Viking åpnet sesongen med å ta deres aller første seier i 1. divisjon noensinne. Foto: Alexander Larsen

Utsettelse og historiske øyeblikk - slik var åpningsrunden i 1. divisjon

Åtte av ti lag fikk sesongen i gang, og leverte svært god underholdning i første serierunde av 1. divisjon. For noen ble dette også en historisk helg.

For AaFK Fortuna og Avaldsnes må seriestarten dessverre vente. Lagene skulle egentlig møtes søndag klokken 13:00 på Color Line stadion, men kampen måtte utsettes ettersom gjestene ikke kom seg videre fra Gardermoen.

Oppgjøret må derfor spilles på et annet tidspunkt, som ikke er fastsatt enda.

Odd - Viking 2-3 (1-1)
Mål: 0-1 Vilde Bakke-Andersen (2), 1-1 Thea Aas (21), 2-1 Julie Pedersen (64), 2-2 Hanne Sæthre Jakobsen (74), 2-3 Vilde Bakke-Andersen (78)

For Odd og Viking ble helgen en historisk begivenhet. De to nyopprykkede lagene møtte hverandre i sesongens første kamp, som også var deres første kamp på 1. divisjonsnivå noensinne.

I ruskete snøvær på Skagerak Arena var det gjestene fra Stavanger som fikk en drømmestart på tilværelsen i 1. divisjon. En corner ble slått inn mot Odd-målet der keeper Emma Rønning fikk slått unna. Dessverre for Odd havnet ballen på hodet til Vilde Bakke-Andersen, som stanget Viking i føringen og sørget for at målkontoen deres i 1. divisjon var åpnet.

Men vertene lot seg ikke vippe av pinnen så lett. Drøye 20 minutter etter marerittstarten svarte Odd ved Thea Aas. Etter et lite trykk fra vertene, havnet ballen hos Odd-spissen, som dro seg løs fra Viking-forsvaret og hamret inn utligningen bak en sjanseløs Emma Jönsson.

Underholdningen fortsatte etter pause med sjanser til begge lag, men det var Odd som skulle få uttelling.

64 minutter var spilt da Viking rotet det til i frispillingen bakfra. Det utnyttet Julie Pedersen som snappet ballen og kom alene med keeper. Hun gjorde ingen feil og plasserte inn 2-1 til Odd og kampen var snudd.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Viking var à jour igjen. Ti minutter senere vartet de mørkeblå opp med et vakkert angrep, som endte med at Hanne Sæthre Jakobsen forlenget et innlegg bort i lengste hjørnet bak Rønning.

Og fire minutter senere var kampen snudd på nytt, denne gangen i favør Viking. Et innlegg fra venstre ble kontant møtt av Vilde Bakke-Andersen som stanget Viking tilbake i ledelsen med sin andre scoring for dagen.

Odd hadde sine sjanser til å få med seg poeng fra serieåpningen, men Viking holdt unna og sikret tre poeng og deres første seier i 1. divisjon.

Tuktet fjorårets topplag

Fyllingsdalen - TIL 2020 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Marion Haugland (39), 2-0 Hanna Mehammer (80)

I Bergen sparket Fyllingsdalen sin sesong i gang mot fjorårets topplag TIL 2020. Mye har imidlertid skjedd i nord siden i fjor, med mange av de mest sentrale førstelagsspillerne borte. I serieåpningen ventet en tøff test på bortebane mot hjemmesterke Fyllingsdalen.

Bergenserne viste også hvorfor Varden Amfi er en tøff arena å komme til. Fyllingsdalen gjorde det nemlig vanskelig for TIL 2020 ved å forsvare seg godt og nekte bortelaget mye rom.

TIL 2020 slet dermed med å skape de helt store sjansene og måtte innfinne seg med at det ble mye nesten.

Vertene på sin side var mer farlige foran mål, og tok ledelsen drøye fem minutter før hvilen. En corner ble svingt inn på bakerste stolpe mot Marion Haugland, som headet ballen i en pen bue over TIL 2020-keeper Marie Aspenes og sendte Fyllingsdalen i føringen.

Kampbildet fortsatte i et ganske likt spor etter pause, der hjemmelaget fortsatte å frustrere gjestene.

Samtidig skapte de flere sjanser når de kom fremover i banen.

Med ti minutter igjen av kampen måtte TIL 2020 kapitulere igjen, da Hanna Mehammer gjorde det meste selv og la på til 2-0 alene med Aspenes, og sørget for en pangstart på sesongen for Fyllingsdalen, som tar en sterk hjemmeseier over TIL 2020.

Fyllingsdalen viste at de blir vanskelige å slå på hjemmebane også i år. De åpnet 2024-sesongen med å vinne 2-0 over fjorårets topplag TIL 2020 hjemme på Varden Amfi. Foto: Kristian Moe

Perfekt hjemmestart

Hønefoss - KIL/Hemne 2-1 (2-0)
Mål: 1-0 Inger Vadder Sandland (2), 2-0 Silje Nyhagen (17), 2-1 Amalie Hoftun Bjerksæter (63)

I 2022 var Hønefoss nærmest uslåelige på hjemmebane, men den utrolige hjemmestatistikken ble ikke opprettholdt i fjor og det ble en tyngre sesong på AKA Arena.

I årets serieåpning fikk de hjemmekamp mot KIL/Hemne, som tidligere sesonger har slitt voldsomt på fremmed gress.

Det skulle også vise seg fra start, for bare to minutter ut i kampen tok Hønefoss ledelsen ved Inger Vadder Sandland.

Kvarteret senere ble det nettsus igjen for hjemmelaget, denne gangen ved kaptein og toppscorer Silje Nyhagen, som utnyttet en svak berøring fra KIL/Hemnes keeper og kunne enkelt øke til 2-0.

Dermed så det tungt ut for KIL/Hemne å komme tilbake, men gjestene fikk fornyet håp om poeng et lite stykke ut i andre omgang.

Hønefoss rotet det til på egen banehalvdel og mistet ballen i farlig posisjon. Det utnyttet bortelaget til det fulle ved å spille gjennom til Sara Hoftun Bjerksæter som sikkert trillet inn reduseringen med 27 minutter igjen.

Det ble derimot ingen flere scoringer på AKA Arena, og Hønefoss kunne juble for tre poeng og en perfekt start på sesongen.

Nysatsingen skrev historie

Bodø/Glimt - Øvrevoll Hosle 3-2 (1-0)
Mål: 1-0 Amie Sannes (41), 1-1 Tiril Haga (60), 1-2 Tiril Haga (67), 2-2 Mathea Meyer Theting (71), 3-2 Lise Dissing (84)

Det var ikke bare i Skien det ble skrevet historie denne runden. I Bodø spilte Bodø/Glimt sin aller første kamp etter navneskiftet fra Grand Bodø. De fikk besøk av fjorårets fjerdeplass Øvrevoll Hosle.

Og nysatsingen fikk en positiv start på oppgjøret. Like før pause spilte de seg fremover på venstresiden, før ballen ble lagt tilbake til Amie Sannes. Hun dro seg forbi en forsvarsspiller banket Bodø/Glimt i ledelsen med et vakkert skudd - et historisk øyeblikk for klubben.

1-0 var også resultatet til pause, men gjestene snudde kampen etter hvilen med Tiril Haga i spissen. Da timen var spilt ble angrepsspilleren spilt gjennom på høyresiden. Hun avanserte litt fremover, dro seg inn i banen og bøyde ballen tilbake i hjørnet forbi Aubrei Corder.

Men Haga var ikke ferdig med det. Bare sju minutter senere ble hun spilt gjennom på nytt. Bodø/Glimt-forsvaret hang ikke med etter at hun tok en silkemyk touch med hodet, før hun alene med keeper trillet inn 2-1 og snuoperasjonen var et faktum.

Hjemmelaget lot seg ikke nevneverdig affisere av det, for bare noen minutter senere sørget Mathea Meyer Theting for balanse i regnskapet med et kanonskudd i krysset.

Og ikke lenge etter var kampen snudd på nytt. ØHIL-forsvaret ble tatt i ubalanse og Lise Dissing ble spilt gjennom. Hun var sikker som banken og satte inn 3-2 til Bodø/Glimt, som også ble vinnermålet.

Dermed vinner Bodø/Glimt den historiske kampen mot Øvrevoll Hosle, og får en kjempestart på sesongen.