GULLFEST I BERGEN OG INTENS BUNNSTRID: SLIK SPILLES ÅRETS SISTE RUNDE I TOPPSERIEN

Alt ligger til rette for at den siste runden i Toppserien også vil inneholde drama og spenning.

Annonse:

 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med: 

norsk tipping

I Toppserien er sluttspillet delt inn i to puljer, der de fire øverste lagene møtes innbyrdes og de seks nederste kjemper for å unngå nedrykk. De seks nederste har også fått selskap av de to lagene som ble nummer én og to i 1. divisjon, Åsane og TIL 2020.

Runden

Slik spilles kampene i Toppserien topp fire. Begge kampene spilles søndag: 

Brann – Vålerenga

Stabæk – Rosenborg

I Toppserien sluttspill spilles kampene slik:

Avaldsnes – Røa

Lyn – TIL 2020

Kolbotn – Arna-Bjørnar

LSK Kvinner – Åsane

Samtlige kamper i den siste runden spilles søndag klokken 13. Hovedkampen på NRK spilles mellom Brann og Vålerenga.

Klart for gullfest

Brann – Vålerenga, Stemmemyren kunstgress

Gullet har kommet «hem». Det kunne Brann-spillerne og supporterne omsider synge forrige helg etter 2-1-seieren borte mot Rosenborg. Tre poeng var det Brann trengte i den kampen for å bli seriemester – og tre poeng ble det.

– Vi liker jo å skrive historie, og dette er klubben man har heiet på siden vi var små. Det er deilig. Vi avsluttet tiden i Sandviken med gull, og starter med gull i Brann, sa Ingrid Ryland og Cecilie Redisch Kvamme til BA etter triumfen.

Nylig ble det kjent at førstnevnte legger opp etter denne sesongen. Det betyr at Ryland denne helgen spiller sin siste kamp i Bergen når seriegullet skal feires og trofeet løftes. Neste helg får hun også muligheten til å avslutte karrieren som dobbeltmester når Stabæk er motstander i cupfinalen på Ullevaal. Til BT har hun tidligere sagt at det vil være «det ultimate punktumet» på karrieren.

Seieren mot Rosenborg gjør også at dette ikke blir en seriefinale, som det kunne ha blitt.

Vålerenga gjorde jobben hjemme mot Stabæk med en overlegen 6-0-seier. Det sikret Champions League-kvalifisering for neste sesong etter ett år utenfor Europa.

Vålerenga-trener Nils Lexerød informerte også om at de kommer til å stå æresvakt for seriemesterne.

– Vi kommer til å stå æresvakt. For det første er det en fin tradisjon, og når Brann har gjort en god sesong og vi har gjort alt vi har kunnet for å gi dem en god kamp, så skal vi vise respekt for det, sa Vålerenga-treneren til VG.

Generalprøve før cupfinalen

Stabæk – Rosenborg, Nadderud stadion

Stabæk har fått det fryktelig tøft i sluttspillet etter at de ble en del av topp fire med null poeng etter fem kamper. Oppladningen til cupfinalen 5. november har vært langt fra optimal resultatmessig, og det kan derfor bli spennende å se hvor sterkt de står til det som blir sesongens viktigste kamp.

Men først er det klart for serieavslutningen hjemme mot Rosenborg, som er fullstendig ute av form og et såret lag.

Fem strake tap og sju kamper uten seier. Det er knapt til å tro det som har skjedd med trønderne den siste tiden, etter at de imponerte i store deler av grunnserien og så ut til å utfordre Brann om seriegullet. Nå må de istedenfor innse at det ikke blir Europa neste år etter forrige helgs tap mot Brann.

Her jakter de en liten revansj mot Stabæk. Stabæk var nemlig laget som slo trønderne ut av cupen i semifinalen på dramatisk vis. Iris Omarsdottir ble den store helten da hun få minutter før slutt utnyttet en tabbe i Rosenborg-forsvaret og sørget for 2-1.

Før denne runden er det klart at Stabæk blir nummer fire, mens Rosenborg blir nummer tre.

Skjebnekamp

Avaldsnes – Røa, Avaldsnes 1

På Karmøy denne helgen er det duket for et svært spennende oppgjør når Avaldsnes tar imot Røa i bunnstriden.

Mens Røa behøver poeng for å være sikre i kampen om overlevelse, er Avaldsnes nødt til å ta tre poeng i denne kampen. Hvis ikke er eventyret i Toppserien over for deres del.

Men selv ikke det trenger å være nok. Om TIL 2020 vinner sin kamp mot Lyn, er det også over.

– Det er jo litt spesielt å ligge på nedrykksplass før den siste kampen. Det er jo følelser i det, men samtidig må jeg legge det vekk akkurat nå og fokusere på jobben min som kaptein, og prøve å støtte spillerne og ikke tenke så mye konsekvenser, sa Hanna Dahl til Haugesunds Avis etter forrige helgs 1-3-tap mot Arna-Bjørnar, som satte laget i denne posisjonen.

Da Avaldsnes møtte Røa i grunnserien, endte det 1-1.

Nettopp Røa har gjort det bra i sluttspillet så langt. De er på vei mot en fornyet plass i Toppserien, og vil være helt sikre med tre poeng.

Det kommer nok til å bli en del nerver i spill i dette oppgjøret, så det blir spennende å se hvordan de to lagene – bestående av så mange unge spillere, takler det.

John Arne Riise og Avaldsnes befinner seg på nedrykksplass før den siste runden av sluttspillet. Foto: Alexander Larsen

Drømmen lever

Lyn – TIL 2020, Kringsjå kunstgress

En av sesongens store overraskelser, Lyn, hadde få problemer med å slå Åsane 2-0 i forrige runde. Med 14 poeng på seks kamper er de sammen med Arna-Bjørnar laget som har gjort det beste og kjemper om 5.-plassen i årets sesong.

TIL 2020 så derimot ut til å være nærmest fortapt tidligere etter en svært dårlig periode. Men den sterke og noe overraskende 3-0-seieren over Kolbotn, som sendte laget fra Sofiemyr til 1. divisjon, har gjort at det fortsatt er håp om å overleve i divisjonen. En ny seier her vil muligens sikre en fast plass i Toppserien neste sesong.

18-år gamle Ina Birkelund ble for øvrig nominert til årets unge spiller i 1. divisjon tidligere denne uken. De andre kandidatene kan du lese mer om her.

Farvel med Toppserien

Kolbotn – Arna-Bjørnar, KFUM-Arena

Bare minutter unna topp fire. Ett poeng. Tapet mot Avaldsnes på walkover grunnet baneforholdene på Sofiemyr. At Kolbotn står i den situasjonen de gjør nå, var nærmest utenkelig tidligere i sesongen da de kjempet på øvre halvdel og så ut som et godt toppserielag.

Nå er situasjonen snudd helt om.

I forrige runde ble den dramatiske komplett da Kolbotn tapte 0-3 mot TIL 2020 i kampen de måtte vinne. Derfor er det nå spill på nivå to som venter i 23, utrolig nok. Trenerendringen, der Tresor Egholm overtok for Aleksander Olsen ut sesongen, ga dessverre ingen umiddelbar effekt. Laget med de stolte tradisjonene skal denne helgen si farvel til Toppserien.

Nå blir det spennende å se hvor veien går videre, om de klarer å ta seg opp igjen, eller om laget mister viktige spillere og tiden er forbi.

Denne kampen blir derfor av særdeles liten betydning. For Arna-Bjørnar spiller den heller ikke veldig stor rolle, annet enn at laget kan vinne sluttspillet med seier her. Bergenserne har sett bra ut i hele høst og på ingen måte minnet om laget som kjempet i bunnen av grunnserien.

Kan det utenkelige skje?

LSK Kvinner – Åsane, LSK-hallen

Det er ikke bare Kolbotn som har hatt et meget spesielt og tøft år. Også i LSK Kvinner har det tidvis vært svært problematisk og utfordrende. Først klarte de ikke å bli en del av topp fire-selskapet. Deretter har de slitt i nedrykkssluttspillet, og før den siste runden har den tidligere stormakten utrolig nok ikke sikret plassen i Toppserien for neste sesong.

Det skal fortsatt en del til for at det ikke skjer, men likevel kan ikke LSK Kvinner føle seg for trygge heller. Bare åtte poeng på seks kamper i sluttspillet er fasiten, med bare to poeng ned til nedrykkskvalifisering.

Grunnet LSK Kvinners langt bedre målforskjell enn TIL 2020 kommer ett poeng i denne kampen til å være nok. Så spørs det også hvilke tanker som er i hodene til Åsane-spillerne.

Laget fra 1. divisjon kan nå slutte å kalle seg et førstedivisjonslag.

Forrige helg ble opprykket til Toppserien sikret i 0-2-tapet mot Lyn. Resultatene gikk deres favør – og Åsane har dermed stått for en imponerende prestasjon og hevdet seg mot toppserielagene over flere kamper.

Neste sesong vil Toppserien inneholde tre lag fra Bergen.

Annonse fra Toppserien: