TOPPLAGENE LEVERTE – INTENS KAMP OM SLUTTSPILLPLASSENE

I en runde der alle topplagene leverte, var AaFK Fortuna involvert i den mest dramatiske. To scoringer på overtid mot Klepp sørget for 5-4-seier, og sunnmøringene er nå blant lagene som kjemper intenst om en topp 2-plassering.

Mål: 0-1 Ane Eggen (55)

Medkila hadde en blytung vårsesong og trenger desperat å sanke poeng før sluttspillet. Med bare sju poeng ligger de dårlig an med tanke på å overleve i divisjonen, og jakten på poeng ble ikke lettere denne runden mot et KIL/Hemne-lag som har hatt en veldig solid sesong hittil.

Det skulle også vise seg at dette var en kamp mellom to lag som befant seg på helt ulike steder på tabellen. KIL/Hemne tok initiativet og skapte flere brukbare muligheter. Den største kom ganske tidlig, men headingen fra kort hold gikk like over målet til Emma Lykke Sjåfjell.

Trøndernes press resulterte derimot ikke i tellende resultat før pause og med et Medkila-lag som hadde nok med å forsvare seg, gikk lagene målløst inn i garderobene.

Ti minutter etter hvilen skulle presset fra gjestene betale seg. Et flott opprullet angrep langs høyre resulterte i et presist innlegg 45 grader ut i feltet til Ane Eggen. Hun gjorde ingen feil og bredsidet KIL/Hemne i ledelsen.

Og bortelaget jaktet nok en scoring, men istedenfor 2-0, fikk Medkila tidenes mulighet til å utligne da Natalie Cooke ble felt og dommeren pekte på straffemerket like før slutt. Kim Dolstra steg frem til krittmerket, men straffen som ble satt lavt til Dolstras venstre, ble reddet av Ingvild Bergan Grøtting.

Dermed ble Ane Eggens scoring tidlig i andre omgang kampens eneste, og det begynner for alvor å se tungt ut for Medkila å berge plassen etter et nytt tap.

Drømmestart var nok

TIL 2020 – Hønefoss 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Sandra Simonsen (1)

I Nordens Paris er det store muligheter for at TIL 2020 skal kjempe om opprykk til Toppserien i høstens sluttspill. Tromsøværingene har imponert stort og har alt i egne hender før grunnspillets siste kamper. Derfor ville en hjemmeseier mot et Hønefoss-lag som har bevist at de kan være vanskelig å møte, være tiltrengt.

Og kampen kunne knapt startet bedre for hjemmelaget på Alfheim. Allerede i kampens første spilleminutt ble et innlegg fra høyre slått rett i beina til Sandra Simonsen, som enkelt kunne sette inn 1-0 på åpent mål.

Sandra Simonsens tidlige scoring var nok til å sikre TIL 2020 tre poeng mot Hønefoss. Her fra fjorårets oppgjør mot Medkila.

Etter scoringen bølget oppgjøret frem og tilbake med sjanser til begge lag. TIL 2020 skapte de fleste og de største sjansene, og kunne doblet ledelsen. Blant annet hadde de en dobbeltsjanse med tverrliggertreff og en blokkering på streken.

Hønefoss var heller ikke ufarlige og hadde en sjanse alene med Ingvild Villa. Keeperen vartet derimot opp med en god redning og forhindret scoring. Både TIL 2020 og Hønefoss presset på for nettkjenning, men ingen av lagene maktet å sette ballen forbi noen av keeperne. Sandra Simonsens tidlige scoring ble avgjørende og nok til å sikre TIL 2020 en viktig seier i jakten på en topp 2-plassering.

Vanvittig snuoperasjon

AaFK Fortuna – Klepp 5-4 (3-2)
Mål: 0-1 Kaja Karlsen (12), 0-2 Susanne Vistnes (21), 1-2 Nora Håheim (25), 2-2 Karna Solskjær (35), 3-2 Karna Solskjær (45), 3-3 Vilde Bakke-Andersen (56), 3-4 Ingeborg Lye Skretting (60), 4-4 Nora Håheim (90+1), 5-4 Guro Hammer Røn (90+4)

AaFK Fortuna har kommet godt i gang med høstsesongen og har allerede vært i aksjon to ganger mot topplaget Øvrevoll Hosle. Det endte mot 3-2-seier på bortebane og 1-2-tap på hjemmebane i midtuka. En hektisk første uke etter ferien for tangotrøyene skulle avrundes mot Klepp på Color Line Stadion. Traktortrøyene kommer ikke til å havne blant topp to, men kjemper blant annet mot AaFK Fortuna om 3.-plassen, som kan gi en ny sjanse om opprykk.

Hjemmelaget startet ved å ha et spillemessig overtak, men det var Klepp og Kaja Karlsen som satte inn kampens første scoring. Karlsen løp fra vertenes forsvar og satte ballen i nærmeste hjørne via et AaFK Fortuna-bein. Knappe ti minutter senere stanget Susanne Vistnes inn 2-0 til traktortrøyene, som sjokkerte sunnmøringene.

Tomålsledelsen varte derimot ikke lenge for Klepp. Bare fire minutter etter Vistnes’ scoring, ble Nora Håheim tredd gjennom av Karna Solskjær og tuppet inn reduseringen. Ti minutter senere var det Solskjærs tur til å være sist på ballen. Spissen mottok ballen inne i feltet, vendte på en femmøring og dunket ballen i lengste kryss med venstrefoten. Og på overtid av første omgang var Solskjær giftig i feltet nok en gang. Et innlegg fra høyre ble kontant stanget i det bortre hjørnet til 3-2 og AaFK Fortuna hadde snudd kampen.

De som trodde at lagene var ferdigscoret etter pause tok grusomt feil. Først utlignet Vilde Bakke-Andersen for Klepp fra kort hold, før Ingeborg Lye Skretting sendte gjestene fra Jæren i føringen med et utsøkt langskudd.

Vertene måtte dermed fremover og presset på i en desperat jakt på poeng. Klokken tikket mot full tid uten at de oransjekledde så ut til å være i nærheten av scoring. Men på overtid startet dramatikken. Nora Håheim bredsidet inn 4-4 etter at Klepp ikke fikk klarert skikkelig. Og da det så ut til å gå mot poengdeling, kom AaFK Fortuna seg fri på høyre og fikk slått et lavt innlegg foran mål. Innlegget havnet hos innbytter Guro Hammer Røn, som kontrollerte ballen før hun satte inn vinnermålet fra kloss hold. Et dramatisk oppgjør med hele ni scoringer, endte dermed med 5-4-seier til AaFK Fortuna etter en helt utrolig snuoperasjon på overtid.

Henger på i toppen

Amazon Grimstad – Åsane 1-2 (0-0)
Mål: 0-1 Milena Kokosz (66), 0-2 Katarina Dybvik Sunde (77), 1-2 Emma Sannæs Kristiansen (80)

På Levermyr skulle det utspilles en kamp som kunne bli helt avgjørende for de to lagenes skjebner. Amazon Grimstad kjemper for å unngå nedrykk, mens Åsane håper å havne blant de to beste lagene som skal spille sluttspill mot de seks dårligste lagene i Toppserien. Med andre ord var tre poeng viktig for begge lag.

Første omgang på Sørlandet kan ikke sies å være voldsomt begivenhetsrik med få sjanser. De få sjansene som ble skapt, stod hjemmelaget for, men uten å skape trøbbel for Åsane-keeper Andrea Kvammen.

Etter pause tok kampen seg opp noen hakk, og halvveis ut i omgangen kom det også en scoring. Synne Bjørnebøle kom seg fri i feltet og spilte ballen uselvisk på tvers av feltet til Milena Kokosz, som kunne spasere inn 1-0 til Åsane på blank kasse. Ikke lenge etterpå ble bergenserne tildelt straffe, og Katarina Dybvik Sunde gjorde ingen feil fra 11-meteren og doblet Åsanes ledelse.

Med under kvarteret igjen å spille, så det vanskelig ut for Amazon Grimstad å få med seg poeng, men øynet håp da Emma Sannæs Kristiansen stusset inn reduseringen etter 80 minutter. Det ble likevel for lite for sent og Åsane tar en ekstremt viktig seier i jakten på en topp 2-plassering.

På stø kurs mot opprykkssluttspill

Grand Bodø – Øvrevoll Hosle 0-2 (0-1)
Mål: Celine Elisabeth Larsen (45), 0-2 Synne Christiansen (90)

I rundens siste kamp var det topp mot bunn i Nordlandshallen da Grand Bodø tok imot Øvrevoll Hosle. Etter midtukens seier mot AaFK Fortuna i Ålesund, ser det meget lyst ut for ØHIL å havne blant de to beste. Grand Bodø kjemper i motsatt ende av tabellen, men hjemmestatistikken til bodøværingene er knallsterk og kunne by på trøbbel for serielederen.

Det skulle derimot vise seg at ligaens formlag ble for sterke for Grand Bodø. Etter 45 minutter uten mål for noen av lagene, kranglet Celine Elisabeth Larsen inn ledelsen for ØHIL på overtid av første omgang etter klabb og babb i feltet. En kalddusj for vertene, men lagene gikk altså til pause på stillingen 1-0 til ØHIL.

Det skal mye til for at Øvrevoll Hosle skal havne utenfor topp 2 etter seier over Grand Bodø. Her fra midtukekampen mot AaFK Fortuna, som serielederen vant 2-1. Foto: Kristian Moe

I andre omgang måtte Grand Bodø jage scoring i håp om å ta med seg viktige poeng i bunnstriden, men hjemmelaget maktet ikke å bryte gjennom gjestenes forsvar, ei heller å sette ballen forbi Una Langkås. I motsatt ende så det heller ikke ut til å bli flere nettkjenninger, men langt ute i overtiden havnet Synne Christiansen alene med keeper Julie Abrahamsen. Christiansen var iskald og punkterte kampen med en sikker avslutning nede i hjørnet. Øvrevoll Hosle er dermed på stø kurs mot plassering blant de to beste, og det skal mye til for at den plassen ryker.