UAVGJORT MELLOM GULLFAVORITTENE – 1.-DIVISJONSLAGENE SLO TILBAKE

Etter uavgjort i toppkampen mot Rosenborg, leder Brann fortsatt an i kampen om gullet, mens begge 1.-divisjonslagene slo tilbake etter stygge tap sist.

Brann – Rosenborg 1-1 (0-1)
Mål: 0-1 Selma Sol Magnusdottir (9), 1-1 Svava Ros Gudmundsdottir (51)

Sluttspillets andre runde ble sparket i gang på Stemmemyren med et oppgjør mellom de to størse gullkandidatene: Brann og Rosenborg, i en kamp som kan få stor betydning for hvor gullet havner.

I Bergen var det Rosenborg som startet friskest og fikk satt et visst trykk på Brann, som betalte seg tidlig i form av scoring. En smart cornervariant etter ni minutter endte oss Selma Sol Magnusdottir, som banket til på direkten. Skuddet gikk via et Brann-bein og i mål forbi en utspilt Aurora Mikalsen, og dermed sto det 1-0 til Rosenborg.

Etter scoringen fortsatte gjestene å trykke på uten at det resulterte i de helt store sjansene. Like før halvtimen fikk Maria Brochmann en stor mulighet til å utligne, men spissen kom ikke nok over ballen og avslutningen gikk et stykke over mål.

Få minutter før pause burde Rosenborg ha doblet ledelsen. Anna Jøsendal slo lavt inn til Synne Skinnes Hansen som kom stormende inn i feltet. Kantspilleren kom først på ballen og fikk avsluttet fra et par meter, men Aurora Mikalsen hindret 2-0 med en mesterlig redning. Den tidlige scoringen til Magnusdottir var dermed det som skilte lagene til pause.

Etter pause hevet Brann seg og fikk kampen mer inn i sitt spor. Det tok heller ikke mange minuttene før serielederen skulle få utligningen sin. Maria Brochmann headet et innlegg ned til spisskollega Svava Ros Gudmundsdottir, som kastet seg frem og fikk satt inn 1-1 på akrobatisk vis.

Brann tok over kampen og hadde flere store sjanser til å kapre med seg alle poengene, men målscorer Gudmundsdottir, Guro Bergsvand, Lisa Naalsund og Maria Brochmann ble alle hindret av Rosenborg-keeper Lene Christensen som vartet opp med flere gode redninger. Dermed tar begge lagene med seg ett poeng fra toppoppgjøret, som gjør at det fortsatt er Brann som leder an i kampen om seriegullet foran Rosenborg.

Brann og Rosenborg var best i hver sin omgang på Stemmemyren, og toppkampen endte 1-1.

Lekte med cupfinalisten

Stabæk – Vålerenga 0-5 (0-2)
Mål: 0-1 Ingibjørg Sigurdardottir (27), 0-2 Elise Thorsnes (40), 0-3 Thea Bjelde (65), 0-4 Karina Sævik (69), 0-5 Runa Lillegård (82)

I midtuka ble det elleville jubelscener på Nadderud da Stabæk tok seg til cupfinalen på bekostning av Rosenborg, som de tapte 1-3 for i deres første kamp i sluttspillet. For Vålerengas del ble det ikke noe cupeventyr og det virker heller ikke som at det skal bli jubel i serien etter 1-2-tapet for serieleder Brann.

Kampen på Nadderud startet med stillingskrig og bar preg av mye nesten fra begge lag og få målsjanser. Utover i omgangen rev Vålerenga til seg et lite overtak spillemessig, og etablerte et lite trykk mot Stabæks mål. Det resulterte ikke i det helt store, men etter 27 minutter havnet ballen ved Olaug Tvedten i kjølvannet av en corner. Tvedten slo inn og fant hodet til Ingibjørg Sigurdardottir, som med et strålende hodestøt sendte Vålerenga i ledelsen.

Gjestene trykket mer på etter scoringen, men manglet litt før i de avgjørende øyeblikkene. Det samme gjaldt Stabæk som vartet opp med et godt angrep som til slutt endte med at Jalen Tompkins fikk kontroll på et innlegg.

Fem minutter før pause driblet Karina Sævik seg fri og fant Dejana Stefanovic foran mål. Avslutningen hennes ble blokkert, men ingen kunne stoppe forsøket fra Elise Thorsnes fra fem meter og toppscoreren doblet ledelsen for Vålerenga. Stabæk kunne fått en etterlengtet reduserung like før pause da Zara Jönsson kom alene med Tompkins, men sisteskansen gjorde seg stor og reddet.

Vålerenga startet også andre omgang best og bare en reaksjonsredning fra Sunniva Skoglund hindret Thea Bjelde i å sette inn 3-0. Deretter fulgte en god Stabæk-periode og innbytter Iris Omarsdottir fikk en enorm dobbeltsjanse til å redusere. Den første avslutningen ble reddet av Tompkins, før Stine Ballisager Pedersen stoppet den andre på streken med en heroisk involvering.

Isteden for redusering gikk Vålerenga opp i andre enden og la på til 3-0. Karina Sævik snappet ballen og sendte Thea Bjelde alene med keeper. Skoglund kom ut, men Bjelde tuppet ballen forbi keeperen og i mål. Få minutter senere ble kampen så definitivt avgjort da Karina Sævik kom først på et innlegg og la på til 4-0.

Og vondt skulle bli verre for Stabæk. Etter 82 minutter dro innbytter Runa Lillegård seg fri og satte inn 5-0 mellom beina på Sunniva Skoglund. Vålerenga tar dermed en overlegen 5-0-seier over cupfinalist Stabæk.

Snudde etter pause

Lyn – Kolbotn 3-1 (1-1)
Mål: 0-1 Julie Hoff Klæboe (12), 1-1 Anna Aahjem (18), 2-1 Kristin Holmen (61), 3-1 Emilie Closs (69)

Både Lyn og Kolbotn var med i kampen om en plass i mesterskapssluttspillet helt inn, men begge lag måtte finne seg i å havne utenfor de fire beste etter grunnspillet. Det betød sluttspill mot de to beste lagene fra 1.-divisjon og de øvrige Toppserie-lagene. Begge startet også høstens sluttspill med uavgjort og var nok ivirige etter å få seg en seier i denne kampen.

Det ble en jevn åpning på Kringsjå der hjemmelaget fikk den første muligheten, men Selma Panengstuen fikk forlenget forsøket utenfor. Ikke lenge etter var det Kolbotns tur til å få en sjanse, og den endte også med uttelling. Lyn fikk ikke klarert et innlegg og ballen falt ned til Julie Hoff Klæboe som banket gjestene i ledelsen med en kontant avslutning.

Ledelsen varte derimot ikke lenge, for bare seks minutter senere utlignet Anna Aahjem med en avslutning hele nede ved stolperota. Og rett etterpå var Jenny Røsholm Olsen nære ved å snu kampen for Lyn, men hennes skudd gikk utenfor.

Kampen bølget frem og tilbake med mellom to angrepsvillige lag. Etter halvtimen fikk Jenny Norem en gyllen mulighet til å sende Kolbotn tilbake i ledelsen, men kom seg ikke til avslutning etter å ha rundet keeper.

Etter pause var det også mye frem og tilbake, men med få skikkelige sjanser. Etter 61 minutter ble derimot et innlegg fra Cornelia Fladberg stusset unna av Kolbotn-forsvaret, men ikke lenger enn til Kristin Holmen i returrommet som sendte Lyn i ledelsen med et skudd midt i mål.

Få minutter etter at Lyn hadde tatt ledelsen lå ballen i nettet bak Panengstuen igjen. Et innlegg fra Kamilla Melgård fant Emilie Closs like foran mål, og Lyn-kapteinen headet inn 3-1. Mot slutten var Lyn nærmere 4-1 enn Kolbotn var redusering, og hjemmelaget kunne innkassere 3-1-seieren til slutt.

Ned på jorda etter brakseier

LSK Kvinner – Arna-Bjørnar 0-2 (0-1)
Mål: 0-1 Miljana Ivanovic (42), 0-2 Linnea Sælen (90+4)

Etter en skuffende sesong med cup-exit og utenfor topp fire, åpnet LSK Kvinner sluttspillet med en knusende seier over vinneren av 1.-divisjon, TIL 2020 på bortebane. Denne helgen ventet besøk fra Bergen og Arna-Bjørnar som spilte 2-2 mot Lyn i deres første sluttspillskamp forrige helg.

Hjemme i LSK-hallen tok kanarifuglene tak i kampen og hadde ballen i aluminiumen bak Ida Norstrøm allerede etter fem minutter ved Oda Johansen. Deretter fortsatte hjemmelaget å dominere og få minutter senere smalt det i metallet igjen – denne gangen ved Amanda Johansson Haahr, som avsluttet i stolpen.

Etter de to stolpetreffene jevnet kampen seg mer ut og gjestene fra Arna kom mer inn i det. Sigrid Aas hadde et par forsøk mot LSK-målet, men uten at det ble altfor skummelt. Sjansene uteble en stund, men like før pause kom det en scoring. Tomine Svendheim ble spilt fri på venstre og slo et vakkert innlegg til Miljana Ivanovic, som svevet lenge og stanget inn 1-0 til Arna-Bjørnar, som også var resultatet til pause.

Arna-Bjørnar slo LSK Kvinner 2-0 og er ubeseiret på sine to første kamper i sluttspillet.

I andre omgang fikk Arna-Bjørnar raskt tre sjanser til å doble ledelsen, men den første avslutningen fra Aas gikk utenfor, mens de to andre ble reddet av Moa Edrud. Litt senere burde Emma Stølen Godø utlignet for LSK Kvinner, men midtbanespilleren avsluttet utenfor.

Vertene presset på for scoring og hadde et par kjempesjanser til å utligne, men ble hindret av matchvinnerredninger fra Ida Norstrøm. Arna-Bjørnar var heller ikke ufarlige og Moa Edrud måtte dra frem en god redning for å stoppe Marija Aleksic i å doble ledelsen.

Selv om LSK Kvinner jaktet scoring klarte de ikke å få ballen i mål, og på overtid avgjorde Arna-Bjørnar og Linnea Sælen kampen. Innbytteren ble spilt gjennom, dro seg forbi Edrud og sikret seieren ved å sette inn 2-0.

Slo tilbake

Røa – TIL 2020 1-2 (0-1)
Mål: 0-1 Mali Trøan (42), 1-1 Tuva Espås (57), 1-2 Emma Granlind (81)

Kontrastene var store for disse lagene i sluttspillets første kamp. Røa som ikke hadde vunnet en eneste kamp i grunnspillet, banket Åsane 5-0 i Bergen og fikk sin første smak av tre poeng. Mens for TIL 2020 ble det en ordentlig realitetssjekk i møtet med Toppserie-motstand og ble knust 0-5 av LSK Kvinner på Alfheim. På Røa kunstgress ville nok begge disse lagene få flere svar på hvor de står.

Det var ikke mye å melde fra åpningsminuttene i dette oppgjøret. Begge lag slet med å etablere ordentlige angrep og nullet hverandre bra ut. Etter hvert tok gjestene fra nord mer over banespillet uten å skape mye, inntil det 26. minutt. Mali Trøan flikket gjennom Vilde Bratland, men sistnevntes skudd ble mesterlig stoppet av Hildegunn Sævik.

Ikke mange minuttene senere var det TIL 2020-keeper Andrea Wie som dro frem en klasseredning på et distanseskudd fra Ragnhild Svastuen, før Tuva Espås headet utenfor på en god mulighet. Tross få sjanser, skulle det bli mål på Røa kunstgress før pause, og det var bortelaget som gjorde det. Sofie Tunes dro seg innover i banen og spilte gjennom Mali Trøan, som alene med Sævik var sikker som banken og sendte TIL 2020 i ledelsen til pause.

Gjestene tok grep om kampen etter hvilen, men skapte ikke det helt store. Isteden jaktet Røa utligning og like før timen var spilt ble Malene Alfredsen revet ned i feltet. Dommeren dømte straffe til Røa og Tuva Espås satte straffen knallhardt og høyt i mål, og sørget for 1-1.

Etter scoringen tok TIL 2020 over banespillet, mens Røa var farlige på kontringer. Kvarteret før slutt var også bortelaget nære ved å gå opp i ledelsen, men skuddet fra Ina Birkelund smalt i stolpen. Like etterpå hadde målscorer Espås en avslutning, men den gikk rett på keeper.

Men knappe ti minutter før full tid smalt det fra TIL 2020. Birkelund slo inn til Trøan som ikke fikk avsluttet, men vendte opp og spilte videre til Emma Granlind på bakerste stolpe, som satte inn 2-1 til TIL 2020.

Røa presset på, men var for upresise når de angrep, samtidig som at TIL 2020 sto godt unna og var taktiske. Hjemmelaget klarte ikke å få presset frem en siste mulighet og taper dermed 1-2 for TIL 2020, som slår tilbake etter braktapet mot LSK Kvinner.

TIL 2020 kunne juble for tre poeng mot Røa.

Fortsatt uten hjemmeseier

Avaldsnes – Åsane 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Synne Bjørnebøle (56)

Avaldsnes endte grunnspillet uten seier på hjemmebane, men startet sluttspillet med et sterkt bortepoeng mot Kolbotn. For Åsane ble det en brutal start på høstens sluttspill med 0-5-tap mot Røa, og bergenserne håpte å rette opp inntrykket denne helgen og bevise at nivåforskjellen mellom de to divisjonene ikke er så stor som det så ut til.

Oppgjøret på Karmøy åpnet jevnt med et lite overtak til hjemmelaget. Det skjedde derimot svært lite foran noen av målene med veldig få nevneverdige sjanser. Noen avslutninger var det fra begge lag, men ingen av disse skapte trøbbel for keeperne.

Nærmest før pause var Hanna Dahl med et frispark som smalt i stolpen, men utenom det var det en jevn omgang med lite action og sjanser.

Det ble litt mer action etter pause med flere avslutninger tidlig i omgangen i begge ender av banen. Evelyn Badu hadde blant annet to skudd i blokka for hjemmelaget, før Nina Vestbøstad hadde en kjempemulighet for Åsane, men headingen fra kort hold gikk rett på keeper.

Like etter kjempesjansen, ble Vestbøstad dratt ned i feltet av Badu, og Åsane ble tildelt straffe. Synne Bjørnebøle gikk frem for å ta den, og sendte Åsane i ledelsen med en sikker straffe i det høyre hjørnet.

Åsane var det beste laget etter straffescoringen, mens Avaldsnes fremsto nervøse og maktet ikke å etablere et voldsomt trykk på bergenserne. Gjestene holdt dermed unna og tok med seg alle tre poengene fra Karmøy.