KVALIKJUBEL FOR AVALDSNES – BERGET PLASSEN I TOPPSERIEN

For andre sesong på rad kunne Avaldsnes juble for å ha sikret plassen i Toppserien etter to svært spennende oppgjør mot TIL 2020.

En plass i Toppserien neste sesong sto på spill for både Avaldsnes og TIL 2020 før dobbeltoppgjøret. Forrige sesong berget laget fra Karmøy kvalifisering i omtrent siste sekund mot Røa – før de slo Øvrevoll Hosle over to kamper takket være en scoring fra Kaja Olsen tre minutter før slutt i andre ekstraomgang. Mens for TIL 2020 ble det nok en sesong i 1. divisjon etter at de såvidt ikke klarte å ta steget opp en divisjon.

Denne sesongen i 1. divisjon har tromsøværingene imponert nok en gang og kapret kvalikplassen etter et strålende sluttspill, og jaktet en plass i Toppserien nok en gang.

Tok første stikk

I det første oppgjøret som fant sted på Romsaa Arena på onsdag, viste TIL 2020 at de var ute etter gjøre det svært vanskelig for Avaldsnes å berge plassen. På hjemmebane tok de kontroll over banespillet fra første stund og spilte Avaldsnes ganske lave, men slet med å bryte ned et defensivt kompakt bortelag, som tross underlegenheten i banespillet virket å ha god kontroll defensivt.

Det var egentlig kampbildet gjennom hele første omgang. Ingen av lagene klarte å skape trøbbel foran motstanderens mål og det var målløst til pause.

Heller ikke i starten av andre omgang var det mye å melde fra om foran mål. Det nærmeste man kom scoring i løpet av de første 20 minuttene av andre omgang var da Sandra Østenstad fikk en gratismulighet, som hun ikke klarte å utnytte og Ingvild Villa fikk avverget.

Men fem minutter senere kom det omsider en scoring. Avaldsnes fikk corner, som Ingrid Jåstad svingte presist inn. Der inne raget Kaja Olsen høyest og stanget karmøyingene i ledelsen med et flott hodestøt.

Og bare minutter senere sto det 0-2 på Romsaa. Et innlegg fra Kristina Svandal ble ikke klarert av Veronika Sæthre. Ballen havnet så i beina til Maria Hovmark som sikkert satte inn 2-0.

TIL 2020 holdt på å svare ganske raskt, men avslutningen fra Sofie Tunes var for svak og den første kvalikkampen ebbet ut med 2-0 til Avaldsnes.

Maria Hovmark feirer etter å ha satt inn 2-0 på Romsaa Arena i første kvalikkamp. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Dramatisk returoppgjør

Med 0-2 i sekken fra hjemmekampen hadde TIL 2020 et svært vanskelig utgangspunkt før returoppgjøret. Men de lot seg ikke prege av den grunn, for også her tok de initiativet fra start.

Denne gangen fikk de også en tidlig sjanse, men ingen TIL 2020-spillere rakk helt frem på et innlegg fra Ina Birkelund.

Tromsøværingene måtte ha mål for å snu resultatet fra første kamp, og fikk uttelling fem minutter etter den tidlige sjansen. Denne gangen fant innlegget fra Birkelund en lagvenninne, nærmere bestemt Sofie Tunes. Hun gjorde ingen feil og sendte TIL 2020 i ledelsen på Kopervik, og sørget for full kamp igjen sammenlagt.

Gleden ble derimot kortvarig for laget fra nord, for bare to minutter senere utlignet Avaldsnes takket være et drømmetreff fra Ida Natvik. Like etter der igjen hadde vertene ballen i mål igjen, men scoringen ble avblåst for frispark imot.

Like etterpå var det også full fyr i teltet nok en gang og fornyet spenning i kvalifiseringen. En svak klarering havnet hos Ina Birkelund som ikke lot seg be to ganger og ga TIL 2020 ledelsen på nytt.

Dermed trengte TIL 2020 bare ett mål til for å sikre ekstraomganger, men kunne trengt to da Ida Natvik kom alene gjennom like før pause, men en god redning av Ingvild Villa hindret baklengs.

I andre omgang var det alt å spille for og gjestene tok fullstendig kontroll over kampen i jakten på flere scoringer. De skapte også flere store sjanser til å få målet de trengte, både ved Ardita Iseni og Veronika Sæthre, men uttellingen uteble.

TIL 2020 fortsatte å presse på og kom uhyre nært da et skudd smalt i stolpen bak Siri Ervik etter en retningsforandring. Mot slutten var presset mot Avaldsnes-målet monumentalt stort og karmøyingene hang virkelig i tauene. Til tider var det også paniske tendenser i forsvarsspillet tik hjemmelaget.

På overtid var TIL 2020 nære på ved både en og to ganger, men Avaldsnes holdt så vidt unna og kunne til slutt juble for fornyet kontrakt i Toppserien.