Øvrevoll Hosle blåste fullt liv i bunnstriden ved å slå topplaget Bodø/Glimt. Her jubler de for scoring i en kamp fra forrige sesong. Foto: Kristian Moe

Vidåpen nedrykkskamp: Seks lag i bunnstriden

Spenningen i 1. divisjon er til å ta og føle på. Etter helgens runde er det uhyre jevnt i bunnen, med fem poeng som skiller 5. og 10.-plassen. Samtidig lever opprykkskampen i beste velgående.

FKH/Avaldsnes - TIL 2020 2-1 (0-1)
Mål: 0-1 Mali Trøan (3), 1-1 Linea Lundbo Jørgensen (63), 2-1 Kristina Svandal (90+4)

Det er svært jevnt i bunnstriden i 1. divisjon med fem lag som ligger like over nedrykk. To av disse lagene møttes til et svært viktig oppgjør i Haugesund denne runden.

I det livsviktige oppgjøret var det TIL 2020 som fikk en drømmestart etter tre minutter. En lang ball fra Marie Aspenes gikk hele veien gjennom til Mali Trøan. TIL 2020-kapteinen lurte seg forbi Victoria Tangen, skar innover og plasserte ballen sikkert i mål forbi Frida Aursland.

Etter scoringen tok FKH/Avaldsnes over og presset på for scoring. Vertene kom seg også i flere farlige posisjoner, men det ble stort sett bare nesten og TIL 2020 holdt unna.

Den aller største sjansen falt til Kristina Svandal etter 11 minutter, men spissen fikk sleivtreff og Aspenes fikk kontroll.

Foruten et skuddforsøk rett på keeper fra Elea Johansen, skapte ikke gjestene noe særlig før pause og 1-0 stod seg til lagene gikk i garderoben.

I andre omgang trykket hjemmelaget på, og var spesielt farlige på dødball. Kristina Svandal var nære ved å få hodet på et frispark, før nok et frispark skapte problemer for Marie Aspenes og TIL 2020, men keeperen fikk slått til corner.

Like etter at timen var passert åpnet slusene seg over Haugesund Sparebank Arena, og omtrent samtidig åpnet TIL 2020-forsvaret seg litt. Nevnte Svandal var nok en gang nære ved å stange inn en corner, men vertene holdt trykket oppe. Sandra Østenstad plukket opp ballen, kom seg fri langs høyre og slo inn. Der inne var Linea Lundbo Jørgensen som stanget inn utligningen.

Noen minutter senere var det gjestene som var farlig frempå ved målscorer Trøan. Spissen kombinerte fint og kom seg til slutt gjennom vertenes forsvar. Dessverre for TIL 2020 ble avslutningen for svak og Aursland reddet.

Resten av oppgjøret ble en kamp mot overvannet så vel som mot hverandre, og de helt store sjansene uteble.

Det var helt frem til Sandra Østenstad kriget seg gjennom, men avslutningen fra midtbanespilleren ble mesterlig reddet av Aspenes. Heller ikke returen fra Kristina Svandal havnet i nettmaskene.

Da så det ut til å ende med poengdeling, men fire minutter på overtid kriget Kristina Svandal seg fremover. Spissen kom seg forbi 2-3 forsvarere før hun banket til fra 25 meter. Ballen suste over hodet på Aspenes og i nettet, og FKH/Avaldsnes hadde snudd kampen.

Og da et frisparkforsøk fra Sarah Martinussen fra 17 meter gikk i klypene til Frida Aursland, kunne hjemmelaget innkassere tre meget viktige poeng som gjør at de tar et steg vekk fra bunnstriden, selv om det fortsatt er uhyre jevnt.

Tilbake på vinnersporet

AaFK Fortuna - Odd 2-1 (0-0)
Mål: 1-0 Karna Solskjær (54), 1-1 Karna Solskjær (78), 2-1 Hannah Aurbrekkholen (90+3)

Etter to strake tap jaktet AaFK Fortuna høstsesongens første seier i hjemmemøtet med Odd.

Den tidligere serielederen åpnet oppgjøret best og etablerte et trykk mot Odd-målet. Kampens første sjanse kom etter åtte minutter da Karna Solskjær fikk avsluttet inne i feltet. Emma Rønning var imidlertid på plass og fikk strukket ut et bein og ga til corner.

Drøye sju minutter senere vartet vertene opp med en flott kontring. Solskjær sendte Maria Herdel Pedersen på løp. Dansken skar innover og prøvde å curle ballen i lengste, men Rønning slo unna.

I motsatt ende var det stort sett på dødballer det ble farlig. Omtrent midtveis i omgangen gikk et innlegg over Michaela Moran. På bakerste stolpe var en Odd-spiller, men headingen gikk utenfor.

Deretter var det nok en stor sjanse for AaFK Fortuna. En corner fant hodet til Sofie Riis, som headet i stolpen og ut. Returen havnet hos Agata Drozdzik som la an til skudd, men dommeren hadde blåst utover.

Omtrent ti minutter før pause stod stolpen i veien for Odd. Moran bokset et innlegg i beina til Hannah Aurbrekkholen som på følsomt vis prøvde å bredside ballen i en bue over AaFK Fortuna-keeperen. Det klarte hun nesten, men Moran fikk en hanske på ballen og slo den i stolpen.

Ingen av lagene klarte å finne veien til nettmaskene og det stod 0-0 til pause.

Fem minutter etter pause fikk Solskjær en ny sjanse, men skuddet gikk over mål.

Men like etter var spissen på farten igjen. Ballen havnet i beina på Solskjær som vendte og leitet etter skuddmuligheten. Til slutt vred hun seg fri og banket ballen i krysset bak en sjanseløs Rønning.

Minutter senere kunne Solskjær blitt tomålsscorer, men spissen nådde akkurat ikke frem på innlegget.

For det meste kontrollerte AaFK Fortuna oppgjøret og jaktet scoring nummer to. Etter 78 minutter kom den også og nok en gang var det Solskjær som var sist på ballen.

Et frispark fra Ingeborg Lye Skretting ble forlenget videre i hjørnet av Solskjær og 2-0 var et faktum.

Like etter burde Maria Herdel Pedersen punktert kampen for godt, men avslutningen ble for svak.

På overtid fikk Signe Strømnes og Odd en enorm mulighet til å redusere. Den første avslutningen ble reddet av Moran, før returen ble klarert til corner på målstreken.

På den påfølgende corneren kom også reduseringen ved Hannah Aurbrekkholen, men det ble også kampens siste spark på ballen.

AaFK Fortuna vinner 2-1 og kommer seg tilbake på vinnersporet.

AaFK Fortuna tok en etterlengtet seier. Foto: Kristian Moe

Fosser videre i toppen

Viking - Hønefoss 0-3 (0-2)
Mål: 0-1 Kristin Gumaer (5), 0-2 Synne Nilssen Hamborg (38), 0-3 Silje Nyhagen (86)

Det var duket for et spennende oppgjør i Stavanger, der serieleder Hønefoss besøkte tabellfirer og formlaget Viking.

I toppkampen i Stavanger var det serielederen som fikk en pangstart. Bare fem minutter var spilt da Kristin Gumaer presset Viking høyt. Toppscoreren fikk betalt for aggressiviteten og taklet inn 1-0.

Den tidlige kalddusjen ble en oppkvikker for Viking, som hevet seg og skapte noen sjanser mot gjestene. Mari Hasselknippe måtte ut i full strekk et par ganger, mens Vilde Bakke-Andersen avsluttet like utenfor fra god posisjon etter en corner.

Utligning ble det derimot ikke.

Isteden begynte Hønefoss å skape sjanser i motsatt ende. Etter 28 minutter fikk Silje Nyhagen headet mot mål etter en corner. Headingen gikk via et Viking-bein og i tverrliggeren ut til en ny corner.

Drøye ti minutter senere fikk Kristin Gumaer avsluttet, men Emma Jönsson reddet med beina. Men i det påfølgende angrepet satt 2-0. En lang ball fremover havnet hos Inger Vadder som slo lavt ut 45 grader. Der var Synne Nilssen Hamborg som kontrollert og kontant plasserte inn 2-0.

Med en gang etter pause burde Hønefoss økt til 3-0 da de fikk en enorm dobbeltsjanse. Silje Nyhagen fikk heade fritt fra fem meter, men rett på Emma Jönsson. Malene Dunsby fulgte opp på returen, men heller ikke hun klarte å overliste Vikings sisteskanse.

Så var det Viking som gikk i angrep rett etterpå. Iben Robertsen forsøkte seg fra distanse og fikk såpass godt treff at Mari Hasselknippe måtte gi til corner. På den påfølgende corneren ble det også farlig da Vilde Bakke-Andersen fikk heade mot mål, men Hasselknippe slo til ny corner.

Viking fortsatte å jage redusering, men etter den lille kanonaden tidlig i andre omgang roet ting seg ned og det gikk lengre mellom sjansene.

Mot slutten kastet de mørkeblå alle i angrep i håp om et mål og en vei tilbake i kampen, men fikk isteden 3-0 i mot. Synne Nilssen Hamborg fant Silje Nyhagen med et presist innlegg og Hønefoss-kapteinen punkterte kampen med en sikker heading forbi Jönsson.

Hønefoss vinner 3-0 og beholder serieledelsen, mens Viking taper for første gang på fire kamper.

Kruttsterk snuoperasjon

KIL/Hemne - Fyllingsdalen 3-2 (1-2)
Mål: 0-1 Rebecca Norberg (4), 0-2 Marion Haugland (14), 1-2 Sara Eggesvik (23), 2-2 Helene Gross-Benberg (54), 3-2 Sigrid Bloch-Hansen (90+2)

Det var duket for et interessant oppgjør da tabellnaboene KIL/Hemne og Fyllingsdalen møttes i Trøndelag.

Åpningsminuttene var ganske jevnspilte, men litt ut av intet fikk Fyllingsdalen en pangstart. Et innlegg fra Rebecca Norberg ble feilberegnet av Martine Dokken. Sisteskansen glapp ballen, som videre havnet i nettet og 1-0 til gjestene.

Etter scoringen tok Fyllingsdalen litt kontroll over kampen, og det tok ikke lang tid før bergenserne satte nok en ball bak Dokken. Gjestene etablerte trykk med to hjørnespark på rad, og på det andre stanget Marion Haugland kontant inn 2-0 før kvarteret var spilt.

Men vertene hevet seg etter baklengsmålene og satte press på Fyllingsdalen. Det skulle også betale seg midtveis i omgangen da Sara Eggesvik vant ballen midt på gjestenes banehalvdel. Midtbanespilleren spilte videre til Amalie Hoftun Bjerksæter, som igjen fant Eggesvik i god posisjon. Sistnevnte gjorde ingen feil og satte kontrollert inn reduseringen.

Resten av omgangen var det KIL/Hemne som styrte det meste av banespillet, dog uten å skape målsjanser. Det gjorde heller ikke Fyllingsdalen og lagene gikk til pause på stillingen 2-1.

Andre omgang åpnet intensivt og sjansefattig, men på omgangens første sjanse lå ballen i mål. Vertene kombinerte seg flott fremover i banen, der Amalie Hoftun Bjerksæter til slutt fant Helene Gross-Benberg, som kunne sette inn utligningen alene med keeper.

Like etter burde snuoperasjonen vært komplett da Marita Olsen fikk en gedigen mulighet, men avslutningen gikk rett på Sandra Rød Ask.

Deretter fulgte en roligere periode der Fyllingsdalen kom mer med og hadde noen halvfarlige skuddforsøk.

Men de store sjansene falt til hjemmelaget og Sigrid Bloch-Hansen. Kvarteret før slutt steg den hjemvendte stopperbautaen til værs på en corner og stanget i kjent stil ballen mot mål. På streken stod imidlertid en Fyllingsdalen-spiller og klarerte unna.

Samme oppskrift ble brukt to minutter før slutt. Nok en gang ruvet Bloch-Hansen i luftrommet, men igjen reddet Fyllingsdalen på streken.

To minutter på overtid klarte derimot ikke gjestene å sto imot dødballene og innleggene til KIL/Hemne. Helene Leira plukket opp ballen etter en corner og slo inn på nytt. Mari Halgunset klarte ikke å avslutte skikkelig, men ballen trillet videre til Bloch-Hansen som stakk frem en lang fot og skled inn 3-2. Kampen var snudd.

Fyllingsdalen kastet alt og alle fremover i desperasjon for en sen utligning, og gjestene skulle også få den siste store sjansen. Martine Dokken bommet litt på et innlegg og bak henne lusket Nina Vestbøstad. Forrige ukes matchvinner klarte derimot ikke å få ordentlig treff på ballen og forsøket gikk utenfor stolpen.

Et dramatisk oppgjør på Kyrksæterøra ender med 3-2 til KIL/Hemne etter en imponerende snuoperasjon.

KIL/Hemne leverte en imponerende snuoperasjon hjemme mot Fyllingsdalen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Kjempesmell mot tabelljumboen

Øvrevoll Hosle - Bodø/Glimt 1-0 (0-0)
Mål: Ingrid Nødland (76)

I Bærum var det topp mot bunn da opprykksjagende Bodø/Glimt gjestet tabelljumbo Øvrevoll Hosle.

Ikke overraskende var det Bodø/Glimt som åpnet best. Allerede etter to minutter fikk gjestene sin første sjanse da Kristina Brudvik banket til fra distanse. Skuddet var hardt og godt, men en glimrende redning fra Hannah Markussen hindret et tidlig baklengsmål for Øvrevoll Hosle.

Bortelaget fortsatte å trykke hjemmelaget bakover. Etter 13 minutter resulterte det i at Bodø/Glimt vant ballen høyt i banen. Til slutt havnet ballen hos Malin Pettersen på 11 meter, men avslutningen ble reddet av Markussen før ballen trillet i stolpen. Vertene fikk imidlertid avverget.

Minuttet senere ble det farlig i motsatt ende. Tiril Haga fikk skutt fra farlig hold, men rett på Aubrei Corder.

Det meste handlet derimot om Bodø/Glimt i den første omgangen. Anna Johansen smalt ballen i tverrliggeren, før et optimistisk langskudd fra Cecilie Falch led sammen skjebne en stund senere.

Deretter var det Lise Dissing som ble stoppet av treverket, før dansken curlet nok et langskudd like utenfor.

Ballen ville imidlertid ikke i mål for Bodø/Glimt som utrolig nok måtte gå til pause med 0-0.

Etter pause var det et helt annet Øvrevoll Hosle-lag som kom ut på banen. Vertene fikk også andre omgangs første sjanse etter bare ett minutt. Tiril Haga kom seg gjennom, skar inn og avsluttet. Denne gangen var det hjemmelaget som ble stoppet av stolpen.

Få minutter senere var det Ellen Halseth som fikk skutt fra god posisjon, men avslutningen ble for svak og gikk rett på Corder.

Hjemmelaget var mye mer med og mye farligere fremover i andre omgang etter å ha blitt kjørt voldsomt de første 45 minuttene.

Det samme kan ikke sies om Bodø/Glimt som ikke klarte å opprettholde det samme trykket og tempoet.

Det ble noen ganske ufarlige langskudd fra gjestene, mens Øvrevoll Hosle skapte langt mer farlige sjanser.

Etter 74 minutter banket Ingrid Nødland ballen like over, noe som ble et lite varselskudd om det som skulle komme.

For bare et par minutter senere gikk et innlegg fra høyre bak Bodø/Glimt-forsvaret. På bakerste hadde nevnte Nødland lurt seg inn. Hun nådde ballen først og sendte Øvrevoll Hosle i ledelsen.

Dermed måtte Bodø/Glimt fremover for å unngå en ordentlig skrell, men tross en desperat sluttspurt klarte ikke gjestene fra Bodø å finne veien til mål.

Øvrevoll Hosle holder unna og vinner 1-0, og tar samtidig tre uhyre viktige poeng i bunnstriden, mens Bodø/Glimt snubler i opprykkskampen.