Superhelgen i Toppserien skuffet ikke. Gullkampen fortsetter å bølge frem og tilbake, mens det begynner å se mørkt ut for bunnlagene. Og hva skjer i kappløpet om bronsen?

Arna-Bjørnar - Røa 0-1

Fortsetter å slite

Kolbotn - Åsane 1-0 (0-0)
Mål: 1-0 Johanne Fridlund (53)

Åsane har ikke fått det til å stemme denne sesongen. Fire poeng på elleve kamper og fortsatt uten seier, gjør at bergenserne står med begge beina plantet i bunnen. Denne runden ventet et smårystet Kolbotn-lag på bortebane i et meget viktig oppgjør.

Det var lite å si på tenningsnivået i starten på Grorud. Begge lag klinket til i duellene, men manglet litt på presisjonen offensivt i innledningen.

Likevel tok det ikke altfor lang tid før man kunne notere en målsjanse, og den falt til Åsane etter 13 minutter. Katarina Dybvik Sunde ble spilt gjennom, men spissen mislyktes i forsøket på å lobbe Selma Panengstuen.

Etter dette roet kampen seg noe ned i en lang periode, men inn på pause ble det litt fyring i teltet. Først fikk Marie Moen Preus en god mulighet, men stortalentet måtte se avslutningen sin bli blokkert.

Deretter var det Åsane som var nære scoring, spesielt ved Dybvik Sunde som fikk avsluttet mot et åpent mål. Der stod imidlertid Mille Helland Flø og fikk blokkert.

Etter en målløs førsteomgang der Åsane var nærmest, var det også gjestene som fikk den beste starten på andre omgang. Blant annet fikk Katarina Dybvik Sunde nok en sjanse, men ballen kom overraskende på spissen som ikke fikk avsluttet.

Isteden, litt mot spillets gang, var det Kolbotn som skulle få scoring få minutter senere. Litt ut av ingenting kom Marie Moen Preus seg fri langs høyre og slo inn til Johanne Fridlund som kunne løpe inn 1-0 til Kolbotn.

Med 53 minutter på klokken var det fortsatt god tid for Åsane å få en utligning og kanskje til og med et seiersmål. Bortelaget presset også på for en etterlengtet scoring, men Kolbotn sto meget godt imot i forsvar.

Det gjorde at Åsane ikke klarte å skape store nok sjanser til å score, og dermed kunne Kolbotn slippe jubelen løs for en viktig trepoenger.

Kolbotn forverret krisen for Åsane. Seieren over bergenserne gjorde at det nyopprykkede laget skaffet seg en luke på sju poeng ned til den verste nedrykksstriden. Foto: Kristian Moe

Serielederen fikk bank

LSK Kvinner - Rosenborg 3-1 (2-0)
Mål: 1-0 Miljana Ivanovic (1), 2-0 Mia Authen (30), 2-1 Cesilie Andreassen (61), 3-1 Emma Reshane (84)

Denne helgen lå an til å bli en skikkelig superhelg i Toppserien med to storkamper på menyen. En av disse fant sted i LSK-hallen der LSK Kvinner, som har vunnet alle sine hjemmekamper, fikk besøk av serieleder Rosenborg.

"Fugla" viste prov på hvorfor de er så sterke hjemme og gikk rett i angrep mot Rosenborg. Det endte med at Thea Kyvåg fikk avsluttet mot mål - en avslutning Rugile Rulyte reddet. Keeperen måtte derimot gi en retur som endte i beina til Miljana Ivanovic, som sendte vertene i føringen etter bare ett minutt.

Etter marerittstarten tok Rosenborg litt initiativ i kampen, men klarte ikke å sette et voldsomt trykk på LSK Kvinner.

Like før halvtimen var de imidlertid svært nære ved å utligne da Mathilde Harviken headet i tverrliggeren fra kort hold.

Minuttet senere fikk Tonje Erikstein en gedigen mulighet, men Sara Hørte reddet på strek.

Men da hjemmelaget fikk corner minuttet etter der igjen, var det ingen Rosenborg-spillere som klarte å avverge. Corneren fra Erikstein falt ned i beina til Amanda Johnsson Haahr som fikk en liten touch på ballen, før den endte hos Mia Authen. Fra kort hold var midtstopperen nådeløs og satte inn 2-0.

LSK Kvinner var også nære 3-0 før hvilen ved Tonje Erikstein, men tverrliggeren stod i veien.

Med 0-2 halvveis hadde Rosenborg en stor jobb foran seg før de siste 45 minuttene, og fikk tent et håp med en halvtime igjen da Cesilie Andreassen banket inn reduseringen fra distanse.

Men serielederen slet med å skape sjanser, og da Emma Reshane satte inn 3-1 med fem minutter igjen var kampen avgjort.

LSK Kvinner fortsetter dermed seiersrekken på hjemmebane, mens Rosenborg går på sesongens andre tap.

Målløst foran rekordpublikum

Stabæk - Lyn 0-0 (0-0)
Mål:

Forrige helg sendte Lyn sjokkbølger gjennom Toppserien da de for første gang på nesten fire år slo Vålerenga. Denne runden ventet nok et tøft oppgjør på Nadderud, hvor Stabæk inviterte til fotballfest.

Det ble ingen festfotball i åpningen på Nadderud. Den foregikk forholdsvis rolig med to lag som fikk trille ball når muligheten bød seg.

Det tok 19 minutter før den første store sjansen, og det var gjestene som fikk den ved Cornelia Fladberg etter godt forarbeid av Kamilla Melgård. Førstnevnte fikk skutt fra god posisjon, men Sunniva Skoglund reddet før returen ble klarert.

Drøye ti minutter senere var det i motsatt ende av banen det skjedde. Monica Nedgård Isaksen ble spilt alene gjennom mot Kirvill Odden. I duellen mellom de to tidligere lagvenninnene var det sisteskansen som kom seirende ut og avverget skuddforsøket med en fin benparade.

Få minutter senere ble det igjen farlig foran Lyn-målet da Melissa Bjånesøy fikk headet mot mål. Heldigvis for gjestene havnet ballen i tverrliggeren istedenfor i nettmaskene.

Sjansene fortsatte å komme etter pause og det var ikke langt unna at Lyn fikk en drømmeåpning på andre omgang. Louisa Galteland fikk sjansen rett foran mål, men ballen skled av foten til stortalentet og avslutningen gikk utenfor.

Etter dette tok det lang tid mellom sjansene, og man måtte faktisk vente til overtiden før det skjedde noe nevneverdig foran målene.

For hjemmepublikummet var det godt å se at det var Stabæk som skapte sjansene. Iris Omarsdottir fikk en eventyrlig mulighet til å sørge for hjemmeseier da hun avsluttet fra kort hold, men toppscoreren måtte se at ballen trillet noen centimetere utenfor.

Og da samme Omarsdottir misbrukte nok en stor sjanse fire minutter på overtod, måtte Stabæk nøye seg med ett poeng foran de 1406 tilskuerne -som for øvrig er ny klubbrekord.

Tilbake på topp

Vålerenga - Brann 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Karina Sævik (42), 2-0 Elise Thorsnes (74)

Rundens andre storkamp var i hovedstaden, der serietoer Vålerenga tok imot serietreer Brann til toppkamp.

På Intility var det gjestene fra Bergen som var nære en pangstart. Bare tre minutter var spilt da Tomine Svendheim testet skuddfoten. Vingbacken var centimetere unna en kjempescoring, men ballen smalt i tverrliggeren og ut.

Brann fortsatte å være det beste laget, men ettersom omgangen ble eldre kom Vålerenga mer med.

Like etter at halvtimen var passert fikk hovedstadslaget også sin første store sjanse. Thea Bjelde slo inn mot Ylinn Tennebø, men sistnevnte var akkurat for sent ute til å sette inn 1-0 på blank kasse.

Minuttet senere var det Signe Gaupset som fikk muligheten i motsatt ende da hun kom alene med keeper, men Tove Enblom hindret baklengs med viktig benparade.

Det skulle straffe seg for Gaupset og Brann, for like før pause lobbet Olaug Tvedten ballen over Brann-forsvaret. Den fant veien til Karina Sævik som satte ballen forbi Aurora Mikalsen og i nettet. Dermed stod det 1-0 til Vålerenga.

Etter pause smalt det i metallet bak Mikalsen. Innbytter Emma Stølen Godø forserte fremover mot et ryggende Brann-forsvar, før hun banket ballen i stolpen fra 10 meter. Stor sjanse!

Like etter var Marthine Østenstad nære fra en corner, men ballen skled av pannebrasken til Brann-kapteinen.

Ikke lenge etter var det Thea Bjelde som fikk muligheten. Midtbanemotoren løpte fra alt og alle, men avsluttet svakt midt på alene med keeper.

Brann jaktet scoring, men gjorde det svært vanskelig for seg selv da Amalie Eikeland felte Ylinn Tennebø innenfor sekstenmeteren med kvarteret igjen å spille. Straffe til Vålerenga, som Elise Thorsnes sikkert ekspederte i nettet og sørget for 2-0.

Den ledelsen klarte aldri Brann å hente opp, som gjør at Vålerenga vinner toppkampen 2-0 og overtar samtidig tabelltoppen igjen.

Vålerenga er tilbake på toppen av tabellen. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Nære, men ikke nært nok

Arna-Bjørnar - Røa 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Julie Hoff Klæboe (49)

For Arna-Bjørnar har 2024 vært et mareritt og den tradisjonsrike klubben er i krise med bare to poeng på 11 kamper. Denne runden ventet hjemmekamp mot Røa som aldri er lette å slå.

Starten på oppgjøret var ganske jevnspilt og bar preg av mye spill mellom de to 16-meterne.

Et drøyt kvarter ut i kampen fikk gjestene en ok mulighet ved Sarah Suphellen, men Røa-kapteinen banket ballen like over mål.

Etter dette tok Røa over spillemessig, men bortelaget klarte ikke å omsette all ballbesittelsen i store målsjanser.

For det meste ble det mye nesten, men etter halvtimen kunne det stått 0-1 på Arna Idrettspark. Et innlegg fant hodet til Julie Hoff Klæboe som fikk bra kraft i headingen sin. Ballen hadde retning mot det venstre hjørnet, men der var Hanne Larsen nede og avverget mesterlig.

Det samme kampbildet fortsatte etter hvilen, men med flere Røa-sjanser. Først satte Solveig Engås ballen like over mål fra god posisjon, før nullen endelig sprakk for Arna-Bjørnar noen minutter senere. Nok et godt innlegg fant Julie Hoff Klæboe foran mål, som med et mesterlig hodestøt sendte Røa i ledelsen etter 49 minutter.

Ikke mange minuttene senere var gjestene nære 2-0, men Hanne Larsen reddet vertene nok en gang.

Det var lite som tydet på at Arna-Bjørnar skulle komme tilbake i kampen, men mot slutten hadde bergenserne flere spenstige forsøk.

Kvarteret før slutt prøvde Marie Hella Andresen seg fra distanse med et godt skudd. Forsøket var såpass godt at Louise Högrell måtte varte opp med en solid redning for å hindre utligning.

Hjemmelaget fortsatte å teste Røa også etter dette. To minutter før slutt var det Stine Hovland som prøvde seg, men nok en gang fikk Högrell slått unna.

Vertenes siste forsøk kom minuttet før full tid ved Linnéa Laupstad, som dessverre for Arna-Bjørnar ikke hadde marginene på sin side og ballen havnet oppå tverrliggeren.

I sum var det et nok et heltemodig forsøk fra Arna-Bjørnar som var nære poeng, men totalt sett en fortjent borteseier til Røa.