Rosenborg gikk på en særdeles uvanlig smell og klarte ikke å slå Stabæk på hjemmebane. Vålerenga utnyttet feilskjæret og tok innpå i gullkampen. I Bergen viste Brann at storesøster fortsatt er størst, mens det går mot en tung høst på Karmøy.

Vålerenga – Avaldsnes 1-0

Åsane – Lyn 1-1

Valset over byrivalen

Arna-Bjørnar – Brann 0-4 (0-1)
Mål: 0-1 Rakel Engesvik (9), 0-2 Marthine Østenstad (67), 0-3 Johanna Renmark (81), 0-4 Amalie Eikeland (88)

Etter en imponerende forestilling mot Glasgow City i midtuka, er det mye som tyder på at Brann skal spille gruppespill i Champions League utover høsten. Denne helgen var fokuset imidlertid rettet tilbake på Toppserien og byderby mot Arna-Bjørnar, som trenger poeng i bunnen av tabellen.

Ikke uventet var det mye Brann i starten av kampen på Arna, og før ti minutter var spilt var storesøster i ledelsen. Etter duellering i feltet, falt ballen ned hos Rakel Engesvik. Heltinnen fra midtuka fikk sin første avslutning reddet av Hanne Larsen, men var raskest frempå på egen retur og sørget for en tidlig Brann-ledelse.

Like etter var Rikke Nygard nære ved å doble, men Larsen fikk slått unna.

Resten av omgangen handlet også om Brann, men Arna-Bjørnar forsvarte seg godt, holdt unna og unngikk flere baklengsmål før pause.

Et par minutter etter sidebytte, burde Maria Brochmann sendt Brann to mål foran, men avslutningen ble for svak og havnet rett på Hanne Larsen.

Gjestene måtte vente til midten av andre omgang før de kunne slippe jubelen løs på nytt. En corner fra Marit Bratberg Lund fant hodet til Marthine Østenstad som stanget inn 2-0.

Fem minutter senere var det Arna-Bjørnar og Linnea Sælen som fikk en enorm mulighet til å redusere. Angrepsspilleren rundet Aurora Mikalsen, men Brann-keeperen fikk forstyrret nok og gjestene klarerte til corner.

Istedenfor redusering og ny spenning i kampen, ble oppgjøret fullstendig punktert etter 81 minutter. Amalie Eikeland fant Johanna Renmark som kontant banket inn dagens tredje Brann-scoring. Og like før slutt var det Eikeland som var sist på ballen og fastsatte sluttresultatet til 4-0.

Serielederen snublet

Rosenborg – Stabæk 1-1 (1-1)
Mål: 0-1 Mathilde Kruse (8), 1-1 Cesilie Andreassen (34)

Skal det endelig lykkes for Rosenborg? Etter flere sesonger med nesten, er trønderne i førersetet i kampen om seriegull foran Vålerenga. Lukten av gull begynner å sige inn til Trondheim, men det er ingen tid for å hvile på laurbærene for Rosenborg som må fortsette å plukke trepoengere. Det betød at Stabæk måtte beseires hjemme på Koteng Arena denne runden.

Men hjemmelaget fikk en grusom start på oppgjøret. For bare etter minutter havnet de bakpå takket være et nydelig skudd i nærmeste kryss fra Stabæks Mathilde Kruse, som sendte gjestene i ledelsen.

Baklengsmålet ble en vekker for Rosenborg, som i de påfølgende minuttene fikk to enorme sjanser til å utligne, først ved Emilie Nautnes og deretter ved Camilla Linberg, men ingen av dem fikk satt ballen i mål.

Sjansene fortsatte å komme for Rosenborg, men vertene måtte vente helt til det var spilt 34 minutter før utligningen var et faktum. Sunniva Skoglund måtte gi en retur på et innlegg, og fikk bare slått ballen ut til Cesilie Andreassen som pirket inn 1-1-målet.

Samme kampbildet fortsatte utover i kampen også, med Stabæk som forsvarte seg godt og Rosenborg som brente sjanser. Etter 52 minutter vartet Skoglund opp med en mesterlig redning for å hindre scoring imot, mens Elin Sørum klasket kula i tverrliggeren drøye ti minutter før full tid. Nærmere enn det kom ikke Rosenborg som ikke klarer å slå Stabæk og ta sin tiende strake seier. Samtidig avgir de verdifulle poeng i gullkampen.

Avgjorde i comebacket

Røa – LSK Kvinner 0-1 (0-1)
Mål: 0-1 Irene Dirdal (13)

I kampen om bronsemedaljen er det LSK Kvinner som ligger best an. Samtidig er de også henholdsvis bare fem og seks poeng bak Vålerenga og Rosenborg, så helt ute av gullkampen er ikke kanarifuglene. Om det skulle bli ordentlig gullkamp må lagene foran snuble enda mer, mens LSK Kvinner må vinne det meste. En bortekamp mot Røa er langt ifra en sikker trepoenger, så det var en tøff kamp som ventet for laget fra Romerike denne runden.

Gjestene var imidlertid bare centimetere unna en drømmestart på Røabanen da Miljana Ivanovic fikk sjansen. Dessverre for den serbiske landslagsspilleren smalt skuddet etter tre minutter i stolpen og ut.

Men LSK Kvinner måtte ikke vente mye lenger. Ti minutter senere havnet ballen hos Irene Dirdal utenfor feltet. Midtbanespilleren som ikke har spilt kamp på ett år, viste selvtillit og finesse ved å lempe ballen over Hildegunn Sævik og i nettet, og sørget for 1-0 til bortelaget.

Irene Dirdal hadde ikke spilt en kamp på ett år. Men mot Røa startet hun for LSK Kvinner og scoret kampens eneste mål etter 13 minutter. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Inn mot pause fikk Røa et par halvsjanser, blant annet ved Tuva Espås som prøvde seg fra distanse, men skuddet snek seg utenfor krysset.

I andre omgang ble det en god del jevnere og Røa fikk til spillet sitt i større grad. Likevel endte det ikke opp med de helt store målsjansene. De var det LSK Kvinner som sto for, men verken Emilie Woldvik, Thea Kyvåg eller noen andre LSK Kvinner-spillere klarte å overliste Hildegunn Sævik flere ganger. Dermed blir scoringen til Dirdal kampens eneste og LSK Kvinner vinner 1-0.

Tok innpå i gullkampen

Vålerenga – Avaldsnes 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Stine Brekken (43)

I hovedstaden var det topp mot bunn, da et gulljagende Vålerenga fikk besøk av jumboplasserte Avaldsnes på Intility Arena.

Vålerenga var naturligvis kjempestore favoritter, men slet med å skape de helt store sjansene mot et lavtliggende og kompakt Avaldsnes. Gjestene gjorde det svært vanskelig for de blåkledde vertene, som virket litt tafatte etter midtuketuren til Madrid.

Men like før pause sprakk nullen for Avaldsnes. Olaug Tvedten slo lavt inn til Stine Brekken på 16 meter. Sistnevnte gjorde ingen feil og bredsidet inn 1-0 forbi Siri Ervik.

Heller ikke etter pause viste Vålerenga voldsomt med offensiv sprut. Avaldsnes fortsatte å forsvare seg meget godt og hadde god kontroll defensivt. Offensivt skortet det derimot for gjestene, som egentlig ikke skapte noe som helst.

Sandra Østenstad var nærmest for gjestene, men Guro Pettersen reddet til corner, mens i andre enden var Karina Sævik nære like før slutt, men hennes skudd fra distanse smalt i tverrliggeren.

Flere mål ble det dermed ikke på Intility, og Vålerenga tar med seg tre nye poeng og kryper helt opp i ryggen på serieleder Rosenborg.

Sen scoring reddet poeng

Åsane – Lyn 1-1 (1-0)
Mål: 1-0 Katarina Dybvik Sunde (15), 1-1 Trine Skjelstad Jensen (89)

Rundens siste kamp fant sted på Åsane Arena i Bergen. Stadion til Åsane kan bli Champions League-arena utover høsten, men denne helgen var det nye anlegget scenen for oppgjøret mellom Åsane og Lyn – tabellnaboene som begge ser ut til å være på trygg grunn i forhold til nedrykksstriden.

Vertene holdt på å få en ordentlig pangstart på eget kunstgress. Minuttet var så vidt passert da Katarina Dybvik Sunde smalt lærkula i stolpen. Selv om det ble avvinket for offside i etterkant, var det et skikkelig skremmeskudd fra Åsane.

Og det skulle vise seg å bare være det første man skulle se av Sunde i denne kampen. Da kvarteret var spilt slo Karen Kraft Vistnes inn i feltet. Ballen havnet ganske langt ute, men fant nettopp Sunde, som med et pent hodestøt stanget ballen i nettet bak en Kirvill Odden på halvdistanse. Dermed 1-0 til Åsane.

Første omgang var relativt jevnspilt uten de store sjansene. Utenom målet var det lite som skjedde, der det nrærmeste var en heading som havnet på nettaket bak Savanna Duffy.

Etter pause skjedde det imidlertid mer foran målene, og da spesielt foran målet til Duffy og Åsane. Tidlig ut i andre omgang ladet Jenny Røsholm Olsen kanonen og sendte i vei et knallhardt skudd, som sang på innsiden av stolpen til Åsanes sisteskanse og ut. Svært nære utligning.

Like etterpå var det Julie Jorde som fikk en kjempesjanse, men midtbanespilleren skled i avslutningsøyeblikket og dermed trillet ballen inn til Duffy.

De neste 35 minuttene var ganske rolige og det virket som at Åsane kontrollerte kampen greit. Bergenserne var på vei på en finfin trepoenger, men minuttet før slutt sprakk det bakover. En lang ball fremover havnet hos Trine Skjelstad Jensen, som dempet ballen på brystet, vendte opp og hamret inn utligningen med en drømmescoring.

På overtid holdt det på å gå ordentlig galt for Åsane da Joshualyn Reeves prøvde seg på en akrobatisk avslutning, men ballen snek seg like utenfor stolpen. Dermed endte det 1-1 på Åsane Arena og lagene tar med seg ett poeng hver.