Åsane stakk kjepper i hjulene for gulljakten til Rosenborg. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Med nok et poengtap for Vålerenga, er det blåst fullt liv i gullkampen igjen. I motsatt ende av tabellen er det også spenning etter helgens resultater.

Åsane – Lyn 4-0

Avaldsnes – LSK Kvinner 1-0

Sen straffescoring berget poeng

Stabæk – Røa 2-2 (2-1)
Mål: 1-0 Melissa Bjånesøy (9), 1-1 Julie Hoff Klæboe (11), 2-1 Meryll Abrahamsen (29), 2-2 Kristin Haugstad (89)

På Nadderud var det klart for et spennende oppgjør. Stabæk, som denne sesongen har variert i prestasjonene, fikk besøk av Røa som har hatt en sterk 2023-sesong hittil. Sistnevnte ligger på 4.-plass før oppgjøret, fire poeng foran hjemmelaget, som med seier kunne kneppe innpå.

Etter en litt trå innledning på kampen, tok det plutselig ordentlig fyr. Først sendte Melissa Bjånesøy vertene i ledelsen med en vakker heading etter ni minutter. Men Røa svarte umiddelbart ved Julie Hoff Klæboe, som snappet opp en svak pasning bakover og plasserte inn 1-1.

Den påfølgende perioden av kampen var relativt rolig, der begge lag prøvde seg offensivt, men uten å få til det helt store. Men like før halvtimen ble det ny nettkjenning på Nadderud. Etter litt om og men havnet ballen hos Meryll Abrahamsen som banket Stabæk tilbake i ledelsen fra kloss hold.

Abrahamsen fikk en ny sjanse like før hvilen, men klarte ikke å utnytte den like godt som ved scoringen og headingen snek seg utenfor. Dermed ledet Stabæk 2-1 til pause.

Andre omgang var av det sjansefattige slaget, der Røa hadde det som var av sjanser og var nærmest scoring. Likevel så det ut til å ebbe ut med 2-1-seier til Stabæk, men minuttet før full tid ble Ragne Svastuen sendt i bakken av Sunniva Skoglund. Dommeren var ikke i tvil og pekte på straffemerket.

Innbytter Kristin Haugstad steg frem og var sikker som banken fra 11-meteren. Selv om Skoglund gikk riktig vei, klarte hun ikke å hindre scoring eller at Røa tok med seg ett poeng.

Røa har vært sesongens positive overraskelse. Mot Stabæk sørget en sen straffescoring for nok et poeng.

Magisk første omgang

Rosenborg – Avaldsnes 4-0 (4-0)
Mål: 1-0 Anna Jøsendal (8), 2-0 Elin Sørum (11), 3-0 Mathilde Alsaker Rogde (39), 4-0 Emilie Nautnes (44)

Det var topp mot bunn i Trondheim, da Rosenborg tok imot Arna-Bjørnar. Bergenserne var på vei mot en viktig seier sist mot Åsane, men en sen overtidsscoring sørget for poengdeling. Rosenborg på sin side har slått kraftig tilbake etter tapet for Vålerenga og henger fortsatt godt med i gullkampen.

Ikke overraskende var det trønderne som tok kommandoen ut fra startblokkene og kunne ledet med to mål etter et par minutter. Scoringen skulle derimot komme ikke altfor lenge etterpå. En corner sørget for kaos i gjestenes felt, og midt i kaoset reagerte Anna Jøsendal raskest og banket Rosenborg i føringen.

Hjemmelaget var virkelig i spillehumør og kjørte over Arna-Bjørnar. Etter scoringen skapte de to nye svære målsjanser, før de fikk straffespark etter 11 minutter da målscorer Jøsendal gikk i bakken. Elin Sørum var sikker som eksekutør, sendte keeper feil vei og la enkelt på til 2-0.

Rosenborg-toget fortsatte å kjøre på i damepende fart mot Arna-Bjørnar-målet. Sjansene florerte og det kunne fort vært enda styggere sifre på resultattavlen. Da klokka tikket mot pause, ble det også styggere sifre.

Først sørget Mathilde Alsaker Rogde for 3-0 etter 39 minutter, før Emilie Nautnes la på til 4-0 minuttet før pause.

På 4-0 var kampen så og si avgjort før andre omgang, som ikke ble den samme festforestillingen som den først. Rosenborg kontrollerte kampen på en grei måte, og hadde sjanser til å pynte på resultatet. Arna-Bjørnar fikk også et par muligheter til å redusere, men seieren til Rosenborg var aldri truet, som kan innkassere tre nye poeng etter en formidabel første omgang.

Nytt poengtap for serielederen

Vålerenga – Brann 1-1 (0-0)
Mål: 1-0 Ingibjörg Sigurdadottir (47), 1-1 Rakel Engesvik (71)

I Norges hovedstad barket fjorårets tittelutfordrere sammen, da serieleder Vålerenga møtte regjerende seriemester Brann til et tungvektsoppgjør. Begge lag kommer fra skuffende midtukeresultater, og var nok giret på å slå tilbake denne runden.

Kampen startet med dominans fra hjemmelaget uten at det endte med verken scoringer eller nevneverdige målsjanser. Utover i omgangen spilte Brann seg mer opp, men heller ikke bergenserne maktet å få til en skikkelig avslutning mot mål.

Vålerenga hadde en farlighet ved Karina Sævik, men avslutningen ble for svak og Aurora Mikalsen reddet enkelt.

Etter en sjansefattig og ganske jevn første omgang, ble det mer å juble for i andre omgang. Det tok heller ikke mange minuttene før ballen lå i nettet. 47 minutter var spilt da Ingibjörg Sigurdadottir raget høyest på en corner og stanget serielederen i ledelsen.

Brann måtte dermed fremover, men var ikke direkte truende foran hjemmelagets mål med det første. Etter hvert ble det derimot farligere for Vålerenga. Maria Brochmann hadde først en avslutning på mål, før Larissa Crummer var nære ved å pirke inn 1-1 like etter.

Innbytter Rakel Engesvik utlignet for Brann og gjorde at Vålerenga gikk på sitt første poengtap på hjemmebane denne sesongen.

Gjestene skulle også få scoringen sin. Innbytter Rakel Engesvik dro seg innover i banen fra venstre og banket ballen ned i nærmeste hjørne. Da var 71 minutter spilt og det sto 1-1.

Mot slutten presset Vålerenga på for et vinnermål, men verken Janni Thomsen eller Elise Thorsnes fikk hull på byllen. Tungvektsduellen mellom Vålerenga og Brann ender dermed 1-1.

Tok steget vekk fra nedrykkskampen

Åsane – Lyn 4-0 (1-0)
Mål: 1-0 Andrine Mo (43), 2-0 Andrine Mo (47), 3-0 Kaja Karlsen (54), 4-0 Andrine Mo (79)

I Bergen tok Åsane imot Lyn til dyst i en kamp ingen av lagene ville tape. Begge lagene er i samme situasjon med 11 poeng, bare to poeng over nedrykk. En seier til ett av lagene ville vært kjærkommen, mens et tap ville vært høyst dramatisk og betydd nedrykkskamp.

Lyn var laget som tok kontroll over spillet i denne viktige kampen. Men det var Åsane som kom til de fleste og største sjansene. Blant annet ved Kaja Karlsen, som rundet Lyn-keeper Sandra Rød Ask, men avsluttet i nettveggen.

For bortelaget fikk Emilie Closs en svær sjanse, men Savanna Duffy reddet mesterlig.

Det så ut til at første omgang skulle ende målløs, men så dukket Andrine Mo opp. Ida Kroken fikk slått inn og foran mål ventet Mo som gjorde ingen feil og ga Åsane ledelsen inn til pause.

Scoringen før pause må ha gitt mersmak for Mo, for like etter pause var hun frempå igjen. Nok et flott angrep fra hjemmelaget endte opp hos angrepsspilleren som satte inn sitt og Åsanes andre mål for dagen.

Få minutter senere sto det også 3-0. Kaja Karlsen snappet ballen og sendte kula i hjørnet bak Ask.

Lyn våknet så litt til live og fikk sendt i vei noen avslutninger, uten at noen av dem skapte trøbbel for Duffy.

Selv om håpet om poeng var til stede for gjestene, svinnet det hen da Kristin Holmen ble sendt i dusjen etter å ha pådratt seg sitt andre gule kort i kampen.

All tvil ble også fjernet da Andrine Mo fullførte hattricket sitt og sørget for 4-0 etter 79 minutter. Åsane hadde muligheter til å sette flere baller bak Sandra Rød Ask, men måtte nøye seg med fire mål. Likevel en svært imponerende og viktig 4-0-seier for bergenserne, som tar et lite steg vekk fra den verste nedrykkssumpen, mens Lyn står med begge bein plantet i bunnkampen etter tapet.

Sjokkerte nok et topplag

Avaldsnes – LSK Kvinner 1-0 (0-0)
Mål: 1-0 Maria Hovmark (67)

Avaldsnes har hatt som vane å stjele poeng fra topplagene på hjemmebane. 1-1 mot Vålerenga, 1-1 mot Rosenborg og 0-0 mot Brann sier sitt. Denne runden fikk de bryne seg på nok en storklubb hjemme på Karmøy, nemlig LSK Kvinner, som i det siste har vært i storform. Spørsmålet var om det var en ny overraskelse i vente eller ikke.

De første 45 minuttene tydet hvert fall på at forhåndsfavoritten skulle få slite for poengene. Avaldsnes gjorde det svært vanskelig for LSK Kvinner, og det ble en jevnspilt og sjansefattig omgang.

Avaldsnes sjokkerte nok et topplag denne runden. Foto: Alexander Larsen

Gjestene var nærmest ved Emma Stølen Godø, men Kelsey Dougherty reddet. Alt i alt var det derimot ikke overraskende at det sto 0-0 til pause.

Andre omgang startet i litt samme spor som den første, men etter timen fikk Hanna Dahl sjansen for Avaldsnes. Dessverre for kapteinen gikk avslutningen hennes på feil siden av stolpen.

Litt senere var det duket for dansk show. Ingrid Jåstad spilte gjennom Maria Hovmark, som så gjorde alt selv. Den danske spissen viste klasse da hun dro av to forsvarere, før hun sendte karmøyingene i ledelsen via hanskene til Cecilie Fiskerstrand.

LSK Kvinner fikk sin sjanse til å utligne da Rebecka Holum ble spilt gjennom, men et dårlig touch hindret LSK Kvinner-spilleren i å komme til avslutning. Dermed endte kampen 1-0 til Avaldsnes, som nok en gang sjokkerer et topplag og viser at de er best mot de beste.