AaFK Fortuna tar sommerferie alene på tabelltopp etter 7-1 over Øvrevoll Hosle. Foto: Kristian Moe

Ny Viking-skalp - hjalp AaFK Fortuna i opprykksjakten

Helgens resultater sørget for nye tvister i begge ender av tabellen.

KIL/Hemne - Hønefoss 1-3 (0-1)
Mål: 0-1 Kristin Gumaer (12), 0-2 Kristin Gumaer (46), 0-3 Maja Tryterud (77), 1-3 Sara Hoftun Bjerksæter (90+1)

Topplaget Hønefoss sto overfor et potensielt bananskall i opprykksjakten denne runden når de tok turen til Kyrksæterøra for et tøft bortemøte med KIL/Hemne.

Men det var gjestene som tok kommandoen fra start og la press på hjemmelaget. De helt store sjansene uteble derimot, selv om Hønefoss hadde flere lovende angrep tidlig.

Det skulle heller ikke ta altfor lang tid før serietreeren var i føringen. Da 12 minutter var spilt vartet bortelaget opp med flotte kombinasjoner ute til venstre. Silje Nyhagen slo lavt inn foran mål, der Kristin Gumaer hadde få problemer med å løpe inn 1-0.

Like etter var det nære 2-0, men Ingeborg Osland kom seirende ut av duellen med Silje Nyhagen og reddet.

Hønefoss-dominansen fortsatte utover i omgangen, men inn mot pause satte KIL/Hemne inn en liten sluttspurt i håp om utligning.

Det var de også nære ved å få da Hanne Sommervold Pedersen prøvde seg fra drøye 20 meter. Midtbanespilleren fikk kjempetreff, men skuddet smalt i tverrliggeren og ut.

På stillingen 0-1 til pause var det fortsatt spenning og fullt mulig å få med seg poeng for KIL/Hemne.

Andre omgang startet derimot på verst tenkelig vis for trønderne. Hønefoss gikk rett i angrep og slo inn foran mål. Keeper Osland var først på ballen, men klarte ikke å holde den i fast grep. Ballen spratt ut til Kristin Gumaer som nådeløst satte inn 2-0.

Da ble det tøft for KIL/Hemne, men vertene ga ikke opp og fikk etter hvert satt trykk mot gjestene. Med 20 minutter igjen fikk de også en enorm sjanse ved Helene Gross-Benberg etter et frispark. Innbytteren headet mot mål, men måtte se at forsøket ble beinet vekk på streken av en Hønefoss-forsvarer.

Minuttet senere var Gross-Benberg frempå med hodet igjen, denne gangen etter corner. Igjen var headingen god, men igjen ble den stoppet like foran målstreken.

Når KIL/Hemne ikke utnyttet sjansene sine til å redusere, benyttet Hønefoss muligheten til å avgjøre kampen for godt med 13 minutter igjen. En klønete involvering av Eivor Grindeland som bakerste forsvarer, gjorde at Maja Tryterud kunne snappe ballen og komme alene gjennom. Innbytteren gjorde ingen feil og satte kontrollert inn 3-0.

Reduseringen til Sara Hoftun Bjerksæter på overtid ble dermed betydningsløs. Hønefoss vinner 3-1 og tar sommerferie med opprykk i sikte til høsten.

Tok viktige poeng i bunnstriden

Fyllingsdalen - FKH/Avaldsnes 2-1 (1-0)
Mål: 1-0 Lina Forthun (28), 2-0 Malin Johannesen (49), 2-1 Solfrid Bråthen (60)

Det stod viktige poeng på spill i Bergen, der tabellnaboene Fyllingsdalen og FKH/Avaldsnes møttes til et spennende oppgjør.

Åpningen på Varden var preget av mye frem og tilbake og to angrepsvillige lag.

Allerede etter fire minutter kunne vertene notere seg for kampens største sjanse ved Malin Johannesen, men avslutningen ble klarert unna på streken.

Utover i omgangen fikk gjestene litt grep om kampen og hadde en god periode, der de skapte bra trykk mot Fyllingsdalen-målet med mange dødballer og innlegg. Ingen av disse endte opp med store målsjanser.

Deretter fulgte en fin periode for hjemmelaget, som også kulminerte i scoring. Like før halvtimen var spilt vartet Fyllingsdalen opp med flott fotball som gjorde at Lina Forthun kom gjennom. Hun banket ballen kontant i lengste hjørne og sørget for 1-0 til vertene.

I sluttminuttene før pause var det FKH/Avaldsnes som skapte sjansene. Gjestene hadde blant annet en enorm trippelsjanse. Først kom Solfrid Bråthen alene gjennom, men avsluttet rett på Sandra Rød Ask. Returen havnet hos Martine Røkke som også fikk sitt forsøk reddet. På den tredje sjansen fikk Bråthen igjen avsluttet, men denne gangen stod en forsvarer i veien.

Dermed forble stillingen 1-0 halvveis.

Etter pause tok det ikke lang tid før det kom enda en scoring, og igjen var det vertene som fant veien til nettmaskene. Ine Wedda avanserte fremover og slapp ballen videre til Malin Johannesen, som kontant hamret ballen i nettaket bak Frida Aursland.

Tross 0-2 på resultattavlen ga ikke FKH/Avaldsnes opp håpet om poeng og skapte sjanser til å redusere. Reduseringen kom også ti minutter etter 2-0-målet til Fyllingsdalen. Kristina Svandal avsluttet rett på Sandra Rød Ask, men returen havnet hos Solfrid Bråthen som fikk en enkel oppgave med å sette inn 1-2 på åpent mål.

Da ble det ny spenning i kampen og FKH/Avaldsnes satte press mot Fyllingsdalen i jakten på utligning. Gjestene hadde også sjanser, deriblant ved Martine Røkke og Trine Øritzland, men ingen av dem fant veien til nettmaskene.

Sjanser ble det også andre veien. Den største var det innbytter Olevine Eriksen Clausen som fikk, da hun kriget til seg ballen i feltet. Avslutningen havnet imidlertid på feil side av stolpen.

I sluttminuttene hadde FKH/Avaldsnes flere sjanser til å utligne, men Fyllingsdalen holdt ut og kunne til slutt juble for tre svært viktige poeng.

Snublet i opprykkskampen

Viking - Bodø/Glimt 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Nora Heggheim (6)

I Stavanger var opprykksjagende Bodø/Glimt ute etter å revansjere tapet for Viking tidligere denne sesongen.

Men i hjemmemøtet med topplaget var det Viking som fikk en pangstart. Vertene skaffet seg en corner etter seks minutter som Kajsa Pettersen slo inn. Ballen ble headet ut igjen i feltet til Nora Heggheim på 12 meter. Viking-kapteinen var sikker som banken og bredsidet hjemmelaget i ledelsen.

Minuttet senere var Anna Johansen på farten for Bodø/Glimt. Kantspilleren var ikke langt unna å utligne umiddelbart, men avslutningen ble for svak og gikk rett på Emma Jönsson.

Deretter roet oppgjøret seg noe ned, før det etter hvert ble litt farlig foran Bodø/Glimt-målet. Iben Robertsen hadde et par gode skuddforsøk, der ett av dem måtte slås til corner av Aubrei Corder.

Ikke lenge etter ble Vilde Bakke-Andersen spilt gjennom og kom alene med keeper. Hun var imidlertid under hardt press i avslutningsøyeblikket og satte ballen rett på Corder som avverget med en benparade.

Også i begynnelsen av andre omgang var det Viking som skapte farlighetene. Blant annet fikk Kajsa Pettersen avsluttet fra god posisjon etter bare to minutter, men skuddet ble litt for svakt og gikk rett på Corder.

Litt senere hadde Vilde Bakke-Andersen en grei mulighet, mens for gjestene hadde både Lise Dissing og Claudia Cagnina skuddforsøk fra distanse, dog uten at noen av dem skapte store problemer for Emma Jönsson og Viking.

Mot slutten satte Bodø/Glimt inn en sluttspurt for å få med seg noe hjem fra Stavanger, men Viking holdt bra unna. Likevel ble det noen halvsjanser og småfarligheter, men de helt store sjansene uteble.

Og da de siste hjørnesparkene på overtid også ble klarert unna av hjemmelaget, kunne Viking nok en gang juble for 1-0-seier over Bodø/Glimt, som dermed snubler i opprykkskampen.

Viking-kaptein Nora Heggheim senket Bodø/Glimt. Foto: Alexander Larsen

Brøt tapsrekken

Odd - TIL 2020 2-1 (1-1)
Mål: 1-0 Hannah Aurbrekkholen (7), 1-1 Mali Trøan (14), 2-1 Aurora Wallestad (73)

Det var to lag ute av form som møttes til kamp om viktige poeng i Skien denne runden.

Et Odd-lag på jumboplass med fire strake tap fikk en kjempeåpning på den viktige hjemmekampen mot TIL 2020. Etter sju minutter rullet de opp et flott angrep langs sin venstreside, som endte med et presist innlegg. Inne i boksen raget Hannah Aurbrekkholden høyest og headet vakkert inn 1-0 til skienslaget.

Ledelsen varte imidlertid ikke altfor lenge for Odd. Bare sju minutter senere gjorde Mali Trøan alt selv. TIL 2020-kapteinen gled forbi to forsvarsspillere og helt gjennom alene med keeper. Hun satte sikkert inn utligningsmålet med en kontant avslutning i nærmeste hjørne, og lagene var like langt.

Odd tok tak i kampen etter utligningen og fikk en grei mulighet litt senere. Julie Kjosvold Pedersen prøvde seg på et frispark og tvang Maria Sandvik til å slå skuddet til corner.

I motsatt ende var Elea Johansen nære med en heading, men TIL 2020-spilleren kom ikke godt nok over ballen og headet over mål.

Inn mot pause var det Odd som skapte sjansene, og de burde gått til pause med en ledelse. Cecilie Mjelde avsluttet like over på et innlegg, før Rikke Stoltenberg banket ballen i nettveggen fra skrått hold.

Deretter fikk Aurora Wallestad en stor mulighet, før Mjelde brant nok en sjanse like etter. Mål ble det ikke og lagene gikk til pause på stillingen 1-1.

Fem minutter etter pause kom omsider scoringen for Odd. Maria Sandvik måtte gi retur på en avslutning etter et korridorfrispark. Den havnet hos Frida Vala som satte ballen i mål via stolpen til hemningsløs jubel. Dessverre for Odd hadde assistentdommeren vært oppe med flagget og målet ble avblåst for offside.

Etter den annullerte scoringen var det gjestene fra Tromsø som tok over og var farlige foran mål. Blant annet var Mali Trøan på vei gjennom, men en heroisk takling av Tiril Kvåle avverget situasjonen.

Presset fra gjestene vedvarte en periode, men da 73 minutter var spilt smalt det i andre enden av banen. Odd fikk corner og slo presist inn på hodet til Aurora Wallestad, som stanget inn 2-1.

Dermed måtte TIL 2020 fremover for å berge poeng, men tross et massivt press, kom de ikke nærmere enn en avslutning rett på keeper fra Ina Hoff Fuglås.

Odd holder unna og vinner 2-1 over TIL 2020 - en seier som sørger for at skienslaget tar steget vekk fra jumboplassen.

Slaktet av serielederen

AaFK Fortuna - Øvrevoll Hosle 7-1 (2-0)
Mål: 1-0 Guro Hammer Røn (18), 2-0 Laura Gashi (28), 3-0 Guro Hammer Røn (47), 3-1 Sanne Cornelia Torp-Hansen (56), 4-1 Guro Hammer Røn (62), 5-1 Guro Hammer Røn (76), 6-1 Agata Drozdzik (79), 7-1 Guro Hammer Røn (89)

Det var topp mot bunn i Ålesund, der serieleder AaFK Fortuna tok imot et Øvrevoll Hosle-lag med en stigende formkurve.

Kampen på Color Line stadion åpnet litt trått og det skjedde lite ute på kunstgresset det første kvarteret.

Men da 18 minutter var spilt våknet serielederen litt til live. Ingeborg Lye Skretting fant Guro Hammer Røn med en stikker. Sistnevnte tok med seg ballen forbi en forsvarer, men kom litt skrått. Likevel banket hun ballen i nettet bak Jenny Gjerde Sætre og sendte AaFK Fortuna i ledelsen.

Ti minutter senere kom Maria Herdel Pedersen seg fri på høyresiden. Toppscoreren slo inn til Laura Gashi som kontrollert stanget inn 2-0.

Dermed kunne vertene ta kontroll over kampen uten å slippe til gjestene til mye offensivt. Nærmest var Ida Hasselgård med et godt langskudd som gikk utenfor, men det var stort sett beholdningen sjansemessig for Øvrevoll Hosle før pause.

Å skulle hente opp to mål på en omgang mot et lag som nesten ikke slipper inn mål, er et vanskelig utgangspunkt for et lag som sliter i bunnen.

Enklere ble det ikke to minutter etter pause. Laura Gashi fant Guro Hammer Røn med en genial stikker inne i feltet. Sistnevnte gjorde ingen feil og banket kontant inn 3-0.

Drøye ti minutter senere skapte Sanne Cornelia Torp-Hansen ny spenning i kampen med et flott skudd etter passivt forsvarsspill.

Håpet om poeng for ØHIL varte derimot ikke lenge, for bare seks minutter senere fullførte Røn hattricket sitt ved å trille inn 4-1, etter godt forarbeid av Herdel Pedersen.

Men 19 år gamle Røn var ikke ferdig det med. Kvarteret før slutt var kampens store spiller frempå igjen. Karna Solskjær avanserte og slapp videre til hattrick-heltinnen, som satte inn sitt fjerde og AaFK Fortunas femte scoring for dagen med en sikker avslutning.

Få minutter senere ble Agata Drozdzik med på målfesten. Firemålsscorer Røn kom til linja og slo inn foran mål. ØHIL-keeper Jenny Gjerde Sætre fikk slått unna, men ikke lenger enn til Drozdzik som hamret inn 6-1.

Like før slutt ble ydmykelsen av Øvrevoll Hosle komplett. Innbytter og debutant i 1. divisjon, Sophia Oline Fjørtoft, dempet et innlegg videre til Guro Hammer Røn. Hun satte bredsiden til og plasserte inn sitt femte mål for dagen, og sørget for at AaFK Fortuna går inn i ferien med 7-1-seier og tabelltopp.