Norges Champions League-håp skal i aksjon

Rosenborg og Vålerengas vei mot gruppespillet i Champions League starter denne uken. Kan noen av dem kopiere Branns prestasjon fra forrige sesong?

Annonse:

Bilder: Bildbyrån

Allerede onsdag skal Rosenborg ut i aksjon mot laget som ble nummer tre i den spanske toppdivisjonen i fjor, bare slått av gigantene Barcelona og Real Madrid. Da er det nemlig Atletico Madrid, med norske innslag i Synne Jensen og Vilde Bøe Risa i stallen, som venter på trønderne. 

  • Kampen kan du se på VG+ klokken 13:00.

Rosenborg fikk en tøff trekning i miniturneringen som fungerer som den første kvalifiseringsrunden til Champions League. 

Der møter de først de spanske gigantene. Vinneren av den kampen møter vinneren av møtet mellom Arsenal og Celtic i en finale over en kamp. Bare vinneren av denne kampen vil gå videre til andre runde i kvalifiseringen.

– Utfordringen er så massiv den kan få blitt i en sånn type kamp. De møter en av klubbene som er like bak Barcelona i Spania, og dersom de vinner der kan de få Arsenal i finalen, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Men det skal bare spilles en kamp, og alle vet at i en kamp kan alt skje. Muligheten for å komme seg videre er der, men veien inn i Champions League er nesten som å krysse Sahara.

Rosenborgs Frøya Dorsin i duell med Vålerengas Linn Vickius.
TØFT: Rosenborg og Frøya Dorsin får en tøff vei mot gruppespillet i Champions League. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Tøft mot spansk motstand

Også Rosenborgs forrige møte med Champions League var mot en spansk gigant. I 2022 var det Real Madrid som ble for sterke over to kamper, i det som var det siste hinderet før gruppespillet i turneringen. 

Før denne kampen hadde de slått ut islandske Breidablik og belarussiske Minsk, i en miniturnering lik den de nå står ovenfor.

Det er heller ikke den eneste gangen en spansk motstander har blitt for sterke for Rosenborg. Året før var det Levante som satte en stopper for Rosenborgs Europa-eventyr, da etter ekstraomganger på Koteng Arena.

– Vi går inn i kampen med forventning om at vi har en god sjanse til å vinne og gå videre i turneringen. Selvfølgelig krever det at vi leverer en prestasjon på et ekstremt høyt nivå, men vi har tro på at vi har det potensialet som skal til, sier Robin Shroot til klubbens egen hjemmeside før kampen som spilles på Meadow Park i London.

– Norges håp

Der Rosenborg fikk en marerittrekning, var Vålerenga i motsatt ende av skalaen.

Som eneste laget i trekningen fikk de walkover i semifinalen av miniturneringen lagene skal gjennom. Dermed er Nils Lexerøds kvinner allerede klare for finalen.

– Dette er lag som kommer fra en litt annen kultur, og har med seg en litt annen mentalitet. De spiller på en litt annen måte enn det vi er vant med, omgivelsene er litt annerledes, så det er definitivt annerledes å spille internasjonale kamper, uavhengig av nivået på motstanderen, sier Lexerød til Vålerengas hjemmeside.

For i finalen venter vinneren av møtet mellom Mitrovica fra Kosovo, og Farul Constanta fra Romania.

– Det er en veldig god trekning for Vålerenga. De slipper den første kampen, har en mindre kamp i beina og møter lag jeg mener Vålerenga skal slå ti av ti ganger, sier Torp.

– Vålerenga er vårt håp, det er de som må være «årets Brann», som det for norsk kvinnefotball vil være helt av gjørende at de klarer.

Mitrovica er et lag flere av Vålerenga-spillerne vil ha gode minner fra, då dette var motstanderen i tilsvarende turnering i 2021. Den gangen vant Vålerenga 5–0, etter to mål fra Janni Thomsen og et hat-trick fra Elise Thorsnes. 

I runden etter slo de PAOK fra Hellas 2–0, før de møtte Häcken i en play off over to kamper. Der ble svenskene hakket for sterke, og vant 6–3 sammenlagt.

Forrige sesong kom Vålerenga seg også til play offen, etter å ha slått Celtic og Minsk i tidligere runder. Da var det, som for Rosenborg året før, Real Madrid som ventet. Og akkurat som for Rosenborg ble det exit i turneringen etter 1–5 sammenlagt.

Vålerenga feirer et mål mot Kolbotn. Elise Thorsnes får high five av Olaug Tvedten.
JUBEL: Forrige gang de møtte Mitrovica, noterte Elise Thorsnes seg for et hat-trick. I år kan det bli et gjensyn med mesterne fra Kosovo. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Viktigheten av avansement

Den gode trekningen for Vålerenga, kan også bety godt nytt for norske klubber. Jo bedre norske klubber gjør det i europeiske turneringer, jo flere poeng får Norge på tabellen over klubber i Europa. 

– Nå gjorde Brann det veldig bra i fjor, så vi skal gå litt i Branns fotspor. Det hadde vært veldig bra for Vålerenga og for norsk fotball, sier Emma Godø.

En høyere rangering vil nemlig bety enklere vei mot fremtidige gruppespill, og potensielt flere plasser i Champions League.

Men det er heller ikke den eneste bonusen ved å klatre på rankingen.

– Kommer Vålerenga til gruppespillet, så har Norge muligheten til å passere Sverige på ligarangeringen. Det kan bety at spillere som Jøsendal, Joramo og alle de spillerne som har forsvunnet til Sverige, ikke kommer til å gjøre det i fremtiden, for da er vi foran dem på rankingen. Da er det ikke vits i å gå dit som et mellomsteg til England for eksempel, sier Torp.

– Det kommer alle kvinnelige spillere i Norge til gode, det vil løfte alt, sier han.

  • Finalene i både Rosenborg og Vålerengas miniturnering spilles på lørdag.
Annonse fra Toppserien: