SNUBLET DA DE ANDRE TOPPLAGENE INNFRIDDE

Den femte runden var runden der topplagene møtte utfordrerne. Der var LSK Kvinner det eneste av topplagene som snublet da Røa tok sesongens første poeng. Brann halte i land seieren på Nadderud, Vålerengas perfekte sesongstart fortsatte, mens en gammel kjenning tegnet seg på scoringslisten igjen.

Vålerenga – Kolbotn 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Janni Thomsen (28), 2-0 Runa Lillegård (90)

Vålerenga har fått en kjempestart på årets sesong under lagets nye trener, Nils Lexerød, og har sett virkelig solide ut defensivt samtidig som at angriperne leverer i den andre enden. I Toppseriens femte runde fikk de besøk av Kolbotn, som håpte å tette luken til de fire beste lagene.

Det var hjemmelaget som startet best på Intility med et par skudd fra distanse. Kolbotn på sin side kom også til et par småfarligheter i starten, med blant annet et blokkert skudd, samt en halvfarlig situasjon i Vålerenga-boksen som til slutt endte med frispark i favør Vålerenga.

Både Agnete Nielsen og Rikke Nygard hadde skumle avslutningsforsøk, før den regjerende cupmesteren fikk betalt for overtaket etter 28 minutter. Janni Thomsen fikk ballen ute til høyre fra nevnte Nielsen og skar inn i banen før hun på vakkert vis dunket ballen i motsatt kryss, utagbart for Siri Ervik.

Vålerengas perfekte start på sesongen fortsatte mot Kolbotn. Den regjerende cupmesteren vant 2-0.

Like før pause fikk Elise Thorsnes en gylden mulighet til å doble Vålerengas ledelse, men avslutningen ble stoppet av en sterk reaksjonsredning fra Ervik og lagene gikk til pause på stillingen 1-0 til hjemmelaget.

Etter hvilen fortsatte Vålerenga å fyre av skudd mot Kolbotn-målet, uten å skape trøbbel for keeper. For Kolbotn var det Ingrid Kvernvolden som fikk den største sjansen midtveis i andre omgang, men en god redning fra landslagskeeper Guro Pettersen hindret utligning.

Istedenfor var det Vålerenga og innbytter Runa Lillegård som fikk punktere kampen helt mot slutten. Den tidligere Lyn-spilleren mottok ballen i bakrom på venstresiden, og utnyttet et passivt Kolbotn-forsvar som ropte på offside. Det ble ikke dømt og Lillegård fikk ta noen touch innover i banen mot mål, og sikre nok en trepoenger for Vålerenga ved å iskaldt trille inn 2-0.

Dominant seier

Rosenborg – Arna-Bjørnar 4-1 (3-0)
Mål: 1-0 Emilie Nautnes (4), 2-0 Emilie Nautnes (26), 3-0 Anna Langås Jøsendal (28), 3-1 Mina Folland (85), 4-1 Celine Nergård (89)

I Trondheim fikk Rosenborg besøk av det andre bergenslaget, Arna-Bjørnar. Forrige runde endte med tap for storesøster Brann i Bergen for trønderne, mens Arna-Bjørnar kom fra et 0-3-tap for Vålerenga.

Åpningen på Koteng Arena var et fyrverkeri. Hjemmelaget gikk rett i angrep og fikk en stor sjanse allerede før minuttet var spilt ved Synne Skinnes Hansen. Skuddet ble derimot avverget av Ida Norstrøm med en god enhåndsredning. Men bare tre minutter senere kom ledermålet. Synne Brønstad tredde nydelig gjennom Emilie Nautnes, og spissen som ikke har scoret siden cupfinalen i 2019, var sikker som banken og tuppet inn 1-0 til vertene.

Og scoringen fra Nautnes viste seg å si selvtillit. I det 26. minutt ble nevnte Nautnes spilt gjennom på høyrekanten av Skinnes Hansen. Spydspissen trakk seg innover i banen for en bedre skuddvinkel og måkte ballen i lengste hjørne via hanskene til Norstrøm til sitt andre mål for dagen.

Emilie Nautnes kunne smile etter å ha scoret sine første mål siden november 2019 i Rosenborgs 4-1-seier over Arna-Bjørnar.

Bare et par minutter senere skulle ballen ligge i nettet nok en gang. Igjen var Synne Brønstad arkitekten med et presist gjennomspill, denne gangen til Anna Langås Jøsendal. Hun hamret ballen i nettaket bak Norstrøm til 3-0, noe som også ble pauseresultatet.

Kampbildet etter hvilen var ganske likt som i første omgang med et Rosenborg som styrte det meste som foregikk og et Arna-Bjørnar som innimellom var småfarlige på kontringer. Cecilie Andreassen fikk en kjempemulighet etter 66 minutter, men ble stoppet av en enorm redning fra Ida Norstrøm.

Innbytter Sara Kanutte Fornes fikk også en meget stor sjanse, men ballen ble plassert utenfor. Bare minuttet etter sjansen til Fornes, fikk Arna-Bjørnar en redusering. Madelen Holme fikk avslutte alene med Lene Christensen, men sisteskansen fikk stoppet avslutningen. På returen fikk derimot Mina Folland kranglet til seg ballen og satt inn 1-3-målet.

Arna-Bjørnars lille håp om poeng etter reduseringen ble knust av Rosenborg og Celine Nergård etter 89 minutter. Maria Olsvik la ballen ut 45 grader til Nergård som bredsidet inn 4-1 og dermed en veldig solid seier til Rosenborg.

Årets første poeng

LSK Kvinner – Røa 1-1 (0-0)
Mål: 1-0 Nina Jakobsson (55), 1-1 Vilde Fjelldal (81)

Et så langt poengløst Røa-lag tok turen til LSK-hallen for en tøff bortekamp mot fjorårets bronsevinner LSK-Kvinner.

Geir Nordbys lag fikk også en god start på kampen. Først var de nære når Anya de Courcy ble spilt gjennom, men Cecilie Fiskerstrand fikk gitt til corner. Deretter måtte Fiskerstrand i aksjon på den påfølgende corneren, men hadde god kontroll på skuddet.

I motsatt ende ble Andrea Willmann nesten spilt gjennom, men Hildegunn Sævik hang godt med. Etter sju minutter fikk Røa alle tiders sjanse til å gå opp i ledelsen. Klabb og babb i feltet endte med at Røa fikk tildelt straffe, men ballen ble banket over mål fra 11-meteren.

Resten av omgangen bølget frem og tilbake, men ingen av lagene klarte å sette ballen i mål.

Det gjorde derimot Nina Jakobsson ti minutter ut i andre omgang. Et presist innlegg fra Andrea Willmann ble kontant headet i mål av den svenske spissen på bakerste stolpe til ledelse for kanarifuglene. Noen minutter senere fikk Signe Holt Andersen sjansen til å øke ledelsen, men forsøket hennes snek seg utenfor stolpen.

LSK Kvinner hadde mye ball, men uten å skape voldsomme problemer for Røa-forsvaret. Sjansene kom heller i motsatt retning fra gjestene som jaget utligning. Først ropte de på straffe, men dommer vinket spillet videre. Deretter fikk Vilde Fjelldal en gigantisk sjanse alene mot Fiskerstrand, men landslagskeeperen hentet frem en glimrende redning for å stoppe Fjelldal.

Vilde Fjelldal utlignet for Røa mot LSK Kvinner og sørget for at Røa tok sitt første poeng for sesongen.

Men Fjelldal skulle få scoringen sin og det på vakkert vis. Hun fikk god tid sentralt i banen, dempet ballen på brystet før hun sendte av gårde en volley som dalte ned i nettet bak Fiskerstrand. Flere mål ble det ikke i LSK-hallen, og Røa tar dermed sitt første poeng for sesongen, mens LSK Kvinner snubler i toppen av tabellen.

Nysigneringen hindret poengtap

Stabæk – Brann 1-2 (0-1)
Mål: 0-1 Nora Eide Lie (36), 1-1 Maiken Bjørndalen (51), 1-2 Nora Eide Lie (80)

Ubeseirede Brann tok turen til Nadderud for et møte med et Stabæk-lag som har fått en litt trå poengmessig start på årets sesong.

Men Stabæk startet kampen friskest mot de regjerende seriemesteren og var farligst frempå. Etter hvert to derimot Brann mer og mer over, og fikk en stor sjanse ved forrige rundes store heltinne, Elisabeth Terland. Skuddet gikk derimot over mål. Like etterpå holdt det også på å gå galt for Sunniva Skoglund, som glapp et skudd fra Therese Sessy Åsland mellom beina, men sisteskansen rakk å slå ballen unna før den passerte målstreken.

Brann fortsatte å fyre av skudd mot Stabæk-målet, men fikk ikke uttelling før i det 36. minutt. Et frispark ble bokset ut av Skoglund, men ikke lenger enn til Nora Eide Lie. Midtbanespilleren dro seg forbi en forsvarer før hun enkelt kunne sende Brann i føringen før pause.

I starten av andre omgang fikk Elisabeth Terland nok en stor sjanse som Skoglund reddet. Like etter den sjansen, skulle derimot Stabæk få en scoring. Maiken Bjørndalen fyrte av et skudd fra langt hold som Aurora Mikalsen burde reddet enkelt, men idet keeperen skulle holde ballen kontrollert, forsvant ballen mellom hanskene og i nettet. Dermed sto det 1-1 på Nadderud.

Etter utligningen tok Brann kontroll over oppgjøret. Svava Ros Gudmundsdottir fikk en god sjanse noen minutter senere, før bergenserne ropte på straffe for hands uten å få medhold. Stabæk ble spilt ganske lave i andre omgang, men var millimetere unna å ta ledelsen ved Linn Huseby. Skuddet gikk dessverre for Stabæk via keeper og i tverrliggeren.

Istedenfor at Stabæk snudde kampen viste Brann vinnementalitet og fikk omsider overlistet Sunniva Skoglund for andre gang. En corner fra Marit Bratberg Lund gikk via hodet til Nora Eide Lie og i nettmaskene. Det var nok for Brann til å ta med seg nye tre poeng fra en tøff bortekamp i Bærum.

Innholdsrikt oppgjør

Avaldsnes – Lyn 2-2 (1-0)
Mål: 1-0 Susan Ama Duah (22), 1-1 Kamilla Melgård (56), 1-2 Emilie Closs (63), 2-2 Karina Sævik (84)

Avaldsnes håpte å bygge videre på oppturen sist mot et Lyn-lag, som til tider har imponert denne sesongen.

Det ble en ganske jevn åpning på Karmøy. Både Cathinka Tandberg og Karina Sævik hadde tidlige avslutninger for hvert sitt lag, uten at det ble veldig farlig. Kampens første store sjanse havnet hos Lyn, der Tandberg tvang frem en redning fra Petrovic med en god heading etter et svakt klareringsforsøk.

22 minutter ut i oppgjøret tok Avaldsnes ledelsen etter en corner. Stussen fra Karina Sævik traff en Lyn-spiller, men midtstopper Susan Ama Duah var først på andreballen og pirket inn ledermålet for Avaldsnes.

Fem minutter senere fikk Lyn en stor sjansen til å utligne, før Ida Mortensen Natvik fikk muligheten til å doble ledelsen. Avslutningen fra Natvik strøk derimot stolpen og gikk utenfor målet til Kirvill Odden. Lagene gikk dermed til pause på 1-0 til hjemmelaget etter en ganske jevnspilt første omgang.

Etter 56 minutter fikk Lyn utligning ved Kamilla Melgård som bredsidet ballen i nettet etter et innlegg fra venstre. Lyn tok kontroll over kampen og tok attpåtil ledelsen like etter at timen var spilt. Emilie Closs utnyttet en svak involvering fra keeper Jovana Petrovic og satte inn 2-1.

Lyn virket å ha fullstendig kontroll og var nærmere 3-1 enn Avaldsnes var utligning, og det så lenge ut til at de kunne ta med seg alle tre poengene tilbake til Kringsjå. Men etter 83 minutter ble Avaldsnes tildelt straffe etter at Kirvill Odden kom for sent inn i en duell på en dødball. Karina Sævik gikk frem og banket ballen i nettet fra krittmerket, til tross for at Odden gikk rett vei.

Flere scoringer ble det ikke på Karmøy og dermed endte det med poengdeling i en innholdsrik kamp mellom Avaldsnes og Lyn.