HØYDRAMATISK DA ROSENBORG TOK HISTORISK GULL

Det ble spenning og dramatikk da tungvekterne Vålerenga og Rosenborg barket sammen i cupfinalen på Ullevaal stadion.

Annonse:

 

Det store spørsmålet før kampen var om Rosenborg endelig skulle lykkes med å ta et etterlenget trofé, eller om Vålerenga skulle snyte trønderne for enda et gull denne sesongen og ta The Double. 

Fra start av virket det som at begge lagene var litt smånervøse, spesielt Rosenborg. Vålerenga tok kontroll over banespillet, mens Rosenborg slet med å holde ballen i laget de gangene de hadde den. 

På tross av dette ble det en relativt rolig åpning på cupfinalen. Mimmi Löfwenius fikk en avslutning tidlig i oppgjøret, men skuddet ble for svakt og gikk over. 

Etter hvert kom Rosenborg mer inn i kampen og var nære på ved Emilie Nautnes etter et innlegg fra Anna Jøsendal, men Guro Pettersen fikk avverget. 

Like etter i motsatt enda var Ylinn Tennebø ganske nær, men avslutningen gikk like til side for mål. 

Inn mot pause var det Rosenborg som hadde de store sjansene. Først skjøt Elin Sørum et hardt skudd i nettveggen, før Camilla Linberg kom alene med Pettersen, men et dårlig touch spolerte muligheten. 

Cesilie Andreassen ble den store heltinnen i cupfinalen. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Første omgang ble dessverre avsluttet med en trist hendelse da Mimmi Löfwenius hylte av smerte og måtte bæres av banen på båre med en kneskade. 

På stillingen 0-0 etter de første 45 minuttene, kunne alt skje i andre omgang. 

Sjansemessig var det Cesilie Andreassen som fikk de største etter 49 minutter. Hun fikk to sjanser, men Vålerenga blokkerte det første før Andreassen fyrte returen over mål. 

De neste 25 minuttene var ganske rolige der lite skjedde, men så ble Emilie Nautnes spilt alene gjennom. Guro Pettersen kom akkurat for sent inn i duellen og felte spissen, som førte til at dommeren pekte på straffemerket. 

Cesilie Andreassen steg frem, men satte straffen i stolpen. Returen havnet hos Nautnes som slet med touchet og fikk ikke avsluttet. Det ble derimot en perfekt pasning tilbake til Andreassen, som ikke gjorde noen feil denne gangen og sendte Rosenborg til himmels. 

Dermed måtte Vålerenga jakte scoring og seriemesteren var centimetere unna da Ingibjörg Sigurdardottit headet i tverrliggeren fra kort hold. 

Det så ut til å ebbe ut med Rosenborg-seier, men med sju tilleggsminutter kunne alt fortsatt skje. Og i overtiden ble det ordentlig dramatisk på Ullevaal. 

Først gikk Janni Thomsen i bakken inne i feltet. Vålerenga ropte selvfølgelig på straffe, men fikk ikke gehør. 

VAR gikk inn for å sjekke målet til Thea Bjelde langt inne på overtiden. Etter en lang sjekk ble målet annullert for en offside i forkant. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Så, fem minutter på overtid bestemte Thea Bjelde seg for å prøve lykken fra distanse. Midtbanespilleren ladet kanonen og sendte i vei et prosjektil som suste i krysset bak Rugile Rulyte, og i tur sendte Vålerenga-fansen i ekstase. 

Men, i årets cupfinale var det VAR, og etter en lang sjekk ble det alle trodde var utligningsmålet, annullert for en offside i forkant – til stor frustrasjon og fortvilelse for Vålerenga. 

For Rosenborg var den annullerte scoringen en gedigen lettelse. Og selv om Vålerenga presset på og jaget utligning helt til siste slutt, var det Rosenborg som kunne slippe jubelen løs da sluttsignalet gikk.

Trønderne vinner NM 2023 og tar dermed sitt første trofé siden de ble kalt Rosenborg, og det første trofeet på over 20 år.

Annonse fra Toppserien: