TIL 2020 banket Øvrevoll Hosle i toppkampen, noe som gjør situasjonen i toppen av tabellen meget interessant. Samtidig slo AaFK Fortuna tilbake etter tre strake tap, mens bortebaneproblemet til Grand Bodø fortsetter.

Klepp – KIL/Hemne 0-2
Åsane – Hønefoss 1-0

Bortebanespøkelse

Medkila – Grand Bodø 2-2 (0-2)
Mål:0-1 Andrea Hunstad selvmål (8), 0-2 Helene Opsahl-Engen (43), 1-2 Sara Berntsen (68), 2-2 Sara Berntsen (78)

Disse lagene møttes for bare én uke siden, og i Nordlandshallen hadde Grand Bodø få problemer med å ta en 4-1-seier over Medkila. Harstadværingene har slitt voldsomt og har bare tatt tre poeng så langt, men muligheten for poeng mot Grand Bodø var absolutt til stede ettersom at gjestene fra Bodø bare har tatt ett fattig poeng på bortebane denne sesongen.

Tross den svake borteformen fikk Grand Bodø en best mulig start på dette oppgjøret. Etter bare åtte minutter spilte de seg flott gjennom på høyresiden. Anna Isabella Johansen rakk ballen like foran en forsvarer, avanserte mot mål og spilte ballen på tvers av feltet. Der prøvde en desperat Andrea Hunstad å bryte pasningen, men klarte ikke å gjøre noe annet enn å sette den i eget nett og til ledelse for Grand Bodø. Og bortelaget jaget flere scoringer i Harstad. Johansen ble nok en gang spilt gjennom på høyre, før hun dro av en forsvarsspiller. Denne gangen var Medkila-keeper Emma Sjåfjell tett oppe i situasjonen og fikk stoppet avslutningen.

Johansen var derimot ikke ferdig med å skape trøbbel for Medkila-forsvaret. Like før pause tok hun med seg backen på løpetur og suste forbi. Inne foran mål serverte hun innbytter Helene Opsahl-Engen på sølvfat, og som fra kort hold og åpent mål enkelt kunne sette inn 2-0, som også var resultatet til pause.

Etter hvilen kunne bodøværingene gått opp til 3-0. Andrea Holmstrøm prøvde seg med et skudd fra langt hold og var bare centimetere unna en drømmescoring, men ballen smalt i tverrliggeren bak Sjåfjell. Det så tøft ut for Medkila å komme tilbake i kampen, men de fikk håp om poeng da Sara Berntsen sendte et innoverskrudd frispark fra venstre gjennom hele feltet og rett i mål etter 68 minutter.  Håpet var virkelig tent, og bare ti minutter senere viste Berntsen frem høyrefoten sin igjen. Hun mottok ballen sentralt i banen, tok et par berøringer og smalt til fra distanse. Skuddet var ikke voldsomt hardt, men Julie Abrahamsen nådde ikke opp og måtte dermed se ballen gå over hodet hennes, og i nettmaskene. Langskuddet fra Sara Berntsen sørget for utligning og berget dermed et sårt tiltrengt poeng for Medkila i bunnstriden, mens Grand Bodø fortsetter å slite på bortebane.

Martine Kristoffersen og Grand Bodø fortsetter å slite på bortebane og står fortsatt uten seier på fremmed gress denne sesongen. Mot Medkila ledet de 2-0, men måtte til slutt nøye seg med uavgjort.

Rundspilte formlaget

TIL 2020 – Øvrevoll Hosle 3-0 (0-0)
Mål: 1-0 Sandra Simonsen (50), 2-0 Ina Birkelund (52), 3-0 Vilde Bratland (90)

I Tromsø var det duket for en skikkelig toppkamp da TIL 2020 tok imot ligaens store formlag Øvrevoll Hosle. Hjemmelaget slo Hønefoss 4-1 på bortebane sist og har virkelig heng på ØHIL og Åsane i toppen av tabellen. ØHIL på sin side har tatt seks strake trepoengere etter seier mot serieleder Åsane sist.

På Alfheim var det vertene som sto for sjansene før pause. Omgangens største sjanse kom etter flott spill langs høyresiden og et påfølgende presist innlegg langs gresset. Avslutningen fra litt skrå vinkel snek seg derimot et par meter til side for det borteste hjørnet. TIL 2020 hadde også en annen god sjanse, men under hardt press gikk skuddet i nettveggen, og lagene gikk målløse til pause i rundens toppkamp.

Fem minutter etter pause fikk hjemmelaget en corner som ble slått inn i feltet. En TIL 2020-spiller gikk i bakken og dommeren pekte på straffemerket. Sandra Simonsen gikk frem og banket ballen sikkert i mål fra 11-meteren, til tross for at Una Langkås gikk riktig vei. Bare et par minutter senere var Simonsen på farten igjen, men denne gangen som servitør. Hun spilte ballen gjennom mot Ina Birkelund, men pasningen så ut til å bli plukket opp av en utrusende Langkås. ØHIL-keeperen fikk derimot ikke skikkelig tak i ballen, som gjorde at Birkelund kom først på den løse ballen og kunne sette inn 2-0-ledelse for TIL 2020.

ØHIL måtte dermed fremover for å prøve å berge poeng og gjestene fra Østlandet fikk et par enorme muligheter til å redusere. Ingvild Villa måtte først i aksjon for å slå unna et distanseskudd, før tverrliggeren ble redningen for TIL 2020 litt senere. ØHIL spilte seg opp langs høyresiden og slo flatt inn. Celine Elisabeth Larsen kom først på ballen, men avslutningen traff tverrliggeren. Returen havnet også hos en ØHIL-angriper, men TIL 2020-forsvaret fikk blokkert skuddet rett foran mål. Men istedenfor redusering til ØHIL og ny spenning, punkterte TIL 2020 kampen helt på slutten. Vilde Bratland ble spilt gjennom og hun var sikker alene med Langkås. TIL 2020 sørger dermed for at ØHIL går på sitt første tap siden andre serierunde, og passerer samtidig rundens motstander på tabellen.

Viktig seier foran rekordhøyt publikum

AaFK Fortuna – Amazon Grimstad 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Guro Hammer Røn (22)

Etter en god periode med tre seiere på rad, har det gått tråere for AaFK Fortuna i det siste. Forrige helg tapte de 0-1 for denne rundens motstander, Amazon Grimstad på bortebane, som var lagets tredje tap på rad. Det har gjort at sunnmøringene har havnet et stykke ned på tabellen, bare to poeng for Amazon Grinstad før denne kampen. Med andre ord, det sto tre viktige poeng på spill i Ålesund.

Vertene var ute etter å revansjere tapet i Grimstad og tok et spillemessig overtak i kampen, ikke ulikt det Amazon Grimstad gjorde i det motsatte oppgjøret. Hjemmelaget fikk også kampens første sjanse ganske tidlig i oppgjøret. Et innlegg fra høyre traff hodet til Nora Harnes Håheim som fikk til en god heading mot mål. Den ble derimot stoppet av en meget god redning fra Marie Aspenes. Håheim fikk en ny mulighet like etter når hun prøvde å curle ballen i motsatt kryss, men forsøket var for høyt og gikk over mål.

Gjestene fra Grimstad var langt fra ufarlige og var veldig nære ved å ta ledelsen på Color Line Stadion. Først fikk Marina Jensen en sjanse på en heading som gikk like utenfor, før Emma Kristiansen prøvde seg med et skudd fra langt hold. Kristiansen fikk veldig godt treff, men dessverre for Amazon Grimstad smalt ballen i tverrliggeren og ut.

Det var en jevnspilt affære i regnværet på Sunnmøre med sjanser begge veier, og etter 22 minutter kom det en scoring. Nora Harnes Håheim og Guro Hammer Røn kombinerte vakkert langs venstresiden, før sistnevnte fikk avsluttet fra skrå vinkel inne i feltet. Skuddet snek seg forbi Marie Aspenes og i det lengste hjørnet til ledelse for de oransjekledde vertene. Like før pause var bortelaget nære uttelling igjen, men forsøket fra Savannah Francis smalt i tverrliggeren bak Benedicte Lund Berge, og lagene gikk til pause på stillingen 1-0 til hjemmelaget.

Guro Hammer Røn og AaFK Fortuna viste muskler ved å holde unna mot Amazon Grimstad. Sunnmøringene brøt tapsrekken på tre strake tap og slo laget fra Grimstad 1-0. Foto: Kristian Moe

Etter pause fortsatte begge lag å skape sjanser. Amazon Grimstad jaktet utligning og var nære ved et par anledninger. Først ved et innlegg som gikk rett forbi alle, før de fikk avsluttet fra god posisjon, men skuddet gikk utenfor. For AaFK Fortuna prøvde Håheim seg på et langskudd som tvang frem en klasseredning fra Aspenes som fikk slått til hjørnespark.

På den påfølgende corneren ble det også farlig da Agata Drozdzik fikk headet mot mål, men igjen var Aspenes i veien og hindret scoring. Mot slutten trykket Amazon Grimstad på i jakten på poeng, men AaFK Fortuna holdt unna og revansjerte forrige rundes 0-1-tap på Sørlandet ved å vinne med de samme sifrene. Sunnmøringene bryter tapsrekken og tar tre meget viktige poeng mot Amazon Grimstad på hjemmebane foran 632 tilskuere, som er rekordhøyt for en 1. divisjonskamp.

Klassescoringer på Jæren

Klepp – KIL/Hemne 0-2 (0-1)
Mål: 0-1 Ingrid Borgen (44), 0-2 Sara Hoftun Bjerksæter (50)

På Jæren møttes tabellnaboene Klepp og KIL/Hemne til dyst, med hjemmelaget foran på bedre målforskjell. I forrige runde møttes de to lagene i Trøndelag, der Klepp var sterkest og vant 1-0 tross et rødt kort i løpet av kampen. Det tapet var nok KIL/Hemne ute etter å revansjere på Klepp stadion.

Kampen bølget litt frem og tilbake. Klepp hadde et lite trykk fra start med noen dødballer og lange innkast, mens KIL/Hemne hadde en del innleggsforsøk i motsatt ende av banen. De store sjansene uteble derimot og det var mye nesten og en del upresist offensivt for begge lag. Likevel var det gjestene som virket farligst med flere skumle innlegg og noen småfarlige avslutninger som enten gikk ganske rett på keeper eller utenfor mål.

Det samme gjaldt forsvådt for vertene også, som i likhet med KIL/Hemne prøvde seg på en del optimistiske distanseskudd. Klepps største sjanse kom som en følge av et gjennomspill litt skrått i banen, men avslutningen ble reddet av Ingvild Grøtting, som kom tett opp i angrepsspilleren i avslutningsøyeblikket og stoppet skuddet med en benparade.

Selv om det ble mye nesten for begge lag før hvilen, skulle derimot ett av lagene gå til pause med en 1-0-ledelse. Det var gjestene fra Kyrksæterøra som fikk hull på byllen bare minuttet før hvilen. Mari Halgunset spilte ballen til Ingvild Borgen inne i feltet, som med en elegant tofotsfinte dro seg forbi en forsvarer før hun plasserte ballen høyt oppe i nærmeste hjørne bak Oda Bogstad.

Fem minutter etter pause skulle også ledelsen bli doblet. Og det var litt av en måte det ble gjort på. Sara Hoftun Bjersæter mottok ballen på rundt 25 meter, ladet kanonen og fyrte av et prosjektil mot Klepp-målet. Ballen smalt på undersiden av tverrliggeren helt oppe i høyre kryss, gikk ned i bakken og opp igjen i nettaket. En soleklar kandidat til rundens scoring og KIL/Hemne ledet 2-0 på Klepp stadion.

Klepp prøvde å komme tilbake i kampen, men virket ganske tafatte og maktet ikke å sette KIL/Hemne-forsvaret på de helt store prøvene etter 0-2-scoringen. Dermed ble det ikke flere scoringer og kampen ebbet ut med 2-0 til KIL/Hemne, som både revansjerer forrige rundes hjemmetap mot Klepp og passerer traktortrøyene på tabellen.

Serielederen sliter seg videre

Åsane – Hønefoss 1-0 (0-0)
Mål: 1-0 Ida Kroken (50)

Tross serieledelse har Åsane slitt en del i det siste, både resultatmessig og spillemessig. Forrige runde tapte de toppkampen mot Øvrevoll Hosle uten å skape veldig mange sjanser selv. Gjestene fra Hønefoss hadde heller ingen god opplevelse sist med 1-4-tap hjemme mot TIL 2020. Det var dermed to revansjelystne lag som møttes på nye Åsane Arena.

Heller ikke i denne kampen ble det skapt flust med sjanser av serielederen. Beholdningen i starten var et langskudd som gikk rett på keeper og et frispark som gikk utenfor. Hønefoss hadde også et forsøk fra distanse, men det seilte på utsiden av stolpen. Første omgangs største sjanse falt til Katarina Dybvik Sunde, som plukket opp en skummel tversoverpasning. Hun avanserte fremover, men kom under press. Det løste hun ved å holde i ballen og snu seg om, før hun til slutt fyrte av et skudd mot mål. Forsøket var ikke aller verst, men Jenny Østerås fikk slått unna og ut av farlig sone. Lagene gikk til pause på 0-0 etter en ganske tam første omgang.

I andre omgang ble det litt mer futt i hjemmelaget og de presset på for et ledermål. Fire minutter ut i omgangen kom kampens desidert største sjanse da et skudd fra inne i 16-meter traff stolpen bak Østerås. Ballen spratt tilbake og traff Hønefoss-keeperen i hodet før den gikk ut til corner. Den påfølgende corneren ble enda farligere enn stolpetreffet like før. Alise Evensen fikk headet serven fra venstre ned til Ida Kroken som slengte seg frem. Hun klarte å få skotuppen på ballen, som var nok til å overliste Østerås fra kort hold og sende serielederen fra Bergen i ledelsen.

Resten av kampen var ikke fylt av voldsomme begivenheter. Hønefoss prøvde å utligne, men kom ikke nærmere enn et langskudd som Savanna Duffy holdt ganske greit. Åsane fortsetter dermed å slite seg videre og beholder tabelltoppen enn så lenge foran TIL 2020 og Øvrevoll Hosle som de nærmeste utfordrerne. Hønefoss ble passert av AaFK Fortuna på målforskjell og ligger på 8.-plass med 12 poeng.