Viking ble det første laget til å ta poeng fra Bodø/Glimt denne sesongen - og attpåtil tok de med seg alle tre hjem til Stavanger fra Bodø. Foto: Alexander Larsen

Rystet serielederen - ny tvist i opprykkskampen

Etter sju strake seiere tok seiersrekken til Bodø/Glimt slutt. Det gjør at opprykkskampen spisser seg til igjen.

TIL 2020 - Odd 1-2 (0-0)
Mål: 0-1 Kamilla Ahlbom (46), 1-1 Mali Trøan (68), 1-2 Natalie Velde (90)

Det var to lag som har hatt litt ulik formutvikling som åpnet den åttende serierunden i 1. divisjon. Tross tap i slaget om Nord-Norge sist, har TIL 2020 hevet seg etter en fryktelig start og er på en liten oppadgående kurve. Det samme kan ikke sies om Odd som er i motsatt ende av skalaen med to strake tap.

I Tromsø var det hjemmelaget som tok styringen spillemessig, men totalt sett var det en ganske sjansefattig første omgang.

Etter 20 min fikk gjestene en sjanse, men etter litt skumle tendenser i sekstenmeteren til TIL 2020, fikk vertene klarert unna.

Like før halvtimen var spilt satte hjemmelaget ballen i nettet og trodde at de hadde tatt ledelsen, men scoringen ble avblåst for offside.

Noen minutter før pause var TIL 2020 nære igjen, men Odd-keeper Emma Rønning slo til corner, og sørget for at det stod målløst til pause.

Det så Kamilla Ahlbom seg lei av etter pause. Andre omgang var knapt kommet i gang da Ahlbom fikk en lang ball i bakrom. Odd-spilleren kom ganske skrått, men hamret ballen kontant og utagbart over hodet på Marie Aspenes og i mål.

Da måtte TIL 2020 fremover for å få en utligning, men nordlendingene klarte ikke å skape all verden i perioden etter scoringen.

Midtveis i omgangen måtte Emma Rønning i aksjon og slo et godt godt til corner. På den påfølgende corneren bommet Odd-målvakten på utboksingen og åpnet for at Mali Trøan kunne krangle inn utligningen.

Etter dette var det TIL 2020 som var nærmest et vinnermål, men tok ikke vare på sjansene de fikk.

Isteden ble de brutalt straffet like før slutt da en lang klarering fant veien til Natalie Velde på løp. Innbytteren var sikker alene med keeper og trillet inn scoringen som sikret Odd tre imponerende poeng.

Henger seg på i toppstriden

Hønefoss - FKH/Avaldsnes 3-1 (2-0)
Mål: 1-0 Malene Dunsby (10), 2-0 Kristin Gumaer (45), 3-0 Inger Vadder (66), 3-1 Kristine Nybru (90)

Etter at begge lag hadde stjålet med seg ett poeng fra Ålesund i sine siste kamper, var det duket for et interessant oppgjør mellom tabelltreer Hønefoss og FKH/Avaldsnes.

På AKA Arena var det vertene som tok kommandoen og fikk en kjempesjanse etter bare fire minutter. Inger Vadder kom gjennom, men skuddet ble reddet av Frida Aursland.

Men noen minutter senere kunne ikke gjestenes sisteskanse gjøre mye. Malene Dunsby avsluttet via et FKH/Avaldsnes-bein, som gjorde at ballen fikk en merkelig skru. Dermed dalte den i en fin bue over hodet på Aursland og i det bortre hjørnet. 1-0 til Hønefoss.

Hjemmelagets klare overtak fortsatte etter ledermålet og de burde økt ledelsen ved flere anledninger, blant annet ved kaptein Silje Nyhagen. Dessverre for storscoreren var både stolpe og tverrligger i veien.

På overtid i første omgang kom omsider 2-0-målet. Kristin Gumaer løpte gjennom bortelagets forsvar og banket kontant inn dagens andre Hønefoss-scoring.

Da så det hele tungt ut for rogalendingene, og det ble ikke stort bedre av at Inger Vadder rullet inn 3-0 alene med keeper midtveis i andre omgang.

At Kristine Nybru reduserte like før slutt, ble betydningsløst og bare et trøstemål for FKH/Avaldsnes å ta med seg hjem. Hønefoss vinner 3-1 og har fortsatt kontakt med Bodø/Glimt og AaFK Fortuna i toppen av tabellen.

Hønefoss fortsetter å imponere denne sesongen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Snublet på hjemmebane - seiersrekken brutt

Bodø/Glimt - Viking 0-1 (0-1)
Mål: 0-1 Oda Stornes Stålesen (33)

Bodø/Glimt har tatt 1. divisjon med storm denne sesongen og virket ustoppelige så langt. Det har de også vært etter sju seiere av sju mulige og tabelltopp fire poeng foran nærmeste utfordrer. Dermed var serielederen store favoritter mot nyopprykkede Viking, som tapte 1-6 hjemme for KIL/Hemne forrige runde.

Men det ble langt fra dominans fra gultrøyene i første omgang. Den suverene serielederen slet med å bryte ned et bra Viking-lag, og ble satt på noen prøver defensivt også, selv om de helt store målsjansene uteble for begge lag.

Nærmest var kanskje Lise Dissing med et hardt langskudd, men ballen smalt i reklameskiltene til side for mål.

I en sjansefattig omgang var det Viking som utnyttet muligheten når den kom. Vertene rotet seg vekk i frispillingen og mistet ballen på 22-23 meter. Oda Stornes Stålesen stjal ballen, dro seg forbi en forsvarer på feil fot, og sendte gjestene i føringen med et godt plassert skudd utenfor rekkevidden til Aubrei Corder.

Bodø/Glimt måtte dermed heve seg kraftig i andre omgang om det ikke skulle bli sesongens første poengtap og en slutt på den imponerende seiersrekken.

Men Viking imponerte og hindret vertene i å skape målsjanser. Med andre ord slet serielederen mot det nyopprykkede laget.

Faktisk var det Viking som var nærmere 2-0 enn Bodø/Glimt var 1-1, mye på grunn av at keeper Corder var på et par bærturer som endte med nesten-ulykker.

Viking klarte ikke å utnytte dem, men takket være mesterlig forsvarsspill kunne de til slutt juble for en praktprestasjon og tre poeng mot Bodø/Glimt på bortebane. Samtidig bryter de seiersrekken til Bodø/Glimt som går på sesongens første poengtap.

Tok sterk borteseier

Fyllingsdalen - KIL/Hemne 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Sara Hoftun Bjerksæter (67)

Etter 6-1-seieren over Viking i Stavanger, var KIL/Hemne på jakt etter en ny trepoenger på Vestlandet i bortemøtet med Fyllingsdalen.

Første akt på Varden Amfi var en jevnspilt affære som var preget av mye nesten fra begge lag.

KIL/Hemne hadde en ok mulighet tidlig i oppgjøret, men angrepet endte med et svakt skudd som rullet utenfor.

Utenom dette sørget manglende presisjon og kvalitet på siste tredjedel for at det ble sjansefattig de første 45 minuttene i Bergen.

Allerede i løpet av andre omgangs første spilleminutt hadde lagene skapt flere målsjanser enn i løpet av hele første omgang. Og det var gjestene fra Trøndelag som fikk muligheten. Anna Melhus ble spilt alene gjennom, men klarte ikke å overliste Sandra Rød Ask.

Vertenes største sjanse kom på et hjørnespark noen minutter senere, men headingen havnet på nettaket.

Etter dette bølget kampen frem og tilbake, med et lite overtak til Fyllingsdalen, men også uten de helt store målsjansene.

Men midtveis i omgangen kom det en scoring og den falt til KIL/Hemne. Sara Hoftun Bjerksæter ble tredd gjennom, rundet keeper og bredsidet inn ledermålet for bortelaget.

På tross av flere forsøk fra vertene - ble det som hele kampen hadde vært for Fyllingsdalen - bare nesten.

KIL/Hemne klarte å forsvare seg mot det vertene kom med og rodde til slutt i land seieren.

Banket tabelljumboen - tok innpå serieledelsen

Øvrevoll Hosle - AaFK Fortuna 0-4 (0-2)
Mål: 0-1 Sofie Riis (20), 0-2 Maria Herdel Pedersen (41), 0-3 Maria Herdel Pedersen (48), 0-4 Karna Solskjær (79)

Etter to skuffende 1-1-resultater på rad, var det et AaFK Fortuna-lag som ville tilbake på vinnersporet når de tok turen til Bærum for å møte den seiersløse tabelljumboen Øvrevoll Hosle.

Gjestene viste også intensjonene sine i denne kampen fra start og tok fullstendig kontroll på Hoslebanen.

Det førte til flere store sjanser i innledningen, deriblant et skudd like utenfor av Guro Hammer Røm og en heading i tverrliggeren fra Linn Huseby.

Beholdningen offensivt fra vertene var svært tynn, med et slapt skudd fra distanse som det mest farlige.

Etter flere store sjanser, skulle bortelaget endelig få uttelling etter 20 minutter. En corner fra Ingeborg Lye Skretting ble nydelig og kontant stanget i nettet av Sofie Riis, og AaFK Fortuna var i føringen.

Tross et velfortjent ledermål og et behagelig kampbilde, jaktet AaFK Fortuna flere scoringer og hadde nok et stolpetreff av Linn Huseby før hvilen.

Scoring nummer to skulle også komme før lagene gikk til pause. Guro Hammer Røn ble spilt opp i mellomrom og stakk gjennom til Maria Herdel Pedersen. Alene med Hannah Markussen var dansken sikker og doblet ledelsen.

Maria Herdel Pedersen var nok en gang sentral for AaFK Fortuna. Med to nye scoringer og sju mål totalt, er dansken toppscorer i 1. divisjon. Foto: Kristian Moe

Like etter pause var den livsfarlige dansken frempå igjen. Denne gangen fikk hun en enkel jobb med å ekspedere et presist innlegg fra Laura Gashi i nettet og øke til 3-0.

Da var kampen på mange måter avgjort, men gjestene hadde virkelig blod på tann. Omtrent midtveis i andre omgang satte Karna Solskjær ballen i nettet for fjerde gang, men ble på uforklarlig vis avblåst for frispark.

Men Solskjær skulle få sin velfortjente scoring litt senere. AaFK Fortuna vartet opp med et flott angrep, der Linn Huseby tredde gjennom til tomålsscorer Herdel Pedersen. Denne gangen tok dansken på seg servitørrollen og slo inn til Karna Solskjær, som tok ned ballen og satte sikkert inn 4-0.

Dermed kunne AaFK Fortuna juble for en meget overbevisende og komfortabel 4-0-seier over Øvrevoll Hosle, og krype helt opp i ryggen på Bodø/Glimt før de to topplagene møtes i neste serierunde.