Endelig kunne Åsane juble for tre poeng, da de tok en livsviktig seier mot Lyn. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

LUKTER GULL OG OPPRYKK I BERGEN, SKJEBNER AVGJORT OG SKIKKELIG NEDRYKKSSTRID

I Bergen kan det både bli gull- og opprykksjubel. Etter denne runden kan flere lag også juble for spill i Toppserien neste sesong, mens i bunnen kjempes det med nebb og klør for å bli værende på det øverste nivået.

Mål: 0-1 Dejana Stefanovic (15)

I Trondheim var det duket for storkamp og et skikkelig nøkkeloppgjør, som fort kunne vise seg avgjørende for begge lags sesonger. Seriegullet ser ut til å være ute av sikte, men 2.-plass vil gi Champions League-kvalifisering neste sesong, så det var mye på spill på Koteng Arena.

De første ti minuttene hadde hjemmelaget fullstendig kontroll på tingenes tilstand og skapte flere store sjanser. Blant annet en dobbeltsjanse etter bare fem minutter, men Jalen Tompkins sto i veien for begge avslutningene. Ikke mange minuttene etterpå forsøkte Cecilie Andreassen seg, men igjen var Tompkins parat og avverget.

Tross dominansen ble det ikke scoringer for trønderne, og isteden var det Vålerenga som fikk hull på byllen. En corner fra Janni Thomsen på første stolpe fant Dejana Stefanovic som stanget Oslo-laget i føringen. Etter scoringen kom Vålerenga mye mer inn i kampen og begynte å produsere noen virkelig store målsjanser, men klarte ikke å øke ledelsen.

Like før pause kunne Anna Jøsendal skapt balanse i regnskapet, men Tompkins reddet avslutningen og Vålerenga kunne gå til pause med 1-0-ledelse på Koteng Arena.

Andre omgang startet relativt rolig med få sjanser og mange tøffe dueller, men sjanseproduksjonen tok seg opp utover i omgangen. Lene Christensen måtte ut i full strekk for å hindre 0-2, før Dejana Stefanovic fikk muligheten til å doble Vålerengas ledelse fra straffemerket. Men den serbiske midtbanespilleren sendte ballen til side for mål, og 0-1 ble stående på resultattavlen.

Mot slutten jaktet Rosenborg utligning og poeng, men kom ikke til de helt store sjansene. De skapte et trykk mot gjestenes mål, men Tompkins og Vålerenga-forsvaret holdt unna og dro til slutt i land en meget viktig trepoenger, som setter Vålerenga i førersetet i kampen om 2.-plassen.

Kjenner lukten av gull

Brann – Stabæk 3-0 (2-0)
Mål: 1-0 Cecilie Redisch Kvamme (11), 2-0 Therese Sessy Åsland (40), 3-0 Marit Bratberg Lund (85)

I Bergen kjenner Brann lukten av sitt andre strake seriegull, og kunne ta nok et steg nærmere da de tok imot Stabæk på Stemmemyren. Lagene skal også møtes i cupfinalen 5. november og dette oppgjøret kan være en forsmak på kampen på Ullevaal.

Bergenserne fikk en kanonstart på kampen og var bare en klasseredning fra Sunniva Skoglund unna å ta ledelsen etter fem minutter. Ledermålet skulle derimot komme like etterpå, da Marit Bratberg Lund fant motsatt back Cecilie Redisch Kvamme, som klinket inn 1-0.

Brann fortsatte å skape sjanser, men slet med uttellingen inntil fem minutter før pause. Lisa Naalsund trillet på tvers til Therese Sessy Åsland, som enkelt kunne doble serieledernes ledelse. Det kunne også blitt 3-0 til pause, men Skoglund og stolpen gjorde at det bare sto 2-0 til Brann halvveis.

Brann kjenner lukten av gull.

Hjemmelagets dominans slapp ikke opp, men Brann maktet ikke å punktere kampen skikkelig. Brann brente sjanse etter sjanse, men da de fikk straffe fem minutter før slutt, kunne Marit Bratberg Lund sikre de tre poengene for godt. Serielederen tar dermed en velfortjent 3-0-seier og nærmere seg seriegullet.

Ett poeng næremere fornyet kontrakt

Lyn – Røa 1-1 (1-1)
Mål: 1-0 Kristin Holmen (8), 1-1 Ragnhild Svastuen (38)

På Grorud fikk Lyn besøk av Røa denne runden. Tom Stenvolls lag har imponert stort og er i praksis så og si sikret spill i Toppserien neste sesong, mens Røa på sin side kjemper for å beholde plassen etter opprykket, men tok et langt steg mot fornyet kontrakt etter å ha slått Kolbotn 2-1 forrige runde.

Men mot Lyn fikk de en dårlig start på kampen, for allerede etter åtte minutter lå ballen i Røa-målet. Kamilla Melgård kom seg løs på høyresiden og fant Kristin Holmen foran mål, som tok et touch før hun kontant sendte vertene i ledelsen.

Etter ledermålet til Lyn, skjedde det ikke altfor mye foran de to målene, men Røa kjempet seg inn i kampen. Frem mot pause var det relativt jevnspilt, men etter 38 minutter ble det nettsus igjen. Synne Masdal slo en corner inn i feltet, og der hadde Ragnhild Svastuen løpt seg fri og stanget inn utligningen. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-1.

Etter pause fikk Lyn noen enorme sjanser til å ta tilbake ledelsen. 56 minutter var spilt da Josefine Ervik forærte ballen til målscorer Kristin Holmen, men Røa-keeperen rettet opp i egen feil og reddet. Holmen vant derimot ballen raskt tilbake og spilte videre til Jenny Røsholm Olsen, som på åpent mål avsluttet i tverrliggeren. Deretter havnet ballen tilbake hos Holmen som forsøkte seg fra rundt 18 meter, men Ervik reddet til corner.

Resten av kampen ble egentlig en stillingskrig der ingen av lagene klarte å feste et ordentlig grep om kampen eller skape de største målsjansene. Selv om begge lagene forsøkte å få med seg alle tre poengene, var det ingen av dem som klarte det og dermed endte det med 1-1 mellom Lyn og Røa.

Trøbbel i Nordens Paris

TIL 2020 – Arna-Bjørnar 0-6 (0-2)
Mål: 0-1 Sigrid Aas (7), 0-2 Linnéa Laupstad (37), 0-3 Edit Machlik selvmål (58), 0-4 Marija Aleksic (64), 0-5 Linnea Sælen (74), 0-6 Lovise Jåstad (76)

TIL 2020 har fått det tøft i sluttspillet etter å ha imponert stort i grunnspillet av 1.- divisjon. Tromsøværingene er i en prekær situasjon med tanke på nedrykksplassene, og trenger poeng, men fikk en tøff utfordring med Arna-Bjørnar på besøk.

Bergenserne har imponert i sluttspillet og fikk en god start i nord. Sigrid Aas utnyttet en gavepakke og sendte gjestene i føringen. Arna-Bjørnar styrte første omgang og leverte en god bortekamp. Like før pause var det kluss i hjemmelagets bakre rekker nok en gang, og denne gangen var det Linnéa Laupstad som takket og bukket, og doblet bortelagets ledelse.

Yuuka Kurosaki hadde et forsøk i tverrliggeren før hvilen, og etter pause var det enveiskjøring mot hjemmelagets mål. Først var Edit Machlik uheldig og satte ballen i eget mål, før Marija Aleksic var sikker fra straffemerket og satte inn 4-0.

Kvarteret før slutt kom to nye raske scoringer fra gjestene fra Arna. Først ved Linnea Sælen etter en godt plassert avslutning, før Lovise Jåstad fullførte ydmykelsen ved å sette i Arna-Bjørnars sjette scoring for dagen. Dermed tar Arna-Bjørnar en knusende seier i Tromsø, og har sikret plassen i Toppserien for neste sesong, mens i Tromsø ser det langt mørkere ut.

To ulike skjebner

Kolbotn – Åsane 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Nina Vestbøstad (53)

Kolbotn var nære ved å havne topp fire, men i sluttspillet har de slitt voldsomt og ligger an til nedrykk. Denne runden møtte de Åsane, som de burde ta poeng mot om det ikke skal bli nedrykk, mens bergenserne kunne med seier nærmest sikre opprykk.

Hjemmelaget fikk en stor sjanse tidlig da Thea Sørbo kom alene gjennom med Savanna Duffy, men Åsanes sisteskanse vartet opp med en god redning og hindret et tidlig baklengsmål.

Etter sjansen til Sørbo skjedde det lite i kampen. Katarina Dybvik Sunde hadde et avslutningsforsøk som gikk rett på Selma Panengstuen, men ut ifra action var det ikke overraskende at det var målløst til pause.

Men like etter sidebyttet skulle det komme en scoring. Andrine Mo dro seg fri langs kanten og slo inn til Nina Vestbøstad. Hun var totalt upresset og kunne heade bergenserne i føringen. Utover i andre omgang holdt Panengstuen på å forære gjestene 2-0, men Thea Sørbo fikk blokkert. Deretter ble Fanny Lång sendt i dusjen med sitt andre gule kort, før både Vestbøstad og Mathilde Sangolt holdt på å punktere kampen.

Det ble derimot ikke flere mål i oppgjøret og Åsane kan så og si feire opprykk, mens Kolbotn stirrer nedrykk i hvitøyet.

Hva nå Alexander Olsen og Kolbotn? Marius Simensen / BILDBYRÅN /

Skaffet seg luke i nedrykksstriden

Avaldsnes – LSK Kvinner 0-2 (0-2)
Mål: 0-1 Amanda Johnsson Haahr (4), 0-2 Emma Stølen Godø (41)

På Karmøy møttes to lag som begge er i reell fare for å rykke ned. Ingen hadde nok trodd at LSK Kvinner skulle være i en slik posisjon, men med bare fire poeng etter fire kamper av sluttspillet, lå de i en veldig utsatt posisjon. For Avaldsnes var stå den samme, så dette kunne vise seg å være en helt avgjørende kamp.

For kanarifuglene kunne kampen knapt startet bedre. Et langt innkast ble stusset videre av Emma Stølen Godø, og bak sto Amanda Johnsson Haahr som sendte LSK Kvinner i ledelsen. Gjestene var også nærmest scoring etter ledermålet, og de kunne juble for 2-0 like før pausesignalet gikk. Godø vartet opp med en praktscoring fra utenfor sekstenmeteren, og LSK Kvinner kunne gå i garderoben med 2-0.

Andre omgang var lite innholdsrik og ikke mye å skrive hjem om. Avaldsnes ble muligens snytt for straffe, før Kristina Svandal fikk muligheten til å redusere like før slutt, men forsøket hennes snek seg utenfor stolpen til Moa Edrud. LSK Kvinner vinner 2-0 over Avaldsnes, og skaffer seg en luke til den verste bunnstriden, mens Avaldsnes står med begge føttene godt plantet i nedrykksstriden og må kjempe med nebb og klør for å unngå spill i 2.-divisjon neste sesong.