Hønefoss stormer mot Toppserien. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

I opprykkskampen stormer Hønefoss mot direkte opprykk, mens de to andre kjemper en durabelig kamp om kvalikplassen. I bunnstriden er det fortsatt jevnt, selv om to lag fikk et etterlengtet pusterom.

FKH/Avaldsnes - Øvrevoll Hosle 3-0

Odd - Fyllingsdalen 3-1

Snudde til seier - fosser mot opprykk

Viking - Hønefoss 1-2 (1-0)
Mål: 1-0 Vilde Bakke-Andersen (33), 1-1 Kristin Gumaer (70), 1-2 Silje Nyhagen (73)

Hønefoss kunne ta et langt steg mot Toppserien med seier over Viking på bortebane.

Det ble en sjansefattig åpning på oppgjøret i Stavanger. Det nærmeste man kom innledningsvis var et sleivtreff fra Synne Nilssen Hamborg etter 15 minutter.

Lite tydet på at det skulle bli scoringer før pause på SR-Bank Arena, men etter 33 minutter fikk Viking corner. Hjørnesparket ble presist slått inn til Vilde Bakke-Andersen som hadde revet seg fri fra markeringen. Viking-spilleren møtte serven perfekt og sendte hjemmelaget i ledelsen med en vakker heading.

Et par minutter senere fikk Hønefoss og Kristin Gumaer en sjanse til å svare, men skuddet fra toppscoreren gikk rett i klypene til Emma Jönsson.

Like før pause kom gjestene til nok en sjanse, denne av det gigantiske slagget. Et innlegg fra høyre fant hodet til Silje Nyhagen på bakerste stolpe. Hønefoss-kapteinen stupte frem, men klarte ikke å styre hodestøtet under tverrliggeren. Dermed ledet Viking 1-0 halvveis.

I andre omgang måtte Hønefoss jakte scoring, og serielederen satte umiddelbart press på Viking etter hvilen.

Omgangens første sjanse kom ved Inger Vadder, som skjøt via en Viking-spiller og like utenfor. Et par minutter senere fikk Vadder en ny sjanse. Et innlegg på bakerste fant kantspilleren helt fri, men headingen fra kort hold ble for svak og gikk rett på keeper.

Trykket fra gjestene vedvarte, men Viking holdt bra unna en god stund. Men etter 70 minutter måtte de mørkeblå kapitulere. Et godt innlegg bak Vikings forsvar holdt på å finne Silje Nyhagen. Viking-keeper Emma Jönsson kom først på ballen og fikk slått unna, men ikke lenger enn til Kristin Gumaer. På åpent mål gjorde ligaens toppscorer ingen feil og banket inn utligningen.

Og bare to minutter senere var kampen snudd. Et flott angrep fra bortelaget endte med at Synne Nilssen Hamborg flikket gjennom Silje Nyhagen. Kapteinen kom under press, men klarte likevel å tuppe ballen forbi Jönsson og i mål.

Dermed var det Viking som måtte jage scoring, men det var Hønefoss som var nærmest. Med ti minutter igjen fikk Synne Nilssen Hamborg en alle tiders mulighet til å punktere kampen, men midtbanespilleren klarte ikke å stokke beina skikkelig og Jönsson fikk kontroll.

I sluttminuttene var Viking nærmere, og på overtid var vertene bare centimetere unna å få med seg ett poeng. Ina Kristoffersen kastet seg frem på et innlegg, men satte ballen i stolpen fra knappe fire meter.

Nærmere kom ikke Viking mot serielederen. Hønefoss vinner 2-1 etter en sterk snuoperasjon og stormer mot Toppserie-spill i 2025.

Sendt ned igjen i sumpen

KIL/Hemne - TIL 2020 2-0 (0-0)
Mål: 1-0 Amalie Hoftun Bjerksæter (63), 2-0 Amalie Hoftun Bjerksæter (74)
Rødt kort: Hanne Sommervold Pedersen, KIL/Hemne (86)

TIL 2020 tok en viktig hjemmeseier mot Odd sist og klatret vekk fra direkte nedrykk. Denne runden ventet en tøff kamp mot KIL/Hemne på Kyrksæterøra.

Oppgjøret i Trøndelag startet med en enorm sjanse til hjemmelaget etter bare noen få sekunder. TIL 2020 spilte på seg trøbbel like utenfor egen sekstenmeteren. Det resulterte i et ballbrudd og deretter et innlegg mot Maren Snekvik. Hun fikk tak i ballen, men satte den like utenfor.

Deretter roet kampen seg ned, men da 20 minutter var spilt satte Mali Trøan ballen i mål for TIL 2020. Gjestenes storscorer ble imidlertid avvinket for offside.

Så, fem minutter senere ble det farlig på dødball i motsatt ende. Serven fra Snekvik var meget god og Eivor Grindeland stupte frem for å få kontakt med ballen. Forsvarsspilleren var derimot akkurat for sent ute og bortelaget fikk klarert.

Utenom dette skjedde det ikke altfor mye og lagene gikk til pause på 0-0.

Også etter pause var det KIL/Hemne som stod for det meste av sjansene. Etter 53 minutter fikk Ane Eggen en stor mulighet på en heading, men hodestøtet gikk utenfor.

Etter 63 minutter skulle imidlertid uttellingen komme for hjemmelaget. Hanne Sommervold Pedersen spilte flott gjennom til Amalie Hoftun Bjerksæter. Kantspilleren kom veldig skrått med en motspiller i ryggen, men vendte elegant vekk TIL 2020-forsvareren og banket inn 1-0.

Og drøye ti minutter senere var Bjerksæter på farten igjen. Et langt oppspill fra keeper Karen Oline Sneve gikk hele veien gjennom TIL 2020-forsvaret til Bjerksæter på gjennomløp. Alene med Marie Aspenes var KIL/Hemne-angriperen sikker og satte kontrollert inn 2-0.

Resten av oppgjøret prøvde TIL 2020 å komme seg tilbake i kampen med en redusering, men gjestene slet med å skape de helt store målsjansene. Selv etter at Hanne Sommervold Pedersen ble utvist for sitt andre gule kort med fire minutter igjen, maktet ikke bortelaget å bryte ned KIL/Hemne.

Kampen ender 2-0 til KIL/Hemne som tar et nytt steg nærmere fornyet kontrakt, mens TIL 2020 sendes ned igjen i den verste nedrykkssumpen.

Overtok kvalikplassen

Bodø/Glimt - AaFK Fortuna 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Anna Johansen (45)

Verken Bodø/Glimt eller AaFK Fortuna hadde råd til å tape om det lille håpet om direkte opprykk fortsatt skulle være til stede.

Den viktige toppkampen åpnet relativt jevnspilt. Bodø/Glimt tilrev seg et lite initiativ tidlig, men foruten et skudd i nettveggen fra Cecilie Falch og noen ufarlige langskudd, skapte ikke vertene særlig mye.

Utover i omgangen kom AaFK Fortuna mer med, og fikk to svære sjanser på kort tid. Den første kom etter 20 minutter da en dårlig touch fra en Bodø/Glimt-forsvarer gjorde at Guro Hammer Røn kunne snappe ballen og komme alene med keeper. Dessverre for gjestene gikk avslutningen utenfor den lengste stolpen til Aubrei Corder.

Bare tre minutter senere gjorde vertene nok en feil i bakre rekker, som igjen sendte Hammer Røn gjennom. Denne gangen traff avslutningen mål, men Corder sto støtt og reddet.

Dermed så det ut til å ebbe ut med 0-0 til pause, men idet stadionuret passerte 45 minutter smalt det fra hjemmelaget. En presis dødball fant hodet til Anna Johansen som var overlegen i sin duell og stanget inn 1-0 bak en sjanseløs Michaela Moran.

Andre omgang ble ganske like den første. Bodø/Glimt startet best, før AaFK Fortuna kom mer inn i det. Gjestene fikk også etter hvert overtaket med en god periode. I løpet av den presset AaFK Fortuna på for scoring og var marginer unna et drømmemål ved Ingrid Jåstad. Midtbanespilleren banket til fra 23-24 meter og fikk kjempetreff. Ballen suste over Aubrei Corder i Glimt-målet, før den smalt i tverrliggeren, ned på strek og ut igjen.

Bortelaget fortsatte å presse på for en sårt tiltrengt utligning og kom til flere positive angrepssituasjoner, men ble for ofte for unøyaktige.

Mot slutten kastet AaFK Fortuna alt av folk i angrep. Det sørget for store kontringsrom for Bodø/Glimt, som nesten punkterte kampen ved målscorer Anna Johansen. Denne gangen stod derimot tverrliggeren i veien for kantspilleren og gjestene slapp med skrekken.

Så, på overtid ble det dramatisk på Aspmyra. Innbytter Amalie Røys kom seg inn i feltet og ble lagt i bakken. AaFK Fortuna ropte febrilsk på straffe, men dommeren vinket spillet videre - en avgjørelse som kan stilles spørsmålstegn med.

Bodø/Glimt klarte å holde unna de siste minuttene også og vinner 1-0. Dermed klatrer nordlendingene forbi AaFK Fortuna og overtar kvalikplassen.

På vei mot ny kontrakt

FKH/Avaldsnes - Øvrevoll Hosle 3-0 (0-0)
Mål: 1-0 Trine Øritzland (51), 2-0 Kristina Svandal (65), 3-0 Kristine Nybru (84)

Både FKH/Avaldsnes og Øvrevoll Hosle jaktet viktige poeng i det tette nedrykkssluttspillet.

Allerede etter et par minutter fikk FKH/Avaldsnes kampens første avslutning. Leyah Menon Hall-Robinson skar innover og prøvde seg distanse, men skuddet hadde ikke nok kraft til å overliste Hannah Markussen.

Ellers var det langt mellom målsjansene på Haugesund Sparebank Arena. Gjestene fra Bærum etablerte etter hvert et bra trykk mot hjemmelaget med mange dødballer, derav en del ble småfarlige.

Omgangens største sjanse kom ikke før 40 minutter var spilt, og ikke overraskende etter en dødball. Ida Hasselgård slo en corner inn i feltet. Der fikk Emma Iversen gå ganske uforstyrret opp, men ØHIL-spilleren klarte ikke å styre headingen under tverrliggeren.

Dødballkjøret fra Øvrevoll Hosle fortsatte i åpningsminuttene av andre omgang, uten at det resulterte i noe farlig.

Isteden var det FKH/Avaldsnes som fikk hull på byllen. Vertene holdt trykket oppe og fikk spilt ut til Trine Øritzland på høyre. Hun så at Markussen tok et steg ut i påvente av et innlegg, men isteden for å slå inn, valgte Øritzland å skyte. Det viste seg å være et lurt valg. Skuddet var knallhardt og suste i nettet bak Markussen og FKH/Avaldsnes var i ledelsen.

Like etter var vertene nære ved å øke til 2-0. Et frispark havnet på hodet til Kaja Olsen på kloss hold som headet mot mål. Headingen var også god, men en strålende reaksjonsredning fra Markussen hindret nok en baklengs.

Etter 65 minutter klarte ikke Markussen å hindre 0-2. En løs ball etter en dødball havnet i beina til Kristina Svandal, som kontant banket inn hjemmelagets andre scoring.

Da tok FKH/Avaldsnes fullstendig kontroll over kampen og Øvrevoll Hosle var i realiteten ikke veldig nære ved å komme tilbake.

Og da Kristine Nybru vartet opp med en perle av et frispark og sørget for 3-0 med seks minutter igjen, var det ingen tvil om hvor poengene skulle havne.

FKH/Avaldsnes vinner 3-0 mot Øvrevoll Hosle og tar et langt steg mot fornyet kontrakt i 1. divisjon.

Nok en hjemmeseier

Odd - Fyllingsdalen 3-1 (0-1)
Mål: 0-1 Nina Vestbøstad (2), 1-1 Mari Løyland Vassanyi (51), 2-1 Marthe Engelstad (66), 3-1 Rikke Stoltenberg (90+5)

Odd kunne ta sin femte strake hjemmeseier og ta steget vekk fra direkte nedrykk mot Fyllingsdalen.

Skienslaget fikk imidlertid en marerittstart på oppgjøret. Bare to minutter ut i kampen gjorde Odd-forsvaret en feil som sendte Julie Rasmussen gjennom. Fyllingsdalen-spissen så ut til å kaste vekk gratismuligheten da hun prøvde å spille på tvers og pasningen ble brutt, men Nina Vestbøstad fulgte opp og dunket bortelaget i ledelsen.

Etter den tidlige kalddusjen spilte Odd seg inn i kampen, men det spillemessige overtaket resulterte ikke i mange målsjanser.

Signe Strømnes fikk en god mulighet da hun ble spilt alene med keeper, men Sandra Rød Ask reddet med beina. I tillegg ble spissen avvinket for offside.

Like før pause fikk Strømnes nok en stor sjanse. Spissen fikk avsluttet etter et innlegg, men under press satte hun ballen rett på keeper.

Odd skulle derimot få utligningen sin etter pause. Det tok bare seks minutter av andre omgang før lagene var like langt igjen. En corner fra venstre ble stanget i nettet av Mari Løyland Vassanyi som sørget for balanse i regnskapet.

Etter utligningen var Odd det førende laget. Vertene styrte banespillet og tok ledelsen omtrent midtveis i andre omgang. Nok en gang fikk hjemmelaget uttelling på corner. Denne gangen var det Marthe Engelstad som satte pannebrasken til og headet inn ledermålet.

Vertene fortsatte å styre, og kunne økt til 3-1 ved Signe Strømnes, men innlegget var akkurat for høyt for spissen.

I sluttminuttene satte Fyllingsdalen inn en sluttspurt, men Odd forsvarte seg godt og holdt unna. I desperasjonen på å få en utligning sendte bortelaget nesten alle i angrep og etterlot seg mye rom.

Langt inne i overtiden ble de også straffet da Odd vant ballen og kunne kontre. Rikke Stoltenberg mottok ballen og løpte hele veien fra egen banehalvdel. Til slutt ble hun løpt opp av en forsvarer, men en elegant finte gjorde at hun igjen fikk fri bane mot mål. Fra 15 meter satte hun spikeren i kista med en kontant avslutning med venstrefoten, og sørget for at Odd tar en meget viktig seier og tar steget vekk fra direkte nedrykk.