene nullstilt og laget tok seg sammen i sluttspillet og berget plassen. 

Spådommene for 2023 var dermed ikke lovende for Røa, men med ringreven Geir Nordby som sjef, gjorde Røa tipsene til skamme. 

Spesielt på vårparten overrasket Røa stort og sanket jevnt og trutt med poeng. Blant annet tok de poeng mot topplagene Vålerenga, LSK Kvinner og Brann, og lå lenge i toppen av tabellen. 

Riktignok ble det en litt tyngre høst, men den imponerende vårsesongen gjorde at Nordby og Røa unngikk den verste bunnstriden. 

BB230415BB587.jpg
Geir Nordby skal lede Røa for 27. sesong på rad. I fjor overrasket de stort på våren. Kan de gjenta det i år? Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

2024 blir Røa sin 27. sesong på rad med Geir Nordby som hovedtrener, så kontinuiteten på trenersiden består. 

Det sammen kan sies om spilletroppen, selv om lagets største stjerne, Tuva Espås, har signert for Vålerenga. 

Ellers har Linn-Mari Nilsen, Marie Aspenes, Julie Ausdal, Maiken Bjørndalen, Kristin Haugstad og Birgitte Bjørlykhaug også forlatt klubben, mens Hanna Rake Ellingsen, Mina Bell Folland, Maja Svensson Martinsen og Louise Högrell har kommet inn portene på Røa kunstgress. 

Nøkkelspillere er borte - hvem tar opp hansken?

Anført av målmaskinen Anna Aahjem med 13 scoringer, gjennomførte Lyn en solid sesong i 2023 under ledelse av Oddbjørn Sindland.

Status etter 27 spilte kamper ble 28 poeng, 6.-plass på tabellen og trygg avstand ned til kvalikplass og direkte nedrykk. 

Men hvordan ser det ut på Kringsjå før ny sesong?

I likhet med oppkjøringen til 2022-sesongen, har Lyn mistet flere av sine mest sentrale spillere. Toppscorer Anna Aahjem har dratt til Brann, mens midtbanemotor Julie Jorde skal prøve lykken i tyske Bayer Leverkusen. I tillegg har Iselin Sandnes Olsen tatt turen til seriemester Vålerenga. 

Og ikke nok med det, har fjorårets trener Oddbjørn Sindland forlatt klubben. 

For å erstatte fjorårets nøkkelspillere har Lyn primært vært på jakt i divisjonene under og fått bra napp. Stortalentet Solveig Tomren Slemmen har blitt signert fra Molde, mens Vilde Asbøll, Una Langkås og Mia Fedøy er hentet fra TIL 2020, Øvrevoll Hosle og Klepp. 

Trenerkabalen har også blitt løst. Sindland er erstattet av Joakim Dragsten, som vil bli assistert av August Nyland og Mariken Kleppe.

Med helt nytt trenerteam blir det både spennende og interessant å se hvordan Lyn vil fremstå i 2024. Og nok en gang virker det som at unge, talentfulle spillere må ta opp hansken og stå frem etter at sentrale spillere har tatt steget videre. 

Annonse fra Toppserien: