HÅP I TOPPEN OG REALITETSSJEKK I BUNNEN: SLIK SPILLES KAMPENE I TOPPSERIEN

Toppserien deles i to, men i begge puljer er det nå fullt alvor når sluttspillet sparkes i gang denne helgen.

Annonse:

 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med: 

norsk tipping

I Toppserien er sluttspillet delt inn i to puljer, der de fire øverste lagene møtes innbyrdes og de seks nederste kjemper for å unngå nedrykk. De seks nederste har også fått selskap av de to lagene som ble nummer én og to i 1. divisjon, Åsane og TIL 2020.

Runden

Slik spilles kampene i Toppserien topp fire: 

Lørdag: Rosenborg – Stabæk 16.00

Søndag: Vålerenga – Brann 16.00

I Toppserien sluttspill spilles kampene slik:

Lørdag: TIL 2020 – LSK Kvinner 15.00

Lørdag: Kolbotn – Avaldsnes 15.00

Søndag: Åsane – Røa 15.00

Søndag: Arna-Bjørnar – Lyn 15.00

Gullkandidaten møter utfordreren

Rosenborg – Stabæk, Koteng Arena

Rosenborg hadde en skuffende avslutning på grunnserien da det ble 1-2-tap borte mot Lyn på Kringsjå. Heldigvis for trønderne hadde det ingen betydning ettersom Vålerenga også tapte sin kamp borte mot Kolbotn.

Ellers har Rosenborg levert en meget sterk periode og i tillegg tatt seg til semifinalen i cupen.

Flere av spillerne har vært på landslagssamling denne uken som et resultat av gode prestasjoner. Anna Jøsendal, Synne Skinnes Hansen, Emilie Joramo, Mathilde Harviken, Sara Hørte og Rugile Rulyte var alle med da A-landslaget slo Belgia (1-0) og Albania (5-0) og tok seg til VM i Australia. Både Joramo, Harviken og Hørte fikk din debut i løpet av de to kampene.

Fra Stabæk var også Sunniva Skoglund representert. Stabæk-keeperen har levert en meget sterk sesong, og har vært en viktig årsak til at laget fra Nadderud klarte å sikre den siste topp fire-plasseringen. Hun var derimot ikke i aksjon.

Det ble imidlertid svært dramatisk i den siste runden av grunnserien. Stabæk så ut til å rote det til fullstendig da de havnet under mot Arna-Bjørnar på hjemmebane og ble liggende under i lang tid.

Men i løpet av kampens siste minutter snudde Stabæk fra 0-1 til 2-1 takket være blant annet Melissa Bjånesøys vinnermål.

Anna Jøsendal startet sin første A-landskamp hjemme mot Albania. Hun var blant fem Rosenborg-spillere i troppen. Foto: Alexander Larsen

Hett oppgjør i Oslo

Vålerenga – Brann, Intility Arena

I Oslo er det duket for nok et høyinteressant oppgjør på Intility Arena når Vålerenga møter regjerende seriemester og vinneren av grunnserien, Brann.

Vålerengas sesong har vært skuffende så langt til tross for tredjeplassen. Exit i cupen, og et ganske så dårlig utgangspunkt før sluttspillet er fasiten. Realistisk sett er nok en Champions League-plassering (topp to) det blåtrøyene har best mulighet for.

Vålerenga har ikke vunnet én eneste gang mot Brann og Rosenborg denne sesongen.

For Brann er det en spennende måned i vente med semifinale i cupen, seriespill og kvalifisering i Champions League som står på spill.

21. september spilles første oppgjør mot Rosengård i den avgjørende kvalifiseringskampen, der det spilles om et gruppespill i turneringen.

Nylig ble Brann-spiller Therese Sessy Åsland også kåret til månedens spiller i Toppserien i august.

Ingen spillere i Toppserien var bedre enn Therese Sessy Åsland i august. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Tøff test for laget fra 1. divisjon

TIL 2020 – LSK Kvinner, Alfheim Stadion

I Tromsø er det nok stor spenning om dagen før sluttspillet settes i gang.

Laget fra Nordens Paris har overrasket stort denne sesongen med god angrepsfotball og imponerende resultater, noe som gjorde at laget endte opp med å vinne 1. divisjon.

Dessverre for nordlendingene betyr ikke det nødvendigvis opprykk, men sjansen til å rykke opp via dette sluttspillet. Her er det kanskje den aller tøffeste testen som står for tur når LSK Kvinner kommer på besøk.

Før sesongen var det nok få som hadde sett for seg at LSK Kvinner skulle befinne seg i denne situasjonen, men det gjør de.

Det er ikke til å legge skjul på at sesongen har vært svært skuffende for den tidligere storheten. Trøbbel både på og utenfor banen, skader og diverse ting har gjort at kanarifuglene aldri har vært å finne på sitt vante nivå.

Endelig kamp på Sofiemyr

Kolbotn – Avaldsnes, Sofiemyr stadion

Det er nesten som seriestart å regne for flere av lagene i dette sluttspillet. Avaldsnes har vært kjent med lenge at høsten trolig ville bli slik som nå, mens Kolbotn lenge hadde et håp om å karre seg inn blant topp fire.

Alle lagene i dette sluttspillet starter med null poeng, og det gjør at det handler om å få en best mulig start og posisjonere seg så godt som mulig. Det er heller ikke mange kampene å rette inn en dårlig start på, noe som kan gjøre det ekstra nervepirrende og intenst.

For første gang i år skal Kolbotn få spille hjemme mot Avaldsnes. Kampen i grunnserien ble aldri spilt grunnet baneforholdene på Sofiemyr, noe som gjorde at Avaldsnes ble tildelt tre poeng.

De tre poengene ble til slutt helt avgjørende for at Kolbotn ikke klarte å sikre seg en topp fire-plass. Så kanskje er det en revansjelysten gjeng som møter opp denne helgen.

Avaldsnes-trener John Arne Riise har lenge vært tydelig på at det er nå det virkelig gjelder for hans lag. Men så er spørsmålet hvor enkelt det blir å prestere når det virkelig gjelder.

Samtidig har laget fra Karmøy hevet seg den siste tiden og hatt noen gode prestasjoner, inkludert den imponerende borteseieren mot LSK Kvinner for tre runder siden.

Dette er nok blant de tøffeste kampene som venter i løpet av sluttspillet for deres del.

Hvor står lagene?

Åsane – Røa, Åsane Arena

Toppen av 1. divisjon mot bunnen av Toppserien. Nummer to mot nummer ni. Åsane mot Røa.

Dette oppgjøret kan på mange måter gi et tydelig på signal på hvilke muligheter TIL 2020 og Åsane har for å kunne klare det de begge ønsker å oppnå: Rykke opp til Toppserien.

Når Åsane tar imot Røa denne helgen, er det altså mot et lag som ikke vant én eneste kamp i grunnserien etter opprykket fra 1. divisjon og som ville ha rykket direkte ned i en «normal» sesong.

I flere år har det vært en tydelig nivåforskjell på divisjonene sett ut fra kvalifiseringskampene, og skal Åsane ha en mulighet for å ta seg til øverste nivå, bør det sannsynligvis bli tre poeng i denne kampen.

Bergenserne har i alle fall vist meget sterk form den siste tiden med fire strake seire i 1. divisjon og 13-3 i målforskjell.

Røa avsluttet grunnserien med 1-1 borte mot Avaldsnes.

Mistet nøkkelspiller før sluttspillet

Arna-Bjørnar – Lyn, Arna Idrettspark

Arna-Bjørnar var nær å spolere Stabæks drøm i siste serierunde, men måtte se poengene glippe like før slutt.

Denne sesongen har det vært meget varierende fra et svært ungt lag med flere spillere som ikke har veldig mye erfaring. Da er det ekstra viktig med spillere som Ida Norstrøm, Stine Hovland, Helene Gloppen og Marte Hjelmhaug i rekkene – spillere som har flere toppseriekamper de siste sesongene.

Skader har også preget prestasjonene denne sesongen med korsbåndsskader på Nora Blindheim Nøss, Vilde Veglo og Tanja Myrseth, i tillegg til at Meryll Abrahamsen har vært langtidsskadet.

At dette laget skulle befinne seg på nedre halvdel i Toppserien var ingen stor overraskelse, men at helgens motstander, Lyn, skulle kjempe om å klare topp fire, var det nok ikke mange som hadde sett for seg.

Bare dårlig form i de siste kampene før slutt gjorde at de ikke klarte det som ville vært en imponerende bragd. Uansett har Tom Stenvolls lag prestert meget godt. I siste serierunde ble det også 2-1-seier over Rosenborg på hjemmebane.

Men nå har laget mistet kaptein Kirvil Odden. Den viktige målvakten er solgt til italienske Sampdoria og klar for et utenlandseventyr. Det opplyste Lyn torsdag. Effekten av salget kan bli spennende å se for et ungt lag.

Lyn må klare seg uten kapteinen Kirvil Odden i sluttspillet. Foto: Marius Simensen
Annonse fra Toppserien: