SLUTTSPILLET NÆRMER SEG – NÅ ELLER ALDRI FOR FLERE LAG

Etter et skuffende EM for landslagets del og en god og etterlenget ferie for flere, er Toppserien endelig tilbake igjen denne helgen.

Annonse:

 

norsk tipping

 

Slik ser runden ut:

RUNDE 15 | TOPPSERIEN
Arna-Bjørnar1 - 4Vålerenga
LSK Kvinner3 - 2Stabæk
Røa Fotball Elite1 - 3Åsane
SK Brann3 - 0Avaldsnes Toppfotball
Lyn2 - 0Rosenborg BK Kvinner




Etter at 1. divisjon kickstartet høstsesongen forrige helg, er det nå lagene fra øverste nivå sin tur. Det drar seg til før sluttspillet snart settes i gang.

Rivalene møtes

Vålerenga – LSK Kvinner, Intility Arena

På Intility møtes to lag som ikke akkurat har hatt noen tradisjon for å være bestevenner, men denne sesongen har det på banen vært klasseforskjell på lagene. Hele 14 poeng skiller lagene før runden, og LSK Kvinner har slitt voldsomt denne sesongen, noe som gjør at kanarifuglene har fem poeng opp til topp fire med bare fire kamper igjen.

At LSK Kvinner skal havne i det øverste sluttspillet begynner å se svært vanskelig og lite sannsynlig ut. Poengene opp dit er én ting, men kampene laget har igjen gjør at det ser svært vanskelig ut. Her møter de Vålerenga som blir svært tøft, før det blir to mer overkommelige motstandere i Avaldsnes og Røa. Men i siste serierunde er det Brann på bortebane. Potensielt må alle kampene vinnes for at topp fire skal være mulig. I alle fall tre.

For Vålerenga ser det derimot langt lysere ut. Det er tre poeng opp til Rosenborg på 2. plass, men Oslo-laget har også én kamp mindre spilt og bedre målforskjell. Blåtrøyene må nok regnes som favoritter til å sikre 2. plassen og dermed ta med seg fire poeng inn i sluttspillet.

Før denne kampen har det også skjedd litt av hvert hos begge lag. Vålerenga har kvittet seg med Rikke Nygard som har dratt til Brann og samtidig hentet Avaldsnes-profil Karina Sævik.

Rikke Nygard har forlatt Vålerenga og reist hjem til Bergen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

I LSK Kvinner har det vært en aldri så liten kjøpefest.

Klara Rybrink (Kristianstads DFF), Katrine Winnem Jørgensen (Brøndby), Amanda Johnsson Haahr (OH Leuven), Moa Edrud (permanent etter lån fra Arna-Bjørnar) og Hanna Bråten Gravem (Rosenborg) er alle hentet inn, mens Malin Brenn (Como Women), Camilla Linberg (Como Women) og Thea Kyvåg (West Ham) har forlatt klubben.

Dette er for øvrig rundens hovedkamp på NRK. 

David mot Goliat

Brann – Lyn, Stemmemyren kunstgress

Brann var allerede i aksjon onsdag kveld da Arna-Bjørnar ble smadret i byderbyet hele 6-0 på bortebane. Med nysigneringene Rikke Nygard og Tameka Yallop i troppen hadde bergenserne svært få problemer mot lillesøsteren fra Arna.

Elisabeth Terland har reist til England og Brighton, og kanskje kan det forsvinne flere av lagets ettertraktede spillere i løpet av overgangsvinduet.

Skulle Brann vinne denne runden og Vålerenga og Rosenborg avgi poeng, vil Brann være vinnere av grunnspillet. 

Men også for Lyn betyr denne kampen ekstremt mye. At de er store underdogs er det ingen tvil om, men laget fra Oslo har imponert stort denne sesongen og befinner seg nærmest utrolig nok på 5. plass, bare ett poeng bak Stabæk med én kamp mindre spilt.

Jakter topp fire

Stabæk – Kolbotn, Nadderud stadion

På Nadderud jakter Stabæk en plass i det øverste sluttspillet etter en meget solid vårsesong. Laget innehar som nevnt 4.-plassen for øyeblikket, men jages av både Lyn og LSK Kvinner. At laget de møter her, Kolbotn, som er nummer sju og seks poeng bak, skal ta igjen Stabæk, virker lite sannsynlig.

Kolbotn har variert altfor mye denne sesongen og derfor ser de ikke ut til å kunne bli en del av det gjeveste selskapet om noen uker.

Stabæk derimot har hevet seg mer og mer og plukket jevnt med poeng, samtidig som de har spilt jevnt mot egentlig alle lag.

Kolbotn har fått inn talentene Aurora Kibsgaard (Fyllingsdalen) og Martine Fenger (Amazon Grimstad) i løpet av sommeren, men har samtidig mistet viktige Sara Hørte til Rosenborg og andrekeeper Siri Ervik til Avaldsnes. Ervik har denne sesongen stort sett vært på benken grunnet en god Selma Panengstuen i mål, som også hadde et imponerende EM med J19 i sommer hvor det ble sølv.

Panengstuen møter for øvrig gamleklubben Stabæk her.

Storfavoritter mot seiersløse Røa

Rosenborg – Røa, Koteng Arena

Rosenborg er i ferd med å forsterke seg før en viktig høst hvor gruppespill i Champions League og sluttspillet i Toppserien blir svært viktig. Sara Hørte er hentet inn fra Kolbotn for Bayern München-spiller Emilie Bragstad, og det er nok ikke utenkelig at det kan komme flere signeringer i løpet av dette overgangsvinduet.

Trønderne har levert en god sesong i år også, men er likevel fem poeng bak Brann og for øyeblikket nummer to på tabellen. Spesielt god har Anna Jøsendal vært etter overgangen fra Avaldsnes. Kantspilleren ble belønnet med en plass i EM-troppen i sommer etter en meget god sesong på Koteng Arena.

Anna Jøsendal har vært blant Toppseriens beste spillere denne sesongen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Like hyggelig har det ikke vært for Røa. Det nyopprykkede laget har slitt tungt etter opprykket fra 1. divisjon.

Det er først når sluttspillet begynner at Røa virkelig må heve seg og begynne å plukke poeng. Hvis ikke blir det en tung tur ned igjen til nivå to. Det som kan bli interessant å se er hvordan laget klarer å omstille og mobilisere til sluttspillet etter en så tung sesong.

Bunnkampen

Arna-Bjørnar – Avaldsnes, Arna Idrettspark

Etter at Øyvind Nordtveit ikke fikk fortsette i jobben som hovedtrener hos Arna-Bjørnar tidligere i sesongen og laget svarte med å vinne 2-0 over LSK Kvinner i påfølgende kamp, har bergenserne etter hvert fått det svært tøft.

Tap i fem av sine siste åtte kamper er fasiten, og i midtuken var Arna-Bjørnar sjanseløse i 0-6-tapet for Brann. Det svært unge laget har variert kraftig i prestasjonene, og det blir spennende å se hvordan de unge spillerne takler presset når det virkelig står mye på spill i sluttspillet om kort tid.

Et annet lag som får en spennende høst nå, er helgens motstander Avaldsnes.

I likhet med Arna-Bjørnar har laget fra Karmøy variert mye denne sesongen i prestasjonene og gått på noen stygge smeller. Sju poeng er fasiten, men i realiteten har Avaldsnes bare vunnet én kamp. Tre av poengene kom på grunn av banetrøbbelet på Sofiemyr tidligere i sesongen.

Nå må Avaldsnes også klare seg uten sin beste spiller resten av sesongen, Karina Sævik, etter at hun ble solgt til Vålerenga. Hva det betyr for laget, blir svært spennende å se.

John Arne Riise må klare seg uten Karina Sævik resten av sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Slik ser tabellen ut før serierunden: 

TABELL | TOPPSERIEN
1Rosenborg BK Kvinner224152
2Vålerenga223749
3LSK Kvinner221744
4SK Brann221738
5Stabæk22-1027
6Røa Fotball Elite22-823
7Lyn22-922
8Åsane22-1521
9Arna-Bjørnar22-2915
10Avaldsnes Toppfotball22-4114

Annonse fra Toppserien: