Åsane stakk kjepper i hjulene for gulljakten til Rosenborg. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Bunnlagene overrasket og stakk kjepper i hjulene for et par av storlagene. Det kan bli avgjørende for gullkampen.

Lyn - Brann 1-5

Uavgjort i fartsfylt kamp

Kolbotn - Stabæk 1-1 (0-0)
Mål: 0-1 Iris Omarsdottir (53), 1-1 Johanne Fridlund (65)

Et formsvakt Stabæk-lag med tre kamper uten seier, tok turen til Grorud for å møte nyopprykkede Kolbotn.

Det ble en fartsfylt åpning på oppgjøret med to lag fulle av energi. Likevel var det Kolbotn som fikk overtaket og hadde en god mulighet etter bare to minutter. Avslutningen til Johanne Fridlund ble imidlertid for svak.

Vertene fortsatte å styre mot et litt avventende bortelag, og skapte flere halvsjanser. Men Sunniva Skoglund var parat og med på notene de gangene hun ble satt på prøver.

For Stabæk kom kampens første sjanse etter en halvtime ved Monica Nedgård Isaksen som skjøt over mål.

Kampens største sjanse kom like før pause og den falt til gjestene. Mathilde Kruse fikk muligheten mot Selma Panengstuen, men sisteskansen ruste ut og fikk avverget. Kolbotn kontret umiddelbart, men Marie Moen Preus klarte ikke å sette ballen mellom stengene og lagene gikk målløse til pause.

Spillemessig fortsatte andre omgang i samme spor, men det var Stabæk som fikk sjansene. Det tok ikke mange minutter før Emilie Østerås brente en gigantmulighet mot gamleklubben.

Men like etter kom omsider scoringen.Melissa Bjånesøy tok ned en lang ball og banket gjestene i ledelsen, litt mot spillets gang.

Dermed måtte Kolbotn jage scoring, og fikk betalt etter 65 minutter. Johanne Fridlund dro seg løs fra Stabæk-forsvaret og bøyde vakkert inn utligningen fra hjørnet av sekstenmeteren.

De siste 25 minuttene prøvde begge lag å få et seiersmål, og hadde sine muligheter, dog uten å klare å omsette noen av dem. Et fartsfylt oppgjør på Grorud ender til slutt 1-1.

Serielederen fosser videre

Vålerenga - Røa 5-0 (3-0)
Mål: 1-0 Ylinn Tennebø (2), 2-0 Emma Stølen Godø (11), 3-0 Karina Sævik (20), 4-0 Tuva Espås (77), 5-0 Sædis Heidarsdottir (90)

Røa har vist seg å være en litt trøblete motstander for Vålerenga, og har klart å stjele med seg poeng fra topplaget i noen kamper tidligere. Tidligere møter mellom lagene har også vært ganske jevne, så det var ventet at det også skulle bli det denne gangen.

Men det var tydelig at Vålerenga ønsket unngå nok et tett oppgjør mot Røa. Bare to minutter ut i kampen vartet serielederen opp med et godt rytmisk angrep, som endte med at Stine Brekken spilte gjennom Ylinn Tennebø. Vingbacken gjorde ingen feil og ga Vålerenga en drømmestart på kampen.

Og drømmestarten fortsatte for de kongeblå. Drøye ti minutter senere rullet hovedstadslaget opp et nytt flott angrep. Karina Sævik fikk ballen i feltet og kunne skutt selv, men trillet videre til Emma Stølen Godø på blank kasse og 2-0 var et faktum.

Vålerenga ga seg ikke med det. Røa klarte ikke å riste av seg sjokket etter de to tidlige scoringene, og måtte se at ting ble enda vanskeligere da Karina Sævik økte til 3-0 etter 20 minutter.

Solveig Engås fikk en god mulighet til å redusere etter at halvtimen var passert, men Tove Enblem stod i veien.

Å skulle hente opp tre mål på serielederen i løpet av 45 minutter, er nærmest en umulig oppgave.

Vålerenga kunne kontrollere kampen slik de ville i starten av andre omgang og dermed unngå at Røa kom ut i hundre.

Gjestene prøvde, men var på mange måter resignerte.

Etter 77 minutter satt også spikeren i kista da tidligere Røa-spiller Tuva Espås rundet keeper og satte inn 4-0.

På overtid var ettermiddagen komplett for Vålerenga. Innbytter Sædis Heidarsdottir stanget inn kampens femte VIF-scoring, og sørget for at sluttresultatet ble hele 5-0.

Vålerenga fosser videre og har nå fått luke ned til Rosenborg i gullkampen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Snublet i gullkampen

Åsane - Rosenborg 1-1 (1-1)
Mål: 1-0 Marina Jensen (18), 1-1 Cesilie Andreassen (34)

Rosenborg jakter seriegull og var store favoritter mot bunnlaget Åsane, som fortsatt står uten seier i årets sesong.

Ikke overraskende var det Rosenborg som var mest på hugget innledningsvis og hadde overtaket, men uten å skape sjanser.

Etter åpningen kom Åsane mer og mer med, og vertene fikk også kampens første sjanse etter 17 minutter. Marina Jensen fikk headet på mål, men Rugile Rulyte slo til corner.

Minuttet senere var nevnte Jensen frempå igjen, og denne gangen endte ballen i mål. Angrepsspilleren var på plass på en retur og banket Åsane i føringen.

Gjestene holdt på å svare ganske umiddelbart, men en enorm dobbeltredning av Savanna Duffy hindret baklengs for Åsane.

Utligningen skulle imidlertid komme etter en periode med stort RBK-press. Rebecka Holum måtte se sitt forsøk bli mesterlig reddet av Duffy. Returen havnet derimot hos Cesilie Andreassen som med en lekker chip sørget for balanse i regnskapet.

Andre omgang var relativt jevnspilt og det var ganske langt mellom sjansene. Ina Birkelund fikk en stor mulighet etter klabb og babb i feltet, men kantspilleren banket ballen over mål.

Utenom dette slet Rosenborg i lange perioder mot et kompakt og hardtkjempende vertskap, men fikk etter hvert et par store sjanser.

Med 20 minutter igjen var det Ine Berre som nesten satte inn 2-1, men avslutningen havnet i klypene på Duffy.

Deretter var det Frøya Dorsin som nesten ga Rosenborg ledelsen, men marginene var ikke på stortalentet sin side og ballen trillet utenfor.

Dette var ikke dagen for Rosenborg som ikke klarte å omsette de sjansene de fikk, mens Åsane ikke utnyttet sine kontringsmuligheter. Trønderne får aldri vinnermålet de trengte og går på et overraskende feilskjær i gullkampen, mens Åsane kjemper seg til et sterkt poeng.

Ny bortenedtur

Arna-Bjørnar - LSK Kvinner 1-1 (1-0)
Mål: 1-0 Anna Nigardsøy (22), 1-1 Miljana Ivanovic (86)

I en annen kamp i Bergen var det også David mot Goliat, der tabelljumbo Arna-Bjørnar tok imot medaljejagende LSK Kvinner.

Ingen tvil om at gjestene var store favoritter på forhånd, men åpningsminuttene på Arna ble av det jevne og sjansefattige slaget.

Det tok mer enn et kvarter før det skjedde noe å skrive hjem om. Thea Kyvåg rykket seg fri og slo inn mot Miljana Ivanovic. Den serbiske landslagsspilleren fikk en fot på ballen, men Hanne Larsen reddet.

Istedenfor ledelse til bortelaget, var det Arna-Bjørnar som tok en sjokkledelse da Anna Nigardsøy gjorde alt selv. Stortalentet avanserte fremover i banen og banket til fra 25 meter. Skuddet var hardt og snek seg nede i hjørnet utenfor rekkevidden til Cecilie Fiskerstrand.

Amanda Johnsson Haahr fikk en mulighet til å utligne like før pause, men svensken ble stoppet av Hanne Larsen. Dermed tok Arna-Bjørnar med seg 1-0-ledelsen inn til pause.

LSK Kvinner hevet seg etter pause og hadde to svære sjanser i åpningsminuttene av andre omgang. Dessverre for gjestene klarte verken Miljana Ivanovic eller Thea Kyvåg å finne veien til nettmaskene.

Presset fra bortelaget fortsatte med nok en stor sjanse ved Thea Kyvåg etter timen spilt. Også her var Hanne Larsen i veien og hindret utligning med en fantastisk benparade.

Lenge så det ut til at Arna-Bjørnar skulle ta sin første ligaseier i 2024, men fem minutter før slutt dukket Miljana Ivanovic opp for LSK Kvinner og bøyde lekkert inn utligningen.

På overtid holdt det på å gå galt igjen for bergenserne da gjestene kom fire mot tre. Oona Siren slapp til Emma Reshane som avsluttet mot lengste hjørnet, men Larsen reddet og berget ett poeng for Arna-Bjørnar.

Hjemsøkte gamleklubben

Lyn - Brann 1-5 (0-2)
Mål: 0-1 Anna Aahjem (23), 0-2 Anna Aahjem (25), 1-2 Trine Skjelstad Jensen (50), 1-3 Justine Kielland (53), 1-4 Rakel Engesvik (66), 1-5 Johanna Renmark (90+2)

Det kunne bli spennende på Kringsjå denne runden, der et Lyn-lag i form tok imot Brann.

Oppgjøret startet hvert fall relativt rolig med tanke på sjanser. Begge lag ønsket å spille seg ut, men skapte ikke noe voldsomt nevneverdig foran mål.

Det var hvert fall inntil det var spilt 23 minutter. Da slo nemlig den tidligere Lyn-spissen Anna Aahjem til. Fjorårets toppscorer mottok ballen fra Justine Kielland, tok den med seg før hun banket gjestene fra Bergen i ledelsen.

Men Aahjem var ikke ferdig med å hjemsøkte gamle lagvenninner. Bare to minutter senere utnyttet hun en feil på midten og plasserte ballen forbi en ryggende Kirvill Odden.

Anna Aahjem var i storslag i møtet med gamleklubben Lyn. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Da kunne Brann senke skuldrene og kontrollere inn til pause, og gjorde også det i stor grad. Men i omgangens sluttfase satte Lyn inn en sluttspurt og kunne redusert ved Trine Skjelstad Jensen. Midtstopperen banket til, men Aurora Mikalsen vippet ballen over tverrliggeren.

Reduseringen skulle imidlertid komme like etter pause. Dødballkjempen Skjelstad Jensen fikk gå opp på en dødball og skapte ny spenning med en kontant heading.

Brann lot seg derimot ikke affisere voldsomt av reduseringen, for bare tre minutter senere var det igjen to mål mellom lagene. Kirvill Odden klarte ikke å få kontroll på et innlegg fra Justine Kielland og dermed stod det 3-1 til gjestene på Kringsjå.

Derfra og ut handlet det meste om Brann. Etter 66 minutter satte Rakel Engesvik inn 4-1 og punkterte på mange måter kampen.

I motsatt ende fikk Skjelstad Jensen sjansen til å sette sitt andre for dagen, men denne gangen havnet avslutningen fra stopperen utenfor.

I realiteten var seieren aldri veldig truet for Brann, som også satte kronen på verket på overtid. Innbytter Johanna Renmark skar innover fra venstre og bredsidet inn kampens femte Brann-scoring, og sørget for at bergenserne vinner hele 5-1 i Oslo vest.