FAVORITTENE VANT I TOPPEN – TØFT FOR 1.-DIVISJONSLAGENE

I Topp 4 levde både Rosenborg og Brann opp til favorittstemplene og vant, mens for lagene fra 1.-divisjon ble det et tøft møte med Toppserien.

Rosenborg – Stabæk 3-1 (1-1)
Mål: 1-0 Emilie Nautnes (9), 1-1 Melissa Bjånesøy (20), 2-1 Synne Skinnes Hansen (54), 3-1 Anna Jøsendal (90+1)

Mesterskapssluttspillet i Toppserien ble sparket i gang på Koteng Arena mellom et gulljagende Rosenborg og utfordreren Stabæk. Trønderne kom fra tap i grunnspillets siste kamp, mens Stabæk sikret topp 4-plassen etter en dramatisk snuoperasjon.

Hjemme i Trondheim tok Rosenborg fullstendig kommandoen i åpningen, og skapte flere store sjanser. Allerde etter minuttet kunne det stått 1-0, men skuddet fra Synne Skinnes Hansen gikk like utenfor. Deretter hadde Cecilie Andreassen to store sjanser før ballen endelig lå i nettet bak Sunniva Skoglund da Emilie Nautnes tuppet inn 1-0 etter ni minutter.

Kampen åpnet seg mer etter scoringen og etter 20 minutter utnyttet Melissa Bjånesøy dårlig kommunikasjon i hjemmelagets forsvar og utlignet alene med keeper. Resten av omgangen var jevnspilt, men uten flere scoringer og det sto 1-1 til pause.

Andre omgang startet som den første med Rosenborg i hundre ut av startblokkene. Cecilie Andreassen smalt ballen i tverrliggeren, før vertene fikk en scoring annullert. Presset vedvarte og betalte seg da Synne Skinnes Hansen sendte Rosenborg tilbake i føringen med en kontant avslutning.

Rosenborg fikk en god start på sluttspillet med 3-1-seier over Stabæk. Trønderne har nå tatt opp jakten på serieleder Brann. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Igjen kom Stabæk tilbake i kampen etter at Rosenborg hadde tatt ledelsen. Gjestene skapte noen gode sjanser, men det samme gjorde hjemmelaget. På tross av at Stabæk jagde utligningsmål, klarte de ikke å få tellende resultat. Isteden utnyttet Rosenborg rommene som åpnet seg som følge av Stabæks jakt på poeng, og kontret inn 3-1 ved Anna Jøsendal på overtid.

Snudde etter marerittåpning

Vålerenga – Brann 1-2 (1-0)
Mål: 1-0 Janni Thomsen (1), 1-1 Therese Sessy Åsland (50), 1-2 Maria Brochmann (71)

I hovedstaden ble det spilt et høyinteressant oppgjør da regjerende seriemester og vinner av grunnspillet, Brann, tok turen fra Bergen for å møte Vålerenga. Det ble 3.-plass for Vålerenga i grunnspillet etter å ha kjempet lenge mot Brann for 1.-plassen. I denne kampen måtte også en barriere brytes for Vålerenga, som ikke klarte å vinne mot verken Brann eller Rosenborg i grunnspillet.

Men hjemmelaget kunne knapt fått en bedre start på oppgjøret. I kampens første angrep ble Janni Thomsen spilt i bakrom og den danske landslagsspilleren banket ballen opp i nettaket bak Auroa Mikalsen og 1-0-ledelse.

Vålerenga var aggressive i starten og virket å ryste Brann i åpningen. Etter åpningssjokket kom Brann mer til hektene og hadde en god sjanse ved Rikke Nygard, men forsøket ble tuppet til corner av Jalen Tompkins.

Kampen jevnet seg ut litt, men det var Vålerenga som skapte sjansene. Karina Sævik ble spilt gjennom og rundet Mikalsen, men kom litt for skrått og avsluningen gikk i stolpen. Brann slet med hjemmelagets aggresivitet, men etter 38 minutter var de nære ved å utligne da et frispark fra 17 meter fra Marit Bratberg Lund smalt i tverrliggeren.

Vålerenga ledet 1-0 til pause, men den ledelsen holdt ikke lenge etter hvilen. Fem minutter ut i andre omgang ble Therese Sessy Åsland spilt gjennom av Nora Eide Lie. Førstnevnte gjorde ingen feil alene med Tompins og satte sikkert inn 1-1.

Etter utligningen hadde Vålerenga en stor sjanse ved Elise Thorsnes, men hennes heading fra kort hold gikk rett på keeper. I motsatt ende var Brann nære ved å ta ledelsen, men skuddet fra Nora Eide Lie gikk utenfor. Knappe 20 minutter før slutt lå ballen i nettet igjen på Intility. Innbytter Maria Brochmann fikk ballen fra Lisa Naalsund, tok et touch og sendte Brann i ledelsen med en kontant avslutning i lengste hjørne.

Vålerenga prøvde å få en utligning, og kunne fått den da Janni Thomsen fikk avsluttet inne i feltet. Men kampens første målscorer klarte ikke å presse ballen under tverrliggeren og skuddet gikk over mål. Nærmere kom ikke Vålerenga, som taper 1-2 etter å ha tatt ledelsen etter 20 sekunder. Det betyr at de nå er sju poeng bak Brann med seks kamper igjen av sluttspillet, mens bergenserne tar med seg tre svært viktige poeng hjem til Bergen.

Tøft møte med eliten

TIL 2020 – LSK Kvinner 0-4 (0-4)
Mål: 0-1 Signe Holt Andersen (23), 0-2 Signe Holt Andersen (27), 0-3 Rebecka Holum (29), 0-4 Signe Holt Andersen (36)

TIL 2020 var bunnsolide og imponerte stort under grunnspillet i 1.-divisjon. Det gjorde at de til slutt vant divisjonen og sikret sluttspill mot bunn seks i Toppserien. Første test for TIL 2020 i høstens sluttspill var LSK Kvinner, som har skuffet denne sesongen. De aller fleste trodde at kanarifuglene skulle kjempe om topp 4, men slik ble det ikke.

TIL 2020 har vært glimrende på hjemmebane hittil i sesongen, men i denne kampen tok LSK Kvinner tak i kampen fra start. Ingen av lagene skapte det helt store i begynnelsen, men etter hvert viste nivåforskjellen seg.

Midtveis i omgangen satte LSK Kvinner opp tempoet og åpnet målprotokollen ved Signe Holt Andersen, som avsluttet via et TIL 2020-bein og i mål. Like etter befant Holt Andersen seg fri på bakerste stolpe og doblet ledelsen for LSK Kvinner med sitt andre mål for dagen.

Et par minutter senere var LSK Kvinner-spissen servitør da hun trillet ballen på tvers til Rebecka Holum som enkelt kunne sette inn 3-0. Den danske spissen var derimot ikke ferdig og drøyt ti minutter før pause var hattricket komplett. En flott pasning fra Oda Johansen fant Holt Andersen på åpent mål, og kampens store spiller kunne enkelt trille inn 4-0.

Signe Holt Andersen scoret hattrick da LSK Kvinner slo TIL 2020 4-0. Dermed ble det et tøft møte med eliten for vinnerne av 1.-divisjon. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

På stillingen 4-0 etter første omgang var kampen stort sett avgjort for LSK Kvinner, og gjestene tok foten av gasspedalen etter pause. TIL 2020 fikk ha ballen mer og kom til noen kjempestore sjanser som de burde scoret på. Likevel kontrollerte LSK Kvinner greit inn en solid 4-0-seier, mens TIL 2020s første møte med Toppserien ble en tøff affære.

Reddet poeng med frisparkperle

Kolbotn – Avaldsnes 1-1 (0-0)
Mål: 0-1 Ida Natvik (48), 1-1 Fanny Lång (71)

Kolbotn endte til slutt på 5.-plass etter grunnspillet – ett fattig poeng bak 4.-plassen. Dermed ble det sluttspill mot de øvrige lagene fra Toppserien, samt Åsane og TIL 2020 fra 1.-divisjon. I åpningskampen av sluttspillet ventet John Arne Riise og Avaldsnes hjemme på Sofiemyr, en kamp som ikke ble spilt i grunnspillet på grunn av dårlige baneforhold.

Avaldsnes ble dermed tilkjent tre poeng, som til slutt ble avgjørende for Kolbotns skjebne. Denne helgen fikk Kolbotn derimot muligheten til å endelig møte Avaldsnes på hjemmebane.

Hjemmelaget fikk den første muligheten i kampen, men headingen fra Jenny Norem gikk utenfor mål. Kampens første store sjanse falt derimot til Avaldsnes etter kvarteret da Ida Natvik kom alene med keeper. Avslutningen smalt i stolpen.

Kolbotn fikk også en stor sjanse før pause ved Sarah Dyrehauge. Midtbanespilleren fikk avsluttet to ganger, men Siri Ervik var med på notene og reddet begge forsøkene. Dermed sto det 0-0 til pause på Sofiemyr.

Like etter sidebyttet fikk Avaldsnes hull på byllen. Selma Løvås slo lavt inn til Ida Natik som avsluttet angrepet med et vakkert skudd i lengste hjørne. Hjemmelaget måtte fremover for å jage utligning og var ikke langt unna da Fanny Lång prøvde seg fra langt hold, men skuddet gikk like over mål.

Lång og Kolbotn skulle derimot få en ny sjanse 20 minutter før slutt på et frispark like utenfor sekstenmeteren. Venstrebacken smalt frisparket under Avaldsnes-muren bak en sjanseløs Siri Ervik og sørget for 1-1.

Utenom noen halvsjanser hadde ikke noen av lagene særlig mye å by på etter utligningen og dermed endte det med 1-1 på Sofiemyr mellom Kolbotn og Avaldsnes.

Vant da det gjaldt som mest

Åsane – Røa 0-5 (0-2)
Mål: 0-1 Tuva Espås (26), 0-2 Anya de Courcy (37), 0-3 Emilie Fuglem (52), 0-4 Solveig Engås (67), 0-5 Synne Vatshelle Raa (70)

I Bergen ble det spilt et oppgjør mellom toppen av 1.-divisjon og bunnen av Toppserien. Røa vant ikke en eneste kamp i grunnspillet, mens Åsane viste god soliditet gjennom sesongens 18 første kamper. Et interessant oppgjør som kunne gi en indikasjon på nivåforskjellen mellom Toppserien og 1.-divisjon.

Det ble en rolig start på kampen innledningsvis med flere tøffe dueller. Røa hadde et lite overtak, men Åsane kom mer inn i kampen etter hvert. De helt store sjansene uteble helt frem til det 26. minutt. Anya de Courcy fant Tuva Espås foran mål etter et flott forarbeid. Sistnevnte fikk ballen på fem meter og sendte Røa i ledelsen med en avslutning via stolpen.

Røa tok sesongens første seier da det gjaldt som mest. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Åsane jaktet utligning umiddelbart, men klarte ikke å teste Hildegunn Sævik. Isteden fikk de seg en kalddusj da Anya de Courcy smalt til fra distanse etter 37 minutter. Skuddet fra cirka 20 meter gikk såvidt innom en forsvarer, før det sang i nettet bak Savanna Duffy.

Med 2-0 til pause så det tøft ut for Åsane, som kom friskt ut fra garderoben og hadde en god sjanse ved Madeleine Veivåg. Men avslutningen gikk i nettveggen. Bergenserne håpte på en rask redusering, men isteden headet Oline Fuglem inn 3-0 til Røa.

Deretter gikk luften litt ut av Åsane, som ikke klate å komme tilbake i kampen. Etter 64 minutter fikk Røa straffe, som Savanna Duffy reddet, men like etter la Solveig Engås på til 4-0, før Synne Vatshelle Raa styrte inn 5-0.

Kom tilbake to ganger

Arna-Bjørnar – Lyn 2-2 (1-1)
Mål: 0-1 Julie Jorde (21), 1-1 Helene Gloppen (38), 1-2 Emilie Closs (46), 2-2 Yuuka Kurosaki (58)

Arna-Bjørnar hadde også et ganske tøft grunnspill der poengfangsten ikke var voldsomt bra. 14 poeng ble det på de 18 kampene, selv om det ikke hadde noe å si ettersom poengene skulle nullstilles. De var likvel nære ved å ødelegge for Stabæk i kampen om topp 4 i den siste grunnspillkampen. Lyn på sin side var også nære ved å komme seg inn i mesterskapssluttspillet, men endte til slutt like utenfor topp fire.

Hjemmelaget åpnet kampen best på Arna Idrettspark og fikk tidlig et par muligheter ved Sigrid Aas. Tross overtaket ble det ikke nettkjenning og isteden for var det Lyn som tok ledelsen på sin første sjanse i kampen. En dårlig klarering endte hos Julie Jorde i returrommet og midtbanespilleren hamret inn 1-0 til Lyn.

Gjestene kom mer med etter ledermålet, men skapte ikke voldsomt mye med unntak av et skudd utenfor fra Anna Aahjem. Etter 38 minutter skulle det derimot bli nettsus igjen – denne gangen ved hjemmelaget. Et frispark fra høyre fra Linnéa Laupstad fant hodet til Helene Gloppen som headet inn utligningen.

Det sto 1-1 til pause, men i andre omgangs første angrep fosset Emilie Closs gjennom, avsluttet via en Arna-Bjørnar-spiller forbi Ida Norstrøm og sendte Lyn tilbake i ledelsen. Like etter fikk Anna Aahjem en stor sjanse, før Arna-Bjørnar gikk opp i motsatt ende og utlignet ved Yuuka Kurosaki, som stanget inn et presist innlegg fra Marte Hjelmhaug.

Lagene nullet hverandre ut etter 2-2-målet til Kurosaki og det ble ikke skapt veldig mye etter det. Dermed tar begge lagene med seg ett poeng fra oppgjøret på Arna Idrettspark.