Det ble en innholdsrik og spennende første serierunde i 1. divisjon. Noen snublet, andre overrasket, mens andre var tilbake på toppfotballnivå.

Klepp – Hønefoss 2-2

Overraskelse i serieåpningen

Øvrevoll Hosle – KIL/Hemne 0-2 (0-1)
Mål: 0-1 Sara Hoftun Bjerksæter (13), 0-2 Anne Marte Halset (82)

Årets sesong i 1. divisjon ble sparket i gang av KIL/Hemne borte mot Øvrevoll Hosle på Ferd Arena. Hjemmelaget ble ansett som favoritter etter å ha vært nærme opprykk i flere sesonger, mens gjestene så vidt berget plassen i divisjonen i fjor.

Spillemessig var det også forhåndsfavoritten Øvrevoll Hosle som startet best, men etter 13 spilte minutter fikk Sara Hoftun Bjerksæter ballen alene med keeper, og plasserte den kontrollert i lengste hjørne forbi Øvrevoll Hosle-keeper Una Langkås, til 1-0-ledelse for KIL/Hemne.

På tross av et pågående press for utligning fra hjemmelaget, som inkluderte flere lovende angrep og stolpetreff, ble 0-1 stående på resultattavlen til pause.

Etter pause fortsatte Øvrevoll Hosle å jage utligning, men uten å få uttelling. Isteden var det KIL/Hemne og innbytter Anne Marte Halset som punkterte kampen i det 82. minutt etter et farlig balltap i de bakre rekkene hos hjemmelaget. Dermed endte det med 2-0-seier for KIL/Hemne i serieåpningen mot en av årets store opprykksfavoritter.

Tromsø best i nord

Tromsø – Medkila 6-0 (1-0)
Mål: 1-0 Mali Trøan (24), 2-0 Edit Lund Machlik (50), 3-0 Sandra Simonsen (56), 4-0 Ina Birkelund (62), 5-0 Kathrine Pleym (65), 6-0 Mali Trøan (67)

I nord var det duket for et hel-nordnorsk oppgjør når Medkila fra Harstad tok turen til Tromsø. Lagene hadde møttes et par uker i forveien i en treningskamp, som endte 8-1 til Tromsø. Denne gangen skulle det derimot spilles om poeng, i den første tellende kampen til nysatsingen Tromsø.

Også når det skulles spilles om poeng, viste det seg at Tromsø var helt overlegne. Etter 24 min skar Mali Trøan inn fra høyre og satte ballen iskaldt i mål og 1-0-ledelse til Tromsø, et resultat som skulle stå seg til pause.

I andre omgang skrudde Tromsø virkelig på sjarmen og i løpet av 17 magiske minutter scoret de fem mål. Det første kom etter 50 minutter ved venstreback Edit Lund Machlik, som vakkert skrudde ballen i lengste hjørne fra distanse.

Deretter kom scoringene på løpende bånd. Sandra Simonsen avsluttet et flott angrep etter 56 minutter til 3-0, før Ina Birkelund la på til 4-0 med nok et flott skudd. Kathrine Pleym satte inn 5-0 alene med keeper etter et mønsterangrep. Da sto det 65 minutter på klokka. To minutter senere ble Mali Trøen kampens eneste tomålsscorer og fastsatte resultatet til hele 6-0.

Resten av kampen ble en transportetappe for hjemmelaget og en drømmestart på 2022-sesongen.

Senket gamleklubben

AaFK Fortuna – Åsane 0-4 (0-3)
Mål: 0-1 Mathilde Sangholt (16), 0-2 Katarina Dybvik Sunde (25), 0-3 Katarina Dybvik Sunde (38), 0-4 Alise Evensen (66)

AaFK Fortuna var tilbake på toppfotballnivå for første gang på fem år. Det nyopprykkede laget fikk det tøft mot fjoårets serietoer, Åsane.

Som forventet gikk Åsane rett i strupen på et nyopprykket AaFK Fortuna-lag. Sunnmørslaget virket å spille med høye skuldre og ble hardt straffet av et godt Åsane-lag.

Allerede etter 8 minutter kom det første skremmeskuddet, men en god takling hindret Katarina Dybvik Sunde fra å åpne scoringsballet mot gamleklubben. Det gjorde derimot Mathilde Sangholt etter 16 minutter da hun ble spilt gjennom, og scoret sikkert.

Katarina Dybvik Sunde senket gamleklubben AaFK Fortuna på Color Line Stadion. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Ikke lenge etter, rullet Åsane opp et angrep langs venstre og Katarina Dybvik Sunde stanget det påfølgende innlegget kontrollert i mål og doblet ledelsen. Dybvik Sunde var ikke ferdig med å gjøre det surt for sin tidligere klubb og satte inn 3-0 før lagene gikk til pause.

AaFK Fortuna kom mer til hektene etter hvilen, men fikk enda et mål i sekken midtveis i omgangen fra Alise Evensen. Hjemmelagt hadde noen farlige visitter, men uten å skape trøbbel for Savanna Duffy i Åsane-målet. Bergenslaget kunne dermed innkassere en fin 4-0-seier og tre poeng.

Dødballmålenes dag

Amazon Grimstad – Grand Bodø 2-2 (0-1)
Mål: 0-1 Trine Skjelstad Jensen (25), 1-1 Julie Voktor Pedersen selvmål (67), 1-2 Synne Fredriksen Moe (73), 2-2 Kamilla Aabel (85)

Denne sesongens andre nyopprykkede lag, Grand Bodø, fikk seg en lang bortetur til Grimstad i deres comebackkamp på nest øverste nivå. Det ble en kamp der dødballene spilte en sentral rolle.

Det ble en fartsfylt og sjanserik kamp i Grimstad, der begge lagene var farlig frempå i åpent spill, men uttellingen kom på faste situasjoner for begge lag.

Kampens første scoring kom etter 25 minutter på en corner. Trine Skjelstad Jensen løp seg fri og headet inn ledermålet for Grand Bodø. Scoringen ble den eneste i første omgang tross flere gode sjanser.

Utligningen skulle også komme etter en dødball. Et godt skudd fra skrått hold ble slått til corner, og på den påfølgende corneren var Julie Voktor Pedersen uheldig og satt ballen i eget mål. Grand Bodø skulle derimot ta ledelsen på nytt. Et frispark fra høyre ble halvklarert av Amazon Grimstad-forsvaret, men rett til  Synne Fredriksen Moe som banket inn 2-1-ledelse til Grand Bodø.

Dessverre for bodøværingene skulle det ikke holde til alle tre poengene. Dette var virkelig dødballenes dag og Kamilla Aabel stanget inn utligningsmålet for Amazon Grimstad fem minutter før full tid etter nok en corner. Dermed endte det med poengdeling på Sørlandet.

Drømmeåpning til liten nytte

Klepp – Hønefoss 2-2 (1-1)
Mål: 1-0 Anette Snørteland Jensen (1), 1-1 Martine Marie Ness (45), 2-1 Ingeborg Lye Skretting (65), 2-2 Emilie Nøkleby Finnevolden (70)

Etter det historiske nedrykket forrige sesong skulle Klepp reise seg i serieåpningen mot Hønefoss. Det gikk ikke helt etter planen tross drømmeåpning på kampen.

For første gang på 35 sesonger spiller ikke Klepp i Toppserien, men i 1. divisjon. I sesongens første kamp fikk de en drømmestart da Anette Snørteland Jensen trillet inn 1-0 etter bare ett minutt.

Det så også ut til at det skulle bli enda bedre for Klepp når de fikk straffe etter 12 minutter. Marie Sørenes steg fram, men satte straffen i tverrliggeren og ut. Hun scoret selv på returen, men ettersom keeper ikke var borti ballen, ble scoringen annullert i henhold til regelverket.

Isteden for 2-0 til Klepp, fikk de en skikkelig kalddusj like før pause. Martine Marie Ness var raskest frempå etter en retur og satte inn utligningen for Hønefoss på overtid av første omgang.

Emilie Nøkleby Finnevolden sørget for ett poeng til Hønefoss mot Klepp med en vakker scoring. Marius Simensen / BILDBYRÅN

Klepp jaget et nytt ledermål etter hvilen og fikk betalt ved Ingeborg Lye Skretting etter 65 minutter. Et vakkert angrep på venstresiden ble avsluttet kontant av Lye Skretting.

Men nok en gang skulle Hønefoss slå tilbake. Fem minutter senere fikk Emilie Nøkleby Finnevolden et nydelig gjennomspill og sørget for ett poeng til hvert av lagene med en lekker avslutning over Klepp-keeper Oda Maria Bogstad.