NY SERIELEDER – OPPRYKKSKAMPEN TETTER SEG TIL

Kampen om opprykk er intens og fryktelig jevn i 1. divisjon. AaFK Fortuna er med for fullt igjen etter seier over TIL 2020, mens Kolbotn har overtatt tabelltoppen. I bunnen av tabellen var det flere lag som stakk av med viktige seire.

AaFK Fortuna – TIL 2020 4-2 (1-1)
Mål: 1–0 Linn Huseby (16), 1–1 Veronika Sæthre (35), 2–1 Nora Harnes Håheim (49), 2–2 Mali Trøan (71), 3–2 Maria Herdel Pedersen (80), 4–2 Linn Huseby (89)

Spenningen og forventningene var store til det som skulle skje på Color Line Stadion i Ålesund denne lørdagen. Der var det nemlig duket for et ordentlig toppoppgjør da serieleder TIL 2020 dro på besøk til opprykksjagende AaFK Fortuna. Sist lagene møttes for noen uker siden, var det nordlendingene som trakk det lengste strået etter to sene overtidsscoringer.

Det var også gjestene som åpnet best på Sunnmøre, og stresset hjemmelaget i oppbyggingsspillet. De fikk også testet Benedicte Lund Berge ved en anledning, men sisteskansen reddet.

Men det var AaFK Fortuna som tok ledelsen, og det med sin første sjanse i kampen. Nora Harnes Håheim headet ned et innlegg til Linn Huseby, som kastet seg frem og fikk satt inn ledermålet til vertene.

Etter scoringen tok tangotrøyene mer over kampen og etablerte et press mot TIL 2020-målet. De helt store sjansene uteble, mens i motsatt ende spilte bortelaget seg frem til en corner etter 35 minutter. I feltet raget Veronika Sæthre høyest og stanget inn utligningen.

1-1 sto seg til pause, men bare noen få minutter ut i andre omgang endret det seg. Ingvild Villa glapp et innlegg ut i feltet til Nora Harnes Håheim. Angrepsspilleren var nådeløs, takket og bukket for sjansen, og banket AaFK Fortuna tilbake i føringen.

Men heller ikke denne gangen klarte vertene å holde på ledelsen. Kvarteret senere vartet TIL 2020 opp med et klasseangrep. Ina Birkelund chippet en pasning over hjemmelagets forsvar. Der lurte Mali Trøan som elegant tok ned ballen, før hun satte inn 2-2 med en sikker avslutning.

Målene skulle fortsette å renne inn i Ålesund. Da ti minutter gjensto skrudde vertene opp tempoet og broderte seg lekkert gjennom TIL 2020-laget. Til slutt endte ballen opp hos Maria Herdel Pedersen, som kontant satte ballen i mål bak Villa.

Dermed var AaFK Fortuna tilbake i ledelsen. Og denne gangen klarte ikke gjestene å komme tilbake. Isteden punkterte tangotrøyene kampen like før slutt ved Linn Huseby som stanget en corner i nettet på første stolpe etter 89 minutter. AaFK Fortuna vinner dermed 4-2 over TIL 2020, og blåser ordentlig liv i opprykkskampen.

Fikk luke ned til bunnen

Øvrevoll Hosle – Hønefoss 2-1 (2-0)
Mål: 1-0 Mari Løyland (10), 2-0 Joshualyn Reeves (16), 2-1 Martine Ness (66)

I motsatt ende av tabellen var det også duket for en viktig kamp. Både Øvrevoll Hosle og Hønefoss har hatt en tung start på sesongen, og har havnet på nedre halvdel av tabellen, like over nedrykksplassene. Dermed var det viktige poeng som sto på spill da lagene møttes på Hoslebanen denne runden.

Men det var bortelaget som åpnet kampen i fyr og flamme, og burde tatt ledelsen ved to anledninger. Dessverre for Hønefoss sto både Una Langkås og stolpen i veien i åpningsminuttene.

Og istedenfor ledelse til gjestene, var det hjemmelaget som kunne juble først. Like etter stolpetreffet til Silje Nyhagen, fikk Mari Løyland sjansen fra 13-14 meter. Den utnyttet midtbanespilleren til det fulle og plasserte ballen sikkert i hjørnet.

Hjemmelaget ga seg ikke med det, for like senere doblet Øvrevoll Hosle ved Joshualyn Reeves. Etter dette fulgte en god periode for vertene, før Hønefoss hevet seg igjen inn mot pause. Gjestene fra Ringerike klarte derimot ikke å score og lå under 0-2 til pause.

Nevnte Reeves kunne punktert kampen like etter hvilen, men denne gangen sto tverrliggeren i veien.

Dermed var det fortsatt håp for Hønefoss, og det ble ordentlig tent etter 66 minutter da Martine Ness reduserte med en velplassert avslutning.

Det holdt likevel ikke for Hønefoss, som ikke klarte å krige inn en utligning. Øvrevoll Hosle tar et lite steg vekk fra bunnen av tabellen med tre poeng, mens Hønefoss er godt plantet i nedrykksstriden.

Meldte seg på i topp 4-kampen

KIL/Hemne – Fyllingsdalen 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Amalie Hoftun Bjerksæter (41)

I Trøndelag møttes tabellnaboene KIL/Hemne og Fyllingsdalen til dyst. Førstnevnte har vist god form i det siste og tatt steget vekk fra nedrykkssumpen, mens nyopprykkede Fyllingsdalen har imponert hittil. Begge lag er i nærheten av den siste sluttspillplassen, så dette var en viktig kamp med tanke på det.

Hjemmelaget startet friskt, men etter hvert tok Fyllingdalen mer kontroll over oppgjøret. Likevel var det ganske jevnspilt uten veldig mange store målsjanser stort sett gjennom hele første omgang.

KIL/Hemne fortsetter den gode formen og tok en ny seier på hjemmebane. Foto: Kristian Moe

Tross lite produksjon foran målene, kom det likevel en scoring før pause. Amalie Hoftun Bjerksæter prøvde lykken fra distanse og hellet var med høyrebacken ved dette tilfellet. Skuddet gikk via et Fyllingsdalen-bein før ballen suste i nettet bak en sjanseløs Hannah Markussen.

Sjanseproduksjonen tok seg litt opp etter hvilen. Fyllingsdalen fikk en enorm mulighet i innledningen ved Julie Rasmussen, men avslutningen gikk til side for mål.

Deretter var det stort sett KIL/Hemne som hadde de største sjansene til å score, men målene uteble også for hjemmelaget. Scoringen til Amalie Hoftun Bjerksæter mot slutten av første omgang, var likevel nok for trønderne til å ta tre poeng og melde seg ordentlig på i kampen om en sluttspillplass.

Snuoperasjon etter pause

Grei – Grand Bodø 1-3 (1-0)
Mål: 1-0 Celina Smith (30), 1-1 Gerd Johansen (47), 1-2 Kristina Brudvik (51), 1-3 Gerd Johansen (72)

På Greibanen skulle det utspilles en svært viktig kamp med tanke på bunnstriden. Både Grei og Grand Bodø har havnet på nedre halvdel av tabellen etter en litt mager poengfangst. Dermed var det meget viktig for begge lag å få med seg poeng fra dette oppgjøret.

Hjemmelaget gikk offensivt til verks fra starten av, og var ivrige etter å gå i angrep. Ved et tilfelle var både Celina Smith og Julie Kristine Solskjær nære på, men ingen av spissene fikk løsnet et skikkelig skudd og gjestene fikk klarert unna.

Ellers skjedde det ikke mye foran målene før det var spilt en halvtime. Da fikk Grei betalt for overtaket, og tok ledelsen ved Celina Smith som umarkert fikk sette ballen i mål.

En fortjent ledelse til vertene halvveis, men det snudde ganske fort etter pause. Allerede to minutter ut i andre omgang var lagene likt igjen, takket være Gerd Johansen som fikk pirket inn utligningen.

Scoringen ga gjestene blod på tann, og bare tre minutter senere hadde Grand Bodø snudd kampen. Kristina Brudvik ladet skuddfoten fra drøye 20 meter, og sendte i vei en vakker og velplassert markkryper som fant veien ned i hjørnet forbi Amalie Kragset i Grei-målet.

Både kampen og kampbildet ble snudd på hodet, og det var Grand Bodø som styrte oppgjøret i andre omgang. Grei fikk en sjanse til å utligne da Solskjær kom alene med keeper, men fra skrå vinkel prøvde hun å legge inn og bortelaget fikk klarert unna.

Men andre omgang handlet for det meste om Grand Bodø, og etter 72 minutter satte Gerd Johansen inn sitt andre mål for dagen og økte til 3-1.

Det ble en for tung vei tilbake for Grei, selv om hjemmelaget ikke ga opp. Men da Solskjær brente en sjanse alene med Sydney Martinez, var håpet ute og Grand Bodø kan ta med seg tre poeng hjem til Bodø.

Tok over serieledelsen

Klepp – Kolbotn 1-5 (1-1)
Mål: 0-1 Johanne Fridlund (5), 1-1 Ine Tveit (9), 1-2 Johanne Fridlund (49), 1-3 Marie Preus (83), 1-4 Mille Flø (89), 1-5 Marie Preus (90+2)

Det var topp mot bunn på Jæren da Klepp tok imot Kolbotn. To lag som trenger poeng, i henholdsvis kampen mot nedrykk og kampen om opprykk. Etter at TIL 2020 tapte i Ålesund, kunne Kolbotn overta serieledelsen med poeng mot bunnlaget Klepp.

Det startet også svært lovende for Kolbotn, som tok ledelsen ved Johanne Fridlund allerede etter fem minutter. Da virket det som at det kom til å bli en tung dag på jobben for Klepp, men traktortrøyene svarte raskt og utlignet like etter ved Ine Tveit, som sendte en corner rett i mål.

Kolbotn leder an opprykkskampen i 1. divisjon. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Begge lag kunne ledet til pause, men det var balanse i regnskapet etter de første 45 minuttene på Jæren.

Som i første, startet andre omgang på verst tenkelig vis for Klepp. Bare fire minutter ut i omgangen utnyttet Kolbotn en feil i hjemmelagets bakre rekker, og Johanne Fridlund kunne sette inn sin og Kolbotns andre scoring for dagen.

Vertene jaktet utligning etter å ha havnet under 1-2, og hang lenge godt med. Olivia Nguyen var ikke langt unna å utligne.

Utligning ble det derimot ikke. Tuva Henriksen burde lagt på til 3-1 etter 66 minutter, men spenningen i kampen vedvarte en stund til.

Men da kampen gikk inn i de siste 10 minuttene, skrudde Kolbotn til. Marie Preus la på til 3-1 alene med keeper etter 83 minutter, før Mille Flø økte til 4-1 like før slutt.

Da var kampen definitivt punktert, men Preus ville ha siste ord og fastsatte sluttresultatet til 5-1 på overtid. Dermed overtar Kolbotn tabelltoppen i 1. divisjon, mens Klepp fortsatt sliter i bunnen og ligger sist.