VÅLERENGA OG ROSENBORG SNUBLET – STABÆK SIKRET FJERDEPLASSEN PÅ DRAMATISK VIS

Det manglet ikke på dramatikk i den siste runden av grunnspillet.

Kanskje var det alvorets time som spilte inn, eller kanskje var det bare tilfeldigheter. Uansett ble det bare scoret ett mål i løpet av den første halvtimen av helgens kamper i Toppserien. Før det etter hvert tok fullstendig fyr.

Brann – LSK Kvinner 3-3 (0-0)
Mål: 0-1 Signe Holt Andersen (57), 0-2 Emilie Woldvik (63), 1-2 Tuva Hansen (73), 2-2 Marit Bratberg Lund (79), 3-2 Maria Brochmann (90+1), 3-3 Irene Dirdal (90+3)

Fire dager etter oppgjøret i cupen tok Brann igjen imot LSK Kvinner på Stemmemyren. Onsdag endte det hele 6-0 da lagene møttes. Slik ble det på ingen måte denne søndagen.

LSK Kvinner åpnet svært friskt denne gangen og burde vært i føringen tidlig med to gode sjanser i løpet av det første minuttet.

Gjestene så ut til å ha lært fra midtuken og viste seg fra en langt bedre side søndag ettermiddag. Faktisk var det bortelaget som styrte oppgjøret fra start.

De første 45 minuttene var Brann langt unna sitt beste, men fem minutter før hvilen var tidligere LSK Kvinner-spiller Nora Eide Lie svært nær scoring da hun traff stolpen med et skudd fra 18 meter. Gjestene slapp unna – og hold ut til pause.

Men førsteomgangen var ikke bare et blaff fra kanarifuglene. Bortelaget var i store perioder det beste laget, og etter 57 minutter var ledelsen et faktum da Signe Holt Andersen på kaldt vis sørget for ledelse.

Seks minutter senere skaffet samme spiller straffe, som kaptein Emilie Woldvik satte sikkert i mål. Jubelen etter scoringen viste tydelig hva den betydde. Plutselig var det igjen et lite håp om å klare topp fire – men da måtte det hjelp til andre plasser.

Så begynte Brann-trener Olli Harder å ta grep. Flere viktige spillere ble byttet inn, deriblant kaptein Tuva Hansen. Og kapteinen presenterte seg nærmest umiddelbart da hun reduserte til 1-2 etter 73 minutter.

Brann var plutselig langt mer på, og omtrent kvarteret før slutt var Thiril Erichsen i LSK Kvinner-målet uheldig da hun forårsaket straffe. 18-åringen hadde fått tillit i mål grunnet Moa Edruds røde kort mot Avaldsnes i forrige kamp, og var helt tydelig først på ballen da det likevel ble dømt straffe.

Straffen satte Marit Bratberg Lund i mål og sørget for utligning. Og på overtid var snuoperasjonen komplett da Maria Brochmann stanget inn 3-2 på overtid og feiret foran Bataljonen. Hun trodde hun hadde sikret tre poeng, men det hadde hun ikke.

På overtiden av overtiden scoret Irene Dirdal sannsynligvis rundens mål da hun først la ballen til rette på strålende vis og deretter hamret ballen i mål på hel volley.

Hun sikret dermed ett poeng for LSK Kvinner, som må sies å ha vært meget sterkt med 0-6-tapet i midtuken.

Sikret andreplassen

Lyn – Rosenborg 2-1 (0-0)
Mål: 0-1 Emilie Nautnes (52), 1-1 Anna Aahjem (67), 2-1 Julie Jorde (90+1)

Lyn hadde ikke vunnet på fem kamper i Toppserien, og Rosenborg var i kjempeform og naturligvis favoritter før møtet på Kringsjå.

Trønderne ville sikre andreplassen og var også klart farligst den første halvtimen, men klarte utrolig nok ikke å sette ballen i mål til tross for noen meget gode muligheter. Formspilleren Synne Skinnes Hansen satte blant annet ballen like utenfor alene med keeper etter halvtimen.

Fire minutter før hvilen var det derimot hjemmelaget som kunne ledet til pause. Kamilla Melgård kom rundt på høyrekanten og fikk slått inn. Der var Cathina Tandberg og stanget ballen i stolpen fra kort hold. Bare sekunder senere var det utrolig at hjemmelaget ikke scoret, da de igjen hadde store muligheter til å ta ledelsen.

Etter 52 minutter kom kampens første scoring da målsniken Emilie Nautnes dukket opp igjen. Europa-helten var først på returen etter en avslutning fra Anna Jøsendal.

Men ledelsen ble kortvarig, for bare kvarteret senere var lagene like langt da Anna Aahjem scoret ut av intet.

Den siste halvtimen hadde begge lag muligheter til å sikre seieren, men det var faktisk hjemmelaget som til slutt kunne juble for tre poeng.

På overtid fant Julie Jorde veien til nettmaskene med et godt frispark fra 19 meter. Lene Christensen klarte ikke å ballen å gå i mål.

Fullførte bragden med sterk sluttspurt

Stabæk – Arna-Bjørnar 2-1 (0-1)
Mål: 0-1 Sigrid Aas (33), 1-1 Maiken Bjørndalen (82), 2-1 Melissa Bjånesøy (85)

På Nadderud ble en av de mest spennende kampene denne runden spilt da Stabæk møtte Arna-Bjørnar hjemme. En topp fire-plassering sto på spill – og med tre poeng ville Stabæk være klare for det gjeveste selskap.

Før sesongen ble Stabæk sett på som en outsider til å bli topp fire, mens LSK Kvinner blant de aller fleste var den store favoritten.

Mot Arna-Bjørnar

Gjestene burde vært i føringen da Yuuka Kurosaki traff stolpen etter sju minutter.

De store sjansene klarte ikke helt Stabæk å skape umiddelbart. Hjemmelaget hadde en del ball, men Arna-Bjørnar hadde ganske god kontroll. Etter 27 minutter kunne det imidlertid sett annerledes ut da Thea Loennecken skjøt like utenfor på bakre stolpe etter et innlegg fra venstre.

Derfor var det heller ikke helt ufortjent at Sigrid Aas sendte Arna-Bjørnar opp i en smått sjokkerende ledelse etter 33 minutter. Angrepsspilleren var sikker alene med Skoglund.

To minutter doblet hun nesten ledelsen da hun rundet Skoglund og satte ballen i stolpen fra skrått hold.

Stabæk klarte heller ikke å få ballen i mål i 2. omgang med det første. Topp fire-håpet var i ferd med å svinne. Så ble det plutselig mulig igjen.

Maiken Bjørndalen utlignet til 1-1 etter 82 minutter. Én scoring var da alt hjemmelaget trengte i løpet av de siste minuttene. Det tok ikke lang tid.

Tre minutter senere var ledelsen et faktum da kaptein Bjånesøy sto fram og sendte hjemmelaget til himmels. Bjånesøy headet inn 2-1 etter et hjørnespark. Jubelscenene var ikke til å ta feil av – for dette var scoringen som sørget for at Stabæk nå skal konkurrere med Brann, Vålerenga og Rosenborg i sluttspillet.

Sterk seier til ingen nytte

Kolbotn – Vålerenga 3-1 (2-1)
Mål: 0-1 Ylinn Tennebø (18), 1-1 Sarah Dyrehauge (35), 2-1 Jenny Norem (44), 3-1 Martine Fenger (88)

Vålerenga jaktet andreplassen, Kolbotn hadde et lite håp om å havne topp fire. Det var forutsetningene før søndagens oppgjør på Sofiemyr mellom lagene.

Det var favorittene fra østkanten av Oslo som kom best i gang og skapte sjansene. Etter at Selma Panengstuen hadde bidratt godt til å holde nullen i åpningen, sprakk den etter nesten halvspilt 1. omgang.

Venstreback Andrine Tomter fant midtbanespiller Ylinn Tennebø. Midtbanespilleren stanget Vålerenga opp i 1-0 på lekkert vis og gjorde dermed oppgaven for Kolbotn enda vanskeligere.

Kolbotn ga seg likevel ikke av den grunn. Etter 35 minutter var lagene like langt.

Midtbanespiller Sarah Dyrehauge satte ballen kontant i mål og sørget for 1-1 etter forarbeid av Jenny Norem.

Like etterpå var det Norems tur til å tegne seg på målscorerlisten da hun satte inn 2-1 kort tid før pause.

Vålerenga jaktet utligning i 2. omgang, men klarte aldri det.

På slutten av kampen fastsatte stortalentet Martine Trollsås Fenger sluttresultatet med sitt første mål i Toppserien på vakkert vis.

For blåtrøyene må tapet være ekstra surt etter Rosenborgs tap mot Lyn. Seier i denne kampen vil ha betydd 2. plass og et enda bedre utgangspunkt i sluttspillet.

Fratatt den første hjemmeseieren

Avaldsnes – Røa 1-1 (0-0)
Mål: 1-0 Ida Natvik (55), 1-1 Malene Alfredsen (85)

På Karmøy ble den eneste kampen uten betydning spilt denne helgen da Avaldsnes tok imot Røa.

Også der sto det 0-0 til pause etter en ganske så sjansefattig omgang.

Litt bedre ble det imidlertid etter hvilen da Avaldsnes-talentet Ida Natvik først sendte hjemmelaget i ledelsen. Røa-keeper Hildegunn Sævik kunne ikke hindre baklengsmålet.

Det så lenge ut til at Avaldsnes skulle vinne for første gang på hjemmebane denne sesongen, men slik gikk det ikke.

Fem minutter før slutt utlignet Malene Alfredsen til 1-1 og sikret ett poeng for bortelaget.

Nå begynner alvoret for begge lag når det skal spilles om å unngå nedrykk i sluttspillet.