GULLFAVORITTENE MØTES – RØA-TRENEREN FORTELLER OM DEN STORE OPPTUREN

I toppen kan Brann få et skikkelig forsprang om det blir seier mot et såret Rosenborg. Før runden forteller også Røa-trener Geir Nordby om den etterlengtede seieren, mens LSK Kvinner Emilie Woldvik snakker om en tøff sesong.

Annonse:

 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med: 

norsk tipping

I Toppserien er sluttspillet delt inn i to puljer, der de fire øverste lagene møtes innbyrdes og de seks nederste kjemper for å unngå nedrykk. De seks nederste har også fått selskap av de to lagene som ble nummer én og to i 1. divisjon, Åsane og TIL 2020.

Runden

Slik spilles kampene i Toppserien topp fire: 

Lørdag: Brann – Rosenborg 15.30

Søndag: Stabæk – Vålerenga 16.00

I Toppserien sluttspill spilles kampene slik:

Søndag: Lyn – Kolbotn 15.00

Søndag: LSK Kvinner – Arna-Bjørnar 15.00

Søndag: Røa – TIL 2020 15.00

Søndag: Avaldsnes – Åsane 15.00

Gullkampen

Brann – Rosenborg, Stemmemyren kunstgress

I Bergen er det denne helgen duket for et skikkelig toppoppgjør når Brann tar imot Rosenborg på Stemmemyren.

De to store gullkandidatene barker sammen. For begge lag vil utfallet av denne kampen ha stor betydning for hvordan sesongen ender.

Før kampen er det to poeng som skiller lagene i favør Brann, og med seier til hjemmelaget vil bergenserne være store favoritter til å bli seriemestere.

Vålerenga er sju poeng bak Brann – og som kjent er det de to øverste lagene som tar seg til Champions League.

Både Brann og Rosenborg var også i aksjon onsdag i semifinalen i cupen. Der var det serielederne som fikk mest å juble for med 6-1 og finalebillett etter en overbevisende seier over Kolbotn. Hos Rosenborg var stemningen langt dårligere etter at cupdrømmen brast like før slutt mot Stabæk. Det betyr at dette er siste mulighet for å vinne noe denne sesongen for trønderne.

Kampene kommer tett nå for begge lag, og allerede onsdag skal de kjempe om en plass i gruppespillet i Champions League når Brann møter Rosengård og Rosenborg tar imot selveste Real Madrid. Dette er siste hinder før gruppespillet.

Kanskje var det tette kampprogrammet noe av årsaken til at RBK sviktet i cupen. Anna Jøsendal, Emilie Nautnes og Cesilie Andreassen startet alle på benken i exiten mot Stabæk.

I himmelen etter drømmekveld

Stabæk – Vålerenga, Nadderud stadion

Det ble elleville jubelscener på Nadderud onsdag for Stabæk da Iris Omarsdottir sikret en plass i cupfinalen med sin 2-1-scoring over Rosenborg. Stabæk har hatt en strålende sesong i år med plass blant topp fire og nå cupfinale.

Så er spørsmålet hva den opplevelsen kostet, og om laget er i stand til å kneble nok et storlag når Vålerenga kommer på besøk.

Den regjerende cupmesteren kan nok bare glemme å vinne noe som helst i 2022 etter 1-2-tapet mot Brann i forrige runde. Tross en drømmestart på kampen snudde bergenserne til seier, noe som gjør det nærmest utenkelig at Vålerenga skal hente inn sju poeng på fem kamper.

Tidligere i uken signerte for øvrig talentet Mari Nyhagen en proffkontrakt med Vålerenga ut 2024. Vålerenga og Intility Arena har i tillegg blitt kåret til beste arrangør i Toppserien.

Revansjemulighet

Lyn – Kolbotn, Kringsjå kunstgress

Ingen av disse to lagene fikk en spesielt god start på sluttspillet da begge lag spilte uavgjort i sine kamper. Lyn åpnet med 2-2 borte mot Arna-Bjørnar, mens Kolbotn skuffet med bare 1-1 hjemme mot Avaldsnes.

Så er spørsmålet hvilken motivasjon disse lagene nå også har ettersom de med all sannsynlighet kommer til å beholde plassen i Toppserien. Samtidig kan disse kampene være en fin mulighet til å bygge momentum inn mot neste sesong, hvor begge lag helt sikkert har ambisjoner om å levere minst like bra.

Spesielt Kolbotn, som bare havnet ett poeng bak, er nok litt bitre over at topp fire-plasseringen glapp.

Her blir det også en liten revansjemulighet for Lyn, som røk ut av cupen i kvartfinalen mot Kolbotn. Laget fra Sofiemyr tok seg til semifinalen, men måtte onsdag gi tapt da Brann ble altfor sterke og vant 6-1.

Begge lag har mistet viktige spillere den siste tiden. Lyn-kaptein Kirvil Odden har forsvunnet til Italia og Sampdoria, mens Maja Nordahl har lagt opp. Hos Kolbotn har Ingrid Kvernvolden forsvunnet til Fart.

Åpnet med pangstart – advarsel til Arna-Bjørnar?

LSK Kvinner – Arna-Bjørnar, LSK-hallen

At LSK Kvinner skulle spille dette sluttspillet var det få som hadde sett for seg før sesongen. At de muligens også er for gode for å være her, beviste kanskje også den første runden da kanarifuglene, uten flere viktige spillere i troppen, knuste TIL 2020 på bortebane med 5-0.

Emilie Woldvik, Katrine Winnem Jørgensen, Mimmi Löfwenius Veum, Ingrid Marie Spord, Ina Gausdal og Cecilie Fiskerstrand var bare noen av spillerne som ikke var med på den lange turen til Tromsø.

Kaptein Woldvik skadet seg nylig under landslagssamlingen med U23-landslaget, og er usikker på når hun er tilbake i spill. Hun håper imidlertid at hun ikke er ferdigspilt for sesongen, men går for øyeblikket på krykker.

– Vi ser det an dag for dag, forteller hun til toppserien.no.

Selv om det ble en knusende seier i åpningskampen mot TIL 2020, er kapteinen klar på at LSK Kvinner har ting å forbedre. Hun forventer en langt tøffere kamp denne helgen.

– Arna-Bjørnar er et mye bedre fotballag, det har de bevist tidligere. De kan straffe oss på enkle feil og slurv som vi tidvis gjorde mot TIL 2020, sier Woldvik – vel vitende om at Arna-Bjørnar slo LSK Kvinner tidligere i sesongen i Bergen.

– Da var vi inne i en dårlig periode for å si det sånn.

– Hvordan har det vært å mobilisere til dette sluttspillet med tanke på at dere ønsket å havne blant topp fire?

– Det er skikkelig kjipt å ikke få spille topp fire, men vi får ikke gjort noe med det. Vi må bare utvikle oss og bli et bedre fotballag. Vi ønsker å vinne dette sluttspillet, og det er mange spillere som skal være med neste år også. Vi har en viktig jobb foran oss, påpeker høyrebacken.

Hun oppsummerer sesongen for klubben slik:

– Stang ut, både når det gjelder resultater, kamper og skader. Det meste som kunne gå galt har gått galt.

– Er det bare å glemme denne sesongen for deres del? 

– Vi kan ikke glemme den, vi må ta læring av det. Hvis vi glemmer det, er det lett å gå på samme smellen en annen gang. Vi må ta det med oss videre og sørge for at det ikke skjer igjen.

– Hva har dere lært? 

– Hvordan vi skal takle motgang, vi skal være bedre rustet om det skjer igjen etter å ha stått i en tung periode tidligere. Personlig har jeg lært veldig mye av at vi må reise oss sammen i tøffe tider.

– Det meste som kunne gå galt har gått galt, sier LSK Kvinner-kaptein Emilie Woldvik om lagets sesong. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Nye svar i vente

Røa – TIL 2020, Røa kunstgress

Kontrastene var store i 1. sluttspillskamp for disse to lagene. Røa hadde ikke vunnet én kamp i grunnserien etter å ha slitt stort gjennom hele sesongen, mens TIL 2020 vant 1. divisjon og kapret én av plassene i dette sluttspillet.

Dessverre vil nok mange si, så kan det virke som at nivåforskjellen på 1. divisjon og Toppserien var enda større enn fryktet i år. TIL 2020 fikk det tøft mot LSK Kvinner og tapte 0-5, kanskje ikke så overraskende, men at Røa skulle vinne hele 5-0 mot Åsane var kanskje litt mindre forventet.

Så er spørsmålet om dette bare var et enkelttilfelle eller om det kan bli lignende resultater i denne runden. Vi vil i alle fall få gode svar når det dårligste laget i grunnserien i Toppserien, Røa, som nevnt møter det beste laget fra 1. divisjon, TIL 2020.

Røa-trener Geir Nordby sier forrige helgs resultat ga laget en god bekreftelse.

– Det var viktig for alle i klubben, det er alltid godt å vinne kamper. Vi har spilt ganske bra tidligere, men hatt dårlige resultater. Det har vært en lettere stemning denne uka, forteller han til toppserien.no og fortsetter:

– Det var en litt lysere mandag å stå opp til enn vi har hatt til nå.

Han sier han ble litt overrasket over lagets prestasjon og mener Røa var flere hakk bedre enn Åsane, noe resultatet beviser. Han forventer imidlertid en tøff kamp denne helgen mot et annet førstedivisjonslag.

– Vi prøver ikke å tenke så mye på nivå og divisjon, vi må prøve å ha fokus på å få ut det beste av oss selv. Det vet vi er bra nok mot veldig mange motstandere, sier Nordby.

Røa og Geir Nordby kunne endelig juble for seier i forrige kamp. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Jakter første hjemmeseier

Avaldsnes – Åsane, Avaldsnes 1

0-2-7 var fasiten for Avaldsnes i grunnserien hjemme på Karmøy. Ingen hjemmeseire. Kanskje kommer den første denne helgen når førstedivisjonslaget Åsane er motstander.

Bergenserne kunne knapt fått en tøffere debut på sluttspillet da det endte med 0-5 hjemme mot Røa. Og mens Åsane fikk så hatten passet, klarte Avaldsnes å sikre ett meget sterkt poeng borte mot Kolbotn i en kamp der de fort også kunne ha vunnet.

Avaldsnes sitt J19-lag var for øvrig i aksjon i midtuken. Det ble exit mot Klepp i kvartfinalen i NM med 0-5. Der valgte de bevisst å ikke bruke spillerne som vil få en viktig rolle i denne kampen.

 

Annonse fra Toppserien: