Kolbotn stormer mot spill i Toppserien i 2024 etter å ha påført TIL 2020 sesongens første hjemmetap. I motsatt ende av tabellen er derimot ingenting avgjort, med flere lag som kjemper en desperat kamp for å overleve.

KIL/Hemne – Grand Bodø 3-0

AaFK Fortuna – Fyllingsdalen 2-2

Tok viktig seier

Grei – Hønefoss 3-2 (2-2)
Mål: 1-0 Åsne Bredeli selvmål (2), 1-1 Inger Vadder (7), 1-2 Silje Nyhagen (17), 2-2 Julie Kristine Solskjær (29), 3-2 Kristine Gulbrandsen (88)

I bunnen av tabellen i 1. divisjon utspiller det seg en intens kamp for å unngå nedrykk. På Greibanen denne runden møttes to av lagene som er med i nedrykkskampen til dyst om tre uhyre viktige poeng. En seier til enten Grei eller Hønefoss kunne bli helt avgjørende i dette oppgjøret.

Og kampen fikk en skikkelig pangstart. Etter bare to minutter gikk Grei opp i føringen takket være et selvmål fra Åsne Bredeli. Gjestene ristet imidlertid av seg kalddusjen raskt og brukte ikke lang tid på å skape balanse i regnskapet.

Drøye fem minutter etter Greis ledermål, fikk Inger Vadder muligheten og banket kontant inn 1-1-målet. Ti minutter senere var kampen også snudd i favør Hønefoss. Gjestene fikk straffe og kaptein Silje Nyhagen sendte Hønefoss i ledelsen med en iskald straffe.

Dermed måtte vertene jage scoring, og den kom like før halvtimen var passert. Julie Kristine Solskjær, som litt tidligere hadde brent en stor sjanse, utnyttet en feil i gjestenes forsvar og la ballen høyt over keeper og i mål.

Lagene var like langt til pause etter en målrik første omgang, men klarte ikke å følge opp målproduksjonen etter hvilen. Hønefoss ble stoppet på strek, mens Grei også hadde sine sjanser.

Det så ut til å ebbe ut med ett poeng til hvert av lagene, men så, to minutter før full tid, kom vinnermålet. Etter utallige hjørnespark for vertene, lyktes det endelig, og Kristine Gulbrandsen kriget inn 3-2 og tre viktige poeng til Grei.

Stormer mot opprykk

TIL 2020 – Kolbotn 0-2 (0-0)
Mål: 0-1 Marie Preus (80), 0-2 Martine Fenger (85)

Lenger nord, både på tabellen og geografisk, ble det også spilt et svært viktig oppgjør. På Romsaa Arena møttes to av sesongens store opprykkskandidater, TIL 2020 og Kolbotn, til en kamp som fort kan bli sesongdefinerende.

Hjemmelaget har fortsatt ikke avgitt poeng på eget kunstgress, og startet toppkampen best. Utover i omgangen tok Kolbotn mer over og fikk en kjempesjanse ved Johanne Fridlund. Men Ingvild Villa fikk et par fingertupper på ballen, før den gikk i tverrliggeren og ut.

Det meste handlet om Kolbotn i første omgang, selv om det ikke var voldsomt med sjanser. For TIL 2020 var Naina Inauen nærmest like før pause, men Selma Panengstuen slo skuddet til corner.

Etter en relativt sjansefattig første omgang, ble det heller ikke mange sjanser etter pause. Sandra Simonsen fikk en stor mulighet for hjemmelaget da hun rundet keeper, men innlegget mot Vilde Bratland ble for upresist og angrepet rant ut i sanden.

Inntil det var spilt 80 minutter skjedde det svært lite, men da ti minutter gjensto, smalt det fra Kolbotn. Et innlegg gikk via at TIL 2020-bein og havnet hos Marie Preus i feltet, som enkelt kunne sende gjestene i føringen.

Og fem minutter senere vartet Martine Fenger opp med en flott soloprestasjon, som gjorde at hun kom alene med Villa. Stortalentet var sikker og sørget for 2-0 og tre poeng til Kolbotn, som er på god vei til opprykk.

Bunnlaget fikk grisebank

Klepp – Øvrevoll Hosle 0-6 (0-2)
Mål: 0-1 Hanna Rake Ellingsen (11), 0-2 Ellen Halseth (19), 0-3 Joshualyn Reeves (56), 0-4 Joshualyn Reeves (71), 0-5 Abigail Wolf selvmål (73), 0-6 Celine Elisabeth Larsen (90+4)

For Klepp har 2023-sesongen blitt blytung. Laget fra Jæren har ikke vunnet siden åpningskampen mot Grei og befinner seg godt plantet på jumboplass. Traktortrøyene trengte dermed sårt en seier da Øvrevoll Hosle kom på besøk denne runden.

Men det var lite som tydet på at Klepp skulle ta seieren denne gangen også. Etter 11 minutter utnyttet Hanna Rake Ellingsen en forsvarsfeil og ga bortelaget ledelsen med en avslutning limt i krysset.

Det skulle vise seg at krysset skulle få kjørt seg de første 20 minuttene, for bare åtte minutter senere var det Ellen Halseth sin tur å finne veien til vinkelen og det sto 2-0 til Øvrevoll Hosle.

Klepp løftet seg etter 0-2, men slet med å skape sjanse offensivt. De var det gjestene som sørget for, uten at det ble flere mål før pause.

Men etter hvilen raknet hjemmelaget fullstendig. Først økte Joshualyn Reeves til 3-0 etter 56 minutter med en kontant bredside, før Reeves igjen fra frempå etter 71 minutter og la på til 4-0.

Et par minutter senere sto det 5-0 til Øvrevoll Hosle som en følge av at Abigail Wolf satte ballen i eget mål. Da var kampen så definitivt avgjort, og på overtid ble det også 6-0 da Celine Elisabeth Larsen spaserte ballen i nettet etter et lekkert angrep.

Opp på sluttspillsplass

KIL/Hemne – Grand Bodø 3-0 (3-0)
Mål: 1-0 Maren Snekvik (6), 2-0 Sara Hoftun Bjerksæter (34), 3-0 Karoline Hernes (45)

Det var også viktige poeng på spill i Trøndelag der KIL/Hemne med seier kunne melde seg på i toppen. Grand Bodø på sin side trengte poengene for å ta et steg vekk fra den verste nedrykksstriden.

Kampen startet best for hjemmelaget, som allerede etter seks minutter tok ledelsen. Karoline Hernes ladet skuddfoten, men ble stoppet av tverrliggeren. På returen var imidlertid Maren Snekvik våken og spaserte inn ledermålet for KIL/Hemne.

KIL/Hemne vant på hjemmebane igjen og tok steget opp på en sluttspillplass. Foto: Kristian Moe

Snekvik fikk en sjanse til å doble litt senere, men misbrukte muligheten. Det gjorde ikke Sara Hoftun Bjerksæter etter 34 minutter, som etter to bommer fra Anfal el Yamani, kunne sette inn 2-0.

Vondt ble til verre for Grand Bodø på overtid av første omgang. Karoline Hernes var frempå med en lang tåspiss og fikk pirket inn 3-0 like før lagene gikk til pause.

Grand Bodø hadde ikke mye å svare med i andre omgang, og til slutt kunne KIL/Hemne kontrolle inn de tre poengene som sendte dem opp på den viktige 4.-plassen.

Gikk på overraskende poengtap

AaFK Fortuna – Fyllingsdalen 2-2 (1-1)
Mål: 1–0 Nora Harnes Håheim (18), 1–1 Hanna Mehammer (38), 1–2 Rebecca Nordberg (50), 2–2 Nora Harnes Håheim (69)

Den siste kampen denne runden fant sted på Color Line Stadion, der et opprykksjagende AaFK Fortuna fikk besøk av et Fyllingsdalen-lag som ligger litt i ingenmannsland på tabellen for øyeblikket. Seier var kjempeviktig for hjemmelaget, som trengte tre poeng for å henge med i kampen om direkte opprykk.

Det var også liten tvil om at AaFK Fortuna var lystne på seier. Tangotrøyene tok fullstendig kommandoen og spilte Fyllingsdalen svært lave. Karna Solskjær fikk kampene første mulighet, men hælflikkforsøket hennes gikk på feil side av stolpen.

Men da Nora Harnes Håheim ble spilt alene gjennom med Hannah Markussen etter 18 minutter, måtte Fyllingsdalen konstatere at hjemmelaget tok en fortjent ledelse.

AaFK Fortuna fortsatte å styre begivenhetene på Color Line Stadion, og Harnes Håheim var nære ved å doble ledelsen ikke lenge etter hennes første scoring.

Litt utover kom Fyllingsdalen mer med i kampen, og fikk uttelling på sin aller første målsjanse etter 38 minutter. Ragnhild Skage slo inn til Hanna Mehammer, som med en kontant volley utlignet for bergenserne.

Kampbildet fra første omgang fortsatte i starten av den andre, men det var faktisk Fyllingsdalen som skulle gå opp i ledelsen. Gjestene fikk frispark på rundt 30 meter, men det hindret ikke Rebecca Nordberg fra å banke ballen over Benedicte Lund Berge og i mål.

Like etter var stolpen i veien for Martine Kjølholdt, mens det i andre enden ble scoring etter 69 minutter. Et innlegg fra høyre ble halvveis klarert ut, men ikke lenger enn til Nora Harnes Håheim som banket inn utligningen.

Dermed var lagene like langt igjen. Resten av kampen hadde begge lag sjansene til å stikke av med tre poeng, men verken Maria Herdel Pedersen eller Martine Kjølholdt unyttet sine muligheter. Til slutt måtte lagene ta til takke med ett poeng hver.