Brann jubler for mål hjemme mot Glasgow City i Champions League-gruppespillet 18.10.23. Foto: Ingrid Wollberg/TV 2

Enda et mirakel på Åsane Arena?

Når Brannspillerne ikler seg den røde drakten i kveld, er det vel vitende den enorme oppgaven de står ovenfor. Barcelona, verdens beste klubblag, står på motsatt banehalvdel i en historisk kvartfinale i verdens største klubbturnering, Champions League.

Annonse:

Branns utligning på overtid mot gullgrossist Lyon 21. desember, satte hele Bergen by i fyr og flamme. Bataljonen ljomet og hamret fra tribunen, mens TV-seere landet rundt ble sittende og måpe. Med uavgjort mot Lyon i sekken, tok laget juleferie etter en høst der både prestasjoner og resultater hadde imponert et helt fotball-Norge.

Mirakelet skjedde på nettopp Åsane Arena. Er det lov å håpe på enda ett i kveld?

– Vi ser frem til den og tenker dette er en kamp vi kan vise oss frem i, sa Marthine Østenstad til BApå gårsdagens pressekonferanse, og trener Martin Ho fortsatte:

– Det er en historisk kamp for oss. Vi vet det blir en tøff kamp, men vi er klare for det, svarer Ho.

Caroline Graham Hansen uttalte nylig til TV 2at Brann har hatt litt flaks, samtidig som hun understreket at hun er imponert over det bergenserne har fått til denne vinteren. På pressekonferansen ble Østenstad spurt om reaksjonen hennes på dette.

– I fotball kan det alltid være litt flaks, men vi har ikke bare hatt flaks. Kamper skal vinnes. Vi fortjener å være her, svarte kapteinen til TV 2.

En Toppseriestart til å grine av

Helgens Toppseriestart var ikke positiv sett med Brann-øyne, for borte mot LSK Kvinner var hjemmelaget best i det meste. Etter 0-2, dro Martin Ho frem hårføneren i pausen. Det vekket et ellers så tafatt Brannlag som reduserte og utlignet til 2-2 i løpet av andre omgangs første kvarter. De gule viste imidlertid både fysikk og mentalitet, og kom tilbake med to kasser som ga Lillestrøm seieren.

Var hodet til Brannspillerne et annet sted? Antageligvis ikke, for enhver toppidrettsutøver vet viktigheten av å prestere i nuet. Har de konkurransepregede vintermånedene satt sitt preg? Det er naivt å tro noe annet. Champions League-spillet til Brann har vært et eventyr uten like, men en skal ikke undervurdere den mentale påkjenningen det er å skulle prestere over lengre tid uten pusterom. Et pusterom som normalt sett teller fire måneder i norsk fotball. For Brann, har disse lommene vært korte og få.

Likevel: Skal vi dømme et lag nord og ned for én svak prestasjon, og attpåtil i årets første serierunde? En seriestart er sjeldent preget av innarbeidede kollektiv og individuelle høyprestasjoner. Tvert imot får vi armer og bein og ekstreme forventninger.

Og når vi er inne på forventninger. Brann er blant Europas åtte beste lag, og før første kvartfinale mot Barcelona, møter de deres seigeste motstander i norsk kontekst. Et lag de ikke har vunnet mot siden 3. april 2022, men som hele Norge forventer at de skal slå.

Hvordan balanserer man dansen mellom soleklar underdog og soleklar favoritt? Akkurat der kan det ha skortet for Brann i serieåpningen.

Underdogs mot gullball-grossister

I dag er de uten tvil underdogs. På motsatt banehalvdel på Åsane Arena i dag, finner vi et spansk kollektiv med stjernespillere i alle posisjoner. Vår egen Graham Hansen har levert målpoeng ut av en annen verden denne sesongen, og midtbaneduoen Alexia og Bonmati har fått hver sin gullball de siste to årene. I helgas seriekamp stilte de ikke med sin sterkeste ellever. Det bør tolkes som at laget tar bergenserne på fullt alvor. Ingrid Engen forventer en underholdende kamp.

– Jeg gleder meg masse til å spille mot Brann, og det føles selvfølgelig ekstra spesielt å få spille en kvartfinale i CL hjemme i Norge. Jeg forventer at Brann vil jobbe knallhardt og ta alle overganger, men også at de tør å spille etablert slik de har gjort på sitt beste denne Champions League-sesongen. Det blir garantert en underholdende kamp, og vi skal gjøre alt for å få med oss et godt resultat (og en god prestasjon) i første oppgjør i Bergen, forteller Barcelona og Norges Ingrid Engen.

Kveldens oppgave, sett med Brannbriller, vurderer de fleste av oss som umulig. Mirakler har imidlertid skjedd før. Med nettopp Brann, på nettopp Åsane Arena. La oss alle ikle oss rødt og mane frem et nytt et.

Heia Brann!

 

Annonse fra Toppserien: