Spenningen i toppen lever og det er fortsatt helt åpent om hvem som rykker opp til Toppserien. Foreløpig leder Kolbotn an, men både AaFK Fortuna og TIL 2020 følger like bak og har alle muligheter.

Grei – Klepp 3-3

Avgjorde på dødball

TIL 2020 – Øvrevoll Hosle 2-1 (2-0)
Mål: 1-0 Veronika Sæthre (34), 2-0 Mali Trøan (39), 2-1 Ine Berre (78)

TIL 2020 er for alvor med i opprykkskampen. Nordlendingene ble det andre laget som beseiret serieleder Kolbotn denne sesongen, da de vant 2-1 i åpningsrunden av opprykkssluttspillet. Den seieren skulle følges opp på hjemmebane mot Øvrevoll Hosle, som sikkert var revansjelystne etter 1-3-tap for AaFK Fortuna.

Det ble en ganske sjansefattig åpning på Romsaa Arena, tross et ganse høyt tempo. Man måtte vente til det 19. spilleminutte før den første sjansen kom, og det var gjestene som fikk den. Ine Berre slo inn til Nadia Pinto, men under press gikk avslutningen til side for mål.

Vertene hadde det meste av spillet, men slet med å skape det helt store. Men etter 34 minutter fikk TIL 2020 en corner, som ble presist slått inn av Ardita Iseni. Inne i feltet havnet ballen til slutt hos Veronika Sæthre som pirket hjemmelaget i føringen.

Og like etter ble nok en dødball avgjørende for TIL 2020. Bare fem minutter senere var hjemmelagets spillere sterkest i duellene i feltet. Den første avslutningen gikk i stolpen, men på returen var toppscorer Mali Trøan frempå og kunne sette inn sitt 13. seriemål for sesongen.

Også andre omgang ble ganske sjansefattig, selv om Øvrevoll Hosle måtte fremover for å prøve å få med seg noe fra kampen. Gjestene hevet seg fra de første 45 minuttene, men skapte ikke all verden.

Ny spenning skulle det likevel bli. Etter 78 minutter ble en lang ball spilt opp mot Ine Berre, som lekkert tok med seg ballen gjennom TIL 2020-forsvaret. Alene med Ingvild Villa var kantspilleren sikret og trillet inn reduseringen.

Dessverre for ØHIL maktet de ikke å få den siste store sjansen de trengte for å få en utligning, og TIL 2020 holdt unna og kunne dermed innkassere en ny trepoenger.

Målløs toppkamp

AaFK Fortuna – Kolbotn 0-0 (0-0)
Mål:

Rundens store kamp i toppen av tabellen fant sted i Ålesund på Color Line stadion, der serietoer AaFK Fortuna tok imot serieleder Kolbotn. Med hjemmeseier ville tangotrøyene bare være to poeng bak Kolbotn, så her var det mye som sto på spill.

Toppoppgjøret startet litt rolig og bar litt preg av en «ta og føle på»-stemning fra begge lag. Men etter at åpningsminuttene var unnagjort ble det litt mer action, og det var hjemmelaget som fikk kampens første sjanser.

Først kom Maria Herdel Pedersen alene gjennom etter 11 minutter, men hun mislyktes i forsøket på å runde keeper og Kolbotn fikk avverget. Noen minutter senere fikk vertene en ny stor sjanse ved Linn Huseby, men skuddet fra 16 meter gikk rett på Selma Panengstuen.

I motsatt ende skjedde det ikke altfor mye, men etter 32 minutter var Kolbotn uhyre nære ved å ta ledelsen. Celine Larsen satte fart mot mål og kom seg innenfor sekstenmeteren. Fra god posisjon avsluttet hun mot nærmeste stolpe, men en strålende redning fra Michaela Moran hindret scoring. Sisteskansen klarte også å fange sin egen retur på streken.

Etter pause skjedde det lite ganske lenge. Men de siste 20 minuttene skrudde AaFK Fortuna opp tempoet i jakten på et vinnermål. Maria Denius hadde et godt skuddforsøk fra distanse, men det havnet på feil side av stolpen.

Fem minutter før slutt fikk Nora Harnes Håheim en gigantmulighet da hun dro seg fri i feltet og fyrte av mot mål. Men der lå Selma Panengstuen og fikk slått unna med en meget god redning. På overtid var hjemmelaget bare marginer unna en viktig trepoenger, men Panengstuen reddet igjen, før en forsvarsspiller fikk blokkert returen på streken.

Dermed ble det ingen scoringer i Ålesund og Kolbotn er fortsatt i førersetet i opprykkskampen – fem poeng foran AaFK Fortuna og seks foran TIL 2020.

Overtidsscoring snudde kampen

Fyllingsdalen – Grand Bodø 1-2 (1-1)
Mål: 1-0 Marina Jensen (10), 1-1 Claudia Cagnina (15), 1-2 Anna Johansen (90+2)

Topp fire-lagene sparket i gang sluttspillet forrige helg, mens de seks øvrige lagene kom i gang denne helgen. Den aller første kampen i nedrykkssluttspillet fant sted på Varden Amfi i Bergen, da Fyllingsdalen fikk besøk av Grand Bodø på lørdag.

Oppgjøret startet med et pang. Bare 10 minutter var spilt da Marina Jensen stanget hjemmelaget i ledelsen etter et presist innlegg fra Lina Forthun. Men ledelsen varte ikke lenge, for bare fem minutter senere var det balanse i regnskapet. Claudia Cagnina fyrte av et skudd som Hanna Markussen måtte gi retuir på. Cagnina plukket også opp returen og pirket inn utligningen.

Etter et fyrverkeri av et åpningskvarter, fulgte en litt roligere periode, men inn mot pause kviknet begge lag til igjen og produserte flere store sjanser. Men både Hanna Markussen og Sydney Martinez gjorde sitt for at 1-1 sto seg til pause.

Like etter pause var Marina Jensen nære ved å stange inn sitt andre mål for dagen, før luften gikk litt ut av lagene. Utover i omgangen spilte Grand Bodø seg opp, men skapte ikke veldig mye.

Det så dermed ut til å ende med 1-1, men to minutter på overtid dukket Anna Johansen opp bikket oppgjøret i favør Grand Bodø med en kontant avslutning i hjørnet bak Markussen.

En overtidsscoring av Anna Johansen snudde kampen for Grand Bodø borte mot Fyllingsdalen. Foto: Kristian Moe

Nok en hjemmeseier

KIL/Hemne – Hønefoss 2-1 (2-1)
Mål: 0-1 Silje Nyhagen (9), 1-1 Marita Olsen (28), 2-1 Helene Gross-Benberg (45)

Etter en trårig start på sesongen og bunnplassering, har Hønefoss funnet mer tilbake til seg selv og plukket nok poeng til å være ute av den verste nedrykksstriden. KIL/Hemne på sin side har aldri vært i nærheten av nedrykk, mye takket være den gode hjemmestatistikken deres. Den håpet trønderne skulle fortsette denne runden mot Hønefoss.

Men det startet ganske forferdelig for vertene på Kyrksæterøra, for etter bare ni minutter var det Hønefoss som var i føringen takket være kaptein Silje Nyhagen.

Hjemmelaget lot seg ikke stresse av den grunn, og like før halvtimen var spilt var de tilbake i kampen etter utligning av Marita Olsen.

Lagene så ut til å gå til pause med balanse i regnskapet, men på overtid av første omgang satte Helene Gross-Benberg inn 2-1 til KIL/Hemne, og sørget for en ordentlig kalddusj for Hønefoss.

Etter tre mål i løpet av de første 45 minuttene, ble det ikke flere scoringer de siste 45 og KIL/Hemne tar med seg nok en trepoenger fra eget kunstgress.

Målfest i bunnkampen

Grei – Klepp 3-3 (1-3)
Mål: 0-1 Mia Fedøy (9), 0-2 Kristine Gulbrandsen selvmål (18), 0-3 Ingrid Rame (33), 1-3 Birgitte Bjørlykhayg (36), 2-3 Hedda Hansen (59), 3-3 Ingrid Nødland (80)

Spenningen i toppen av tabellen er skyhøy, mens i motsatt ende av tabellen virker det meste å være avgjort. Både Grei og Klepp virker fortapte, med henholdsvis åtte og elleve poeng opp til trygg plass. Begge lag må nærmest vinne alle sine gjenstående kamper om det skal være håp, spesielt Klepp. Dette gjorde rundens kamp på Greibanen ubeskrivelig viktig for begge lag.

Det viktige bunnoppgjøret startet best for gjestene fra Jæren. Ni minutter var spilt da Mia Fedøy stanget et hjørnespark i nettet og ga Klepp ledelsen. Verre skulle det bli for Grei, og ditto bedre for Klepp. Ni minutter etter ledermålet kom Martine Norheim oppover venstrekanten. Backen slo inn der hjemmelagets Kristine Gulbrandsen fikk et touch som satte Amalie Kragset ut av spill, og sørget for 2-0 til Klepp.

Traktortrøyene fortsatte å produsere sjanser, og det var ikke helt ufortjent at Ingrid Rame smalt inn 3-0 etter klabb og babb i feltet etter nok en corner.

Da virket kampen å være avgjort, men Grei ga seg ikke uten kamp. Bare tre minutter etter 0-3, ble det spilt en lang ball opp til Birgitte Bjørlykhaug, som kom alene med Maria Sandvik og satte inn reduseringen.

Reduseringen ga Grei fornyet håp og vertene kom ut som et annet lag etter pause. Bare en god Maria Sandvik i Klepp-målet hindret nok en redusering i innledningen av andre omgang.

Men 2-3 skulle omsider komme. Like før timen var spilt da Hedda Hansen fikk sjansen fra 16 meter. Hun gjorde ingen feil og sørget for nok en redusering og ny spenning i bunnkampen.

Grei presset på for utligning og poeng, og fikk til slutt mer lønn for strevet. 10 minutter før full tid valgte Ingrid Nødland å prøve lykken fra langt hold. Det skulle vise seg å være en klok avgjørelse, for ballen suste mot krysset, og selv om Sandvik fikk noen fingre på skuddet, var det ikke nok til å hindre utligning.

På overtid fikk begge lag store sjanser til å sikre tre uhyre viktige poeng, men ingen av lagene klarte å utnytte kjempesjansene. Dermed ender bunnkampen mellom Grei og Klepp 3-3, etter en magisk opphenting fra hjemmelaget.