NY SERIELEDER

Både Rosenborg og LSK Kvinner snublet i kampen om topplasseringene med tap mot henholdsvis Lyn og Arna-Bjørnar. Stabæk nærmer seg topp 4, mens Brann og Vålerengas perfekte start fortsetter. Sistnevntes ydmykelse av Avaldsnes gjør derimot at hovedstadslaget overtar serieledelsen i årets sesong.

Mål: 1-0 Iris Omarsdottir (77)

I midtuken tok Stabæk sesongens første seier og tok dermed steget opp som den nærmeste utfordreren til topp 4-lagene. Mot Røa, som sist var sjanseløse mot Rosenborg, håpet bæringene å befeste den posisjonen. Det nyopprykkede laget har bare tatt ett fattig poeng så langt og jaktet sin sesongens første trepoenger.

Det var også Røa som fikk kampens første avslutning, men skuddet fra Anya de Courcy skapte få problemer for Sunniva Skoglund. Etter dette tok Stabæk over og fikk en stor sjanse ved Zara Jönsson etter sju minutter. En feilberegning i Røa-forsvaret sendte den svenske spissen alene gjennom mot keeper, men avslutningen snek seg utenfor stolpen.

Hjemmelaget fortsatte å trykke på for scoring og hadde flere gode angrep som førte til skuddforsøk, men det ble bare nesten for vertene. Røa på sin side hadde også noen lovende forsøk fremover i banen, men unøyaktighet på siste tredjedel gjorde at det ikke ble altfor farlig.

Stabæk produserte flere gode sjanser og burde nok gått inn til pause med en ledelse, men verken Iris Omarsdottir eller Zara Jönsson maktet å overliste Hildegunn Sævik, som vartet opp med strålende keeperspill en-mot-en mot angrepsspillerne. Et skudd like utenfor fra de Courcy to minutter før pause var det nærmeste Røa kom, og på tross av en underholdende omgang med mange store sjanser, var det målløst til pause på Nadderud Stadion.

Gjestene startet andre omgang sterkt og så mer farlige ut det første kvarteret av omgangen. Blant sjansene var et godt fra Malene Alfredesen fra ca. 18 meter som Skoglund måtte redde helt nede ved stolperota.

Men etter en god Røa-periode, tok hjemmelaget over igjen og startet en sjansebonanza mot målet til Sævik. Linn Huseby hadde et skudd i nettveggen fra skrått hold, mens Sævik måtte i aksjon på en god avslutning fra Maren Thoresen. Det var derimot Iris Omarsdottir som fikk den aller største sjansen etter 65 minutter. Spissen fikk hodet på et innlegg fra venstre, og headingen var god, men ble reddet på streken av Synne Masdal. For gjestenes del var det Sarah Suphellen som hadde den beste sjansen med et skudd fra distanse, men Skoglund fikk slått til corner.

Uttellingen skulle imidlertid komme for Stabæk. 77 minutter var spilt når Linn Huseby fikk ballen i mellomrommet før hun spilte videre til Andrea Anderdal. Et litt dårlig touch fra sistnevnte havnet hos Iris Omarsdottir, som alene med Sævik gjorde ingen feil og tuppet inn et fortjent ledermål.

Iris Omarsdottir og Stabæk flyr høyt om dagen. Tross sjansesløseri mot Røa, tok de sin andre strake seier og nærmer seg topp 4.

Da det så ut til å ebbe ut med en 1-0-seier til Stabæk, ble det overtidsdramatikk. Oline Fuglem fikk skutt via et Stabæk-bein, forbi Skoglund og i mål. Hun og resten av Røa trodde at de hadde berget ett viktig poeng, men dessverre for gjestene ble Sunniva Skoglund såpass forstyrret av en offsideplassert Vilde Fjelldal at scoringen ble annullert. Dermed vinner Stabæk 1-0 og tar sin andre strake seier, mens Røa fortsatt ligger sist med bare ett poeng etter sju spilte kamper.

«Ny trener-effekten» slo til

Arna-Bjørnar – LSK Kvinner 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Martine Midtbø (9)

To lag som har hatt sine problemer møttes til dyst på Arna Idrettspark. Arna-Bjørnar skilte lag med hovedtrener Øyvind Nordtveit etter tapet for Stabæk i midtuka, mens LSK Kvinner gikk på en smell mot rivalen Vålerenga hjemme i LSK-hallen.

«Ny trener-effekten» så ut til å slå til for Arna-Bjørnar fra start, og vertene tok ledelsen allerede før det var spilt ti minutter. En godt slått corner fra Yuuka Kurosaki fant hodet til Martine Midtbø som stanget ballen bak Cecilie Fiskerstrand fra kort hold.

Etter scoringen hadde vertskapet en del cornere, uten at det ble tellende resultat nok en gang, mens gjestene fra Romerike kom litt mer inn i kampen med noen brukbare skuddforsøk. Det var ikke flust av sjanser i første omgang, men LSK Kvinner hadde muligens fortjent en utligning basert på de to store sjansene de fikk i løpet av de siste fem minuttene av omgangen. Først smalt det i metallet bak Ida Norstrøm etter et skudd fra Andrea Willmann, før Nina Jakobsson headet like over på et godt innlegg fra Signe Holt Andersen. Likevel sto det 1-0 til Arna-Bjørnar til pause.

Etter pause fikk Nina Jakobsson en sjanse, men utenom den slet LSK Kvinner med å sette vertskapet på store prøver. Kanarifuglene dominerte banespillet, men stormoffensiven uteble. Linnea Sælen var nære ved å gjøre 2-0, men Cecilie Fiskertrand avverget. LSK Kvinner klarte dog ikke å finne veien til nettmaskene og går på en ny nedtur, mens Arna-Bjørnar tar sine tre første hjemmepoeng for sesongen.

Snublet i kampen om topplasseringene

Rosenborg – Lyn 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Kamilla Melgård (54)

Foruten tapet for Brann har trønderne sett meget gode ut i sesonginnledningen, mens Lyn har vært litt underbetalt poengmessig ut i fra deres prestasjoner så langt. På Koteng Arena møttes lagene til dyst om tre nye poeng.

Gjestene fra Kringsjå startet meget friskt og viste intensjoner om at de ikke ønsket å legge seg bakpå tross en tøff bortekamp. Før det var spilt fem minutter fikk bortelaget en stor sjanse etter at Rugile Rulyte ikke fikk tak i ballen. Julie Jorde fikk sjansen i returrommet, men hennes forsøk gikk over mål.

Den første halvdelen var Lyn best, men kom ikke nærmere enn Jordes avslutning over mål. I andre halvdel av først omgang våknet derimot Rosenborg og presset på for scoringen. Både Synne Skinnes Hansen og Emilie Lein fikk mulighetene, men førstnevntes skudd gikk i nettveggen, mens Leins avslutning var litt for slapp til å overliste Odden, og 0-0 til pause i Trondheim.

Andre omgang startet med en blitz-åpning fra Rosenborg, men istedenfor trøndersk ledelse, var det Lyn som gikk opp i føringen. Kamilla Melgård fikk ballen og dro seg innover i banen før hun avsluttet med venstrefoten. Avslutningen var god, og på tross av at Rulyte fikk en hånd på ballen, kunne hun ikke gjøre mer enn å forlenge kula opp i krysset og 1-0 til Lyn.

Anna Jøsendal og Rosenborg snublet i kampen om topplasseringene ved å tape 0-1 for Lyn på Koteng Arena. Foto: Alexander Larsen

Trykket fra Rosenborg fortsatte og midtveis i omgangen var Sara Kanutte Fornes nære ved å utligne for Steinar Leins lag. Kirvill Odden havnet på halvdistanse og Fornes lobbet ballen over keeperen mot mål. Ballen duppet derimot litt for sent og havnet på nettaket. Like etter fikk også Anna Jøsendal en stor mulighet, men headingen ble reddet av Odden i full strekk.

Tross et massivt press fra Rosenborg, maktet Lyn å holde unna og sikre seg en meget sterk trepoenger mot Rosenborg som snubler i gullkampen på eget kunstgress.

Målbonanza på Intility

Vålerenga – Avaldsnes 6-0 (3-0)
Mål: 1-0 Agnete Nielsen (35), 2-0 Elise Thorsnes (37), 3-0 Janni Thomsen (45+3), 4-0 Agnete Nielsen (47), 5-0 Elise Thorsnes (58), 6-0 Janni Thomsen (65)

Midtukekampen mot Kolbotn ble avlyst grunnet dårlige baneforhold for Avaldsnes. I helgens runde ventet nok en Oslo-tur når de besøkte Vålerenga, som hittil sto med full pott.

Som ventet tok Vålerenga kommandoen fra start, mens Avaldsnes gjorde sitt beste for å stenge igjen bakover. Hjemmelaget dominerte banespillet, men sjansene uteble for begge lag frem til det var spilt 28 minutter. Ikke overraskende falt den sjansen til Vålerenga. Vertene trykket på og en utboksing fra Jovana Petrovic landet hos Dejana Stefanovic. Skuddet hennes ble derimot blokkert av Susan Ama Duah. Samme Stefanovic fikk en ny mulighet like etterpå, men volleyskuddet gikk like over mål.

Det vedvarende trykket fra Vålerenga skulle derimot betale seg etter 35 minutter. Stefanovic lobbet ballen mot bakre stolpe og fant Agnete Nielsen. Dansken gjorde ingen feil fra kloss hold og sendte den regjerende cupmesteren fortjent i ledelsen. Og slusene åpnet seg etter 1-0-målet, for bare to minutter senere satte ringreven Elise Thorsnes inn 2-0 på enkelt vis.

På overtid av første omgang ble det ikke enklere for Avaldsnes når en av sesongens store profiler, Janni Thomsen, bøyde inn 3-0 på nydelig vis. Dermed ble en allerede vanskelig oppgave gjort nærmest umulig for John Arne Riise og hans lag, som måtte score minst tre mål i andre omgang mot et lag som hittil bare har sluppet inn ett mål.

Men målkalaset fra Vålerenga stoppet ikke etter hvilen. Omtrent umiddelbart etter pause sto det 4-0 på resultattavla takket være Agnete Nielsens andre scoring for dagen. Et gjennomspill ble feilberegnet i Avaldsnes-forsvaret og Nielsen kunne sette inn dagens fjerde Vålerenga-scoring alene med keeper. Like før timen flikket Elise Thornes inn dagens femte og hennes 190. scoring i Toppserien totalt, før et innlegg rett i mål fra Janni Thomsen sørget for 6-0 til Vålerenga.

Med en 6-0-ledelse, ble resten av kampen en parademarsj for Vålerenga. Selv om Thomsen ble hindret av Petrovic til å gjøre 7-0 på overtid, kunne Vålerenga innkassere nok en seier uten å slippe inn mål, mens John Arne Riise og Avaldsnes ble ydmyket på samme måte som i serieåpningen borte mot Rosenborg.

Mistet serieledelsen tross ny seier

Brann – Kolbotn 2-1 (1-1)
Mål: 1-0 Marit Bratberg Lund (29), 1-1 Ingrid Kvernvolden (40), 2-1 Rakel Engesvik (54)

På Stemmemyren tok regjerende seriemester Brann imot Kolbotn, som forrige runde fikk kampen sin mot Avaldsnes utsatt. Brann på sin side hadde diskusjoner med Vålerenga rundt om møtet mellom de to lagene skulle finne sted på Brann Stadion eller ikke. Brann har vært prikkfrie så langt, men vært nære ved å avgi poeng de siste to rundene, mens Kolbotn hadde nok håpet på å være nærmere topp 4-lagene.

Hjemmelaget tok føringen fra start med mye ball og dominans av banespillet. Det resulterte derimot ikke i de store sjansene og gjestene hang godt med i en kompakt forsvarsmur.

Kolbotns forsvarsmur klarte ikke å stå imot i mer enn 29 minutter. Først fikk Rakel Engesvik avsluttet i blokka, før fjorårets poengdronning Marit Bratberg Lund fikk sjansen i bølge nummer to. Den tidligere Kolbotn-spilleren hadde tatt turen på bakerste stolpe og løp inn 1-0 til Brann.

Da skulle man tro at hjemmelaget kunne kontrollere inn ledelse til pause, men Kolbotn og Ingrid Kvernvolden ville det annerledes. Hun mottok ballen like innenfor Brann-feltet og på 24-årsdagen leverte hun en rå avslutning som suste i nettaket bak Sandra Stavenes. Dermed gikk lagene til pause på 1-1 på Stemmemyren.

Ti minutter etter hvilen tok bergenserne ledelsen på nytt. Kolbotn-keeper Siri Ervik tok seg altfor lang tid med ballen og klarte rett i Rakel Engesvik. Sistnevnte plukket opp ballen og satte den enkelt i det tomme målet og ny ledelsen for Brann.

Emilie Østerås fikk fyrt av et skudd som gikk et par meter utenfor krysset etter 57 minutter, mens kampens første målscorer Marit Bratberg Lund sved en mulighet til å doble Branns ledelse. Ikke lenge etter var Lund involvert igjen med sin farlige venstrefot. Innlegget hennes fant Cecilie Redisch Kvamme som headet mot mål. Ballen havnet i beina til Rakel Engesvik, som bare kan gå inn sitt andre mål for dagen, men klarte ikke å stokke beina skikkelig og Siri Ervik kunne plukke opp ballen.

Ingrid Kvernvolden kunne sørget for en ny utligning da hun fikk ballen inne i Branns sekstenmeter, men hun brukte for mange touch slik at Brann-forsvaret fikk hentet seg inn. Seiersrekken til den regjerende seriemesteren fortsetter, men tross nok en seier mistet bergenserne serieledelsen til Vålerenga.