Norsk fotball er tilbake etter en lang sommerpause, og 1. divisjon leverte fra første spark på ballen. Det ble jevnt og spennende på alle arenaene i den 14. serierunden, og det går mot en svært nervepirrende og utrolig spennende høstsesong.

Grei – AaFK Fortuna 1-2

Et steg vekk fra nedrykkssumpen

Hønefoss – TIL 2020 2-0 (2-0)
Mål: 1-0 Kristin Gumaer (18), 2-0 Synne Hamborg (45)

Denne sesongen har ikke gått som ventet for Hønefoss. Laget har slitt tungt og gått fra en imponerende sesong i fjor til nedrykkskamp i år. Derfor er det ingen tvil om at det trengs poeng utover høsten på AKA Arena. Første test etter sommerferien var opprykksjagende TIL 2020, som har havnet bakpå i opprykkskampen takket være en svak periode før ferien.

Oppgjøret på AKA Arena kunne startet på best mulig vis for hjemmelaget da Silje Nyhagen satte ballen i nettet etter to minutter, men scoringen ble annullert for offside.

Men Hønefoss ga ikke opp i jakten på scoring av den grunn, og fikk lønn for strevet etter 18 minutter. Kristin Gumaer utnyttet en svak pasning bakover i banen fra TIL 2020, og plasserte inn et fortjent ledermål for Hønefoss på første touch.

Gjestene fortsette å slite og like før pause vartet de opp med nok en håpløs feil i bakre rekker – denne gangen ved keeper Ingvild Villa – som spilte ballen rett til en motspiller før hun forårsaket straffespark i forsøket på å rette opp egen feil. Straffesparket fra Synne Hamborg kunne Villa heller ikke gjøre mye med, og Hønefoss ledet 2-0 til pause.

Det ble ikke bedre for gjestene etter hvilen, som virkelig slet med å skape sjanser, til tross for stort overtak i ballinnhav. Hønefoss hadde få problemer defensivt og kunne til slutt kontrollere inn en svært viktig trepoenger.

Jakter opprykkssluttspillet

Øvrevoll Hosle – Fyllingsdalen 2-1 (1-0)
Mål: 1-0 Mari Løyland (4), 2-0 Celine Elisabeth Larsen (56), 2-1 Julie Rasmussen (57)

Etter en god start på sesongen har det gått litt tråere for Fyllingsdalen. Poengfangsten har blitt dårligere og trepoengerne har uteblitt for bergenserne, som før sommerferien ikke hadde vunnet på fem kamper. Denne runden gikk turen til Hoslebanen for å møte Øvrevoll Hosle, der pilen har pekt oppover en stund, noe som har gjort at laget som spilte opprykkskvalik i fjor, har meldt seg på i kampen om en sluttspillsplass for alvor.

På eget kunstgress fikk Øvrevoll Hosle en skikkelig drømmestart da Mari Løyland banket inn 1-0 etter fire minutter, etter strålende forarbeid av Ine Berre.

Vertene skapte noen sjanser resten av omgangen, men verken Ine Berre eller Ida Hasselgård klarte å overliste Hannah Markussen. For Fyllingsdalen var Synne Kjølholdt nærmest like før pause, men det ble med den tidlige scoringen til Løyland de første 45 minuttene.

Kampens eneste målscorer var nære på like etter pause, men ble stoppet av en glitrende redning fra Markussen. Øvrevoll Hosle skulle likevel få sin andre scoring for dagen like etter. Celine Larsen trengte to forsøk, men på det andre fikk angrepsspilleren satt ballen i nettet og sørget for 2-0.

Øvrevoll Hosle har heng på en plass i opprykkssluttspillet. Foto: Kristian Moe

Tomålssledelsen ble imidlertid kortvarig, for Fyllingsdalen svarte umiddelbart. Julie Rasmussen kom først på et innlegg fra Ine Wedaa og fikk pirket inn reduseringen. Dermed var det full kamp igjen på Hoslebanen.

Sjansene kom så på løpende bånd, de fleste til hjemmelaget, men ingen av avslutningene fant veien til nettmaskene.

Etter 78 minutter ble gjestenes Helene Børseth utvist, men det hindret ikke Fyllingsdalen fra å få en kjempesjanse til å få med seg ett poeng. Dessverre for bergenserne havnet skuddet til målscorer Rasmussen i blokka.

Øvrevoll Hosle fikk også sine sjanser til å punktere kampen mot slutten. Til tross for at de ble misbrukt, kunne vertene til slutt innkassere tre poeng.

Viktig poeng

Klepp – KIL/Hemne 2-2 (2-2)
Mål: 0-1 Anfal el Yamani (10), 1-1 Helle Sandved-Klungtvedt (17), 2-1 Helle Sandved-Klungtvedt (18), 2-2 Sara Hoftun Bjerksæter (30)

På Jæren spøker det skikkelig og Klepp er i desperat poengnød. Traktortrøyene sanket bare seks poeng i løpet av vårsesongen, og ligger desidert sist på tabellen. Poengene må komme mye oftere om det skal være håp om å berge plassen, men en tøff oppgave ventet i høstsesongens første kamp da KIL/Hemne kom på besøk.

Gjestene åpnet også best og fikk kampens første store sjanser. Mari Halgunset fikk to forsøk, men brente begge. Det skulle imidlertid ikke vise seg å bety altfor mye, for bare minuttet etter dobbeltsjansen lå ballen i nota for trønderne. Anfal el Yamani løp i bakrom og lobbet ballen via hanskene til Maria Sandvik og i mål til en fortjent 1-0-ledelse.

Scoringen vekket Klepp til live, og det tok ikke lang tid før bunnlaget fikk sjansen. Et vellykket høyt press gjorde at Cecilie Mjelde kunne servere Helle Sandved-Klungtvedt, som vakkert plasserte inn utligningen med utsiden av foten.

Og tro det eller ei, bare et lite minutt senere var kampen snudd i favør hjemmelaget, og nok en gang var det Sandved-Klungtvedt som var sist på ballen. Denne gangen var hun først på et innlegg og tuppet ballen i nettet.

Dessverre for Klepp klarte de ikke å holde på ledelsen i mer enn ti minutter. Da halvtimen var spilt, vartet gjestenes Sara Hoftun Bjerksæter opp med en nydelig soloprestasjon, som endte med at hun banket ballen i lengste hjørnet og dermed 2-2.

Inn mot pause var KIL/Hemne bare en redning på streken unna å score sitt tredje, men lagene gikk til pause på stillingen 2-2.

Etter en første omgang med fullstendig hawaii-stemning, ble de siste 45 minuttene mye roligere. Drøye 20 minutter før slutt, burde KIL/Hemne tatt ledelsen på nytt, men målscorer el Yamani klarte ikke å finne nettmaskene etter å ha rundet Maria Sandvik.

Det var stort sett beholdningen i andre omgang på Klepp, og lagene tar med seg ett poeng hver.

Helle Sandved-Klungtvedt snudde kampen mot KIL/Hemne med to scoringer på ett minutt. Det holdt ikke til seier for Klepp, men traktortrøyene fikk med seg et sårt tiltrengt poeng. Kristian Moe

Overtidsscoring sikret ny seier

Grand Bodø – Kolbotn 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Emma Braut Brunes (90+1)

Kolbotn har denne sesongen vært det ubestritte topplaget i 1. divisjon. De hvite og blå står fortsatt uten tap og suser mot opprykk med en åtte poengs luke ned til 2.-plassen. Denne runden ventet imidlertid en vanskelig bortekamp i Nordlandshallen mot nedrykkstruede Grand Bodø.

Grand Bodø viste også fra start at de kom til å bli en hard nøtt å knekke for serielederen. Hjemmelaget gikk offensitvt ut fra startblokkene og var bare en god redning fra Selma Panengstuen unna å ta ledelsen etter 17 minutter.

Men gjestene svarte umiddelbart med en stor sjanse, men Tuva Henriksen klarte ikke å overliste Sydney Martinez.

Kolbotn var best i sjansestatistikken, men det sto målløst etter halvspilt kamp i Bodø.

I andre omgang var Grand Bodø nok en gang svært nære et ledermål, men også denne gangen viste Panengstuen i Kolbotn-målet sin klasse og avverget med en ordentlig matchvinnerredning.

Og der keeper Panengstuen var en matchvinner bakerst, ble midtstopper Emma Braut Brunes matchvinner i andre enden av banen. Innbytter Lea Ellingsen slo et innlegg som nesten gikk gjennom hele feltet, men på bakerste stolpe dukket Braut Brunes opp og plasserte inn seiersmålet for serielederen.

Snudde kampen etter sjokkstart

Grei – AaFK Fortuna 1-2 (1-1)
Mål: 1-0 Julie Kristine Solskjær (3), 1-1 Guro Hammer Røn (35), 1-2 Maria Herdel Pedersen (66)

Et annet opprykksjagende lag med en vanskelig bortekamp denne runden var AaFK Fortuna. Sunnmøringene ligger åtte poeng bak Kolbotn, men er i førersetet med tanke på opprykkskvalifiseringsplassen. Mot Grei på bortebane var de naturlignok favoritter, men det er likevel ingen walkover.

Nedrykksplasserte Grei kom ut i hundre på eget kunstgress og sjokkerte AaFK Fortuna i åpningen. Det skulle betale seg etter bare tre minutter da Julie Kristine Solskjær ble spilt alene med keeperdebutant Michaela Moran. Grei-spissen vartet opp med en velplassert avslutning og ga vertene ledelsen.

Den ledelsen kunne og burde nok blitt økt ved flere anledninger. Først ble målscorer Solskjær stoppet av en eminent redning fra Moran, før tverrliggeren sto i veien for langskuddet til Kamilla Børve Nygård.

Der hjemmelaget ikke evnet å ta vare på sine sjanser, tok AaFK Fortuna meget godt vare på en av sine første muligheter i kampen. 35 minutter var spilt da Ingeborg Lye Skretting slo inn et meget presist innlegg. Serven fant pannebrasken til Guro Hammer Røn, som kontant stanget inn utligningen og sørget for balanse i regnskapet.

AaFK Fortuna hevet seg betraktelig etter hvilen og tok over kampen. Gjestene kom på angrepsbølge etter angrepsbølge og presset hjemmelaget bakover i banen. Grei og Amalie Kragset holdt unna en stund, men midtveis i omgangen måtte de kapitulere etter en magisk kontring fra bortelaget.

Nora Harnes Håheim spilte gjennom Maria Herdel Pedersen med en millimeterpresis pasning. Den danske kantspilleren kom alene med Kragset og gjorde ingen feil da hun hamret ballen bak sisteskansen så nettmaskene sang. Dermed 2-1 og AaFK Fortuna hadde snudd kampen.

Sunnmøringene burde punktert kampen i perioden etter scoringen, men en god Kragset og stolpen hindret flere baklengsmål for Grei.

Mot slutten, i et desperat forsøk for å få poeng, fikn nysigneringen Ingrid Synnøve Nødland sjansen fra distanse på åpent mål, men avslutningen gikk likte utenfor. Nærmere kom ikke Grei og AaFK Fortuna tar med seg tre poeng hjem fra Greibanen. e