INN I HISTORIEBØKENE – KNUSTE TILSKUERREKORDEN OG VANT

Alles øyner var rettet mot Brann stadion og toppkampen mellom Brann og Vålerenga denne runden. Den endte med hjemmeseier foran 10 582 tilskuere, som er tidenes høyeste tilskuertall på en klubbkamp i norsk kvinnefotball.

Arna-Bjørnar – Rosenborg 2-4 (0-4)
Mål: 0-1 Anna Jøsendal (8), 0-2 Emilie Nautnes (20), 0-3 Emilie Nautnes (23), 0-4 Emilie Joramo (34), 1-4 Mina Folland (79), 2-4 Linnea Sælen (86)

Etter en tung periode med stygge resultater, fikk Arna-Bjørnar med seg ett poeng og en liten opptur fra kampen mot Røa sist runde. Likevel kunne det blitt tre poeng istedenfor ett, men 2-1-ledelsen ble utlignet av Røa. Rosenborg på sin side fikk også med seg ett poeng forrige runde, men burde absolutt tatt med seg alle tre de også ettersom at de var klart best mot Vålerenga. En strålende keeperprestasjon av Guro Pettersen sørget derimot for at det ble poengdeling. Det var dermed to lag ute etter tre poeng som møttes på Arna Idrettspark denne runden.

Ikke uventet var det gjestene fra Trondheim som tok kommandoen fra start, og burde tatt føringen allerede etter seks minutter. Anna Jøsendal kom seg fri langs kanten og fikk slått inn i feltet. Der hadde Emilie Nautnes løpt seg fri og fikk heade fra fem meter, men ble stoppet av en klasseredning fra Ida Norstrøm. Men bare to minutter senere lå ballen i nettmaskene bak Norstrøm. Synne Skinnes Hansen kjørte karusell ute til høyre og slo inn mot bakre stolpe, der Anna Jøsendal hadde løpt seg fri. Hun hadde dermed få problemer med å stange trønderne i ledelsen fra kort hold.

Rosenborg fortsatte presset etter ledermålet og jaktet flere scoringer. Synne Skinnes Hansen holdt på å doble ledelsen, men ble stoppet av nok en mesterlig redning av Norstrøm. Arna-Bjørnar-keeperen klarte derimot ikke å hindre nettsus etter 20 minutter. Et kjapt frispark fra trønderne gjorde at målscorer Jøsendal ble spilt fri og kunne spille ballen til Emilie Nautnes foran mål. Pasningen var presis og spissen kunne smelle inn 2-0 til Rosenborg. Og like etter var Nautnes på farten igjen. I kjølvannet av en corner, løftet Synne Skinnes Hansen ballen over bergensernes forsvar til spissen. Alene med keeper var hun sikker og plasserte kontrollert inn sin andre scoring og gjestenes tredje.

Emilie Nautnes scoret to mål i målfesten mellom Arna-Bjørnar på Rosenborg. Kampen endte med 4-2 til trønderne. Foto: Alexander Larsen

Arna-Bjørnar prøvde seg litt fremover etter Rosenborgs tredje scoring, men det ble bare nesten. Det ble også en liten periode med mye slurv fra begge lag, men etter 34 minutter var omgangens fjerde scoring et faktum. Emilie Joramo stilte inn siktet fra distanse og plasserte ballen vakkert i nærmeste hjørne til 4-0 med en herlig scoring. Nautnes fikk også en gyllen mulighet til å fullføre hattricket sitt før pause, men traff ikke ballen skikkelig, og lagene gikk til pause på 4-0 til bortelaget.

Hjemmelaget måtte fremover etter en svak førsteomgang, og de startet omgangen med noen lovende forsøk. Rosenborg hadde derimot ganske god kontroll på kampen med sin komfortable 4-0-ledelse. Etter 65 minutter kom det derimot et skremmeskudd fra bergenserne. Karoline Haugland fyrte av fra like innenfor RBK-boksen, men ballen smalt i metallet og ut, før returen ble satt rett på keeper. Like etter Hauglands tverrliggertreff var det trøndernes tur til å treffe metallet. Norstrøm reddet først skuddet fra Nautnes, før innbytter Sara Kanutte Fornes satte returen i stolpen.

Knappe ti minutter før slutt fikk Arna-Bjørnar en redusering. Tomine Svendheim slo knallhard inn foran mål til Mina Folland som hadde løpt seg fri, og plasserte inn reduseringen fra kort hold. Det var hjemmelaget som var best etter hvilen, og skulle få nok en redusering like før slutt. Linnea Sælen stjal ballen fra Emilie Bragstad, og kom alene med Rulyte. Sælen rundet deretter keeperen og trillet inn 2-4. Likevel var det for sent for Arna-Bjørnar og Rosenborg kunne kontrollere inn en 4-2-seier de siste minuttene.

Trøbler på og utenfor banen

Kolbotn – LSK Kvinner 2-1 (2-0)
Mål: 1-0 Ingrid Kvernvolden (8), 2-0 Fanny Lång (33), 2-1 Fiona Worts (51)

Kolbotn klarte ikke å vinne den viktige kampen mot Lyn sist helg og med tap ble de så og si hektet av i kampen om en plass i mesterskapssluttspillet. I den samme kampen om en topp fire-plassering er LSK Kvinner, som etter en dårlig periode tok en viktig 2-0-seier mot Stabæk i LSK-hallen, og håpte å bygge på den seieren for å styrke sitt kandidatur i kampen om 4.-plassen.

Kanarifuglene startet friskest på Sofiemyr, og hadde noen ok angrepsforsøk i åpningsminuttene som endte med avslutninger som ikke traff mål. Likevel var det hjemmelaget som tok første stikk og fant veien til nettmaskene. Åtte minutter var spilt da Kolbotn spilte seg flott oppover langs venstresiden. LSK Kvinner klarte derimot å stoppe angrepet og spilte ballen tilbake til keeper Moa Edrud. Hun ble satt under hardt press og spilte ballen rett til Ingrid Kvernvolden, som enkelt kunne vippe ballen over Edrud til 1-0-ledelse for vertene.

Tidligere denne uken ble det klart at Malin Brenn er blant spillerne forlater LSK Kvinner 1. august grunnet det som skal være en konflikt innad i klubben. På banen stemmer det heller ikke for kanarifuglene som tapte 1-2 for Kolbotn.

Etter kalddusjen var LSK Kvinner ivrige på å slå raskt tilbake og prøvde seg i angrep etter angrep, men uten å skape det helt store. Deres største sjanse kom etter 21 minutter da Thea Kyvåg slo 45 grader ut til Laura Gashi. Sistnevnte fyrte av mot lengste stolpe, men ble hindret av hansken til Selma Panengstuen. Skuddforsøkene etter scoringen var stort sett fra distanse og skapte ikke trøbbel for noen av keeperne. Trøbbel ble det derimot like etter halvtimen da Kolbotn etablerte spill utenfor LSK Kvinners sekstenmeter. Ballen havnet til slutt hos Fanny Lång på 17 meter som fikk kjempetreff. Ballen suste ned i nærmeste hjørne bak Moa Edrud til 2-0 for Kolbotn.

Kanarifuglene klarte ikke å skape voldsomt mye etter 2-0. Fiona Worts kom nærmest med et skudd like utenfor 16-meteren, men forsøket skrudde like over tverrliggeren. Lagene gikk til pause på Sofiemyr på stillingen 2-0 til hjemmelaget.

Kolbotn startet best etter hvilen også, men det var LSK Kvinner som skapte ny spenning i kampen. Laura Gashi fant Fiona Worts og angrepsspilleren prøvde seg med et hardt skudd langs bakken. Skuddet snek seg på innsiden av lengste stolpe til redusering og nytt håp for gjestene fra Romerike.

Resten av kampen ble ganske rolig med tanke på målsjanser. Eline Hegg hadde et forsøk som ble reddet av Edrud, mens Thea Kyvåg hadde en avslutning utenfor. På overtid ropte LSK Kvinner på straffe, men dommeren vinket spillet videre. Dermed vinner Kolbotn 2-1 over LSK Kvinner, som nå er seks poeng bak Lyn på 4.-plass.

Fester grepet om fjerdeplassen

Lyn – Røa 3-1 (2-0)
Mål: 1-0 Iselin Sandnes Olsen (26), 2-0 Kamilla Melgård (34), 3-0 Anna Aahjem (54), 3-1 Tuva Espås (58)

Lyn har imponert kraftig denne sesongen og ser for øyeblikket ut som det laget som kommer til å ta den viktige fjerdeplassen. Laget fra Kringsjå ble spådd i bunnen av tabellen før sesongen, men innehadde 4.-plassen før møtet med Røa. Det nyopprykkede laget har derimot fått en tøff retur til det gode selskap og sto med fattige to poeng før møtet med fjerdeplasserte Lyn på Kringsjå.

Ikke overraskende var det hjemmelaget som tok kontroll over kampen fra start. Lyn hadde banespillet, men skapte ikke mye i henhold til sjansestatistikken. Vertene trykket på, men Røa sto godt imot. Blant annet blokkerte Synne Masdal et skudd fra sju meter, mens Hildegunn Sævik vartet opp med en god redning for å stoppe en avslutning fra Cathinka Tandberg.

Vertenes press skulle imidlertid betale seg på en corner etter 26 minutter. Serven ble lagt mot bakerste stolpe, som Hildegunn Sævik fikk fingertuppene på. Det var derimot ikke nok og ballen dalte ned til Iselin Sandes Olsen som kunne sette ballen i mål og sende Lyn i ledelsen. Ikke lenge etter skulle ledelsen også dobles. Anna Aahjem ble sendt på løpetur langs venstresiden og fant stortalentet Kamilla Melgård rett foran mål. Lyn-kometen gjorde ingen feil på tom kasse og satte enkelt inn 2-0 til hjemmelaget.

2-0 var også resultatet til pause, men etter hvilen skulle det endre seg. Ti minutter ut i andre omgang økte Anna Aahjem ledelsen til Lyn. Julie Jorde fant Kamilla Melgård ute til høyre, som slo inn på første stolpe til Aahjem. Hun forlenget ballen videre bort i det lengste hjørnet til 3-0. Men like etter glapp det i Lyn-forsvaret. Vilde Fjelldal fant Tuva Espås umarkert i feltet, som med en kald avslutning reduserte til 3-1.

Anna Aahjem og Lyn kunne juble for nok en seier, og fester dermed grepet om den viktige fjerdeplassen.

Rett etter reduseringen, prøvde Kristin Holmen seg, men ble stoppet av Sævik som slo til corner. Røa maktet ikke å etablere et særlig trykk mot Lyn-målet og kampen ebbet ut med 3-1-seier til hjemmelaget, som fester grepet om fjerdeplassen.

Slo tilbake

Stabæk – Avaldsnes 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Andrea Anderdal (14), 2-0 Justine Kielland (46)

Sist runde tapte Stabæk den viktige kampen mot LSK Kvinner i jakten på 4.-plassen. Dermed bør de komme raskt tilbake på vinnersporet og unngå å gi fra seg mange poeng resten av grunnspillet dersom håpet om topp fire skal bli en realitet. På Nadderud fikk de besøk av et Avaldsnes-lag, som til tross for positive tendenser i det siste står med seks strake tap.

I innledningen tok Stabæk kontroll over banespillet og holdt ballen i laget de første minuttene. Hjemmelaget skapte derimot ingenting, og isteden var det gjestene fra Karmøy som fikk kampens første sjanse. Lagkaptein Hanna Dahl testet skuddfoten med et hardt skudd fra spiss vinkel, men Sunniva Skoglund var fint med og reddet forsøket.

Like etter sjansen til Avaldsnes smalt det andre veien. Jovana Petrovic skulle sette i gang fra femmeteren og spilte opp mot Sara Pavlovic. Pasningen ble derimot snappet opp av Andrea Anderdal, og alene med Petrovic gjorde hun ingen feil og sendte Stabæk i ledelsen. Hjemmelaget fortsatte å trykke på etter scoringen og hadde flere gode muligheter til å øke ledelsen før pause. Melissa Bjånesøy, Justine Kielland og Thea Loennecken hadde alle gode skuddforsøk, som enten ble reddet av Petrovic eller gikk like til side for mål. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-0 til Stabæk, noe som må sies var fortjent.

Stabæk sparket i gang de siste 45 minuttene på Nadderud og åpnet omgangen med et brak. Justine Kielland fyrte av fra 25 meter, men skuddet var ikke veldig hard og gikk midt på mål. Jovana Petrovic klarte likevel ikke å hindre scoring, og ballen gikk via en hånd og under Avaldsnes-keeperen.

Dermed ble det vanskelig for Avaldsnes, og det kunne blitt flere baklengsmål for karmøyingene. Blant annet smalt Andrea Anderdal ballen i tverrliggeren etter 65 minutter. Avaldsnes fikk en gyllen mulighet ved Ida Mortensen Natvik, men skuddet hennes var for svakt og fikk rett på Sunniva Skoglund. På overtid reddet Kaja Olsen en heading fra Smilla Valotto på streken, men det ble ikke flere mål på Nadderud og Stabæk tar en fortjent 2-0-seier over Avaldsnes.

Tilskuerrekord

Brann – Vålerenga 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Cecilie Redisch Kvamme (21)

På Brann stadion var det duket for en ordentlig toppkamp da serieleder Brann bød opp til fest på stadion mot serietoer Vålerenga. Begge lag er ubeseiret så langt denne sesongen og skulle møtes foran 10 582 tilskuere i Bergen, noe som er ny tilskuerrekord i Toppserien med stor margin.

Og toppkampen leverte fra start med en meget underholdende åpning. Allerede etter minuttet holdt ligaens toppscorer, Elise Thorsnes, å stilne Brann stadion. Hun mottok ballen på fem meter etter en corner, men avslutningen strøk den borteste stolpen til Aurora Mikalsen og gikk utenfor. Bare to minutter senere holdt det på å smelle i motsatt ende. Elisabeth Terland avanserte med ballen og la videre ut til Cecilie Redisch Kvamme. Hun fikk derimot et litt langt touch og kom for nært Guro Pettersen i avslutningsøyeblikket, som stoppet skuddet. Returen havnet hos Terland, men hennes avslutning ble blokkert, før også det neste forsøket ble blokkert. En enorm trippelsjanse til Brann!

De rødkledde vertene kjørte på fra start, og var klart best den første halve omgangen. Vålerenga var derimot ikke ufarlige i den andre enden heller. Men etter 21 minutter eksploderte Brann stadion. Lisa Naalsund spilte ut til Marit Bratberg Lund, som slo inn i feltet. Inne foran mål fant hun motsatt vingback Cecilie Redisch Kvamme. Hun tok et touch før hun tuppet ballen over Guro Pettersen og sendte Brann i ledelsen. Like etter ble Svava Ros Gudmundsdottir spilt gjennom, men Pettersen var parat og fikk et par fingre på ballen foran Brann-spissen.

I motsatt ende klinket Thea Bjelde til fra distanse, men skuddet gikk like utenfor. Ikke mange minuttene senere var Elisabeth Terland noen få centimetere unna å sette ballen i krysset, men avslutningen snek seg over. Så ble Gudmundsdottir spilt alene gjennom med Pettersen, men landslagskeeperen kom seirende ut av den duellen og reddet. Hjemmelaget gikk til pause med en 1-0-ledelse.

Brann åpnet 2. omgang best og jaktet den viktige 2-0-scoringen. Elisabeth Terland prøvde seg fra distanse tidlig i omgangen, men skuddet gikk rett på Pettersen. Etter timen ble Agnete Nielsen spilt gjennom og hun forsøkte å runde keeper. Touchet ble derimot litt for langt og det ble ikke like farlig som det kunne blitt. Ti minutter senere var Vålerenga nære igjen, men ble stoppet av en fantastisk takling av Guro Bergsvand, som først ble lurt av Elise Thorsnes, før hun på mesterlig vis taklet Olaug Tvedten i avslutningsøyeblikket.

I motsetning til resten av kampen, var de siste minuttene på Brann stadion ganske rolige. Brann kontrollerte kampen, mens Vålerenga ikke klarte å sette et voldsomt trykk mot hjemmelagets mål. Det ble mye nesten for den regjerende cupmesteren, og til slutt kunne Brann feire tre poeng foran 10 582 tilskuere – tidenes største tilskuertall på en klubbkamp i norsk kvinnefotball!

-Det blir ikke stort bedre enn seier, sol og tilskuerrekord. Det er en fantastisk dag for oss, norsk kvinnefotball og Toppserien, sier matchvinner Cecilie Redisch Kvamme til toppserien.no etter kampen.

Og får støtte av sin trener, Alexander Straus:

– Det var fantastisk! Jeg synes vi leverer en god prestasjon og vinner fortjent. En nydelig dag for fotball, oppsummerer Brann-treneren.

Stemningen var naturligvis ikke like god i Vålerenga-leiren.

-Det er skuffende at vi ikke klarer å prestere bedre med en så god ramme rundt kampen, og vi skulle gjerne ødelagt festen. Vi mangler litt offensivt og skulle ønske vi skapte mer, men vi skal jobbe på videre og får heller være skuffet i dag, uttaler Guro Pettersen.