Kolbotn gjorde jobben og er tilbake i Toppserien. TIL 2020 kan slå følge etter at de sikret seg kvalikplassen, mens i bunnen av tabellen er det fortsatt håp for Grei.

Grei – Hønefoss 6-2

KIL/Hemne – Fyllingsdalen 4-3

Sikret opprykket med stil

Kolbotn – Øvrevoll Hosle 4-1 (1-0)
Mål: 1-0 Joanna Bækkelund (29), 2-0 Celine Larsen (57), 3-0 Johanne Fridlund (63), 4-0 Eline Hegg (70), 4-1 Mari Løyland Vassanyi (90)

Ett poeng, ett fattig poeng var alt Kolbotn trengte mot Øvrevoll Hosle for å fjerne den siste minimale tvilen og sikre opprykket til Toppserien, som kunne sikres på hjemmebane foran egne fans.

Den første drøye halvtimen var preget av offsider og at Øvrevoll Hosle spilte på høy risiko i oppbyggingfasen av spillet sitt. Kolbotn klarte derimot ikke å utnytte det.

Samtidig var det ganske sjansefattig på Østre Greverud, men etter 29 minutter ville Joanna Bækkelund ha slutt på det. Eline Hegg tredde henne igjennom bortelagets forsvar og alene med keeper hamret Bækkelund inn 1-0. Like før pause fikk servitør Hegg en stor sjanse, men klarte ikke å overliste Vendela Bakke.

Etter pause tok det ikke mange minuttene før Johanne Fridlund satte ballen i nettet, men vingen ble avblåst for offside. Minutter senere holdt Øvrevoll Hosle på å utligne, men Estella Turflinger rakk akkurat ikke frem på et innlegg.

Så smalt det i andre enden. Kolbotn kontret og kom to mot to. Fridlund slapp videre til Celine Larsen, som iskaldt satte ballen i nettmaskene.

Drøye seks minutter senere økte Johanne Fridlund til 3-0 med et skudd fra distanse, før Eline Hegg punkterte kampen for godt med 20 minutter igjen. Da gjorde det svært lite at Mari Løyland Vassanyi reduserte på straffe på overtid. Med 4-1- seier sikret Kolbotn opprykket og er igjen klare for Toppserien.

Avgjorde kampen om kvalikplassen

AaFK Fortuna – TIL 2020 0-1 (0-1)
Mål: Sofie Tunes (36)

Det mest spennende oppgjøret denne runden fant sted på Color Line stadion i Ålesund, der AaFK Fortuna tok imot TIL 2020 til en kamp som kunne avgjøre hvem som skal spille kvalikkamp mot niendeplassen i Toppserien. AaFK Fortuna måtte vinne, mens TIL 2020 bare trengte ett poeng for å ta 2.-plassen.

Naturlignok gikk hjemmelaget rett i angrepsmodus fra start og presset gjestene tilbake i banen. De helt store sjansene uteble, selv om både Guro Hammer Røn og Linn Huseby fikk muligheten tidlig.

Deretter kom nordlendingene mer inn i kampen og oppgjøret jevnet seg mer ut spillemessig. Det gikk mot en målløs første omgang, men etter 36 minutter scorte TIL 2020 litt ut av intet. Ina Birkelund spilte gjennom til Sofie Tunes, som sikkert satte inn 1-0.

Like etter smalt det i tverrliggeren fra Mali Trøan, før vertene våknet til igjen og hadde store sjanser like før hvilen. Blant annet kom Nora Harnes Håheim alene gjennom og rundet Ingvild Villa, men kom for skrått til å avslutte selv og gjestene fikk avverget til slutt.

Etter pause fortsatte AaFK Fortuna å produsere sjanser. Håheim fikk to gode skuddmuligheter i løpet av kort tid, men begge ble parert av Ingvild Villa. Trykket vedvarte fra vertene som ropte på straffe da Håheim ble felt etter 72 minutter, men uten å få medhold fra dommeren.

I løpet av de siste ti minuttene fikk først Sofie Riis sjansen, men skjøt over, før Linn Huseby fikk to forsøk alene med Villa, men sisteskansen vartet opp med en mesterlig dobbeltredning og hindret utligning. Nærmere kom ikke AaFK Fortuna som må se at opprykksdrømmen ble knust, mens TIL 2020 fortsatt har muligheten til Toppserie-spill gjennom kvalik.

AaFK Fortuna måtte se opprykksdrømmen gå i tusen biter etter 0-1-tap hjemme mot TIL 2020. Foto: Kristian Moe

Sterkt hjemmepoeng

Klepp – Grand Bodø 0-0 (0-0)
Mål:

Klepp har rykket ned for lengst og har bare æren å spille for før 2. divisjon venter neste sesong. Denne runden ventet en tøff oppgave for jærbuene da formlaget Grand Bodø kom på besøk.

Oppgjøret på Jæren startet som en jevntspilt og sjansefattig affære. Klepp hadde mest av banespillet, mens Grand Bodø var gjennombruddsvillige på kontringer. Det resulterte derimot ikke i noen store målsjanser før de siste minuttene før pause, der kampen åpnet seg litt opp og begge lag fikk et par gode muligheter. Ingen av dem endte imidlertid i scoringer og det sto 0-0 til pause.

Etter pause fortsatte Klepp å jakte et ledermål, men skapte ikke all verdens. Helle Sandved-Klungtvedt fikk en mulighet tidlig i andre omgang, men blåste ballen over mål.

Deretter fikk gjestene en god mulighet, men ballen suste noen centimetere over målet til Maria Sandvik.

Utenom dette skjedde det ikke alfor mye og kampen ebbet ut med 0-0.

Klamrer seg til håpet

Grei – Hønefoss 6-2 (1-2)
Mål: 0-1 Malin Rovelstad (17), 0-2 Inger Vadder (19), 1-2 Ingrid Nødland (25), 2-2 Thea Mikkelsen (48), 3-2 Celina Smith (51), 4-2 Celina Smith (75), 5-2 Celina Smith (82), 6-2 Tine Celine Karstensen (90)

Med seks poeng opp til trygg plass og betydelig dårligere målforskjell enn Hønefoss med bare to kamper igjen, er det bare syltynn teori som kan redde Grei fra å rykke ned til 2. divisjon. Om håpet skal leve, måtte det hvert fall bli seier mot nettopp Hønefoss denne runden.

Grei gikk offensivt til verks fra start og var nære ved flere anledninger. Likevel ble det en tung åpning på oppgjøret, for etter 17 minutter sendte Malin Rovestad Hønefoss i ledelsen med et ordentlig drømmetreff. Og verre ble det da Inger Vadder økte til 2-0 bare to minutter senere.

Men vertene ga ikke opp og fikk fornyet håp da Ingrid Nødland reduserte etter 25 minutter.

Inn mot pause fikk Hønefoss og Vadder en gigantsjanse, men denne gangen gikk avslutningen like over mål.

Andre omgang var bare tre minutter gammel da Thea Mikkelsen vartet opp med nok et kremmerhus og sørget for 2-2. Og like etter var snuoperasjon komplett da Celina Smith styrte inn 3-2.

Deretter fikk Inger Vadder to enorme sjanser, men målscoreren klarte ikke å sette ballen i mål.

Heller ikke de andre Hønefoss-spillerne klarte å utnytte sjansene de fikk, og isteden var det Grei og Smith som økte til 4-2 kvarteret før slutt. Men Smith var ikke ferdig og fullførte hattricket sitt etter 82 minutter da hun la på til 5-2.

Da stadionuret passerte 90 minutter satte Tine Celine Karstensen kronet på verket og sørget for en overbevisende 6-2-seier til Grei, som fortsatt klamrer seg til håpet om å redde plassen. Før siste kamp er det tre poeng og tre plussmål opp til Hønefoss på trygg plass.

Målfestdrama

KIL/Hemne – Fyllingsdalen 4-3 (0-2)
Mål: 0-1 Ine Wedaa (9), 0-2 Martine Kjølholdt (28), 1-2 Anfal el Yamani (51), 2-2 Amalie Hoftun Bjerksæter (57), 3-2 Amalie Hoftun Bjerksæter (72), 3-3 Lina Forthun (82), 4-3 Maren Snekvik (90)

Den siste kampen i runden fant sted i Sodvinhallen mellom KIL/Hemne og Fyllingsdalen. Det kunne bli et spennende oppgjør ettersom begge lagene kjemper om å vinne bunn seks-sluttspillet.

For gjestene ble det en pangstart på Kyrksæterøra. Bare ni minutter var spilt da Ine Wedaa sendte Fyllingsdalen i ledelsen. Bedre ble det for bergenserne like før halvtimen da Martine Kjølholdt økte til 2-0 og sørget for et godt utgangspunkt før de siste 45 minuttene.

Men etter pause våknet hjemmelaget og reduserte kjapt ved Anfal el Yamani. Det tok ikke mange minuttene etter reduseringen før det var balanse i regnskapet. Bare seks minutter senere utlignet KIL/Hemne ved Sara Hoftun Bjerksæter.

Og spissen ga seg ikke med den ene scoringen. Kvarteret senere var Bjerksæter på plass igjen og sørget for at snuoperasjonen var komplett. 3-2 til KIL/Hemne.

Men målene fortsatte å renne inn og dramaet var ikke over i Trøndelag. Lina Forthun trodde hun hadde reddet ett poeng for Fyllingsdalen da hun utlignet til 3-3 med åtte minutter igjen, men på overtid sørget Maren Snekvik for at alle poengene ble igjen på Kyrksæterøra med sin 4-3-scoring.