FEST SETEBELTENE – ENDELIG ER FERIEN OVER

Lagene i 1. divisjon er denne helgen endelig tilbake i aksjon etter en drøy måned med ferie og hvile.

Annonse:

 

Denne helgen spilles det et svært viktig oppgjør i toppen med tanke på å havne topp to og dermed spille om opprykk til Toppserien.

Slik ser helgens runde ut i 1. divisjon:

Åsane – TIL 2020 14.00

Kil/Hemne – Amazon Grimstad 15.00

Søndag: 

Klepp – Medkila 14.00

Øvrevoll Hosle – AaFK Fortuna 16.30

Hønefoss – Grand Bodø 17.00

Skjebnekamp i toppen

Åsane – TIL 2020, Åsane Arena

Det blir ikke noe innkjøringsperiode eller oppvarming for lagene i Bergen. Når Åsane tar imot TIL 2020, er det til en potensielt helt avgjørende kamp i kampen om å sikre seg en topp to-plassering. Som kjent vil de to øverste lagene etter 18 spilte kamper havne i et sluttspill med de seks nederste lagene i Toppserien. Der vil en plass i Toppserien stå på spill.

Før kampen er det Åsane som er foran på tabellen, men TIL 2020 er bare tre poeng bak og har én kamp mindre spilt, i tillegg med flere scorede mål (lik målforskjell). Derfor er dette en kamp Åsane virkelig ikke kan gå av banen med null poeng i.

Da må laget også heve seg kraftig fra det som ble levert før sommerpausen. Bergenserne vant bare to av sine fem siste kamper før lagene tok ferie, noe som gjør at Åsane falt fra 1. plass til 2. plass og nå står i fare for å havne utenfor topp to.

TIL 2020 fikk ikke gjennomført sin siste kamp før ferien da AaFK Fortunas fly ble kansellert som følge av flystreiken.

Men laget hadde flere gode prestasjoner og vant blant annet tre av sine siste fem kamper før pausen. Riktignok ble det tap hjemme mot Åsane i det omvendte oppgjøret.

Åsane kjemper en intens kamp med Øvrevoll Hosle om å havne topp to. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Viktige brikker har forsvunnet

Kil/Hemne – Amazon Grimstad, Hemne Sparebank Arena

Kil/Hemne har vært blant de positive overraskelsene i 1. divisjon denne sesongen, spesielt tidvis. Laget har riktig nok falt litt nedover på tabellen den siste tiden, men henger likevel godt med og er på meget trygg grunn.

Like positivt har det ikke vært på Sørlandet for Amazon Grimstad. Sørlendingene har slitt tungt og har seks poeng opp til trygg grunn.

I sommer har de også mistet hovedtrener Andreas Schoute til Vålerenga (har blitt keepertrener) og stortalentet Martine Fenger til Kolbotn.

Derfor blir det spennende å se hvilken effekt det har på et lag som allerede har trøblet ganske stort.

Mye motgang

Klepp – Medkila, Klepp stadion

Klepp har variert stort så langt i sesongen etter 35 sesonger på øverste nivå og nedrykket fra Toppserien i fjor. Grønntrøyene har på sitt beste vært meget gode, men på sitt verste ikke vært i nærheten av det som er å forvente.

Det blir også spennende å se hva som skjer på spillerfronten de neste ukene. Kaptein og tidligere Brann-keeper Oda Bogstad har vært ganske klar på at hun ønsker seg opp et nivå, men samtidig er det ikke mange – om noen – lag som jakter keeper i Toppserien.

Klepp tapte fire av sine fem siste kamper før ferien i alle turneringer og er seks poeng bak TIL 2020 på 3. plass. Samtidig er det verdt å nevne at laget har slitt med mye skader denne sesongen. Men nå skal troppen være skadefri, opplyser Klepp på sine hjemmesider.

Men om Klepp har slitt denne sesongen, har i alle fall helgens motstander gjort det samme. Medkila ligger sist i 1. divisjon og står med fattige sju poeng. Med ni poeng opp til trygg plass og Grand Bodø ser det fryktelig vanskelig ut med tanke på å beholde plassen i år.

Klepp-trener Owe Salvesen har ikke hatt enkle arbeidsforhold denne sesongen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Formlagene

Øvrevoll Hosle – AaFK Fortuna, Ferd arena hosle

Serielederen mot en av de store overraskelsene i årets sesong, AaFK Fortuna.

Øvrevoll Hosle startet sesongen katastrofalt med to tap, men har etter hvert virkelig fått fart på sakene. De er det store formlaget i divisjonen og har virkelig sett bunnsolide ut over en lengre periode. Akkurat nå ser ØHIL ut som den soleklare favoritten til å bli ett av to lag som skal spille opprykkskvalifisering mot toppserielagene.

Men denne kampen trenger ikke nødvendigvis å bli enkel.

AaFK Fortuna kan også melde seg på helt i toppen om de vinner sine hengekamper og tar tre poeng her. Det nyopprykkede laget er nummer fire på tabellen og avsluttet før ferien med tre strake seirer i divisjonen. I tillegg ble det et hederlig 1-2-tap mot Rosenborg i cupen, som er laget siste tellende kamp etter at kampen mot TIL 2020 ble utsatt på grunn av flystreiken.

Avslutter runden

Hønefoss – Grand Bodø, Aka Arena

Helgens runde avsluttes med oppgjøret mellom Hønefoss og Grand Bodø, hvor Hønefoss er blant lagene som egentlig befinner seg litt i ingenmannsland. Hønefoss har åtte poeng opp til de to øverste plassene og like mange ned til nedrykk. Samtidig er det slik at lagene som ikke blir topp to vil ta med seg poengene videre i sluttspillet som spilles i 1. divisjon.

Derfor vil nok Hønefoss naturligvis sikre et best mulig utgangspunkt til det. Laget som vinner det sluttspillet skal også få muligheten til å spille om en plass i Toppserien mot det dårligste laget som ikke rykker rett ned i sluttspillet bestående av bunnlagene i Toppserien.

Grand Bodø har seks poeng ned til nedrykk og ligger forholdsvis godt plassert etter opprykket fra 2. divisjon.

Bodøværingene har tidvis vist et høyt nivå, deriblant 3-0-seieren over Klepp i siste runde før ferien. Så en enkel oppgave blir det nok ikke for hjemmelaget her.

Slik ser tabellen ut før helgens runde:

TABELL | 1.DIVISJON
1Kolbotn182745
2AaFK Fortuna181737
3Tromsø IL 2020182034
4Øvrevoll Hosle18326
5KIL/Hemne18-524
6Fyllingsdalen18-123
7Hønefoss BK18-821
8Grand Bodø18-821
9Grei18-2213
10Klepp18-2310

Annonse fra Toppserien: