KOLBOTN MOT OPPRYKK – BARE SYLTYNN TEORI KAN REDDE GREI

Kolbotn fosser mot Toppserien og er bare ett poeng unna en retur til Norges øverste nivå. Kanskje følger TIL 2020 etter, som har festet et stramt grep om kvalifiseringsplassen. Mens i motsatt ende av tabellen ser det ordentlig mørkt ut for Grei, som tross seier må håpe på et skikkelig mirakel ettersom Hønefoss slo nedrykksklare Klepp.

Øvrevoll Hosle – TIL 2020 1-3 (1-0)
Mål: 1-0 Sanne Torp-Hansen (2), 1-1 Ardita Iseni (79), 1-2 Ardita Iseni (82), 1-3 Ardita Iseni (87)

TIL 2020 har fått en perfekt start på sluttspillet og leder an i kampen om kvalikplass. Denne runden jaktet de sin fjerde sluttspillseier av fire mulige når de tok turen til Øvrevoll Hosle, som har ingenting å spille for.

Men hjemmelaget fikk en pangstart på oppgjøret mot nordlendingene. To minutter var spilt da Sanne Torp-Hansen fikk ballen til venstre, dro seg innover og dunket ballen i borteste kryss og ga Øvrevoll Hosle ledelsen.

Gjestene holdt på å svare umiddelbart ved Ardita Iseni to ganger, men ØHIL fikk ryddet opp. TIL 2020 burde imidlertid utlignet da Karoline Svanes forårsaket straffespark midtveis i første omgang, men toppscorer Mali Trøan satte ballen i tverrliggeren fra ellevemetersmerket.

Tross et massivt trykk fra TIL 2o20, kunne Øvrevoll Hosle doblet ledelsen da målscorer Torp-Hansen fikk en ny kjempesjanse, men skuddet traff foten til Ingvild Villa og bortelaget fikk avverget.

Så, like etter pause oppsto en bisarr situasjonen. Ardita Iseni snappet ballen og kom alene gjennom mot keeper med Hanna Rake Ellingsen hakk i hæl. ØHIL-kapteinen kom seg inn i situasjonen og fikk blokkert skuddet til spissen ut til corner, men dommeren blåste og pekte på straffemerket. Etter en lang diskusjon med assistentdommeren, ble straffesparket trukket tilbake og omgjort til frispark på rundt 30 meter, samtidig som at Ellingsen ble vist det røde kortet.

Det gjorde at ØHIL måtte spille med en spiller mindre i nesten en hel omgang, og TIL 2020 øynet en gyllen mulighet til å snu kampen. Nordlendingene trykket på og Iseni hadde blant annet et skudd i stolpen.

Øvrevoll Hosle sto derimot meget godt imot i en lang periode, men da drøye ti miniutter gjenstod våknet Ardita Iseni. Først utlignet hun med et hodestøt etter 79 minutter, før hun tre minutter senere hadde snudd kampen i favør TIL 2020. Men den sveitsiske angriperen ga seg ikke med det, og fullførte hattricket tre minutter før full tid og sørget for nok en seier til TIL 2020, som for alvor har festet grepet om kvalikplassen.

Full fart mot opprykk

Kolbotn – AaFK Fortuna 1-0 (0-0)
Mål: 1-0 Lily Malloul (87)

Storkampen i 1. divisjon denne runden fant sted i LSK-hallen mellom serieleder Kolbotn og opprykksjagende AaFK Fortuna. Med seier kunne Kolbotn sikre opprykket gitt at TIL 2o20 avga poeng mot Øvrevoll Hosle, mens AaFK Fortuna måtte vinne for å ha egen skjebne i egne hender.

Premissene for kampen var klare og det var AaFK Fortuna som fikk ut i et forrykende tempo fra start. Bortelaget trykket Kolbotn voldsomt tilbake i banen og dominerte alt som skjedde i LSK-hallen de første 20 minuttene, dog uten å skape det helt store.

Det nærmeste AaFK Fortuna kom var en avslutning fra Caylon McMillan etter en corner som Selma Panengstuen reddet.

Etter hvert kom serielederen mer inn i kampen og kampbildet jevnet seg mer ut. Kolbotn kom på noen farlige visitter fremover, men heller ikke de klarte å skape noe som kan kalles målsjanser.

Lagene gikk målløse til pause etter en sjansefattig første omgang, men etter pause skjedde det litt mer foran målene. Kolbotn startet best og fikk straffe etter 53 minutter. Eline Hegg klarte derimot ikke å sette ballen i mål fra krittmerket og ble stoppet av en kjemperedning fra Michaela Moran. Heller ikke på returen klarte Kolbotn å sette ballen i mål og AaFK Fortuna slapp med skrekken.

Utover i kampen ble det klart at TIL 2020 hadde snudd sin kamp mot Øvrevol Hosle, noe som gjorde at AaFK Fortuna måtte vinne. Sunnmøringene gikk derfor all-in for seier og var nære et ledermål da Maria Herdel Pedersen fikk skutt fra litt skrå vinkel kvarteret før slutt, men Panengstuen parerte skuddet og snappet sin egen retur.

Men istedenfor for scoring til gjestene, var det Kolbotn som fikk uttelling like før slutt. Marie Preus endte opp med ballen og fikk kriget med seg ballen forbi Mette Muri. Deretter utfordret hun Maria Denius, tok seg forbi og slo hardt inn foran mål. Der ble det litt rot før Lily Malloul brystet inn seiersmålet og sørget for at Kolbotn tar et kvantesprang mot Toppserien, mens opprykkshåpet til AaFK Fortuna fikk seg en solid smell.

Seiret i skjebnekampen

Fyllingsdalen – Grei 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Birgitte Bjørlykhaug (67)

I Bergen var det duket for skjebneoppgjør, der Grei måtte vinne mot hjemmesterke Fyllingsdalen for å i det hele tatt ha håp om å berge plassen. Samtidig måtte de ha hjelp av allerede nedrykksklare Klepp, som spilte borte mot Hønefoss. Men her handlet det først og fremst om å gjøre jobben selv for Grei.

Med kniven på strupen åpnet Grei oppgjøret på en positiv måte og var det førende laget. Det resulterte også i kampens første store sjanse etter 11 minutter, men Birgitte Bjørlykhaug satte ballen utenfor fra god posisjon.

Deretter fulgte en periode med halvsjanser til begge lag, før Ingrid Nødland fikk kampens største sjanse da hun smalt et frispark i tverrliggeren. Fyllingsdalen var derimot heller ikke ufarlige og fikk en stor sjanse etter halvtimen, men verken Ine Wedaa eller Ragnhild Skage fikk puttet ballen i mål.

Andre omgang kunne startet i fyr og flamme for hjemmelaget da Martine Kjølholdt satte ballen i tverrliggeren. Bergenserne hevet seg etter hvilen, men i målprotokollen var det Grei som skulle få tellende resultat. Etter 67 minutter satt den for gjestene. En dårlig klarering havnet hos Birgitte Bjørlykhaug som banket Grei i føringen.

Hun fikk også en sjanse til å punktere kampen ti minutter før slutt, men forsøket ble reddet på streken. Helt på tampen holdt det på å gå galt for Grei, da Line Aak luktet et presist innlegg, men en lang Grei-tå hindret innbytteren i å utligne, og gjestene kunne til slutt puste lettet ut og ta med seg tre poeng hjem.

Til tross for seier borte mot Fyllingsdalen, er det bare et skikkelig mirakel som kan redde Grei fra nedrykk. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Berget med all sannsynlighet plassen

Hønefoss – Klepp 3-2 (0-1)
Mål: 0-1 Julie Hals (15), 1-1 Kristin Gumaer (51), 2-1 Ingrid Haug (82), 3-1 Kristin Gumaer (90+2), 3-2 Cecilie Mjelde (90+4)

Men for at Grei skulle ha håp om å berge plassen, trengte de hjelp fra nedrykksklare Klepp i deres bortekamp mot Hønefoss.

Det så også ganske lyst ut for Grei, da Klepp tok ledelsen ved Silje Hals etter kvarteret, til tross for at det var Hønefoss som hadde styrt kampen i innledningen. Vertene var imidlertid ikke effektive nok og fortsatte å sløse med sjansene inn mot pause, og Klepp gikk dermed til pause med 1-0.

I andre omgang tok det derimot ikke lang tid før Hønefoss endelig fikk scoringen sin. Kristin Gumaer utnyttet en tabbe hos Klepp og satte sikkert inn utligningen alene med keeper.

Deretter fulgte en lang periode der det skjedde svært lite på AKA Arena, men i løpet av de siste ti minuttene ble det full fyr i teltet. Da åtte minutter gjenstod var kampen snudd i vertenes favør takket være en heading fra kort hold av Ingrid Haug.

Og da Kristin Gumaer satte venstrefoten til og la på til 3-1 på overtid var kampen i realiteten avgjort. Da hjalp det også lite at Cecilie Mjelde reduserte for Klepp like etter med en kontant avslutning. Hønefoss vinner 3-2 over Klepp, og sikret med all sannsynlighet plassen i 1. divisjon.

Johansen-søstrene sikret seier

KIL/Hemne – Grand Bodø 2-3 (1-1)
Mål: 1-0 Sara Hoftun Bjerksæter (9), 1-1 Anna Johansen (31), 2-1 Helene Gross-Benberg (58), 2-2 Gerd Johansen (61), 2-3 Anna Johansen (89)

Rundens siste kamp var mellom de to beste lagene i nedrykksluttspillet: KIL/Hemne og Grand Bodø. Hjemme på Kyrksæterøra er KIL/Hemne meget sterke, men møtte et formsterkt Grand Bodø-lag som står med full pott i sluttspillet og har vunnet fire av de siste fem.

Trønderne viste hvorfor de er hjemmesterke i innledningen og tok en tidlig ledelse ved Sara Hoftun Bjerksæter. Men gjestene lot seg ikke vippe av pinnen så lett, og svarte nesten ti minutter senere, men Ingvild Grøtting reddet.

Det skulle vise seg å bli et skremmeskudd, for like etter halvtimen var utligningen et faktum. Anna Johansen fikk ballen i god posisjon fra Claudia Cagnina, og nærmest sentret inn 1-1.

De siste 45 minuttene i Sodvinhallen åpnet uten de store sjansene, men like før timen var KIL/Hemne tilbake i føringen. En lang ball havnet hos Helene Gross-Benberg, som dro seg forbi keeper og tuppet inn 2-1.

Men nok en gang skulle bortelaget svare, og denne gangen tok det bare tre minutter. Søstrene Johansen kombinerte seg imellom før Gerd Johansen fyrte av fra rundt 16 meter. Grøtting rakk ikke ned for å stoppe skuddet og det var balanse i regnskapet igjen.

Mot slutten var Ingrid Borgen marginer unna å sikre seieren for KIL/Hemne, men istedenfor var det Grand Bodø som skulle stikke av med alle poengene. Minuttet før slutt fant det presise innlegget fra Jessika Pedersen hodet til Anna Johansen, som stanget inn vinnermålet for Grand Bodø.