INTENS KAMP OM FJERDEPLASSEN OG LITEN LUKE I TOPPEN

Lyn fortsetter å imponere og har initiativet i den intense kampen om fjerdeplassen med LSK Kvinner og Stabæk. Samtidig ble Vålerengas poengtap mot Rosenborg utnyttet av Brann, og sørget for at bergenserne skaffet seg en liten luke i toppen av tabellen.

Vålerenga – Rosenborg 1-1 (1-0)
Mål: 1-0 Rikke Nygard (19), 1-1 Anna Langås Jøsendal (65)

Vålerenga har vært uslåelige i årets sesong og har bare avgitt poeng mot serieleder Brann. Sist kom de under mot Stabæk, mens snudde kampen og vant til slutt 4-1. Denne runden ventet en ny tøff kamp når tredjeplasserte Rosenborg tok turen til hovedstaden.

Trønderne kom best i gang på Intility og hadde flere avslutningsforsøk innledningsvis. Nærmest var Sara Kanutte Fornes etter sju minutter da hun ble spilt gjennom og fyrte av fra skrått hold. Skuddet ble imidlertid reddet godt av Guro Pettersen. Kampen bølget mye frem og tilbake i åpningskvarteret, og etter 19 minutter satt kampens første scoring. Ligaens toppscorer Elise Thorsnes fikk ballen inne i sekstenmeteren og prøvde seg mot lengste hjørne. Ballen smalt i stolpen, men på returen dukket Rikke Nygard opp og satt inn 1-0 til Vålerenga over en Rosenborg-spiller på streken.

Rosenborg, som nevnt hadde en del skudd mot Vålerenga-målet, prøvde å få en rask utligning etter vertenes ledermål. Kvarteret etter Nygards nettkjenning, fikk Anna Jøsendal en gigantisk mulighet til å skape balanse i regnskapet. Synne Skinnes Hansen slo inn og Jøsendal fikk til en god heading ned mot stolperota. Der lå derimot Guro Pettersen i full strekk og hindret utligning med en klasseredning. Landslagskeeperen måtte også i aksjon like etter da Cecilie Andreassen ladet kanonen fra 20 meter, men Pettersen dro frem nok en god redning for å hindre nettsus. Dermed gikk Vålerenga til pause med en 1-0-ledelse etter en innholdsrik første omgang på Intility.

Åpningen på andre omgang fortsatte i samme spor som hele første omgang. Spillet bølget frem og tilbake med sjanser til begge lag. Knappe ti minutter etter hvilen dunket Selma Sol Magnusdottir til, men forsøket fra rundt 20 meter smalt i tverrliggeren og ut. Gjestene nærmet seg virkelig utligning, og etter 65 minutter kom den endelig. Rosenborg kontret og Cecilie Andreassen fant Anna Jøsendal med en strøken pasning. Den tidligere Avaldsnes-spilleren var sikker mot Guro Pettersen og satt ballen kaldt nede ved stolperota til 1-1.

Bortelaget fortsatte å presse på etter utligningen og trønderne kunne tatt med seg alle tre poengene fra hovedstaden da Celine Nergård fikk headet mot mål etter en corner. Men som så mange ganger tidligere i oppgjøret, vartet Guro Pettersen opp med en mesterlig redning. Dermed endte det med 1-1 og poengdeling i toppkampen mellom Vålerenga og Rosenborg, som betyr at førstnevnte avgir poeng for andre gang denne sesongen, mens Rosenborg fortsatt ikke klarer å knappe inn på de to lagene som fører an.

Guro Pettersen vartet opp med flere mesterlige redning og var kampens store spiller mot Rosenborg. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Overtidsscoring sørget for luke i toppen

Avaldsnes – Brann 1-2 (1-1)
Mål: 1-0 Cille Nilsen (19), 1-1 Elisabeth Terland (37), 1-2 Tuva Hansen (90+2)

For to uker siden ble Avaldsnes ydmyket til det ytterste av Brann i Bergen. Serielederen ga seg ikke før det sto 10-0 på resultattavla, og sendte karmøyingene hjem som slakt. Siden den gang har Brann tatt seier etter seier etter jevne kamper anført av en Elisabeth Terland i storform, mens Avaldsnes har gått på to tap mot henholdsvis Rosenborg og Lyn. Likevel har det vært bedring å spore prestasjonsmessig, så en ny 10-0 seier til Brann kunne ikke forventes, til tross for et soleklart favorittstempel til bergenserne.

Oppgjøret på Karmøy startet rolig. Brann hadde som forventet mye ball, men Avaldsnes slapp til lite ved å forsvare seg godt i sin vante 5-3-2 formasjon. Det var dermed veldig få målsjanser i kampen, helt inntil Cille Nilsen bestemte seg for å skuddfoten fra distanse etter 19 minutter. Den avgjørelsen viste seg å være god ettersom skuddet traff Guro Bergsvand på vei mot mål og satte Brann-keeper Aurora Mikalsen helt ut av spill. Ballen snek seg ned i hjørnet bak landslagskeeperen og ledelse til Avaldsnes.

Kampbildet fortsatte å være det samme etter Nilsens ledermål. Brann styrte banespillet, men uten å skape noen særlige farligheter, mens Avaldsnes forsvarte seg og satset på kontringer. Bergensernes første store målsjanse kom ikke før halvtimen var passert. Guro Bergsvand fikk headet på mål etter et hjørnespark, men Susan Ama Duah sto på streken og stoppet headingen.

Det gikk mot pause på stillingen 1-0 til Avaldsnes, men etter 37 minutter viste formspilleren Elisabeth Terland seg frem. Hun sendte av gårde et skudd som Jovana Petrovic så ut til å kunne redde greit, men keeperen nådde ikke opp, og dermed var utligningen et faktum. 1-1 var pauseresultatet på Karmøy, og det var lite å si på at det sto likt mellom lagene etter de første 45 minuttene.

Målscorer Cille Nilsen var ikke langt unna å gi Avaldsnes ledelsen igjen etter pause som en følge av flott kombinasjonsspill mellom henne og Karina Sævik. Sistnevntes innlegg mot Nilsen var ikke langt unna å finne stortalentet, men Brann fikk klarert. Like etter ble det farlig i motsatt ende da Elisabeth Terland fyrte av fra rundt 20 meter. Petrovic var derimot med på notene og slo til corner i full strekk.

Brann fortsatte å slite med å bryte ned Avaldsnes og skape målsjanser. Forsøk fra distanse og mye nesten var beholdningen for serielederen, helt inntil overtiden. To minutter på overtid klarte ikke et heroisk Avaldsnes å klarere langt nok og ballen havnet hos Brann-kaptein Tuva Hansen. Hun fikk kjempetreff og ballen suste i nettet bak Petrovic. Dermed sliter Brann seg til nok en seier og skaffer seg en liten luke ned til Vålerenga på toppen av tabellen, selv om bergenserne har en kamp mer spilt.

Det så lenge ut til å gå mot et overraskende poengtap for Brann mot Avaldsnes, men her setter Tuva Hansen inn vinnermålet to minutter på overtid. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Hektet av i kampen om fjerdeplassen?

Kolbotn – Lyn 0-1 (0-1)
Mål: 0-1 Anna Aahjem (16)

Før sesongen hadde Kolbotn ambisjoner om å kjempe om en plassering blant de fire beste, men sesongen har ikke gått helt slik laget fra Sofiemyr hadde sett for seg. Resultatene har vært varierende og tabellplasseringen er lavere enn de hadde håpet på. I denne runden fikk de besøk av sesongens overraskelse, Lyn, som innehar fjerdeplassen. Opp til nevnte Lyn er det derimot bare fem poeng, og med seier kunne Kolbotn virkelig melde seg på i kampen om en sluttspillplassering.

Det ble langt fra en ideell åpning på kampen ettersom kampstart ble utsatt i 20 minutter grunnet trøbbel med bussen til Lyn. Da kampen endelig kom i gang, var det vertene som tilrev seg initiativet. Kolbotn startet intenst og var nære ved å få Ingrid Kvernvolden alene med keeper allerede etter minuttet, men et par dårlige ballberøringer hindret at det ble farligere for Lyn-forsvaret enn det ble. Tross hjemmelagets intensive start uteble de store målsjansene, og det så ut til at kampen roet seg ned etter åpningen.

Men etter 16 minutter ble det bevegelse i nettmaskene, og det var gjestene som tok ledelsen på Sofiemyr. Cathinka Tandbergs avslutning ble reddet godt av Selma Panengstuen, men på returen var Anna Aahjem frempå og kunne enkelt spasere inn 1-0-ledelse til Lyn på deres første sjanse i kampen. Resten av første omgang var preget av mye nesten fra begge lag, med Kolbotn som det førende laget. Overtaket resulterte derimot ikke i noen sjanser, før Ingrid Kvernvolden plutselig fikk en enorm sjanse rett før pausesignalet. Lyn slet med å klarere i egen boks og Tonje Pedersen la inn på hodet til Kvernvolden, som fikk til en god heading. Headingen gikk derimot noen få centimetere utenfor stolpen og lagene tok pause på stillingen 1-0 til Lyn.

Kolbotn startet andre omgang friskt og det var like før Julie Elise Hoff Klæboe sørget for utligning. Men spissen var akkurat litt for sent ute til å nå frem på et innlegg. Deretter tok Lyn mer og mer over og kjørte kampen en stund, mens det stoppet opp for Kolbotn på siste tredjedel. Det endte med få sjanser for vertene, mens det i motsatt ende kunne blitt flere mål.

Etter 78 minutter hadde Emilie Closs en gyllen mulighet til å doble Lyns ledelse og med all sannsynlighet punktert kampen, men tok noen dragninger isteden for å avslutte med en gang. Hun fikk skutt til slutt, men fra dårligere posisjon enn med det første og avslutningen gikk utenfor.

Bare noen minutter senere vartet bortelaget opp med et vakkert angrep. Kometen Kamilla Melgård slo først en nydelig crosser over på innbytter Monica Nedgård Isaksen, som fant Cathinka Tandberg foran mål, men skuddet gikk rett på Selma Panengstuen. Kolbotn trykket på for utligning og sendte blant annet opp Sara Hørte i jakten på poeng, men det ville seg ikke og Lyn tar med seg alle poengene tilbake til Kringsjå. Dermed virker det som at Kolbotn er hektet av i kampen om fjerdeplassen med åtte poeng opp til Lyn, som innehar den tabellposisjonen.

Viktig seier i fjerdeplasskampen

LSK Kvinner – Stabæk 2-0 (2-0)
Mål: 1-0 Fiona Worts (12), 2-0 Andrea Wilmann (14)

LSK Kvinners svake periode med seks kamper uten seier har gjort at det for alvor er kamp om den siste plassen i sluttspillet. Både Stabæk og Lyn har virkelig meldt seg på og har vist at de på ingen måte skal avskrives. I LSK-hallen tok formsvake kanarifugler imot nettopp Stabæk, i en kamp som kan ha stor betydning for hvem som kaprer den viktige fjerdeplassen.

Kampen på Romerike startet forsiktig med mye spill på midten i løpet av de første ti minuttene. Begge lag prøvde å etablere spill og få satt opp et press mot motstanderens mål, men uten å lykkes for fullt grunnet unøyaktige pasningsforsøk. Men etter 12 minutter smalt det fra vertene. Lagkaptein Emilie Woldvik satt på turboen og kom seg løs på sin høyreside. Hun slo inn i feltet og fant Fiona Worts foran mål, som enkelt kunne prikke inn ledelsen og LSK Kvinners første mål på fem kamper.

Og bare to minutter etter ledermålet, doblet hjemmelaget ledelsen. Målscorer Worts kom seg fri nede ved dødlinja og tok på seg servitørhatten ved å slå inn på sju-åtte meter. Der hadde Andrea Wilmann løpt seg løs fra forsvaret og kunne sette inn lagets andre scoring i løpet av to minutter.

Hjemmelaget styrte banespillet etter målene, og på tross av en del avslutninger mot mål, ble det for det meste skutt med løskrutt. Stabæk og Melissa Bjånesøy hadde en ok mulighet, men headingen fra Stabæk-kapteinen gikk utenfor. LSK Kvinner kontrollerte dermed kampen inn til pause med en 2-0-ledelse i lomma.

Stabæk måtte angripe for å få en redusering og etablerte spillet sitt på LSKs banehalvdel, men uten å skape de helt store sjansene. Like etter timen var de derimot nære å få en vei tilbake i kampen. Linn Huseby la inn i feltet og Malin Brenn klarerte ballen i egen stolpe før Moa Edrud reddet på streken. Resten av kampen etablerte Stabæk et lite trykk mot LSK Kvinner, men det ble med mange avslutninger fra langt hold for bæringene. Første omgangs to raske scoringer på to minutter holdt for LSK Kvinner mot Stabæk, og kanarifuglene tar en viktig seier i den tette kampen om fjerdeplassen.

Uavgjort i livlig bunnkamp

Røa – Arna-Bjørnar 2-2 (1-1)
Mål: 1-0 Nadia Ryan Pinto (1), 1-1 Karoline Haugland (11), 1-2 Karoline Haugland (62), 2-2 Tuva Espås (67)

Røa øynet muligheten for sesongens første trepoenger da bunnkollega Arna-Bjørnar tok turen fra Bergen til Røa kunstgress. Begge lag har slitt denne sesongen og er i motgang, og så nok denne kampen som en sjanse til å snu den dårlige trenden.

Geir Nordbys lag startet kampen offensivt og fikk en tidlig avslutning ved innlånte Emma Iversen fra Vålerenga, men skuddet hennes gikk et godt stykke over mål til utspill. Det utspillet endte på verst mulig vis for de gjestende bergenserne. De skulle sette i gang spillet igjen, men ga vekk ballen til Nadia Ryan Pinto. Spissen fikk god tid og hamret ballen i nettmaskene og sørget for en drømmeåpning på kampen for Røa. Etter scoringen fikk vertene etablert et lite trykk høyt i banen i noen minutter, men det var Arna-Bjørnar som spilte seg til en god mulighet til å utligne. Linnea Sælen utfordret og kom i en god skuddposisjon, men avslutningen gikk rett på Hildegunn Sævik.

Røa har fått en blytung sesong etter opprykket fra 1. divisjon, men klarte likevel å få med seg ett poeng fra bunnkampen mot Arna-Bjørnar.

Utligningen kom likevel ganske kjapt for bortelaget. 11 minutter var spilt da Yuuka Kurosaki ble spilt gjennom på siden av Marija Aleksic. Kurosaki fikk tid til å sikte og fant Karoline Haugland foran mål med et lavt innlegg. Haugland hadde dermed en enkel jobb med å løpe inn utligningen for Arna-Bjørnar. Gjestene fortsatte å kontrollere kampen etter scoringen, og hadde noen lovende angrep, men uten at det ble skapt de helt store sjansene. Utover i omgangen hadde begge lag noen halvsjanser, men ingen klarte å skape nevneverdige farligheter. En livlig første omgang endte med 1-1 til pause.

Røa åpnet andre omgang best og hadde blant annet et skuddforsøk like over fra Emma Iversen tidlig i omgangen. Men på tross av en god start etter hvilen, tok Arna-Bjørnar ledelsen like etter timen var passert. Linnea Sælen fikk avansere innover i banen og slapp ballen videre til Karoline Haugland, som var på vei innover fra motsatt side. Hun plasserte ballen lekkert opp i krysset bak en Hildegunn Sævik i full strekk, og kampen var snudd i retning gjestene fra Arna.

Bare fem minutter etter Arna-Bjørnars ledermål, skapte Røa balanse i regnskapet. Årets spiller i 1. divisjon i fjor, Tuva Espås, fyrte av fra hjørnet av 16-meteren. Skuddet var hardt og fant det lengste hjørnet, og dermed var det likt igjen på Røa kunstgress. Arna-Bjørnar hadde mye ball etter utligningen og var også nærmest de tre poengene. Men Røa klarte blant annet å blokkere to harde skudd i egen boks, og berget ett poeng i bunnkampen mot Arna-Bjørnar.