Vålerenga ett steg nærmere Champions League

Vålerenga fikk det tøft mot de rumenske mesterne i Champions League-kvalifiseringen. Et tidlig baklengs og rødt kort gjorde utfordringen større enn ventet, men Vålerenga slo tilbake.

Vålerenga gikk inn i møtet med Farul Constanta som store favoritter, men i utfordrende forhold i Romania fikk ikke Vålerenga den starten de hadde håpet på.

Sterk vind, en tørr gressmatte og humpete bane gjorde forholdene langt fra idelle for spillende fotball i Romania.

Etter at Vålerenga hadde dominert banespillet, og ballen i stor grad hadde vært på Farul sin banehalvdel, var det vertene som fikk uttelling på sin første avslutning i sterk medvind.

Et frispark på midtbanen ble tatt kort, før de hvitkledde slo langt fremover. På 17 meter stusset Antonia Bratu ballen i en høy bue over Tove Enblom og i mål.

– Det er fryktelige vanskelige forhold. Vinden blåser mer eller mindre headingen i mål, en scoring man sjelden ser lignende varianter av, sa VGs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om 1–0-scoringen til det rumenske laget.

Rødt kort

Det skulle ta 20 minutter før Vålerenga kom til sin første sjanse, men den var til gjengjeld av det store slaget.

Olaug Tvedten ble spilt fint gjennom, før hun slo på tvers til Karina Sævik. Hennes avslutning på første berøring hadde retning nettmaskene, men en god reaksjonsredning fra Faruls målvakt forhindret en redusering for Vålerenga.

Etter halvtimen spilt ble vondt til værre for Vålerenga. Selma Pettersen mistet ballen like utenfor egen boks, og med Farul-angriperen Carolina Tabur på vei alene med keeper rev Pettersen henne ned, og fikk et helt riktig rødt kort.

– Jeg er nesten målløs her. Jeg kan ikke huske siste jeg så en slik omgang. Nesten alt som kan gå galt, har gått galt for Vålerenga, sa Torp like før pause.

Men på overtid i omgangen ble det fullstendig kaos i Farul-boksen. Etter en corner kranglet Sara Hørte ballen videre. Den endte hos Elise Thorsnes som fra fem meter fikk slengt ut foten med ryggen mot mål, og satte ballen via tverrligger, og de nødvendige centimeterne over streken før den spratt ut igjen. Dermed gikk lagene til pause på 1–1.

Vålerengas Elise Thorsnes feirer sin scoring mot Rosenborg tidligere denne sesongen.
FEIRE: Elise Thorsnes kunne feire utligningen mot Farul Constanta, etter en omgang der lite gikk som de ønsket. Foto: Bildbyrån.

Snuoperasjonen

I andre omgang fikk Vålerenga vinden i ryggen, og det virket som at de kom ut med ny energi etter pausen.

Bare tre minutter etter sidebyttet var nemlig snuoperasjonen komplett. Janni Thomsen vant tilbake ballen inne i boksen til Farul, la den over på venstrefoten, og curlet den i lengste hjørne til 2–1.

Dermed kunne de høylytte Vålerenga-tilhengerene som hadde møtt opp i Romania slippe jubelen løs.

Etter dette tar Vålerenga fullstendig over kampen.

Bare noen minutter senere var Thomsen nære ved å gjøre akkurat det samme en gang til, men denne gangen var Faruls målvakt med på notene og slo til corner.

Ti minutter før slutt blokkerte Tvedten et fremspill fra Farul midt på banen. Ballen spratt mot bakrommet til rumenerne, hvor Sævik var på løp. Der gjør hun også alt riktig, og triller ballen i nettmaskene til 3–1.

Etter dette var det ingen tvil om hvem som skulle ta seg videre til play offen i denne kvalifiseringen. Vålerenga har ett hinder igjen å forsere i jakten på klubbens første europeiske gruppespill etter 3–1 seier i en rotete kamp mot Farul Constanta.

Trekningen til play offen skjer allerede mandag. Da får man vite hvem Vålerenga skal møte over to kamper, som blir spilt 18./19., og 25./26. september. Vinneren av det dobbeltoppgjøret går til gruppespillet i Champions League.