HISTORISK SESONG I VENTE

Annonse:

 

Seriestarten i Toppserien nærmer seg, men først kickstarter 1. divisjon sesongen lørdag. For flere lag betyr det spill på nest høyeste nivå for aller første gang.

Slik ser helgens runde ut i 1. divisjon: 

Lørdag

Øvrevoll Hosle – Kil/Hemne 14.30

Tromsø – Medkila 15.00

Søndag

Amazon Grimstad – Grand Bodø 15.00

AaFK Fortuna – Åsane 15.00

Klepp – Hønefoss 16.00

Les også: Ventetiden er over: Endelig seriestart!

«Nesten-laget»

Øvrevoll Hosle – Kil/Hemne, Ferd arena

2021: 3. plass

2020: 3. plass

2019: 3. plass

2018: 3. plass

2017: 3. plass

Hjemmelaget har vært nære i flere år nå, men fortsatt lar spill i Toppserien vente på seg for Øvrevoll Hosle. I fjor var det bare ett poeng opp til Åsane på 2. plass, og i år vil hjemmelaget helt sikkert forsøke seg nok en gang.

I oppkjøringen har ØHIL blant annet tatt en storskalp da Vålerenga ble beseiret tidligere i vinter. Men det er først nå poengene deles ut, og på besøk kommer Kil/Hemne, som har fått inn flere spillere fra blant andre Rosenborg.

Maiken Bakke og Solfrid Vaagan Hofset er blant nykommerne i laget som så vidt berget plassen i fjor med sin 8. plass. Siden i fjor har laget skiftet trener, og Anders Tanem har erstattet Robert Hundstad på trenerbenken.

Forrige sesong ble det skikkelig målfest i begge oppgjørene mellom lagene. Øvrevoll Hosle vant dette oppgjøret 3-2 forrige sesong, mens det i det motsatte oppgjøret også endte med seier. Øvrevoll Hosle vant det oppgjøret 4-3.

Historisk oppgjør i nord

Tromsø – Medkila, Alfheim Stadion

I 2020 ble det bestemt at Tromsø og Fløya skulle slås sammen som et satsingsprosjekt i Nord-Norge, og for å få et lag fra Nord-Norge i toppen av Toppserien. Målet var å rykke opp til Toppserien i 2021. Det klarte de ikke, da spilte laget riktig nok som Fløya grunnet sen lisensovertakelse hos Norges Fotballforbund.

Nå er det TIL 2020 som gjelder.

Dette blir den første tellende kampen noensinne for nysatsingen – og hjemmekampene skal spilles på Alfheim Stadion. Det betyr et skikkelig nordnorsk oppgjør når Medkila fra Harstad kommer på besøk.

– Vi er kjempeglad for dette! Det viser at TIL tar kvinnefotball og den satsingen som skjer på alvor, og det sender et klart signal til alle andre klubber, sier TIL 2020-keeper Ingvild Villa til klubbens hjemmeside.

Lagene møttes faktisk til treningskamp i mars, men da var det kraftig redusert Medkila-lag som stilte opp på grunn av koronasmitte i troppen. Harstadværingene tapte hele 1-8 i det oppgjøret.

Og siden forrige sesong har de mistet svært viktige Hanne Larsen (20). Stortalentet er nå Brann-spiller etter å ha vært en nøkkelspiller for Medkila over flere sesonger.

Hanne Larsen byttet ut Medkila med Brann. Foto: Alexander Larsen

Tilbake på nest høyeste nivå

Amazon Grimstad – Grand/Bodø, Levermyr stadion

Etter et par sesonger i 1. divisjon etter to strake nedrykk, er Grand/Bodø tilbake på nest høyeste nivået med et nødskrik. Bodøværingene vant sin egen pulje i 2. divisjon suverent, men hadde marginene på sin side i opprykkskvalifiseringen da de rykket opp istedenfor Viking.

Grand/Bodø slo Odd 2-0 i første kamp, men så ut til å tape borte mot Viking i Stavanger og dermed med all sannsynlighet se opprykket glippe. Men en sen scoring fra Trine Skjelstad Jensen sørget for 2-2 og poeng, noe som gjorde at Viking måtte vinne med to mål mot Odd i siste kamp. Det oppgjøret endte 2-1 til Viking, og dermed kunne Grand/Bodø feire opprykket hjemmefra.

Helgens motstander møtte faktisk Viking i generalprøven og tapte det oppgjøret 0-2 på Sør Arena, hvor tidligere Arna-Bjørnar-spiller Kamilla Aabel var i aksjon for hjemmelaget.

Her er Kamilla Aabel i aksjon for Amazon Grimstad mot Viking. Foto: Alexander Larsen

Forrige sesong endte Amazon Grimstad på 4. plass, og de har nå mistet sin hovedtrener Steinar Pedersen, som er blitt assistenttrener i Vålerenga. Andreas Schoute er lagets nye hovedtrener.

To opprykkskvalifiseringer, to ulike utfall

AaFK Fortuna – Åsane, Color Line Stadion

I søndagens oppgjør på Color Line Stadion møtes to lag som begge kjempet om opprykk forrige sesong. AaFK Fortuna klarte det med bravur og rykket opp fra 2. divisjon, mens Åsane møtte Lyn, men måtte gi tapt med 1-3 sammenlagt.

Nora Ferstad fra Brann er blant signeringene siden i fjor hos hjemmelaget. Og tidligere i vinter ble det også kjent at hovedtrener Frode Fagermo hadde forsøkt å kapre Lisa-Marie Karlseng Utland. Men noen overgang ble det aldri noe av for den tidligere Rosenborg-spissen som nå har lagt opp.

Åsane derimot har siden i fjor mistet kaptein Ingvild Høvring, som har flyttet hjem til Haugesund for å bli med på FK Haugesunds storsatsing i 2. divisjon. Samtidig har de fått inn blant andre Mathilde Sangolt og Ida Holm Neset på lån fra Brann.

Bergenserne vil helt sikkert være blant de aller største favorittene til å kjempe om den viktige topp to-plasseringen i år med tanke på et sluttspill mot bunn seks i Toppserien.

Historisk nedtur

Klepp – Hønefoss, Klepp stadion

Etter 35 sesonger på øverste nivå, var toppserieeventyret over for Klepp etter forrige sesong. Laget som aldri hadde rykket ned, havnet helt sist med fattige sju poeng og bare to seire. Og tok bare ett poeng i løpet av de siste 16 kampene.

Derfor har laget igjen mistet flere viktige spillere, men samtidig fått inn en tidligere kjenning, Oda Bogstad, som har signert en avtale ut 2022 med gamleklubben. Den tidligere landslagskeeperen ønsker å få karrieren på rett vei igjen etter mye trøbbel de to siste årene.

Oda Bogstad (t.v.) er tilbake i gamleklubben. Her er hun sammen med en annen tidligere Klepp-kjenning, Tuva Hansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Likevel må Klepp kunne regnes som ganske klare favoritter i dette oppgjøret.

Hønefoss ble nummer seks forrige sesong, og vant 5-0 i generalprøven mot andredivisjonslaget Sarpsborg 08.

Annonse fra Toppserien: