Hønefoss leverte rundens prestasjon ved å banke Fyllingsdalen hele 7-0 på Varden Amfi. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Ellevilt derby, kontroverser og maktdemonstrasjoner

Helgens runde i 1. divisjon hadde alt man kunne ønske seg. Drama, omdiskuterte dommeravgjørelser, utsatt kamp og storseiere var bare litt av det man fikk servert i den ellevte serierunden.

Viking - FKH/Avaldsnes 1-2 (1-0)
Mål: 1-0 Kajsa Pettersen (9), 1-1 Kristine Nybru (52), 1-2 Kristina Svandal (55), Emma Jönsson rødt kort (69)

Viking bydde opp til fest på SR-Bank Arena når de tok imot FKH/Avaldsnes til rogalandsderby.

2623 tilskuere hadde møtt opp til tidenes kamp for Viking sitt kvinnelag, og fikk se et hjemmelag som tok styringen fra start av.

Likevel var det gjestene som holdt på å gi vertene en marerittåpning. Åtte minutter var spilt da ballen fant veien til Solfrid Bråthen som plutselig var helt alene med keeper. Spissen avsluttet på halv volley, men klarte ikke å presse skuddet under tverrliggeren og Viking kunne puste lettet ut.

Istedenfor en marerittstart ble det en drømmeåpning for de mørkeblå. I det påfølgende angrepet etter gjestenes kjempesjanse, havnet Kajsa Pettersen alene med keeper. I motsetning til spisskollega Bråthen, var Pettersen sikker og sendte Viking i ledelsen.

Viking-dominansen fortsatte etter scoringen og hjemmelaget var ikke langt unna 2-0 etter 13 minutter. Oda Stornes Stålesen fyrte av fra distanse og fikk godt treff. Dessverre for midtbanespilleren og hjemmepublikummet suste ballen like utenfor.

Utover i omgangen kom FKH/Avaldsnes mer med i kampen spillemessig, men uten å skape de helt store målsjansene. De hadde imidlertid noen gode forsøk som endte med halvsjanser.

Viking hadde også flere positive angrepssituasjoner og mange innlegg i boks, men gjestene stod godt imot og stillingen forble 1-0 til pause.

Det var et helt annet FKH/Avaldsnes som kom ut på banen etter hvilen, og det tok ikke lang tid før gjestene var tilbake i kampen. 52 minutter var spilt da Solfrid Bråthen på noe heldig vis fikk ballen mot et ryggende Viking-forsvar. Hun slapp ballen videre til Martine Røkke som havnet i en situasjon med Nora Heggheim. Viking-kapteinen prøvde å rydde opp, men endte opp med å felle Røkke innenfor sekstenmeteren. Dommeren pekte på straffemerket og Kristine Nybru sørget for at lagene var like langt ved å sette straffen i mål.

Bare minutter senere var kampen også snudd. Litt rot og kaos i Viking-boksen etter en dødball endte med at Kristina Svandal satte ballen i nettet bak Emma Jönsson.

Dermed var det vertene som måtte jage scoring, men fikk det vanskeligere da keeper Jönsson ble sendt i dusjen med 20 minutter igjen på kontroversielt vis. Keeperen felte en FKH/Avaldsnes-spiller og fikk først gult kort, men avgjørelsen ble omgjort til rødt etter diskusjoner innad i dommerteamet.

Et omdiskutert rødt kort til Viking-keeper Emma Jönsson var blant ingrediensene i et høydramatisk rogalandsderby. Foto: Alexander Larsen

Tross en spiller mindre, trodde Viking at de hadde utlignet fem minutter senere. Kaptein Nora Heggheim banket inn et flott langskudd til ellevill jubel, men målet ble av en eller annen merkelig grunn avblåst for offside.

Viking presset på videre, men da Frida Aursland vartet opp med en kjemperedning på overtid, måtte de mørkeblå til slutt innse at et dramatisk rogalandsderby endte med 1-2-tap - etter en kamp hvor Viking nok føler seg svært snytt.

Ustoppelig serieleder

AaFK Fortuna - TIL 2020 6-0 (1-0)
Mål: 1-0 Agata Drozdzik (20), 2-0 Karna Solskjær (55), 3-0 Emma Sofie Ludvigsen selvmål (56), 4-0 Linn Huseby (59), 5-0 Linn Huseby (79), 6-0 Ingeborg Lye Skretting (90+3)

I Ålesund skulle det spilles et spennende oppgjør mellom fjorårets opprykksrivaler, AaFK Fortuna og TIL 2020.

Åpningen ble av det rolige slaget med et lite spillemessig overtak til gjestene. Det var også TIL 2020 som fikk kampens første gode skuddmulighet etter 13 minutter. Ardita Iseni fikk godt treff på et frispark, men banket ballen like over mål.

Deretter kom serielederen mer med og tok litt over. Etter 20 minutter fikk de også sin første sjanse i kampen og tok godt vare på den. Vertene rullet opp et flott angrep der Karna Solskjær spilte gjennom til Maria Herdel Pedersen. Hun fant Guro Hammer Røn inn sentralt som avsluttet rett på Maria Sandvik. Returen havnet imidlertid hos Agata Drozdzik som fikk en enkel oppgave med å sette inn 1-0 i et åpent mål.

Derfra og ut tok AaFK Fortuna fullstendig over og hadde muligheter ved Drozdzik og Herdel Pedersen til å øke ledelsen.

Vertene måtte likevel nøye seg med 1-0 etter en omgang hvor de ikke var på sitt beste, men også ledet fortjent.

Etter pause skrudde serielederen til og var ikke langt unna 2-0 etter 51 minutter. Karna Solskjær fikk avsluttet, men keeper var nede og reddet.

Men Solskjær skulle få scoringen sin like etter. Vertene fikk brutt høyt i banen etter 54 minutter. Ballen havnet hos Solskjær på hjørnet av sekstenmeteren. Spissen fyrte av og hamret ballen i nærmeste kryss. Dermed 2-0 til AaFK Fortuna.

Minuttet senere var hjemmelaget frempå igjen. Maria Herdel Pedersen kom seg løs på venstre og slo lavt inn foran mål. Der var Emma Sofie Ludvigsen uheldig og satte ballen i eget mål.

Serielederen var imidlertid ikke ferdige der. To minutter etter 3-0 rullet de opp nok et farlig angrep. Ingeborg Lye Skretting slo presist inn og fant hodet til en umarkert Linn Huseby som kontant stanget inn 4-0.

Da var kampen avgjort, men AaFK Fortuna fortsatte å jage mål. 20 minutter før slutt satte Anna Constance Blindheim ballen i nettet for femte gang, men ble avvinket for offside.

Scoring nummer fem skulle komme drøye ti minutter senere. Et innlegg ble klarert ut i returrommet der Linn Huseby satte ballen over keeper Leonora Løkholm Rosenlund til 5-0.

Og da Ingeborg Lye Skretting banket inn 6-0 fra distanse tre minutter på overtid var maktdemonstrasjonen komplett. AaFK Fortuna vinner hele 6-0 over TIL 2020 og befester sin posisjon som serieleder i 1. divisjon.

Utsatt oppgjør

Søndag klokken 12:00 skulle Odd få besøk av topplaget Bodø/Glimt på Skagerak Arena.

Den kampen har blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av kanselleringer i flytrafikken, og vil bli omberammet til et senere tidspunkt.

AaFK Fortuna viste hvorfor de er serieledere ved å kjøre over TIL 2020. Tangotrøyene ga seg ikke før det stod 6-0 på resultattavla. Foto: Kristian Moe

Mistet ledelsen med en gang

KIL/Hemne - Øvrevoll Hosle 1-1 (0-0)
Mål: 0-1 Kristin Haugstad (60), 1-1 Karoline Hernes (61)

Det skulle spilles om viktige poeng i Trøndelag, der et KIL/Hemne-lag litt nede for telling tok imot tabelljumbo Øvrevoll Hosle.

Åpningen på oppgjøret var frisk, og det kom en stor sjanse allerede etter tre minutter. Vertene rullet opp og fant Amalie Hoftun Bjerksæter inne i feltet. Hun avsluttet fra god posisjon, men sendte ballen over mål.

Deretter fulgte en periode der det var roligere på sjansefronten, men etter 21 minutter var det gjestene som var frempå. Mari Løyland Vassanyi fikk muligheten fra 8-9 meter, men satte ballen et par-tre meter utenfor.

Utenom dette var det ikke mye å melde om fra første omgang. Begge lag prøvde å skape målsjanser, men skjøt for det meste med løskrutt. Etter en omgang med et lite overtak til KIL/Hemne, gikk lagene målløse i garderoben.

Stillingskrigen fortsatte i åpningen av andre omgang, men etter timen tok oppgjøret litt fyr.

Først hamret Kristin Haugstad bortelaget i ledelsen etter en dødball, men ledelsen varte ikke lenge.

KIL/Hemne gikk rett i angrep og svarte umiddelbart med et velplassert langskudd fra Karoline Hernes. Dermed var lagene like langt.

Resten av kampen jaktet begge lag seieren og hadde flere sjanser til å ta med seg alle poengene.

Tiril Haga rundet keeper etter 67 minutter, men kom altfor skrått til å få avslutte og muligheten rant ut i sanden.

For vertene var satte Helene Gross-Benberg ballen i nettet med fem minutter igjen, men målet ble annullert for offside.

Helt på tampen hadde Øvrevoll Hosle flere enorme sjanser til å vinne kampen, deriblant en gigantisk dobbeltsjanse, der Tiril Haga først avsluttet på keeper før Mari Løyland Vassanyi satte returen i stolpen.

Like etter kom Kristin Haugstad alene gjennom, men også hun avsluttet rett på Ingvild Grøtting.

Dermed endte det 1-1 mellom KIL/Hemne og Øvrevoll Hosle på Kyrsæterøra.

Maktdemonstrasjon

Fyllingsdalen - Hønefoss 0-7 (0-3)
Mål: 0-1 Kristin Gumaer (27), 0-2 Silje Nyhagen (31), 0-3 Kristin Gumaer (42), 0-4 Inger Vadder (49), 0-5 Maja Tryterud (75), 0-6 Maja Tryterud (76), 0-7 Maja Tryterud (90+4)

Den ellevte serierunden ble avsluttet i Bergen, hvor Fyllingsdalen fikk besøk av serietreer Hønefoss.

På Varden holdt gjestene å få en pangstart da Malene Dunsby avsluttet rett på Sandra Rød Ask fra 2-3 meter.

Deretter fulge en perioden uten sjanser, selv om Hønefoss styrte det meste av spillet.

Omtrent midtveis i omgangen fikk Fyllingsdalen en grei sjanse, men skuddet fra Lina Forthum gikk like over.

Resten av omgangen handlet det meste om Hønefoss. Etter 27 minutter kom Kristin Gumaer alene med Rød Ask. Hønefoss-spissen dro seg forbi keeperen og satte enkelt inn 1-0 i åpent mål.

Fire minutter senere angrep "Hønsa" på nytt, denne gangen langs venstresiden. Inger Vadder slo inn til Silje Nyhagen, som bredsidet inn 2-0.

Like etter der igjen trodde alle at Mina Sofie Pedersen hadde stanget inn 3-0, men scoringen ble avblåst for en uforståelig offside.

Men det brydde ikke Hønefoss seg veldig om. Tre minutter før pause rullet bortelaget opp et fint angrep. Til slutt la Inger Vadder igjen til Kristin Gumaer på 18 meter, som på vakkert vis hamret inn 3-0.

Dermed hadde Fyllingsdale en enorm oppgave foran seg i andre omgang - en oppgave som ble gjort umulig fire minutter ut i omgangen da Inger Vadder satte inn 4-0.

Litt senere burde Silje Nyhagen økt til 5-0, mens Fyllingsdalen hadde en kjempesjanse til å redusere, men headingen gikk like utenfor.

Kampen var allerede avgjort, men gjestene fra Ringerike var ikke ferdige for ettermiddagen. De satte inn Maja Tryterud, og innbytteren takket så mye for tilliten.

Med et kvarter igjen la hun på til 5-0, før hun minuttet senere økte til 6-0.

På overtid satte Tryterud kronet på verket og fullførte hattricket sitt ved å curle inn kampens sjuende scoring til Hønefoss. Serietreeren varter opp med en maktdemonstrasjon og mørbanker Fyllingsdalen hele 7-0 i Bergen, og klatrer forbi Bodø/Glimt som fikk sin kamp utsatt.